Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 23 glasov Ocenite to novico!
Avstrija
Prebežniki. Foto: Reuters
Igor Vidmar
Igor Vidmar. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

O beguncih se strinjajo vsi

Kolumna Studia City
14. september 2015 ob 22:04,
zadnji poseg: 14. september 2015 ob 22:39
Ljubljana - MMC RTV SLO

Bruseljska Evropa še grške krize ni rešila, že je tu še večja, na katero je bila še manj pripravljena. A tragične slike beguncev na zaslonih ukazujejo: ni časa za iskanje odgovornih, npr. zahodnih držav, ki so "osvobajale" Libijo in Sirijo ob pristanku odvisnega Vzhoda, ki je postal zdaj sebičen in ksenofoben.

Nasprotno, voditeljica Zahoda, nemška kanclerka, je s svojo humanostjo celo postala zmagovalka v bitki našega časa, za preživetje ideje odprte in humanitarne Evrope, kot pravi Delo. No, vsaj začasna zmagovalka, šivi pokajo, meje se zapirajo ...

Uničevanje Grčije je odrinjeno, vključno s tremi milijoni Grkov brez zdravstvenega zavarovanja, po besedah grškega zdravnika jih na stotine umira vsak mesec. A to je videti le na Russian TV. Merklovi se je z uberhumanostjo pridružil Herr Junker; le kdo bo zdaj zahteval njegovo odgovornost za pozen, neustrezen odziv na stopnjevanje krize, ki je znana že leta?

Je pa zanimivo, o beguncih se strinjajo vsi; ga. Merkel, revolucionarni humanisti in celo globalno glasilo neoliberalizma, revija Economist. Sprejmite jih in jim dajte delo! Pravilno, odlično! Pa da mi kdo ne omeni 20 milijonov evropskih nezaposlenih, ker ga bom takoj prijavil gdč. Irglovi!
Kaj je to proti boju beguncev, kaj je zastaranje Patrie, pa g. Mramorja destruktivno varčevanje ipd. Lokalni ništrc.

Ni čudno, da je šla popularnost Cerarjeve podružnice Bruslja in Berlina gor, Združene levice, Podemosa, Sirize pa dol. Spet se potrjuje davni Marxov uvid: kapital rešuje svoje krize z ustvarjanjem novih, še hujših kriz.

Igor Vidmar, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
tru-bar
# 15.09.2015 ob 10:32
To so naši ortolevaki, ideologi levice. Vedno imajo prav, njihova stališča so vedno napredna, dominantni mediji jih vedno podprejo in promovirajo njihove ideološke umotvore ... Končni rezultat pa je vedno isti: razsulo, pogorišče, masovne zlorabe, finančne in druge, s strani njihovih mecenov in sponzorjev... Amapk kaj, ko oblikujejo javno mnenje, kajti ovce so se že v starem režimu naučile, da morajo vedno biti v tropu in slediti vodilnim ovnom, tudi mnenjskim, in pokorno blejati, kar jim velijo ...
kostolomec
# 15.09.2015 ob 07:04
Končno nekdo, ki reče bobu bob...

Kaj pa je povedal? Par floskul?

V Grčiji stotine ljudi umira (in nato brez konkretizacije zakaj in kaj narediti in kdo, da ne bi).
...
Vsi se strinjajo, da je ljudem treba dati delo, ne sme pa se omenjati domačih brezposelnih. Kaj pa to pomeni?! Najbrž misli, da je Evropa dolžna, tako kot pri Grčiji ovezati mošnjo in nič spraševati, ali kaj? Kakšno vezo imajo domači nezaposleni z delom za begunce? Ali Vidmar res verjame, da je to eno in isto?!

Ne, Vidmar je rekel "bob" nečemu neoprijemljivemu.
nikoli
# 17.09.2015 ob 07:24
S polno ritjo brez pravega dela je lahko srati.
krosnjar
# 15.09.2015 ob 13:34
Kaj pa dela Igor Vidmar? Zivi od davkov, ki jih placujejo zlobni kapitalisti in delavci, ki jim ta isti kapitalisticni krvosesi omogocajo delo in prezivetje?
Levicarska gobezdala: odprite podjetja in dajte ljudem delo. Saj se imate za vrh urbane inteligence... Lenuhi.
jani75
# 16.09.2015 ob 21:19
kaj pa kadi tale Vidmar...hmm mora pa redno zadevat.
AltForNorge
# 16.09.2015 ob 17:18
MIGRANTI ne begunci! Pa naučite se že enkrat.
Matejko
# 17.09.2015 ob 17:47
Vidmar, pa kam si padu no ??
harigast1
# 16.09.2015 ob 18:41
Ne, mislim bedž z svastiko in srpokladvom in napisom Crazy goverments Verjetno se je napis na znački vmes spremenil Ker tudi Vidmar sam govori o NPFO bedžu.Je pa veliko vode preteklo od takrat. Spomnim pa se da je bilo pri Roži na Židovski.Revež očitno še zdaj ni prebolel,da so ga brcnili iz ZK in RŠ se pa za vsak slučaj prilizuje ZL.
malidelnicar
# 17.09.2015 ob 19:01
Pa kdo sploh še bere to?!?!
epson
# 15.09.2015 ob 07:36
Igor Vidmar bi lahko svoje nebuloze izražal le kot spletni komentator, ki bi mu večina lepila minuse. Enako velja za Štefančiča.
Situacija je seveda povsem drugačna. Takšni proruski levaki kreirajo javno mnenje in nas usmerjajo v pm ... in zelo dobro jim uspeva.
stari59
# 16.09.2015 ob 16:59
Kakšna značka z hakelkrojcem in rdečo zvezdo ???? Misliš bedž Dead Kennedys Naci punks fuck off z prečrtano svastiko ??? Pa tam zraven ni bilo nobene rdeče zvezde !! Ni važno kaj je res, važno je da nekaj pokomentiraš. In napišeš prvovrstno bedarijo.
Brokoli1976
# 18.09.2015 ob 10:19
Ja, seveda je povezano z nezaposlenostjo. Ob navalu tujcev se izpostavita dva (pravzaprav jih je več) problema: dela ni. Niti za domače niti za tujce. Zakoni, davki, sindikati, birokracija, salonski levičarji, javni in poljavni sektor (RTV) kokblokajo gospodarstvo in sebi kopljejo jamo. Ne razumejo, da podjetje živi v globalnem gospodarstvu in se bojuje s Kitajci, Rusi, ZDA. Slovenci so prepričani, da je podjetnik, kot politik moralno oporečen po default-u.

Drugi problem je manjko politike asimilacije. Prišleki se ne naučijo slovenščino. Niti po 30 letih. Osnova. Poglej ZDA, kako narediš državljana. OK Cankar je res teža, ampak če je to pogoj za državljanstvo, ma da se ga zna na pamet ;). Problema pa nista seveda samo zgornja, da ne bo pomote.
harigast1
# 15.09.2015 ob 20:33
In to govori tip,ki je zaradi značke z hakelkrojcem in rdečo zvezdo v 80 letih fasal mesec dni zapora.
Denar dela čudeže-davkoplačevalski pa še posebej.
DrMatilda
# 15.09.2015 ob 14:17
Sto bolnikov pospravijo tudi naši zdravniki, pa baje pri nas ni take krize. Dvomim, da jim v bolnicah zavrnejo zdravljenje, prej bi rekel, da država poskrbi za vzroke, zakaj zbolijo. Grčija je dežela turizma, vendar ni nujno, da imajo od tega kaj tudi revni Grki, pri nas imamo kup zdravilišč, ki so lokalnim prebivalcem, po osamosvojitvi zaprla vrata. Potem, ko so jih prenovili, je bilo preveč dobro, da bi za majhen denar spuščali noter naše delavce in kmete, bi bilo ja v par letih vse iztrošeno in bi zgledalo po starem. Zdavila pri nas zaenkrat še dobiš, na kile, če je treba, problem je edinov tem, da par tisoč miligarmov krkinih bombonov pomaga manj kot drobna nemška tabletka, proti kompliciranim tegobam kot je recimo navadna migrena.
Tudi glede ugotovitve o morali podpori revežem, ki so zapustili domovino se ne strinjam povsem, dejstvo je, da večina noče živeti v policijski državi, zato raje pustimo tujce pri miru, da bi jim ravno iskali delo,to je pa že nekaj povsem drugega. Pri nas obstajajo celo taki norci, ki bi dali ljudem nazaj v roke lopate in krampe, čeprav imamo zdaj buldožerje, ne zato, ker bi bilo treba, zaradi morale, naj se naučijo kaj je težko delo, karkoli že to pomeni. V redu, človek uboga, gara, tudi po več dni skupaj, dokaže, da lahko,izgubi del zdravja, in, zakaj je bilo pa to dobro? Brezveze, samo da se nas malo trpinči in poniža, delo vendar osvobaja, po neki marskistični logiki, vsi častimo in spoštujemo lažnega Idola dela, kar je seveda neunost in zgolj še en izraz za državni teror in represijo. Dajmo beguncem učinkovito delo, pomagajmo se jim organizirati v funkcionalne skupnosti, pravzaprav jim moramo še razložiti kaj bodo rabili čez zimo in kako lahko skupaj rešujemo probleme z državami, iz katerih so pribežali. Temu bi težko rekel, da koga spuščamo noter in mu iščemo delo, na ta način se naposled upiramo neofašistom, ki želijo postopati z ljudmi industrijsko, razosebljeno, pod pretvezo mitov in stereotipov, s katerimi kontrolirajo tudi nas, zato namreč tisti milijoni evroppejcev, ki niso vključeni v ekonomske tokove in jim ni omogočeno, da bi se ukvarjali s čim koristnim. Zaradi morale, ne zato ker ne bi hoteli ali zmogli, oni pač niso tisto kar fašisti rabijo, za svoj Nov svetovni red, kjer bo sleherni zemljan neprestano pod kontrolo raznih umetno inteligentnih naprav, bolj učinkovito se ne da delati s kapitalom, kot da v vsakem hipu veš oziroma kontroliraš kdo in kaj ti je na voljo. Zato vojna, mimogrede, da bo tudi tam zavladal ustrezni red in disciplina, svet je okrogel in v njem ne morajo zevati anarhistične luknje, ki ne peljejo nikamor, ker se je medtem planet zelo spremenil in nihče ne more več gol v naravo.
bruce99
# 14.09.2015 ob 23:48
Končno nekdo, ki reče bobu bob...
Bivši uporabnik
# 17.09.2015 ob 01:39
Upam, da so Vidmarjev prispevek prebrali tudi vsi, ki zdaj tulijo v isti neoliberalni rog ...
SamoRes
# 14.09.2015 ob 22:10
Če bi vse milijarde, ki so jih porabili za rušenje Iraka, Libije, Afganistana in ostalih držav porabili za ljudi, bi se vsem Evropejcem standard dvignil, tisti ki bežijo pa bi ostali doma.
Toda vse to je igra 1% bogatih kapitalistov, ki rušijo da lahko potem gradijo in plačujejo s tujim denarjem, profit pa spravljajo v žepe. Naslednjič pa namesto da bentite po forumih ob omembi izvažanja demokracije pojdite pred parlament in malo poropotajte, sicer bo pred vrati Ukrajina in njihove posledice. Mi smo Slovenija, v EU kjer je prioriteta Nemčija nimamo kaj iskati, tam za nas ne bo nihče poskrbel, bomo morali sami zase izven te ječe narodov.
frakcija
# 15.09.2015 ob 21:23
Majhen vetrič razumnosti in poguma, velika redkost zadnjih nekaj dni.
Igor Vidmar
link
Banalno perfidna predvolilna finta
15
19. marec 2018 ob 20:15 Spoštovani! Odstop tik pred volitvami? Predajam vam oblast? Banalno perfidna predvolilna finta, pa ne zaradi drugega tira, saj ga podpiramo vsi, četudi smo proti kravji kupčiji z Madžari.
Več novic ...
Kazalo