Renata Dacinger, urednica oddaje Ugriznimo znanost. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Renata Dacinger, urednica oddaje Ugriznimo znanost. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Operacija možganov

Tega si ne znam predstavljati, pa imam kar burno domišljijo. Vse to je doživel Ambrož Bajec Lapajne in vse to lahko doleti kogar koli med nami.

Ambrož Bajec Lapajne je tenorist, ki že več kot deset let živi in ustvarja na Nizozemskem. Priznam, nisem ga poznala, čeprav je pred leti delal tudi v Uredništvu oddaja o kulturi naše televizije. Avgusta pa je na YouTubu objavil videoposnetek, v katerem med svojo operacijo tumorja na možganih poje Schubertov samospev Lahko noč. Zdaj pa mislim, da ga nikoli več ne bom pozabila.

Ambroža so operirali v Univerzitetnem centru v Utrechtu na Nizozemskem. Nad operacijo v budnem stanju je bil navdušen. Zdelo se mu je življenjsko doživetje. Tako je mislil pred posegom in tako misli tudi po posegu. Edino, kar ne bi želel več doživeti, je vrtanje oziroma žaganje lobanje, za kar pravi, da je bilo grozljivo. Lahko si predstavljam grozljiv zvok … Kirurg na ta način na začetku posega naredi odprtino v glavo, ki mu omogoča dostop do tumorja.

Ambroževa operacija je trajala približno 8 ur in priznava, da je bil na koncu zelo utrujen. Vsekakor ni vsak pacient primeren za operacijo v budnem stanju. Naši strokovnjaki pravijo, da zelo dobro ocenijo, kateri bolnik je psihično in fizično dovolj močen, da bo lahko zmogel tako operacijo. Je pa res, da so bolniki zelo motivirani za dober izid operacije. In ko ti povedo, da imaš tako večje in boljše možnosti za kakovostnejše življenje po posegu, bi se morda za tak poseg odločila tudi sama.

Ambrož je med operacijo pel, delal motorične vaje in odgovarjal na vprašanja. S petjem so testirali področja za govor, z motoričnimi vajami področja za gibanje. Nevropsihologinja je testirala njegov delovni spomin. Povedala mu je na primer števila 1, 3, 5, 8, ki jih je moral ponoviti, povedati v obratnem vrstnem redu, poimenovati je moral barve, ki so mu jih pokazali, in brati.

Ambroževa zgodba je sicer zelo odmevna, ni pa edina. V Sloveniji imamo 19 takih zgodb. Prvo operacijo tumorja na možganih pri budnem pacientu so opravili septembra 2011. Nevrokirurg prof. dr. Roman Bošnjak pravi, da pri taki operaciji možgani spregovorijo. Še natančneje vidijo zemljevid možganov, še natančneje določijo funkcijo posameznih delov. In zato je pri operaciji še nevrofiziolog, ki z elektrostimulacijo natančno določi, ali je kirurg v bližini področja, ki je odgovorno za govor, gibanje ali spomin. Kako to poteka, je lepo videti v videoposnetku Ambroževe operacije. Ambrož poje, potem pa iz njegovih glasilk prihajajo le še zvoki, ki jih ni mogel nadzorovati. Takrat je nevrofiziolog Ambrožu vzdražil del možganov, ki so odgovorni za govor. Ambrož pravi, da je takrat nevrofiziolog prevzel nadzor nad njim, sam pa je bil povsem nemočen. Vendar je bil ravno zaradi te informacije lahko nevrokirur še pazljivejši, da se je temu delu možganov izognil.

Več kot leto dni po operaciji je Ambrož že v polni formi. Tako neverjetno, kot ga je bilo videti peti pri svoji operaciji, ga je bilo videti govoriti po Skypu, veselega, nasmejanega, polnega energije. Ambrož, hvala, da si nam zaupal svojo zgodbo. Veselim se tvojih novih posnetkov na Youtubu, takih med petjem na odru.

Operacija možganov