Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.4 od 17 glasov Ocenite to novico!
Francija
Domneve in predvidevanja pravijo Macron, piše dopisnik Matjaž Trošt. Foto: Reuters
Matjaž Trošt
Matjaž Trošt. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Odštevanje

Kolumna dopisnika Matjaža Trošta
6. maj 2017 ob 06:55
Pariz - MMC RTV SLO

V zadnjih dneh so francoski politiki javnost zasuli s svarili pred Marine Le Pen in pozivi volivcem, naj volijo in pri tem, če se da, izberejo Emmanuela Macrona. Ta ima za sabo tako rekoč ves svet. Marine Le Pen ima pred sabo zgolj novo v vrsti volilnih priložnosti.

Nepriljubljeni francoski predsednik Francois Hollande je včeraj govoril o tem, da bi morali državljani krepko razmisliti, ali želijo, da jedrsko orožje upravlja kdor koli. Nekdanji premier Alain Juppe je volivce pozival na volišča, češ da je neoddana glasovnica glas za skrajno desnico. Podobna razprava je v tej državi že potekala - pred petnajstimi leti, ko se je za vstop v Elizejsko palačo boril oče Marine Le Pen, Jean-Marie. Takrat se je tej možnosti zoperstavilo približno štiri petine volivcev, ki so glasovali v drugem krogu. Tokrat tega enotnega zavračanja prestolonaslednice na čelu skrajne desnice, s prestolom pomaknjenim bliže luči, v francoski družbi očitno ni. Še celo v francoski politiki ne. Razprave o odgovornosti se dotikajo nekaterih najvidnejših predstavnikov desnosredinskih republikancev, med ljudmi pa morda vre. "Saj vem, da ne bi smel, pa vendar …" Podobno nemara razmišljajo volivci levičarskega populista Melenchona, ki ga je sicer kritična javnost prisilila v priznanje, da Le Penove ne bo nikoli podpiral.

V teh dneh se merilci javnega mnenja nedvomno sprašujejo, ali jih je javnost prelisičila ali so utrip izmerili napačno. Enaki rezultati anket se vlečejo že več mesecev. Pri obračunu Macrona in Le Penove je že lep čas napovedan izid 60-40, morda nekaj več, morda manj. Podpora mu je na novo zrasla po srednem brutalnem soočenju z očitki in obtožbami o laganju, prevarah, nespoštovanju pravne države, o Macronovih stricih iz ozadja, če jim lahko tako rečemo, in o tem, da se pod krinko mladega, uglajenega govorca skriva interes velekapitala, ki že nekaj let tepe pozabljene dele države in družbe.

Oba kandidata sta v zadnjih dneh mirno preskočila razpravo o programskih razlikah in se dejansko lotila drug drugega. Program Marine Le Pen je pač tak. Gospodarsko gledano je nelogičen, tudi škodljiv, Macron veliko govori, a njegova naloga je bila v tem drugem delu volilne kampanje predvsem ugajati - vsem, če bi se dalo. Tako levici kot desnici. In ker je stičnih točk med levico in desnico malo, je ključna stična točka Marine Le Pen.

Tako prvi kot drugi krog sta pravzaprav protestni glasovanji. V prvem so volivci v ospredje potisnili tri politike, ki strankarsko gledano ne igrajo pomembnejše vloge, imajo pa izrazito močan apel v javnosti. Na eni strani z razpravo o nujnosti pravičnejše ureditve, kar vsak s svojega konca pridigata Melenchon in Le Penova, na drugi strani z odkloni od splošno spremenljivih stališč, kamor sodijo grožnje z izstopi iz Nata, Evropske unije ali evra. Navadno drugi krog prinese krepitev podpore za sredinskega kandidata. Za primerjavo, po evropskih volitvah se je v Evropski parlament uvrstilo 24 poslancev, a sta dva pozneje Le Penovo zapustila, tako da ima Fronta v EP-ju 22 poslancev. Volili so v enem krogu. Tudi zaradi političnega sistema ima Nacionalna fronta Marine Le Pen v domačem parlamentu le dva poslanca od 577 in malo verjetno je, da bi bilo na junijskih volitvah kaj bistveno drugače. To bi ob morebitni zmagi Le Penove pomenilo izrazito nenaklonjen parlament, v katerem bi za svoje ideje težko našla večinsko podporo, ki je nujna za vladanje oziroma spremembe smeri v Franciji.

Prav evropske volitve marsikje po Evropi veljajo za enega ključnih pokazateljev nezadovoljstva z uveljavljenimi strankami in razmerami v državah članicah Unije. V Franciji so bile predsedniške volitve že tak test. Kot zgoraj opisano, pred petnajstimi leti. Zdaj se Marine Le Pen obeta skorajda podvojitev podpore, ki jo je dobil njen oče. To bi prineslo potrditev, da je diskurz skrajne desnice postal tako rekoč splošno sprejemljiv. Prav tako bi to pomenilo, da v Evropski uniji obstaja še ena država, kjer se volivci počasi, volitve za volitvami, bližajo logiki, ki je eno izmed članic brez treznega, vzročno-posledičnega in resnega razmisleka poslalo na pot v neznano. Eno ključnih vprašanj teh volitev je tako tudi, kako daleč so pripravljeni iti francoski volivci pri kaznovanju politične elite v državi in s tem posredno tudi elit Evropske unije. Odštevanje se začenja in nemogoče je vedeti, kako se bodo volivci, soočeni z glasovnico, odločali. Lahko le domnevamo in predvidevamo. Domneve in predvidevanja pravijo Macron.

Matjaž Trošt, RTV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
VanDame
# 06.05.2017 ob 08:18
Kateri "ves svet" pa ima za sabo Macron, g.Trošt? Mogoče tisti, ki mu je v interesu nestabilna Evropa? Tisti, ki je zakuhal migrantsko krizo v Evropi? Meni se zdi to navadno subjektivno pisanje. Seveda je temu celemu svetu v interesu nekdo, ki bo samo kimal ostalim, ko bodo uvažali nove begunce in tiste malo manj begunce. In te se najbolj bojijo novega Orbana na oblasti.
masterjoze
# 06.05.2017 ob 08:23
O joj, kakšno liberalno globalistično skropucalo od članka...
Pa btw, ravnokar se je zgodil "massive leak", kjer se nahajajo podatki o Macronovi kampanji in novi dokumenti o njegovem off-shore bančnem accountu
Wikileaks še preverja pristnost, Macron priznal, da je bil "uhekan"
ice queen
# 06.05.2017 ob 08:09
Tako, kot je bil cel svet za Clintovo. Pa se je svetu zgodil Trump
zerorez
# 06.05.2017 ob 08:16
V vsakem primeru jim bo vladala zenska, ali Le Pen ali pa Merklova. Ali bo Francija se naprej pro-islamisticna s premiki hord ljudi iz severne Afrike na evropsko ozemlje, ali pa se bo to ustavilo. Kakor bodo volivci hoteli ...
Karantanc+
# 06.05.2017 ob 08:41
Levičar, ki podpira bankirja. Zakaj me to več ne preseneča ...
Bloodline
# 06.05.2017 ob 07:04
Francozi imajo dve možnosti glede prihodnosti. Ali bodo volili Makarona in postali Francistan, ali pa Le Penovo in zopet postali Francija.
juventina10
# 06.05.2017 ob 08:33
novinarji zopet nabijajo svoje poglede, na koncu bodo zopet razočarani in streslali svoj gnev nad zmagovalko, namesto da bi se vprašali kaj je šlo narobe pri macronu.
noprou
# 06.05.2017 ob 08:47
Matjaž Trošt, ta članek je ena samo nelogika in diskurz. Razumem, da imaš svoje mnenje, ampak daj prosim oddelaj profesionalno. Ne bo dobro, če se boš zapisal kot "novinarji" v primeru ameriških volitev.
Dobrojutro
# 06.05.2017 ob 07:01
Če Macron zmaga, potem veš, da je to namještalka.
phantome
# 06.05.2017 ob 09:25
Jaz pa mislim, da skrajne razmere zahtevajo skrajno politiko. Nič ni narobe, če je nekdo nacionalist in se bori za svojo domovino, da bi zaščitil svoj narod in kulturo. Naj zmaga Le Pen!
Toming
# 06.05.2017 ob 09:11
Oba sta slaba kandidata, ampak če bi prebral ta gornji zapis, in če bi imel možnost volit, bi dal glas Le Pen. Zdi pa se, da bodo Francozi spet nasedli. Kupili so tezo (seveda ob asistenci novinarjev), da je Makaron neodvisen kandidat, a bil pa naj bi Hollandov minister! Nič izgleda da sledi še ena runda stagniranja oz. nazadovanja Francije.
juventina10
# 06.05.2017 ob 08:36
če si pravi francozi želijo bomb na svojem dvorišču bodo volili macrona,pa odgovori v stilu ne morej nas prestrašiti.
Dajo
# 06.05.2017 ob 08:30
Francozi pred zgodovinskim trenutkom in izbiro med macronom, ki jih bo popeljal v nadaljevanje klečeplazenja pred EU in globalisti in le penovo, ki jih bo poskušala osvoboditi izpod jarma suženjstva. Nobena izbira ni vec dobra, ker so sli predaleč, zato lahko pričakujemo nemire v vsakem primeru.
NoriProfesor
# 06.05.2017 ob 09:47
Na predčasnih volitvah na edinem volišču ljudske demokracije v Sloveniji je trenutni rezultat Macron 39%, Le Pen 61%.
masterjoze
# 06.05.2017 ob 08:24
Link Klik!
phantome
# 06.05.2017 ob 11:05
Vsak normalen bo volil Le Pen. Saj je vsakomur jasno kaj se dogaja v mestih zahodnoevropskih držav.
Nozniprst
# 06.05.2017 ob 10:07
Francozi so naiven narod, večina kot kure brez mozga, dejmo se presenetit.

La Pen za svetlo prihodnost.

Makarončič, za zlo in temo
Olympic1
# 06.05.2017 ob 10:52
Zanimivo, popolnoma isti članki so bili pred ameriškimi volitvami. Spomnim se stavka "...praktično odpisani Trump, ki ima zgolj še teoretične možnosti za zmago"...
MitjaM
# 06.05.2017 ob 10:10
V zadnjih dneh so francoski politiki javnost zasuli s svarili pred Marine Le Pen in pozivi volivcem, naj volijo in pri tem, če se da, izberejo Emmanuela Macrona.

razumljivo se bo to ljudem zagabilo. Komu se pa ne bi?
feminist
# 06.05.2017 ob 09:37
Ta ima za sabo tako rekoč ves svet.

da se zgodovina ponavlja je jasno, ampak v tako hitrih intervalih?
bubo bubo
# 06.05.2017 ob 09:08
bi bilo zanimivi če bi zmagala la pen. eu bi se malo drugače začela sukat. bi pa bili trenutno edini, ki bi šli v to smer z volitvami. nemčija bi ziher ostala z merklovo na oblasti. francija tudi nebi zapustila eu, bi pa botrovala kakšnim odločitvam v eu. kar pa se tiče vojoško usmerjenosti, pa bi bili isti kot so zdaj
JANEZ BLOND
# 06.05.2017 ob 08:50
J_utri bo dan, ko bo Merklova, do končno prevzela Francijo. Torej ne glede na izid je zmaga ženska in desničarska.
Klipana in Trošta bo pa fršlok.
simpli
# 06.05.2017 ob 11:15
Naj zmaga boljša!
mb128
# 06.05.2017 ob 08:46
Macrona so hekirali!
masterjoze
# 06.05.2017 ob 11:06
Seesaw prišli so novi podatki, katerih verodostojnost sicer še ni dokazana, je pa zelo možna. Macron bo seveda trdil, da gre za fotomontažo, ne vem kaj drugega pričakuješ od njega.
klik
generacija56
# 06.05.2017 ob 10:26
Ob izvolitvi banksterja nastaja močna os: Washington - London - Paris.
Podobno kot je nastala Rim - Berlin - Tokyo.
Kaj se je zgodilo potem, nam je poznano iz zgodovine druge svetovne vojne.
gozdar1
# 06.05.2017 ob 08:42
Ko slovenski deničarji podpirajo nacionalizacijo industrije.
Seesaw
# 06.05.2017 ob 09:05
Pa btw, ravnokar se je zgodil "massive leak", kjer se nahajajo podatki o Macronovi kampanji in novi dokumenti o njegovem off-shore bančnem accountu

Toliko o dokumentih o njegovem off-shore računu...
Offshore account "by Emmanuel Macron: 4chan trolls have forgotten a layer on their fake .pdf
Ponarejen podpis

Potem pa še Florian Philippot, član Le Penove kampanije prične širiti ponarejene sms-e.
Florian Philippot diffuse une fausse nouvelle sur Twitter sur une bousculade organisée à Reims
SamoRes
# 06.05.2017 ob 08:39
Problem današnje Eu je ta, da jo vodi kapital, v parlamentih ima večino nekakšna mešanica neoliberalne desne sredine ali pa kaviar levice, nimamo prave levice, potem pa populistični ekstremni desničarji natrosijo par floskul in že jim rastejo rejtingi.
clutch00
# 06.05.2017 ob 08:08
reality show za plebejce, vseen kdo zmaga...
Seesaw
# 06.05.2017 ob 08:23
V vsakem primeru jim bo vladala zenska, ali Le Pen ali pa Merklova.

Misliš Putin ali Merklova?
mihaing
# 06.05.2017 ob 07:15
Toliko mi je mar za njihove volitve, kot je bilo njim za naše.
Matjaž Trošt
link
Mlačna vojna
87
17. marec 2018 ob 08:02 V bistvu nič novega: Rusija se je znova vrnila v osrčje evropskih razprav o varnosti, načinu življenja, ranljivosti trenutne ureditve sveta.
Več novic ...
Kazalo