Kolumne
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 20 glasov Ocenite to novico!
To, kar gledamo zadnje dni v Idomeniju, obmejni grški vasici z nekaj sto prebivalci, kjer je na mrzlih tleh, na dežju, brez hrane in zdravnika obtičalo več kot 10 tisoč ljudi, ni le novo pokopališče človekovih pravic, mednarodnega prava, ampak osnovne človeškosti. Foto: Reuters
Matija Stepišnik
Matija Stepišnik Foto: BoBo

Dodaj v

Novo pokopališče človečnosti

Kolumna Studia city
7. marec 2016 ob 21:21
Ljubljana - MMC RTV SLO

Potem ko se nam je zdelo, da je Slovenija postala v EU irelevantna, je premierju Cerarju uspel "veliki met" in je njegov predlog o poostrenem nadzoru na makedonsko-grški meji na balkanski begunski poti padel na plodna tla.

Makedonci so zadevo vzeli še bolj resno in mejo bolj ali manj zaprli. A koga briga, da so se v Grčiji, državi, katere institucije je nedavno razrušila "austerity troika", začele zaostrovati razmere za popolno humanitarno katastrofo. To, kar gledamo zadnje dni v Idomeniju, obmejni grški vasici z nekaj sto prebivalci, kjer je na mrzlih tleh, na dežju, brez hrane in zdravnika obtičalo več kot 10 tisoč ljudi, ni le novo pokopališče človekovih pravic, mednarodnega prava, ampak osnovne človeškosti.

Madež, ki gre na dušo birokratske, nesolidarne, nacionalistične EU, je težko izbrisljiv. Medtem ko se osemindvajseterici ni uspelo dogovoriti o relokaciji in naselitvi niti nekaj tisoč beguncev, je kanadski premier Trudeau prejšnji teden končal nastanitev 25 tisoč Sircev. In danes si jih pomemben del že išče službo.

EU se sama potiska v past razpada. Na eni strani jo od znotraj razbijajo nacionalisti in evroskeptiki, na drugi strani pa je tudi današnji vrh v Bruslju s Turčijo razgalil, kakšne pogajalske možnosti so ostale. Avtoritarna Erdoganova država je ceno za to, da bo igrala vlogo begunskega taborišča in policaja na zunanji meji EU, še navila. Da se na izsiljevalskem daj-damskem bazarju politike pod taktirko Ankare odloča o usodah nesrečnežev, je še ena sprevržena dimenzija begunske zgodbe.

Predvsem pa načrt ne bo deloval, če ljudje, ki bežijo pred vojno, v Turčiji ne bodo mogli učinkovito in legalno zaprositi za status v EU in če doslej nedelujoč sistem relokacije beguncev po EU ne bo zaživel. Humanitarna katastrofa se bo še podaljšala, vmes pa tako ali tako dobivamo še politično. Recept zanjo so pokazale slovaške volitve konec tedna. Ne le, da v parlamente vstopajo odkrito fašistične stranke, ampak se vse bolj profilira tudi tako imenovana ekstremna politična sredina.

Rahel žarek v temi vojne geopolitike je trenutno razmeroma vzdržno premirje v Siriji. To vseeno daje upanje, da bi se mednarodna skupnost od posledic lahko premaknila k vzrokom - k ustavitvi vojn na Bližnjem vzhodu.

Matija Stepišnik, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
TIGR
# 07.03.2016 ob 21:39
Studio city - še kar vam ni jasno in kot kaže vam nikoli ne bo, da Evropa NE more nuditi zavetja vsem, ki si na Zemlji tega zaželijo.

Dovolj propagande...
pašeresje
# 07.03.2016 ob 23:08
Novo pokopališče človečnosti

A me hecate?!

Vsi ti ljudje so tam prostovoljno in zgolj zaradi ekonomskega pridobitnega razloga, zato so tudi ilegalno prečili mejo med Turčijo in Grčijo.

Turčija je varna država in Grčija je varna država ne v eni, ne v drugi nočejo zaprositi za azil!

Kolikor jih je do tega sploh upravičenih (saj jih je večina mladih moških iz nevojnih območij: Maroko, Alžirija, Pakistan, Bangladeš, Afganistan, itd)

Po kakšni logiki moramo plačniki električnih priključkov prisilno plačevati tako propagandno ustvarjanje javnega mnenja, ki podpira ilegalno ekonomsko migracijo - torej kršenje zakonov?

Če se človek postavi v pozo Rodinovega misleca, mar postane avtomatsko moralna avtoriteta, nad sodržavljani in plačniki?

Ta članek je spomenik pristranskemu ne-novinarstvu.
vnk
# 08.03.2016 ob 10:10
Matija Stepišnik

Novinar, urednik pri Večeru in kolumnist Studia City. Član upravnega odbora DNS

Je mar to tisto Društvo Novinarjev Slovenije, ki je zapisalo tudi slednje:

V javnosti smo zaznali fašistoidne, ksenofobne in militantne izjave, naperjene proti beguncem.

A lahko RTV Slovenija počisti pred svojim pragom in neha financirati politične aktiviste? In govorim kot nekdo, ki načeloma voli leve stranke, se mi zdi bolano, da se ljudem plačuje takšne neboluze kot je tale zapis. Naj si Stepišnik odpre blog.
slodroid
# 08.03.2016 ob 13:56
Matija, si nor al' želiš biti komu všečen?

Grčija ima tako mornarico kot letalstvo. Če bi hoteli, bi brez težav zaustavili tihotapstvo. Pa udarili po prstih lakomne ladjarje.
Obsojati Makedonijo je idiotizem.

Ljudem bi se dalo brez težav pomagati v njihovih matičnih ter nekaterih sosednjih državah. Ni povsod vojna kot tudi ne sistmatično preganjanje. Kdor gre zavestno preko grško-makedonske meje, je migrant. Trenutno so v večini nelegalni migranti. In takim bi ti še dajal potuho?
anny22
# 08.03.2016 ob 14:52
Avtorju in bralcem predlagam ogled TEGA videa. Vsak dodaten komentar je nepomemben.
slodroid
# 08.03.2016 ob 22:00
anny22, popravi link.

Če je pa šlo za , video ni več na voljo.
čofotalček
# 08.03.2016 ob 07:20
Pokopališče človečnosti?

Ne bi rekel. Kvečemu gre za sliko človečnosti. Ostalo je le problem kako ljudje sami sebe dojemamo.
Matija Stepišnik
link
Potencial novih obrazov se ni izpel
3
5. marec 2018 ob 21:28 Končno, Slovenija je po tistem, ko so pred leti k nam že pošiljali trojko, spet zvezda Evrope. Slovenski BDP je lani zrasel za pet odstotkov, gospodarska rast je bila 3,1-odstotna.
Več novic ...
Kazalo