Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 24 glasov Ocenite to novico!
Urša Zgojznik
Urša Zgojznik je predsednica društva Ekologi brez meja . Foto: Osebni arhiv

Dodaj v

Obdobje teme šele prihaja

Dnevnik nevladnika (4)
7. december 2016 ob 12:09
Ljubljana - MMC RTV SLO

Zgodilo se je. A v decembru najhujše šele prihaja. Ne bi dajala preveč poudarka črnemu petku, ko se je kupovalo na žive in mrtve, a vseeno imam okoli tega nekaj vprašanj.

Kdaj, zgodovinsko gledano, nam je začel crkovati del možganov, ki je vezan na razmišljanje in skupno dobro? In kdaj nam je začel rasti tisti del, vezan izključno na pridobivanje materialov in sredstev za lastni razvoj, ki je pohabil prvega? Ko si enkrat nabavimo vse možne materiale in sredstva; ko se tako nabašemo hrane, napijemo piva in zatopimo v svoje igračke, dejanskega razmišljanja in dela za skupno večinoma sploh ne moremo opraviti.

Malo nazaj v času. Se je mogoče kdo že kdaj vprašal, kaj je za večino ljudi takratnega časa pomenil izum hladilnika? Odgovor je jasen: zanje je pomenil to, da jim ni bilo treba vsak dan na tržnico. In potem se je zgodila množična prodaja tega aparata. Danes imamo hladilnike. Imamo aparate. Res veliko kuhamo in smo kreativni, upamo si mešati nezdružljive okuse, ni kaj. Na tržnici ali v trgovini pa smo še vedno vsak dan! Hladilniki rastejo, zdaj so že taki kot dvodelne omare. Poklekajo pod težo robe, ki je notri, dokler ne pride pol rodbine, da bi pospravila naše rožmarinove lososove pogačice s koprovo penico in argentinskim steakom na način Jose Armando. Ali pa raje file morskega lista z limonovo skorjico, posuto z mandlji? Nič hudega, oboje imamo pripravljeno.

Nabava je bila odlična, voziček vsakič res poln, vrečice so prelestno šelestele, ko smo jih prestavljali v prtljažnik novega enoprostorca. Druščine pa od nikoder! Sodelavca sta odpovedala, sestričin mulc je zbolel, ne bo jih, sosedovi so prišli popolnoma siti. Vraga, kam zdaj z vso to hrano?! Pogačice romajo od police do police v hladilniku in na koncu gredo, skupaj s španskimi jagodami, sredi novembra, lepo proti smetnjaku. Nič, gremo raje na ulico gledat lučke in se sprostit. Težek teden, res smo si zaslužili. Na trgu je huda fešta, a tam težijo neki ljudje, da je treba kupiti kozarce za večkratno uporabo. In da naj kozarce in krožnike ter ostalo nekako razvrščamo v zabojnike? Pa kje so danes vsi tisti komunalci, ki jih plačujemo in so vedno pospravili za nami?

In še bolj osebno vprašanje. Vam je kdaj uspelo potegniti na skupni imenovalec izjave stoletnikov, kaj jih je pripeljalo do teh častitljivih let? Ne, nisem mislila tistega deci vina na dan. Skromno življenje in prehranjevanje! Zelje, žganci, repa. In spet zelje, žganci, repa. Kako zelo obremenjujemo lastna telesa z vsemi gorami hrustljavih skorjic in steaki dan na dan? Če ne bi bila kraja v zdravstvu že javna skrivnost, bi rekla, da so naši vložki v zdravstvo še skoraj majhni.

Sprašujem se, kdo si sploh še drzne govoriti o nemoralnosti in nepotrebnosti nakupov, ko pa je danes vse vsem nam tako zelo dostopno in smo končno v dobi obilja? Komu se sploh še da ukvarjati s temi bednimi odpadki, ko pa tista položnica od komunale za 12 evrov res ni nič v primerjavi s polnim hladilnikom? Kaj koga briga, kaj in koliko hrane vržete proč? In zakaj pri vragu bi se takrat, ko končno lahko svoj mesečni stres ubijete v belih špricarjih in imate celo zrihtan prevoz, ubadali s pravilnim recikliranjem pločevink, ostanki čevapčičev in neko posodo za večkratno uporabo? In konec koncev, komu se pa da ukvarjati z nacionalnim zdravjem? Če pride do familiarnega bolniškega problema, bog ne daj, se nimate kaj sekirati, saj bo tetin sorodnik po moževi strani zrihtal termin mimo vrste, ker dobavlja robo v vse bolnice in itak vse pozna.

Vam povem nekaj? Obstajajo mastni zaslužki tistih, ki se s temi vprašanji ukvarjajo vsakodnevno - preračunljivo, sebično in zahrbtno. Tudi do vas! In če se vam ne da ukvarjati s temi vprašanji in živite svoje udobno svobodno življenje, družbeni vid pa se vam slabša do skrajnih meja, podprite na kakršenkoli način nevladne organizacije. Včasih so edine, ki na polju interesov po ugasnjenih medijskih lučeh zagovarjajo nekaj, za kar sploh še ne veste, da se tiče tudi vas - vaše denarnice, predvsem pa vašega zdravja.


Urša Zgojznik je predsednica Društva Ekologi brez meja (www.ebm.si).

Rubrika nastaja v sodelovanju s CNVOS – Centrom za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij.

Urša Zgojznik, CNVOS
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
penzl
# 07.12.2016 ob 12:32
V bistvu ima prav. Hiperpotrošništvo je še eden od izumov dekadentne zahodne civilizacije.
grapar
# 07.12.2016 ob 19:30
Odlično zapisano in pohvalno ker gre za predstavnico mlade generacije. Res človek s težkim srcem spremlja potrošniško epidemijo, ki ji ni videti konca. Ozaveščenost glede ravnanja s hrano je blago rečeno zaskrbljujoča. 50% živil konča v smetnjakih, velik del še preden dospe na police. Zgodbe o krivih kumaricah ter o premajhnih mandarinah in paradižnikih, ki končujejo na kompostu so le vrh ledene gore.

Ogenj je pač treba "pošlatat" preden verjamemo da peče. Žal bo tudi ozaveščanje pri hrani šlo preko lakote.
Krimsky
# 07.12.2016 ob 22:22
Kar brez strahu, ... brez panike, ... ni nam začel crkovati del možganov.

Ne gre za hardversko napako, ampak softversko.
Če program napačno deli besede, ni nič narobe s čipovjem ... tega še ortodoksna psihiatrija ne razume in skuša softverske napake zdraviti hardversko, s tabletkami.
~
Softver, ki ga posrkamo in nainštaliramo iz okolja, se časovno/krajevno spreminja, Hegel je temu rekel razvoj Duha. Vsak ponudnik prodaja svoj programske rešitve, in ni dovolj, da zgolj kupite paket, ampak je mišljeno, da podpišete še pogodbo o vzdrževanju za celo življenje, po kateri prestop k drugemu ponudniku (npr. v drugo vero) ni več mogoč.

Tudi ekonomskega softvera si niste izbrali sami, čeprav ste pripravljeni priseči, da ste se svobodno odločili zanj. Dodeljen vam je bil kot barva las ali oči, trenutna verzija je Capitalism 2.1, precej pomnilniško in procesorsko potratna aplikacija, zato bi tisto »o nemoralnosti in nepotrebnosti nakupov« morali nasloviti na programerje, oz. še bolje – na načrtovalce softvera.
~
A tega kajpak ne bomo storili: dokler ta softver doživljamo kot svoj, dokler se v njem počutimo 'svobodne', ni nikakršne potrebe, da bi začeli načrtovali pobeg iz zapora. To storimo lahko šele takrat, ko se zavemo, da smo v zaporu ... kot je to razlagal ... George Gurdieff.
MADERA
# 07.12.2016 ob 22:15
Res dober prispevek. Natančen popis zablod za vsak mesec in za vse praznike.
Je pa tako, da vsaka glava svoj TV program izbere in take članke žal bolj malo bere.
anny22
# 09.12.2016 ob 12:56
Navadno kritiziram nevladnike, toda Ekologi bez meja naredijo resnično ogromno za družbo in naravo. Organizirali so dve najbolj množični (čistilni) akciji v celotni zgodovini Slovencev, vodijo register divjih odlagališč skupaj s prijavo storilcev, organizirajo izmenjave, na katerih se letno izmenja 5 ton oblačil, projekt Zero Waste Slovenija za občine brez odpadkov, Zdrave Ritke za uporabo pralnih plenic v vrtcih, Ne meč'mo hrane stran za zmanjševanje metanja hrane v smeti, Eko koncep za ponovno uporabo posode na zabavah, Vrečka na vrečko za zmanjšanje uporabe plastičnih vrečk, zemljevid trgovin, ki prodajajo brez embalaže, zemljevid mojstrov, ki znajo popraviti pokvarjene predmete...Če bi bili ostali pol toliko aktivni, bi že živeli v raju.
luckyss
# 07.12.2016 ob 12:27
Končno neki "nevladniki" razmišljajo v korist državljanov..
vnk
# 08.12.2016 ob 09:37
Odlično zapisano in pohvalno ker gre za predstavnico mlade generacije.

No, tu se vidi kako dober je ta zapis, tisti, ki se strinjajo bodo bučno ploskali. Kaj se je s tem doseglo? Nič kaj dosti, ko bo pa nekdo rekel, da je zaradi tega zapisa spremenil svoje navade, pa lahko govorimo, da ima nek efekt. Saj veste tisto v angleščini: preaching to the choir.
vnk
# 08.12.2016 ob 09:34
RTV moderatorji, a moram res poiskati kontakte vodstva, če boste brisali komentarje brez obrazložitve? CNVOS je pač zlobiral uredništvo MMCja in si pridobil prostor za kolumne, to jasno piše v prvi njihovi kolumni, RTV pa naj ne bi bil pod vplivom različnih organizacij, kar pa spet jasno piše v pravilniku. In mi pač ni všeč, da v treh od štirih prispevkov pisci zlivajo gnoj po ljudeh, mi moramo pa to požret, češ, sej prispevek je itak obvezen. Naj odprejo blog ali koristijo komentarje, tako kot vsi ostali, itak pa imajo verjetno vsi svoje lastne strani. In ja, pač imam namen komentirati vpliv nevladnih organizacij na naš javni medij, naj kupijo sponzorski prostor zaradi mene. Raje bi videl, da RTV malce razišče lobiranje in vpliv nevladnih organizacij na našo zakonodajo in medije, ker SOS Telefon se je kar velikokrat pojavil skupaj z novim zakonom o nasilju v družinah, članica organizacije pa je celo pljuvala po drugače mislečih v kolumni tu na RTVju. Potem pač na žalost, takšni prispevki v meni vzbujajo dvom, da bo kdaj RTV stopil na kak žulj NVOju.
smipek
# 08.12.2016 ob 09:26
Fantastično bi bilo, če bi se vse, tako vladne, kot nevladne organizacije, ki bolje od mene vedo, kaj je zame dobro, odklopile iz mojega financiranja. Oholo posploševalno populistično nadiranje pa tudi ne bo obrodilo sadov. Gospa se sploh ne zaveda, da smo nekateri še bolj ekološki in zavedni od nje, pa tega pač ne obešamo na veliki zvon.
vnk
# 07.12.2016 ob 12:38
Končno neki "nevladniki" razmišljajo v korist državljanov..

Ja, ampak koliko ljudi, ki se bo videli v zapisu, se bo spreobrnilo? Ton s katerim je napisano, jih bo kvečjemu še bolj odvrnil od sprememb in to je velikokrat problem raznih aktivistov, ker živijo v izoliranem mehurčku enakomislečih.

V bistvu ima prav. Hiperpotrošništvo je še eden od izumov dekadentne zahodne civilizacije.

Ponudba je v supermarketih nenormalna in število trgovin nerazumno, a vozički se mi zdijo čedalje manj polni. Včasih si videl do vrha zafilan ta globok voziček, novi plastični v Mercatorju pa imajo dvignjeno dno, da se ne steguješ toliko, ker itak jih noben več tolk ne nafila.
grapar
# 13.12.2016 ob 06:10
Pač živimo v taki družbi kjer nekatere moti vse in katerim je vse pa naj bo še tako dobro namerno slabo. Meni je za obliko članka oz. ali je ta napisan v blogu ali na udarni strani MMC povsem vseeno. Pomembna je vsebina zapisa oz. vsebina dela tega nevladnega društva. Dekle ima prav in razmišljanje je zdravo. Ali bo koga članek zdramil ne vem, sem pa prepričan da društvo deluje v tej smeri in vidim da budijo slabo vest in vzbujajo dobro stran le-te z dobrimi primeri.
Sam kljub temu, da mi iz materialnih razlogov tega ne bi bilo treba obdelujem večji vrt, ki mi tako v duševnem kot tudi v materialnem prinaša cel kup koristi. Nikoli nam ni treba po zelenjavo v trgovino pa še občutek ob uživanju le-te je dober.
Pozimi jemo jabolka , poleti kar pač raste v Sloveniji. Tako kot smo živeli pred 50+ leti. Uporabljam stare metode konzerviranja in kislo zelje in repa (z domačega vrta) sta pozimi vsak teden na "slow food" meniju. Žito kupim sam in si ga zmeljem v svojem mlinu. Prav lepo zna dišati tak kruh pa še nekajkrat cenejši je od trgovinskih "penin". Je pa res da se ne štejem med "foodi-je".

Brez češenj ob Božiču, sadnih jogurtov katerih je več kot vrst sadja, nepreglednih vrst kruha, ki mora biti na policah ob zapiranju trgovin in tudi brez sobotnih in nedeljskih BTC izletov živim prav lepo, udobno in ceneje. Tega so me naučili starši, tega sem učil otroke in tega učim tudi vnuke. Vseh se ne prime, nekaterih se. Nekaj pa je vsem skupaj le skupnega; hrane ne mečemo v smeti.
vnk
# 10.12.2016 ob 09:45
anny22, potem pa naj raje o teh zadevah piše v kolumni.
ptuj012345
# 09.12.2016 ob 18:35
No, gospa. Take rabimo. Vas pa ne bom kar tako pozabil. Cestitke!
alex666
# 09.12.2016 ob 10:51
Urša je rekla bobu bob...bravo...
REsje
# 07.12.2016 ob 13:00
podprite na kakršenkoli način nevladne organizacije. Včasih so edine, ki na polju interesov po ugasnjenih medijskih lučeh zagovarjajo nekaj, za kar sploh še ne veste, da se tiče tudi vas - vaše denarnice, predvsem pa vašega zdravja.
Ne, hvala.
Dnevnik nevladnika
link
Znebimo se fosilov
10
5. oktober 2017 ob 15:28 Verjetno ste že pozabili na nastop premierja Cerarja pred novinarji, v katerem je uporabil rekvizit z napisom "Slovenec sem, ne jamram, iščem rešitve".
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo