Kolumne
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 12 glasov Ocenite to novico!
Peter Mlakar
Peter Mlakar. Foto: BoBo

Dodaj v

Nenasitni duh, skrit v besedi kultura

Kolumna Studia City
19. oktober 2015 ob 21:41,
zadnji poseg: 19. oktober 2015 ob 22:17
Ljubljana - MMC RTV SLO

Veliko ljudi, ki imajo dober materialni standard in so zdravi, je nesrečnih. Ker nimajo ali ne premorejo uvideti tega, kar neposrednost njihovega telesa in naravno-družbene stvarnosti presega. In v tem preseganju je formula rešitve.

Tega je zmožen le duh, ki je v nas. On zahteva vedno nove in močne dražljaje, ki transcendirajo naše socialne, psihične in fizične omejitve in danosti. Večno ga žene po nečem čez, po novih in novih vzburjenjih, ker so prejšnja umrla. Po novih užitkih. Duh torej zahteva nekakšno Drugačnost od neposrednega življenja. Ker je življenje samo po sebi lahko zelo prazno. Ker je življenje kot tako, čeprav nam nič ne manjka, velikokrat za življenje premalo. To, da gremo naprej k novim vzburjenjem, pa je smisel.

Človek torej ne živi samo od kruha, marveč se hrani tudi smislom, ki ga izpolnjujejo funkcije nenasitnega duha, skritega v besedi kultura. Sem spadajo umetnost, znanost, religija, filozofija, fascinantni dosežki tehnike. Vse to so elementi nečesa, ki se ne pusti vkovati v nič, marveč zahteva brezmejnost.

Tu se zlomijo blokade naše materialnosti, ki nas težijo, tu je zdravilo, kajti pravo uživanje in stanje srečnosti se tvorita iz neskončnega, ki je zadnja resnica. In taka je tudi svoboda: da, praktičnih učinkov in njihovih uspehov ne bi bilo, če se nam ne bi stalno odpirala etična ali eksistencialna vprašanja, shranjena v kulturi ali v neoprijemljivem duhu svobode, vprašanja, na katera samo materialna proizvodnja življenja ali denar ne znata odgovoriti. Prej ju premaga smrt.

Peter Mlakar, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Krimsky
# 19.10.2015 ob 23:03
Nekateri vzamejo modro tabletko, nekateri rdečo.
Eni se rodijo z zlato žlico, drugi brez žlice.
~
In če eni drugim pridigajo, da bi morali živeti kot oni – gredo stvari po zlu.
Pustiti moramo odprte vse sobice, da v njih lahko prebivajo najrazličnejše človeške usode, ... vrvohodci, žonglerji in kaskaderji.
~
Kar ni lahko, zato nikoli ne bo srečen tisti, ki ga muči srečnejši ...
Trava na sosedovem vrtu je mogoče res bolj zelena ... ne smemo pa pozabiti, da je za sosede naš vrt sosedov vrt ...
neterk
# 21.10.2015 ob 09:09
Krimsky/23:03 - Trava na sosedovem vrtu je mogoče res bolj zelena ... ne smemo pa pozabiti, da je za sosede naš vrt sosedov vrt ...

Morda, ampak (najbrž) ne za iste sosede.
Peter Mlakar
link
Mi najprej - čez vse mi
5
12. marec 2018 ob 21:20 Na določenih delih planeta smo priče vzniku političnih ideologemov, s katerimi se istoveti precejšen del ljudstva in katerih značilnost je strnjena v formuli MI NAJPREJ.
Več novic ...
Kazalo