Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 45 glasov Ocenite to novico!
Bernard Nežmah
Bernard Nežmah Foto: BoBo

Dodaj v

Neuspehi Petra Prevca in uspehi vlade

Kolumna Studia City
13. marec 2017 ob 21:29
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ko skakalni as Peter Prevc prileti v dno skakalnice, so hitro ob njem slovenski novinarji, ki ga sprašujejo, kako ocenjuje svoj zadnji skok. Tako hodi vso sezono v javno spovednico, v kateri mora venomer pojasnjevati, zakaj ni bil še boljši, zakaj ni prišel med prve tri. In to mož, ki spada med prvih deset na svetu.

Popolnoma drugačna slika pa je pri slovenski vladi. Katero mesto med evropskimi kolegi bi ministri zasedli v svojem resorju, seveda nihče ne meri.

V domačih zadevah pa je vlada za traso hitre ceste na Koroško izbrala varianto, ki je več kot 100 milijonov dražja od okoljsko manj uničujoče. Se prometni minister Peter Gašperšič opravičuje pred mikrofoni novinarjev zaradi tega investicijskega neuspeha? Nak, nasprotno, zadnjič je celo izjavil, da je stvar dokončna, da je ne bo nič več ustavilo.

Ko je dal za potrebe Magne gospodarski minister Zdravko Počivavšek sprejeti zakon o razlastitvi kmetov, je napovedal, da bo multinacionalka odprla več kot dva tisoč delovnih mest. Čez čas so predstavniki Magne povedali, da nameravajo odpreti 500 delovnih mest, morda, če bo poslovanje izjemno, pa čez leta tja do tri tisoč. Se odtlej minister Počivavšek opravičuje pred TV-kamerami za svojo napoved velikega gospodarskega čudeža, ki bo štel vsega 500 slabo plačanih služb? Ostalo pa, če bo Bog dal.

Posebej ponosna je vlada na avtomobilsko tovarno, ki jo spodbuja tudi z državnimi sredstvi. Ta namreč odpira še tretjo, nočno linijo. Čudež, ki prinaša delo v nečloveških razmerah nonstop nočnega dela za pičel zaslužek. Ali premierja in njegove ministre oblegajo novinarji z vprašanji, kakšno prihodnost spodbujajo s projekti, ki prinašajo skromno plačane in zdravju škodljive zaposlitve?

Ne in ne, novinarske zahteve po odličnosti veljajo samo za Petra Prevca, za vlado pa je uspeh že to, da pripoveduje, da uspešno vlada.

Bernard Nežmah, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
zefiris
# 14.03.2017 ob 00:28
Res lepo povedano!
V zanimivi državi živimo, en športnik mora v javno spovednico, medtem pa politiki za miljonske nebuloze ne odgovarjajo nikomu!!!
Sem se spomnil primera, ki je pred kratkim odmeval v Sloveniji, o tistem tipu, ki je nekoliko avtov spustil skozi tehničnega in zaslužil par 100€ kako so ga novinarji prav napadali in žalili...
Zanimivo pri tem je da nisem videl nobenega novinarja da bi tako ostro nastopal proti tajkunom, skorumpiranim politikom in ostalim velelopovom, v bistvu se mi zdi da jih obravnajo kot mala nebogljena jagna in da so takšne nebuloze nekaj normalnega!
slivovica
# 13.03.2017 ob 21:47
Lepo povedano...
abria
# 14.03.2017 ob 08:05
Bravo.
Še več takih primerjav, prosim Dežman.
mend055
# 14.03.2017 ob 07:44
G. Nežmah, sicer se strinjam z vsem zapisanim, a dodajam še: ODLIČNO!

PS Nastavljati si ogledalo je pravzaprav nuja malih Slovenc(eljn)ev! Kako pa se bomo ubranili nebuloz, recimo v tem primeru tega ministra ki si izmišljuje število novih delovnih mest, da bi le zadeva šla skozi tudi pri javnosti, katere velik del je tudi nezaposlen.
margu50
# 14.03.2017 ob 15:39
Še čudno, da je RTV to objavila, ker oglasa za Reporter, ki načenja ravno te teme je zavrnila. Nežmah je na Mladini zaradi "kakor uravnoteženosti", Rtv pa isto, čeprav jo plačujemo vsi, v eter spusti le tisto, kar ne umaže lika mr. Cerarja. Popolna cenzura.
anamor
# 14.03.2017 ob 07:15
Kdo je že zbran v združbi 571?????
otto bizantiski
# 14.03.2017 ob 16:21
Medijska uravnoteženost po slovensko, dvoličnost enobarvne medijske krajine (Turk) npr. nikoli ni razgalila zasebno življenje kakšnega politika , ki spada na tako imenovano levo stran in dobimo le drobce o novih dekletih predsednikov vlad, za katerega ni znano kolikokrat je bil poročen, podobno o bivšem predsedniku države za katerega smo šele po smrti dobivali dodatne informacije o otrocih,...............
Seveda pa mediji popolnoma drugače obravnavajo politike na desni , še kakšna laž , ki se hitro prime , o družinskem nasilju, zaostalih otrocih seveda vsa javnost ve za katere žene, otroke , gre, njihova imena,
Prestop v žlahtno desnico desnemu politiku, omogoči boljšo nevidnost javnega življenja mogoče ponovno izvotlitev..
maximinus
# 16.03.2017 ob 23:09
lepo napisano....!
Bivši uporabnik
# 14.03.2017 ob 10:14
Banda neoliberalna! Poglejte kaj nam delajo! Uničujejo našo rodovitno zemljo za profit multinacionalk!!! Sramota! Zakaj država to dovoli???
ivod
# 14.03.2017 ob 14:31
... če malce pogledamo ... z distance ... res je ... ni dobro ... daleč od tega ...
a ne spreglejmo uničujoče politike v letih 200n dalje ...
... preveč smo barvno slepi in topoumni: zato naši komentarji nimajo nobene vrednosti ... ker ... ker eni so/smo VEDNO ZA črno/bele/rjave/rumene in drugi VEDNO PROTI ...
a ne ?
:)
Benten
# 14.03.2017 ob 11:27
In to mož, ki spada med prvih deset na svetu.

Med 50 tekmovalci. Dajmo povedati še kaj o tem, kako množična je konkurenca.
Bernard Nežmah
link
Sekanje drevoredov
12
2. oktober 2017 ob 23:36 V Sloveniji manično prenavljajo osrednje trge in ulice, pri tem pa dajejo župani brezobzirno posekati stare drevesne očake in cele drevorede.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
5
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo