Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 37 glasov Ocenite to novico!
Poraz "risov" v podaljšku z Dansko
Na SP-ju 2013 je Slovenijo res nadigrala samo Švica, ob so se nabrali štirje tesni porazi po rednem delu in še dva boleča poraza v podaljšku: proti Danski in skoraj senzacionalno proti Kanadi. Foto: EPA
Robert Kristan in Luka Gračnar
V hokeju je vratar pol moštva," je rek, ki več kot drži tudi v slovenskem primeru. "Po bitki je lahko vsak general", pa je sosedova modrost ali bi moral dobiti Gračnar prej dobiti ključe od vrat. Foto: Reuters
       Osebno sem ponosen na te fante, da so se po porazih iz tekme v tekmo znali in zmogli pripraviti na vsako naslednjo tekmo. To ni majhna stvar in kaže v smer, da je to izjemno čvrsta skupina fantov, ki ve kaj hoče.       
 Selektor Matjaž Kopitar
Konstantin Kolcov, Robert Sabolič, Andrej Filičkin
Robert Sabolič je kljub poškodbi rebra zdržal vse tekme, a zaradi tega ni mogel uporabljati svojega močnega aduta - naletov s polno močjo. Vseeno je "Sablja" (2+1/7) kot edini v reprezentanci zaključil turnir s pozitivnim +/- ratingom: +1. Foto: Reuters
VIDEO
Slovenija na SP-ju edina...

Dodaj v

(Ne)Sreča je, da greš v Seul namesto v Minsk

Kolumna po izpadu "risov" iz elitne divizije svetovnega hokeja
17. maj 2013 ob 10:58
Stockholm - MMC RTV SLO

Ugotovitev št. 1: "Vojens je zaslepil marsikoga in nekateri so napovedovali kar četrtfinale." Ugotovitev št. 2: "Kar se je ujemalo na Danskem, se ni na Švedskem."

Hokejskega svetovnega prvenstva je za Slovenijo že nekaj dni konec, ob delanju in gledanju četrtfinalnih dvobojev, pa sem v službi lahko s sodelavcem obširno predebatiral in analiziral tudi izplen "risov". Prva ugotovitev je kolegova, druga moja, noben pa ni ne razočaran ne navdušen nad končnim razpletom, čeprav bi osebno drugo leto z največjim veseljem zasebno-navijaško šel v Minsk.

Kaj se ni izšlo?

A) Vratar. V olimpijskih kvalifikacijah je bil Robert Kristan proti Belorusiji in Danski briljanten in je ubranil 54 od 57 strelov (94,7-odstotno), v Stockholmu je "Lix" znova branil na ključnih tekmah, a je zaustavil le 96 od 110 strelov (87,2-odstotno). Na zadnjih dveh tekmah je vse navdušil debitant Luka Gračnar (73/79 oz. 92,4%). Ali bi moral "Gračko" dobiti priložnost že vsaj proti Češki? Sam bi tvegal, a selektorjeva logika je logična: prekaljeni in običajno v reprezentanci odličen Kristan ali 19-letnik, ki bi pravi krst v izbrani vrsti doživel proti na tem turnirju ranljivemu tekmecu, kateri pa je še vedno velesila.

B) Posebne postavitve. Na Danskem je bila igra z igralcem (PP) več naravnost smrtonosna: 6 golov iz 14 priložnosti (42,9%), medtem ko je bil na SP-ju učinek podpovprečeni: 3 goli iz 18 priložnosti (16,7%). A za sam razplet pri kar šestih tesnih porazih je bila usodna slaba igra z igralcem manj: 9 prejetih golov ob 29 "ubijanjih kazni", z 69-odstotno učinkovitostjo PK-ja je bila Slovenija tudi najslabša med vsemi na turnirju. Primerjava iz Vojensa: 1 prejeti gol ob 11 izključitvah (90,9%). Vsak šport je igra napak in v hokeju je na voljo posebni inštrument, ki ga moraš izkoriščati.

C) Globina in forma. Z napadom Jeglič - Tičar - Sabolič (skupaj 6 golov in 5 podaj) ima Slovenija resnično konkurenčen 1. napad, ki ga je z veseljem gledati tudi proti Švedski ali Kanadi. A za zgodovinski preboj na olimpijske igre je februarja ključne gole prispeval 2. napad, pri čemer je bil David Rodman tudi najboljši igralec kvalifikacij. Tokrat Jan Urbas ni zadel iz prvega strela, temveč šele iz 20., medtem ko sta brata Rodman bila še pod vtisom sicer uspešne, a dolge klubske končnice in nista imela prave svežine. Tretji napad z Rokom Pajićem in kapetanom Tomažem Razingarjem je šele na zadnjih tekmah začel ponavljati izmene iz Vojensa. Tam so Slovenci na 3 tekmah dosegli 12 golov, na Švedskem so za to potrebovali 7 tekem in kar 62 strelov več (75:137).

Č) Napake v ključnih trenutkih. V obrambi ni bilo presežka, predvsem pri organiziranem prehajanju med tretjinami, ob tem pa so se v sami obrambi, praviloma za slovenski vrati dogajale grobe napake, kot sta bila Tavžljevi darili Belorusom ali Pretnarjeva podaja v podaljšku proti Danski, kar se je na koncu izkazalo tudi usodno za obstanek.

D) Sodniški meti. Čim boljši je bil nasprotnik, nižji je bil odstotek slovenskih dobljenih bulijev. Ko izgubiš buli, pol energije porabiš, da prideš do ploščka in šele nato začneš igrati. Samo proti Belorusom in Dancem so Slovenci bili malce uspešnejši, kar se je poznalo tudi v razmerju strelov na golov in sami prevladi v igri s ploščkom.

E) Razpored. Ob lanski razgrnitvi sporeda v preobikovanem sistemu SP-ja, se je zdelo, da bo razpored prednost Slovenije. Običajno so "risi" med elito dobro začeli, nato pa padali, a tokrat se je zgodba obrnila in na koncu turnirja so Slovenci bili v stanju, da prvič uženejo tudi kakšno velesilo. Točka proti Kanadi, sploh prva proti eni od držav "velike sedmerice" je velika spodbuda predvsem za Soči.

Slovenci tako ostajajo v dvigalu svetovnega hokeja: eno leto gor, drugo leto dol, zadnja štiri leta si to usodo delijo z Avstrijo, na sosednjem dvigalu pa nasprotno nihata Italija in Kazahstan. Kljub uvrstitvi v Soči je to očitno realno začarani krog, iz katerega bo težko pobegniti, še posebej, če bo naslednje prvenstvo Divizije I, skupine A res v Seulu, kjer pa bi morali biti "risi" v konkurenci Južne Koreje, Japonske, Madžarske, Ukrajine in Avstrije vseeno favorit za eno od prvih dveh mest, ki bosta prinesla vozovnico za Prago in Ostravo leta 2015.

Sreča ali nesreča, o kateri je med turnirjem toliko govoril selektor Matjaž Kopitar ni čisti kliše, temveč dejavnik, ki hitro zasuka potek tekem in jih tudi odloča. A konec koncev velja, da si moraš srečo izboriti in zaslužiti, ki pa se "risom" gledano skozi predstave vseh 16 reprezentanc in zgoraja navedene dejavnike tokrat upravičeno ni nasmehnila.

Za konec še zabavno dejstvo po IIHF jakostni lestvici: "Slovenija ima več kot 10 golf igrišč." Koliko pa hokejskih igrišč? Pravljično srečnih sedem.

Toni Gruden, MMC
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
leeloo1337
# 17.05.2013 ob 11:02
Upajmo da se na OI vse poklopi :)
Lovec
# 17.05.2013 ob 11:17
Kvaliteta reprezentančnega hokeja se dviga in z abožjo voljo naj tega ne ustavimo ali po slovensko zavremeo in uničimo.

Naj saj v tej športni panogi velja red, disciplina, delo in kar je še ostalo od slovenski vrednot.
Toni Gruden
# 17.05.2013 ob 11:12
@cowhorse
Globina = 2., 3., 4. petorka, za prvo se prevideva, da vleče voz naprej.
Pri baletu je globina = podporna zasedba, zbor, od koder lahko potegneš kakšnega plesalca v primeru poškodb/bolezni. Podobno nogomet, za šah pa ne vem.
Pajkc_
# 17.05.2013 ob 14:33
1. Nekdo je napisal, da smo imeli v Vojensu razpoloženega Muršaka.... WTF!!!?
2. rinjenje Gašperja? Fant ima to smolo, da je selektorjev sin, in da ga VSI primerjajo z Anžetom. Svoje delo je opravil zelo korektno in zadovoljivo. Ni zakuhal niti enega samega gola, imel podajo za prvi gol proti Belorusom, naštimal je še ene 2 smrtni priložnosti, zelo soliden na bandi, dober screening pred golom...
3. Med pljuvanjem po branilcih še nihče ni omenil branilca, ki je zakuhal 6 od prvih sedmih golov! Žiga Pavlin!
4. Ne mi krivit golmana (tut ge ča dobi skozi noge), ko mu njegov branilec zakriva pogled, namesto, da bi nasprotnik preprečil strel (o tem govorim v točki3!!!), ali pa v situacijah 1:1, 2:1 in tako naprej!
5. Gračnar od prve tekme naprej? Povejte mi, kater zdrav človek bo debitabtu, devetnajstletniku, ki gre na draft obesil breme obstanka med elito? Če psihično (slučajno) ne bi zdržal, bi ga slovenski novinarski pisunčki pribili na križ, in mu uničili kariero! Grošelj z Dnevnika recimo, pa RTVjev Radisavljević (mimogrede, PROSIM NAJ ON NE KOMENTIRA TEKEM Z OLIMPIJADE!!!!!!)
6. ko bo olimpijada v imenu gledalcev naprošam RTV naj najame Peternela ali Smodiša za komentiranje tekem hokeja na ledu. Radisavljević, Hudomalj in podobni naj se držijo smučanja. Hokej je prehiter, in preveč se dogaja... tko da, prosim ali Peternel (Štv) ali Smodiš (sportklub), sicer bomo primorani hokej gledat na angleškogovorečih streamih!
Katalonec
# 17.05.2013 ob 11:27
Kristan je imel malo slabše prvenstvom kot smo dejansko pričakovali in se mi zdi, da v prvih tekmah je bil to razlog. Amapak vseeno, ga ni potrebno razpeti na križ. Zdi se mi da so hokejisti edini kolektivni reprezentanči športniki, ki z veseljem igrajo za grb, brez nekih ''poškodb'' (beri nogomet) in ''utrujenosti'' (košarkaši). Zato bravo fantje, v Elito e boste pa vrnili že naslednje leto. V sočiju pa z AK11 in Muršakom na en odličen rezultat.
urosq
# 17.05.2013 ob 11:10
Lepo napisano.

Ni pa res, da je točka proti Kanadi prva proti eni od držav "velike sedmerice". Če se prav spomnim smo proti Slovakom v Kanadi v boju za obstanek dobili prvo tako točko.
levkup
# 17.05.2013 ob 13:01
Kdor trdi, da bi začel z Gračnarjem od prve minute,
laže kot pes teče. Prav gotovo sedaj po bitki tudi, ata
Kopitar ve da je kaj postoril narobe. Vendar se to dogaja
vedno in povsod. Zame so Risi junaki in vem,da za večino
ljudi s katerimi razpredamo o hokeju prav tako.
Na žalost pa se vedno najdejo primerki, ki zaradi svoje
zavrtosti pljuvajo na portalu po naših športnikih .
To so modeli, ki ( če boste pozorni vedno eni in isti)
se pojavljajo v večini rubrik športa in politike ter tam trosijo
svoje nebuloze ipd..... Kdor jim replicira jih s tem samo "futra".
Preprosto jih ignorirajte in bodo izumrli.
BobyM
# 17.05.2013 ob 11:46
@Mirnčan: tvoj komentar je tipični "po bitki je lahko biti general". Kater selektor bi na takem tekmovanju v prvi tekmi dal igrat "zelenca", ki bi doživel krst, proti ekipi kjer se je potrebovalo točke? Mislim, da ni takega selektorja.
timus
# 17.05.2013 ob 11:38
Ah fantom ne gre čisto nič zameriti. Selektor je glede na ekipo odličen. Sploh jih očitno zna zelo dobro povezat in motivirat. Škoda edino ker sili Gašperja v ekipo. Glede igralcev pa res vsaka čast. Naš prvi napad sestavlajo igralci ki igrajo v 2. švedski ligi ali še v slabših ligah, pa so čudežno konkurenčni ostalim, ki imaji vsi NHL-ovce. Če pogeldaš na papir je jasno že da je čudež da smo sploh tu zraven, glede na št. igralcev in igrišč ki jih imamo, res neverjetno kje smo. Za tako mali bazenček, smo velikani. In glede na št. prebivalcev in registriranih igralcev, sigurno najbolj uspešna ekipa na svetu.
Extreme
# 17.05.2013 ob 13:14
@Zbornaya Komanda

kaj pa kej jenkiji? :)
SsDrag
# 17.05.2013 ob 11:55
Nima veze, še vedno podpiramo rise!
Rejtas
# 17.05.2013 ob 11:09
No v športu so vzponi in padci, jaz verjamem, da nas bodo ti fantje še razveseljevali v prihodnosti. Torej glavo pokonci in pogumno naprej.
gpag
# 17.05.2013 ob 14:42
Kar se Rusije tiče je bil to včeraj samo še en dokaz o (ne)moči ruske reprezentance. Tista ruska reprezentanca iz časov recimo Tretjaka, Krutova, Larijonova, Makaraova, ... pa ta današnja imata skupno samo še ime. Ruski hokej je močno nazadoval in Rusi drugo leto v Sočiju nimajo prav nobenih možnosti za osvojitev zlate olimpijske kolajne.

Ne nabijaj, ne nabijaj. Kje si bil pa lani, ko se je Rusija sprehodila do naslova SP? V zadnjih 6 letih imajo tri zlate in eno srebrno medaljo. In ti greš sodit o nemoči reprezentance na osnovi enega ponesrečenega turnirja. Pa kje vas skrivajo vse te hokejske znalce, da vas kdo ne ukrade?
Wasabi
# 17.05.2013 ob 11:36
@cowhorse

Pri šahu je globina igre šahistov repertuar naštudiranih potez. Več kot jih ima, bolj globoka je njegova igra in bolj globoke žepe mora imeti za zaslužen denar.
cowhorse
# 17.05.2013 ob 11:08
Ali mi lahko nekdo razloži, kaj je to 'globina igre' - uporablja se namreč povsod (pri baletu, šahu, nogometu), imama pa močan sum, da ne pomeni nič.
Fndesjekl
# 17.05.2013 ob 15:46
@ vsevedni hrvatek
O Mattu Stajanu je bilo na vseh portalih ogromno napisanega, od tega da je ponosni clan slovenskega drustva v kanadi, do tega da tekoce govori slovensko, potem sem zasledil da samo starsi in sestra govorijo slovensko - on pa ne.... Na koncu nimam pojma ali bi on sploh hotel igrati za SLO (ceprav to zaradi IIHF ni mogoce).
Gospod Toni Gruden, kot edini novinar STROKOVNJAK v SLO na podrocju hokeja vas prosim, ce bi lahko Anzetu Kopitarju postavili vprasanje, ce se sploh kaj pogovarja z Mattom pred ali po tekmah in ce se, ali je nanesla debata tudi na igranje za SLO. Sicer dvomim da je, ampak mislim da bi bilo zanimivo prebrati to. Drugo prosnja za vas pa je naslednja. Pred cca 2 leti sem na siol.tv prebral intervju z g. RAkovcem, ki je takrat rekel da je HZS v konkretnih pogovorih z 2 kanadskima slovencema, ki sta potencialno zanimiva za reprezentanco. Po tem nisem nikjer zasledil katera naj bi to bila. Sedaj je ze jasno da ju ne bo, ampak ali bi lahko vsaj zvedeli o katerih hokejistih je bilo govora?

Ce pa so moje informacije tocne, Matt Stajan ne more igrati za SLO dokler vsaj 2 leti ne igra za SLO ekipo - naj me kdo popravi ce se motim
gpag
# 17.05.2013 ob 14:19
V Vojensu smo imeli raspoloženega Muršaka, v Stockolmu pa neraspoloženega Marcela Rodmana - čista katastrofa.

O kakšnem Muršaku iz Vojensa ti sanjaš? Se vidi kak poznavalec si, kar neki na pamet bluziš, raje povej da si tekem sploh ogledal nisi...
gpag
# 17.05.2013 ob 16:04
Pred cca 2 leti sem na siol.tv prebral intervju z g. RAkovcem, ki je takrat rekel da je HZS v konkretnih pogovorih z 2 kanadskima slovencema, ki sta potencialno zanimiva za reprezentanco. Po tem nisem nikjer zasledil katera naj bi to bila. Sedaj je ze jasno da ju ne bo, ampak ali bi lahko vsaj zvedeli o katerih hokejistih je bilo govora?

O nobenih, tisto je bil pač pesek v oči s strani Rakovca...
nordnung
# 17.05.2013 ob 12:12
Bravo risi, navijamo za vas. Toni sedi, odlično 5.
_50centy_
# 17.05.2013 ob 11:44
Dober članek.
Procenti in statistike so pa nižje tudi zaradi boljših ( v povprečju ) nasprotnikov.
MiD
# 17.05.2013 ob 11:43
Mnogi komentatorji rezultatov naše reprezentance na tem SP in kvalifikacijah pozabljajo, da so bili nasprotniki na prvenstvu (Češka, Švedska, Kanada, Švica) veliko močnejši kot v kvalifikacijah in je zato neprimerno med seboj primerjati uspešnost (obramb ali izkoristka z igralcem več ali manj) v procentih! Zame je pomembno, da so igrali odlično in izjemno borbeno. S trohico sreče pa bi bil lahko rezultat mnogo boljši.
Pajkc_
# 17.05.2013 ob 16:41
dejansko pričakujete, da bo Stajan pustil NHL kariero, in 3 miljone na sezono, zato da bo prišel v slovenijo igrat za 50.000€ na sezono, ki jih morda niti videl ne bo nikoli.... ne bodite preveč ozki v tem pogledu... pravila so jasna, dejstva so znana... nihče ne bi pustil nhl kariere, zato da bi lahko zaigral na nekaj tekmah za domovino staršev... neumnosti.... sam Stajana razumem, in sam bi storil enako!
SloveniaNo1
# 17.05.2013 ob 16:28
@gpag

Vprašanje hokejski zvezi je bilo, če obstaja kakršna koli možnost, da bi Matt Stajan zaigral za Rise v Sočiju ... In tudi če ima Matt Stajan še tako gromozansko željo igrati za Slovenijo, ga ni načina, da do 13. februarja 2014 zbere 4 leta igranja za slovenski klub. V tem kontekstu je "ne more" kar primerna besedna zveza, kajne? :)
Branko57
# 17.05.2013 ob 15:27
seveda je sreča ključnega faktorja, na tako kratkih tekmovanjih, še posebej za slovenijo katero odločajo 3 tekme. enkrat jo maš drugič ne, realni uspehi reprezentance se lahko ocenjujejo glede na neko daljše obdobje in konstantnost. pri nogometu je še toliko bolj očitno, ko imamo srečo se lahko uvrstimo na velika tekmovanja, ko nam sreča obrne hrbet pa niti slučajno, ker je pravtako samo 10 tekem ki odloča, in potem so vsi pametni kaj je narobe... a realnost je pač takšna da se slovenija lahko uvrsti na 1 al pa 2 veliki nogometni tekmovanji vsakih 10 let, pač odvisno od sreče. no potem imamo pa košarkaško reprezentanco, ki jo nesreča spremlja že več generacij.
idared
# 17.05.2013 ob 15:22
eZaj smo lahko vsi pametni. Kristan nas je že neštetokrat rešo, za pač ni bil v formi...
Zbornaya Komanda
# 17.05.2013 ob 13:20
Jenkiji so bili včeraj pač za razred boljši in ta poraz nam ni v ponos, ne bom pa iskal nobenih izgovorov, da nismo imeli sreče.

Za razliko od nekaterih.
grobarrr
# 17.05.2013 ob 12:39
Z Tonijem se še enkrat več moram strinjati, saj razmišljava zelo podobno. Zakaj ni omenil izbora igralcev? Preprosto zato, ker ta ni omembe vreden in na noben način ne bi vplival na končen uspeh oziroma neuspeh reprezentance. Drugače pa je za nazaj lahko biti pameten, kaj vse bi bilo treba storiti ... Gračko? 19-letnik, debitant na članskih SP. Kristan? Naš prvi golman, ki je na kvalifikacijskem turnirju za OI branil odlično, prav tako na pripravljalnih tekmah za to SP.
slovenc pa pol
# 17.05.2013 ob 12:29
Važn da smo v Sočiju.....
neymar
# 18.05.2013 ob 22:07
Zakaj pa ne bi Aljančič sedaj rekel kakšne besede IIHF, da bi naredili izjemo za Stajana? Saj ima še vedno zelo velik vpliv v tej organizaciji.

Zato ker obstajajo neka pravila, ki morajo veljati za vse. In če razni ichi ne morejo igrat za Hrvaško, tud Stajan ne more igrat za nas. Pika.
roxdegabba
# 18.05.2013 ob 13:34
V spominu mi je sicer ostala predvsem tekma proti Belorusiji. Risi so grizli in praskali in trdo prigarali vsak gol, nakar so Belorusi takoj zabili enega poceni, lahkega. Takšna igra je hokej, v Vojensu se je pač obrnila na našo stran, v Stockholmu se pa ni.
roxdegabba
# 18.05.2013 ob 13:32
Res, kvalifikacije za OI so bile eno, svetovno prvenstvo je pa drugo.

Na svetovnem prvenstvu so top reprezentance s top igralci, Kanada je reprezentanca, ki je sestavljena iz 23 igralcev na nivoju Anžeta Kopitarja, samih uveljavljenih NHL igralcev. Že samo dejstvo, da so naši reprezentanti z njimi odigrali enakovredno tretjino, pomeni, da jim lahko samo čestitamo in se jim zahvalimo, da kljub vsem polenom, ki jih dobijo pod noge, tako dobro zastopajo barve naše države.
Fndesjekl
# 17.05.2013 ob 23:58
ok, hvala vsem za pojasnila...
fedorov71
# 17.05.2013 ob 23:57
Ugotovitev Nr3 - Jesenice so se prijavile za tekmovanje v ligi EBEL v naslednji sezoni!!!

Pod kakšnim imenom? Mislim uradno so kaj? HK Acroni Jesenice? HD Mladi Jesenice? Medveščak?
grobarrr
# 17.05.2013 ob 20:07
Stajan? Že ničkolikokrat povedano in pojasnjeno. Matt bi moral, preden bi dobil pravico nastopa za našo reprezentanco štiri leta nepretrgoma igrati za slovenski klub - je pa igralec Calgary Flamesov. Opcija, narediti izjemo mimo pravilnika IIHF ni realna. Torej pozabite nanj.
Ostali igralci slovenskega porekla v Severni Ameriki? Žal jih nimamo veliko, predvsem ne teh dovolj kakovostnih, ki bi bili zanimivi za reprezentanco. Je pa tukaj problem, tudi če imaš takega igralca, kako ga "zvabiti" v slovenski klub (EBEL).
Zveza (selektor) je o tem razmišljala pred leti, trenutno pa to vprašanje ni aktualno.
Toni Gruden
# 17.05.2013 ob 19:00
Malo odgovorov:

@urosq - prva točka proti velesili
Slovaška v Halifaxu ni šla za točke, ampak za serijo "best-of-three", tako da "točka" po rednem delu za 3:3 ni imela števnega pomenila. Res pa je, da so bili "risi" takrat najbližje skalpu "velesile" - poraz po loteriji.

@gadafi - globina ali dolžina klopi
V hokeju težko govoriš o dolžini klopi, ker rezervistov skoraj ni, saj tudi najboljši napadalci ne igrajo kaj več kot 20 minut na tekmo (tretjino tekmo), še redkejši so branilci, ki se približajo 30 minutam na tekmo (pol tekme). Skratka v modernem hokeju se vedno igra vsaj s tremi napadi in če so nižji napadi močni, se lahko govori o globini. Gre po mojem mnjenju tudi za izrazoslovje - v Kanadi oz. Severni Ameriki se pri hokeju vedno govori "depth", medtem ko se pri košarki res govori o "bench".

@Fndesjekl
Matt Stajan je nedosegljiv za Slovenijo in je ta zgodba zaključena.
Priložnost je mogoče (res samo mogoče) bila pred leti, v obdobju Ernesta Aljančiča, ko bi se lahko z njegovim vplivom v IIHF doseglo, da bi kljub igranju za Kanado U-20 sledili izjemi ala Jevgenij Nabokov, ki je na primer igral za Kazahstan na SP-ju, čez desetletje so mu pa dovolili, da je branil za Rusijo na OI.

Glede Severnoameričanov slovenskega rodu je tudi sam Kopitar pred 2 letoma govoril, da gleda in išče, mislim pa, da trenutno ni kakšnega posebnega hokejista ustreznega za člansko vrsto. Vsekakor vprašanje za intervju.
Samo Zakes
# 17.05.2013 ob 18:49
Ugotovitev Nr3 - Jesenice so se prijavile za tekmovanje v ligi EBEL v naslednji sezoni!!!
Fndesjekl
# 17.05.2013 ob 18:11
@ jakasol
Dej preber kaj sem napisal no. Poleg Stajana, ki ga itak vsi poznamo, ali je se kaksen omembe vreden?
Fndesjekl
# 17.05.2013 ob 15:49
aja pa ko smo ze pri okrepitvah reprezentance iz S Amerike. Ali sploh se obstaja kak hokejist s slovenskimi koreninami, ki igra na nekem nivoju (NHL, AHL)? Ne mislim zdej na vsakega ki igra v njihovih mladinskih ali pa ŽNJ ligah, slovenija je ipak nekje med elito in prvo divizijo, po mojem mnenju ni lih vsak ki ma prednike iz SLO dovolj dober za ta nivo.
gpag
# 17.05.2013 ob 15:14
Kar se pa nas tiče, bo vsaka točka na OI velik uspeh. Če pa slučajno pridemo v četrtfinale, pa pravi mali čudež na ledu...
MoM
# 17.05.2013 ob 15:12
prva ugotovitev je pač tipično slovenska.

druga pa drži kot pribito!

nič zato nismo mi velesila...you need to crawl before you starts to walk!!

soči je naš.
gpag
# 17.05.2013 ob 15:10
Aha, torej ko rabiš argument za pljuvanje po ruski reprezentanci, ti pride SP prav, drugače pa je to drugorazredno tekmovanje?
Ne vem zakaj, bi bili Rusi na OI brez možnosti. Igrali bodo v polni postavi pred domačimi navijači in če sta v preteklosti OI osvojili reprezentanci Češke in Švedske, ne vidim razloga zakaj bi bili Rusi popolnoma brez možnosti.
grobarrr
# 17.05.2013 ob 15:00
SP je drugorazredno tekmovanje na osnovi katerega ne moreš določiti dejanske moči posameznih reprezentanc. Na olimpijskih igrah pa igrajo res vsi najboljši hokejisti in tukaj Rusi žal nimajo nikakršnih možnosti. Kar v hokeju res šteje je NHL in olimpijske igre.
esrufmot
# 17.05.2013 ob 14:30
Analiziranje gor, dol, dejstvo je da je četa Matjaza Kopitarja na prvenstvu izgubila vse tekme.
HillterA
# 17.05.2013 ob 13:37
Dober clanek!
wisan
# 17.05.2013 ob 11:41
Pomemben faktor je tudi sam pristop in psiha, kar ni bilo kot v Vojensu. Tiste grozne napake v obrambi in neizkoriščanje 100% prilik znotraj grize, čeprav na zunaj ni videti. In tisti značilni padec, ko po danem golu takoj kasiraš nazaj. Tekma s švicarji bi lahko potekala 100% drugače, če bi Rodman zadel tisto priliko, n.pr. Na vsaki tekmi je bilo kaj takega.
parker123
# 17.05.2013 ob 11:30
Z vsem napisanim v članku se strinjam, takšno je tudi moje mnenje, vendar če že omenjamo branilce, ki so grešili bi sam obvezno dodal še Krajnca, ki je sicer zame med našimi boljšimi branilci.
puffy
# 17.05.2013 ob 11:26
Vprašanje če bodo res tako suvereni favoriti v Seulu, kajti prvenstvo 1. divizije ponavadi poteka v času, ko večina močnejših lig igra še zaključni del. Vprašanje koliko sedajšnih risov bo sploh zaigralo...
veliki_globus
# 19.05.2013 ob 18:48
Zakaj je sreča da greš v Seul namesto v Minsk??? Zdi se mi da bi vsi raje šli v Minsk (svetovna divizija) namesto v Seul (divizija 1)!!
Samo Zakes
# 18.05.2013 ob 08:04
Pod imenom HD Jesenice. Res pa da odgovor s strani EBEL še ni znan, zatorej Jesenice uradno še niso član lige za naslednjo sezono.
Sicer pa - vse skupaj v sodelovanju z Medvedi...
gpag
# 17.05.2013 ob 18:28
@SloveniaNo1: Bo pa drugače sodeloval z nami in pomagal slovenskemu hokeju. Boste videli kako. Igrati za reprezentanco pa žal ne more.

Tule ne vidim nobenih ZOI 2014 omenjenih. Torej drži, da za reprezentanco NOČE IGRAT!
SP elitne divizije v hokeju na ...
Toni Gruden
link
Risi predobri za drugo ligo in preslabi za elito. Kako dolgo še?
88
1. maj 2016 ob 06:35 Naloga je opravljena in risi gredo znova, že sedmič, med hokejsko elito, a Katovice niso bile glavni turnir leta, temveč bo to Minsk, kjer se bo na začetku septembra borilo za olimpijske sanje.
Več novic ...
Kazalo