Kolumne
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 12 glasov Ocenite to novico!
Lafarge Cement
Lafarge Cement. Foto: BoBo
Bernard Nežmah. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Okoljski standardi za tovarne - kje leži Slovenija?

Kolumna Bernarda Nežmaha
30. marec 2015 ob 21:18,
zadnji poseg: 30. marec 2015 ob 21:44
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ekološke teme so v samem bistvu politične, v veliki meri imajo pridih neokolonializma, ko visoko razvite države postavljajo tovarne v deželah tretjega sveta, katerih delovanje v deželah Evrope in Severne Amerike zaradi okoljskega onesnaževanja ne bi bilo dovoljeno. Kje pa leži Slovenija?

Pred dnevi so mediji poročali, da Lafarge v Trbovljah zapira tovarno cementa zaradi preostrih okoljskih normativov. Toda ti okoljski standardi so zakonsko v veljavi že od takrat, ko je Lafarge prevzel trboveljsko cementarno. Desetletje je torej nezakonito kuril s petrolkoksom, zdaj ko so inšpekcijske službe odločno ukrepale, pa javlja svoj odhod. Logično vprašanje: ali je v Trbovljah proizvajal cement samo zato, ker ga je proizvodnja zaradi uporabe cenenih in nevarnih energentov stala bistveno manj kot denimo v sosednji Avstriji, kjer cementarne ne zapira?

V delu medijev se pri tem slišijo tirade, kako bo zaradi strogih normativov ob delu skoraj 70 delavcev. Kar je dvakrat cinično.

Najprej, če pomislimo, da zaradi skrbi za kakovost zraka v Ljubljani mestna toplarna ne kuri poceni petrolkoksa in drugih odpadkov, temveč bistveno dražji indonezijski premog, ker je to do okolja prijaznejše. Naj torej država deluje po sistemu okoljskega apartheida, po katerem je skrb za okolje v glavnem mestu na nekajkrat višji ravni kot v trboveljski kotlini?

Drugič pa, če sledimo zgodovini Lafargea v Trbovljah. Zdaj je v igri izguba nekaj manj kot 70 delovnih mest. Pred dobrim desetletjem je bilo v njegovi tovarni zaposlenih 350 delavcev, torej je vmes ostalo brez dela 280 zaposlenih, kar je štirikrat več, a vmes mediji niso točili solz zaradi skokovitega odpuščanja.

Predvsem pa gre za civilizacijsko vprašanje: če bomo država, kjer okoljskih standardov ni treba upoštevati, se nam obeta gospodarski razcvet, saj bodo multinacionalke svoje okolju škodljive tovarne selile iz Azije in Afrike v Slovenijo? Ne, tak razvoj je samouničujoč.

Bernard Nežmah, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
kw123
# 31.03.2015 ob 07:51
Najprej, če pomislimo, da zaradi skrbi za kakovost zraka v Ljubljani mestna toplarna ne kuri poceni petrolkoksa in drugih odpadkov, temveč bistveno dražji indonezijski premog, ker je to do okolja prijaznejše.

Ahahahahaha... zaradi skrbi za kakovost zraka... ne se hecat no.
Ali pa mogoče ker se pri nabavi indonezijskega premoga okoristi več oseb kot pri nabavi petrolkoksa?
Falot2
# 31.03.2015 ob 10:41
Zrak v Zasavju. To bo vedno polemika. Sam sem za to, da bi bilo okolje čistejše. Ampak na račun te tovarne Zasavje ne bo imelo bistveno čistejšega zraka. Kot ste že v preteklosti poročali, da je v Trbovljah zelo visoko koncetracija rakotvornega arzena in da je za to odgovorna cementarna. Zanima me, zakaj ste zamolčali ta bistven podatek, da samo Trbovlje leži na območju z visoko koncentracijo arzena in da je ta bil prisoten, še pred začetkom rudarjenja in izdelave cementa? Tudi ob zaprtju te tovarne bo arzen ostal v zraku. V Zasavju je res visoko obolevanje za rakom, ampak tudi tukaj, ne morete pripisati celotno breme tovarni. Tovarna je bila v mirovanju že skoraj 14 dni, ko je v Zasavju kritično naraslo onesnaženje zraka?Prosim, če mi lahko razložite to, ker ta obdobja onesnaženja ne morete pripisati Lafargu. Po tem takem se lahko vprašate ali je res tako visoko odgovorna tovarna glede slabega zraka ali je to le sklop vseh osnaževalcev v Zasavju od privatnih hiš, prometa do ostalih tovarn in te tovarne, ki stoji na obrobju mesta. Niste pa povedali tega, da je statistično življenska doba ljudi v Trbovljah visoka. Ko pa že omenjate Ljubljano in to toplarno. Če že je tako čista Ljubljana, zakaj je potem življenska doba v Ljubljani krajša od te v Trbovljah? Bistveno se gre za kapital, ne pa za čistejše okolje pri tem Indonezijskem premogu. Res vas ne zastopim, da podpirate Eko krog, kjer naj bi bil njihov namen spodbujanje dejavnosti in tako prispevati k razvoju naravovarstva in okoljevarstva, kulturne in etične zavesti v Republiki Sloveniji. A to samo delno upoštevajo, saj so usmerjeni samo v Lafarge (deluje ta organizacja bolj, kot maščevanje kmeta, ki je zgubil bitko v preteklosti z omenjeno tovarno). Tudi ne omenjajo, da se ta Ravenska vas osnažuje tudi z Zagorske strani, kjer stoji tovarna IGM. Malo preverite kako je v Zagorski dolini glede tega. Tovarna osnažuje zagorsko dolino s PM10 delci. Prašno je vsepovsod okoli tovarne in spodnjem delu Zagorske doline In ko to omeniš Eko krogu ne dobiš odgovora. Kar se pa tiče odpuščanja. Lafarge ni nikoli odpustil 280 ljudi, kot omenjate, nevem kje ste dobili te informacije. In v tovarni v Avstriji, uporabljajo petrol koks ter tudi plastiko pnevmatike in kostno moko za gorivo.
MJJ
# 31.03.2015 ob 13:44
Zelo lepo napisano in tudi vse resnično,bolj se upošteva mnenje maščevalnega osebka ki ne ve od kje bi potegnil mastno odškodnino, kot pa strokovno mnenje.Me zanima kam se bo zdaj spravil, sigurno Larfarge ni zadnji.
Bernard Nežmah
link
Sekanje drevoredov
12
2. oktober 2017 ob 23:36 V Sloveniji manično prenavljajo osrednje trge in ulice, pri tem pa dajejo župani brezobzirno posekati stare drevesne očake in cele drevorede.
Več novic ...
Kazalo