Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 20 glasov Ocenite to novico!
Ljudmila in Vladimir Putin
"Vladimir Putin in njegova zdaj že nekdanja soproga nikoli, odkar sta stopila v javno življenje Rusije, nista ustvarjala harmonične podobe," razmišlja Andrej Stopar. Foto: EPA
Andrej Stopar
Andrej Stopar je RTV-jev dopisnik iz Moskve. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Putin se ločuje

Dodaj v

O Kikimori, spodobnosti in interesu javnosti

Kolumna Andreja Stoparja
7. junij 2013 ob 10:42
Moskva - MMC RTV SLO

"Galka, pobralo te bo – Putin je pustil svojo Kikimoro." Tako vesela gimnastičarka Alina Kabajeva po telefonu sporoča novico prijateljici.

Podoba s satirične "demotivatorske" spletne strani je samo droben prispevek k splošni spletni evforiji zaradi ločitve zakoncev Putinovih. Nekako nisem pričakoval, da bom kdaj pisal o tem. Ne, ker ne bi pričakoval, da bo tega zakona enkrat konec. A sladostrastje, s katerim je svet (spet) začel razglabljati o intimi ruskega voditelja, me je v to prisililo.

Ljudi v življenju javnih oseb nič ne zanima bolj kot njihova postelja in zdravstvena kartoteka. Od tod zanimanje za Putinove mišice in botoks ter ugibanje, le kam se je dela Ljudmila. Vladimir Putin in njegova zdaj že nekdanja soproga nikoli, odkar sta stopila v javno življenje Rusije, nista ustvarjala harmonične podobe. Predsednik z mačoidnimi atributi in njegova življenjska sopotnica s simptomi gospodinje. Odlična iztočnica za šale, norčevanje, (resnične?) zgodbe o predsednikovih podvigih z drugimi ženskami in nezakonskim(a) otrokom(a) z omenjeno Alino Kabajevo … Rusi so zaradi zadržanosti Ljudmile Putine in stroge tajnosti predsednikovega družinskega življenja dobili stalno kost za glodanje. Ki pa je kmalu dobila postan priokus, zato so se k njej vračali občasno.

Ampak zakaj Kikimora? Kaj je Ljudmila Putina naredila, da se je sonarodnjakom tako zamerila? Ali morda bolje – česa ni naredila? Če se je o njej že govorilo, se je to počelo v povezavi z njeno domnevno strastjo do močnih napitkov, s porogljivostjo zaradi spornega okusa za oblačenje, zajetne postave, s šušljanjem, da se je umaknila v samostan … Zdaj pa še primerjava z negativnim, odbijajočim likom iz slovanske mitologije. S Kikimoro.

So Rusi sploh upravičeni, da se čutijo opeharjene zaradi pomanjkanja zgodb z dvora? Skoraj do konca 17. stoletja je tradicija carjeve soproge, katerih edina naloga je bila omogočati dinastične povezave in nadaljevati rod, držala v globini ženskih soban, stran od oči javnosti. Kakršna koli je ta javnost takrat že bila. Kljub pogosti primerjavi Putina z monarhom pa verjetno vendarle gre bolj za sovjetski vzorec. Soproge generalnih sekretarjev tudi niso bile javne osebnosti v pravem pomenu besede. To pravilo je presekala šele Raisa Gorbačova. Inteligentno in radoživo prvo damo perestrojke je nato zamenjala nežnejša, taktna Naina Jelcina. Ljudmila Putina pa je iz nje popolnoma izginila. Dovolj zanimivo je, da je tudi njena biografija povsem sovjetska. Začela je kot poštarka, nato strugarka, bolničarka in stevardesa, nato je v Leningradu končala študij romanistike. No, zlobni jeziki notoričnih kritikov bi rekli, da nevidnosti prve dame ni niti sovjetska tradicija, ampak prej običaj mafijskih klanov, ki skrivajo družinske člane zaradi varnosti. Ampak pustimo to ob strani, preden se domišljija dejansko preveč razraste.

"Zakona je konec, ker se dejansko ne vidiva več. Vladimir Vladimirovič je popolnoma zatopljen v delo, najina otroka sta odrasla in živita svoje življenje. Skratka, tako se je zgodilo, da vsak od nas živi po svoje," je Ljudmila Putina pojasnila ločitev, za katero sta oba zatrdila, da je sporazumna. Pošteno. "Civilizirano," je dejala Putina. Vprašanje je samo, ali je bil kontekst skupnega ogleda baleta Esmeralda po Hugojevem Notredamskem zvonarju res nujno potreben, da so ruske televizije to veliko vest urbi et orbi sporočile vsem zainteresiranim? Je šlo za ritualni spektakel? Zgolj še, upajmo, da zadnjo neprijetno javno izkušnjo Ljudmile Aleksandrovne, preden se bo lahko, tokrat že popolnoma upravičeno, umaknila v svoje zasebno življenje?

Vladimir Putin se je tako nepričakovano izkazal za enega najbolj liberalnih politikov v Rusiji v zadnjih 150 letih. Poleg Aleksandra Drugega, ki je l. 1861 odpravil tlačanstvo. A še Car Osvoboditelj z vso svojo empatijo do podložnikov ni pokazal razumevanja do poljskih osamosvojitvenih ambicij v januarski vstaji l. 1863. Putinov liberalizem je seveda treba razumeti v kontekstu ne nujno politične ruske stvarnosti. Predsednik velja za oporni steber tradicionalnih vrednot ruske družbe in skrivanje družinskega življenja s tem ni šlo v korak. Ločitev pa je v takšnih okoliščinah dejansko videti kot liberalna poteza. Ki pa, konec koncev, predsedniku daje možnost, da si življenje uredi na novo, in če želite, po potrebi "korigira" svojo podobo. Morda z družico z večjo naklonjenostjo javnosti, čeprav ruska zgodovina pozna tudi vladarje samohodce.

Zgodba z javnimi razsežnostmi je pravzaprav globoko osebna. In ne prav lepa. Tako lahko vsaj sklepamo po pisanju novinarke, pisateljice Natalije Gevorkjan, ki je l. 2000 izdala Putinovo biografijo in se je pogovarjala tudi z Ljudmilo Putino.

"Veste, ne načrtujem več. Prej sem to počela, ampak ko so se načrti sesuvali in se niso uresničevali, me je zmeraj zelo bolelo. Nato sem spoznala: da ne bi bilo razočaranj, je najpreprosteje, da ne načrtuješ več. Niti skupnih dopustov, niti praznikov …"
"Zelo žalostno ste to povedali."
"Ne, ne. Saj sem vendar razumela, da bo tako. Konec koncev, če bi me vznemirjala le moja osebna usoda, bi v določenem trenutku rekla možu: 'Volodja, prosim te, nič od tega ni potrebno. Ostaniva ob strani. Začniva živeti drugače.' No, tega nisem rekla."

Bi si želeli tako živeti? Saj veste, postelja in zdravstvena kartoteka …

Andrej Stopar, RTV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
UnderLeach
# 07.06.2013 ob 11:20
Jaz z veseljem kritiziram naše novinarčke kolikor se le da, ampak čez Stoparja nimam pa kaj reč.
ferit
# 07.06.2013 ob 12:07
Putin zalo rad apelira na tradicionalne vrednote in volilce, je blizu ruski cerkvi itd... Sedaj pa ločitev, v stilu brezbožnega, dekadentnega zahoda.
Bo to kaj omajalo privržence?

Ne morem se znebit primerjave z podobno zgobo pri nas. Vodiltel desnice, katerega stranka se tudi prikazuje kot zaščitnica družinskih vrednot in tradicionalne morale, pusti svojo ostarelo partnerko in družino (poročen itak ni bil) ter se tokrat celo cerkveno poroči (človek vrednot ni kaj), s pol mlajšim dekletom starim približno toliko kot njegova hčer. Vsi vemo, da je "normalno" da starejši moški, če imajo možnost iščejo mlade ljubice in pustijo že amortizirane žene, kaj je bolšega kot pri 50 si najti ljubimko v njenih dvajsetih... Vsi pa tudi vemo, verni ali ne, tradicionalni ali ne, da to kaže na neko šibkost duha, pomankanje vrednot, podvrženost najbolj primitivnim nagonom. In kaj me je presenetilo, da desnica, niti tista, najbolj konzervativna niti z besedo ni nakazala, da bi se ji to lahko zdelo problematično, nemoralno, vsaj nezaželjeno. Vsi vemo za kaj se gre v takih primerih, tudi če iz vljudnosti ne rečemo na lgas. Ampak niti tisti z desnice, ki so najbolj verni, tradicionalni, družinski, seksualno konzervativni, ki so jim te vrednote svete, ki po njihovem ločijo civilizerano družbo od dekadentne, nemoralne, niso niti za trenutek podvomili o brezmejni intigriteti dotičnega gospoda. Je zato vreden manj zaupanja? Je manj moralen? Mu morda le ni vse verjet na besedo? So razočarani nad njegovim dejanji? NE! Podpora je popolna, niti najbolj konzervativni privženci niso niti z očesom trenili. Pri Putinu bo isto.

Jaz, si ne delam utvar, da to ni del človeške narave in bodo moški na vodilnih položajih ni našli mlade žene, ter pustili stare, če je možnost. Nikoli pa ne bom to sprejel kot moralno, še če bom jaz kdaj to naredil. To mi bo vedno kazalo na pomankanje samonadzora in sledneje nagonom. Preseneča pa me kako privrženci svojim voditeljem, ki naj bi predstavljali ravno vrednote, so to pripravljeni popolnima spregledati.
STANE
# 07.06.2013 ob 13:15
Tudi pri nas je veliko politikov naredilo podobno.Denar,slava,oblast jim stopijo v glavo,pa še druga puberteta......(Zver,Janša,Cvikel) Mlada žena,mali otroci pri petdesetih......
JosephBerger
# 07.06.2013 ob 11:10
Prav ji je, kaj pa ni hodila z njim reševat novinarjev pred tigrovim napadom, se potapljat, vozit formulo in jahat po brezpotjih širne Sibirije.
fandango
# 07.06.2013 ob 12:29
Acko1,
da se malo pomagamo nasim zainteresiranim, ki ne berejo ali govorijo rusko:
Govorice o locitvi zakoncev Putin so se pojavile ze nekaj let nazaj. Takole je Putin leta 2008 na srecanju s Silvijem Berlusconijem zanikal govorice o svoji locitvi: "V tem kar ste vi dejali, ni niti ene besede resnice"
Knez_Kocelj
# 09.06.2013 ob 00:16
"Vladimir Vladimirovič je popolnoma zatopljen v delo, najina otroka sta odrasla in živita svoje življenje. Skratka, tako se je zgodilo, da vsak od nas živi po svoje," je Ljudmila Putina pojasnila ločitev.

Ko človek postane poročen z državo je to pač neizogibno. Kaj ona sploh pričakuje ? Vsi markantni in izjemni ljudje so posvetili svoje življenje delu, ne pa družini in abstraktnim rečem kot je naprimer čuvanje otrok, likanje, pomivanje posode, kuhanje in zabavati ženo. S temi rečmi se ukvarjajo mali ljudje, ne pa velikani kot je npr. predsednik Vladimir Putin.

"Putin zelo rad apelira na tradicionalne vrednote in volilce, je blizu ruski cerkvi itd...Sedaj pa v stilu brezbožnega dekadentnega zahoda. Bo to kaj omajalo privržence"

Pa kaj si ti čisto utrgan ?

Človek vodi osebno projekte državnega pomena, vredne stotine milijard € in resnično nima časa za zgoraj naštete neumnosti in oslarije.
Milkijevizakladi
# 07.06.2013 ob 18:40
model

Eni so rekli Ukraina. Zmenite se med sabo pa pustite Slovenijo v Sloveniji.
Knez_Kocelj
# 09.06.2013 ob 17:13
@UndeLeach

Stopar je dokazal, da je običajni salonski novinar. Nedeljski poročevalec, ki se na dogodke odziva iz varne razdalje; nekdo, ki se ne potrudi, da bi šel med ljudi o katerih piše ali se o tem pozanimal pri kompetentni akademski stroki, ampak svoje delo opravi tako rekoč iz udobnega naslanjača.

Itak je to šablona po kateri deluje večine tujega novinarskega dreka v Rusiji danes. Zato je bil novi zakon o registraciji tujih nevladnih organizacij v Rusiji nujno potreben, tako bodo lahko regulirali vso to gnojnico. Nekako tako kot reguliraš pritok fekalij iz kanalizacije v čistilno napravo.

Ločitev je osebna stvar predsednika Putina in najbolj tragikomično je to, da se to sedaj že povezuje s politiko in stanjem v državi. Stopar me v eni svoji samcati kolumni ni prepričal o dejanski makroekonomski sliki Rusije in ni postregel z osnovnim znanjem ekonomske teorije. Njegove zablode odslikavajo naravnost absurdni pamfleti v katerih večinoma igrajo glavno vlogo bizarni liki in nepomembne, postranske osebe, ki nimajo s temeljnimi ekonomskimi pojmi in razvojem države ABSOLUTNO NIKAKRŠNE VEZE !

Bolj kot človeku dopoveduješ, da mi ekonomisti ne verjamemo v dušo posameznika, ampak v statistiko in številke, on vztrajno trdi drugače !
malidelnicar
# 07.06.2013 ob 23:37
ferit - ja sej zakaj pa naj bi konservativci kaj rekli? Ti praviš, da bi bilo bolj pozitivno če bi kaj rekli na tisto dejanje slovenskega voditelja. Po mojem mnenju bi bilo isto - isto bi jih kritizirali.
Tako da tu ni nobene razlike IMHO, če rečeš ali če ne rečeš. :/
soci
# 13.07.2013 ob 12:21
Glede Stoparja: odkar je odšel Jurij Gostinčič sem mislil, da bo v novinarstvu sivina, Stopar pa je po mojem prepričanju to preprečil in mislim, da je res dober novinar . Samo tako naprej.
„Mati Rusija“: glede na to, da je prav Putin rešil Rusijo pred propadom in jo prevzel od svojega predhodnika alkoholičarja, ki bi jo zagotovo uničil s svojo (alkoholno) nemočjo, mislim da je popolnoma apsurdno razpravljati o nekakšni nemorali njegove ločitve. Pa kaj, bi moral „na silo“ vztrajati v neki zvezi samo zato, ker je predsednik!? Ima pač j..ca. Poleg tega pa vsaka čast tudi Julčki, vsaj po njenih komentarjih... Tako različno od „največjih“ predsenikov tam nekje....
živko
# 07.06.2013 ob 15:28
Šele 4. komentar omenja Janšo. Nevrjetno.
Knez_Kocelj
# 09.06.2013 ob 00:20
Car Peter I. je dal zadaviti svojega sina Alekseja, saj je ta odkrito nasprotoval svojemu očetu in projektu ruskega imperija.
komsomolec
# 07.06.2013 ob 21:32
Po Putinu-Putin! Neuniničljivi junak svete matere Rusije.
mercator666
# 07.06.2013 ob 15:41
Voldiltel = voditelj.
Hčer = hči.
Da o vejicah ne bi.
Za kaj se gre = za kaj gre.
Civilizerano = civilizirano.

Je.bo vas Slovence. In ti boš naredio kaj? Kre.ten.
mooodeeel
# 07.06.2013 ob 13:29
Tudi v Sloveniji se prebuja putinizacija vej oblasti z zadnjim sojenjem Janezu Jansi !

NE rdecemu betonu!
Andrej Stopar
link
Nespodobni kaos
47
24. julij 2015 ob 12:18 10. julija je državni zbor sprejel deklaracijo o zunanji politiki, ki med drugim med cilje naše države postavlja varnost, politično stabilnost v sosedstvu in Evropi ter urejene dvostranske odnose.
Več novic ...
Kazalo