Kolumne
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 15 glasov Ocenite to novico!
Eugenija Carl
Eugenija Carl. Foto: BoBo
Boris Popovič
Ustavno sodišče je razveljavilo obsodilno sodbo koprskega župana Borisa Popoviča zaradi davčne utaje in jo vrnilo prvostopenjskemu sodišču. Foto: BoBo

Dodaj v

Plavi nasvet in modra navodila

Kolumna Eugenije Carl
17. december 2014 ob 21:12,
zadnji poseg: 17. december 2014 ob 22:02
MMC RTV SLO

Medtem ko je narod zadrževal dih v pričakovanju ustavne odločitve o Janezu Janši, se je skoraj sočasno, le da dokaj mimobežno, zgodila še ena pomembna odločitev ustavnega sodišča. Tista, s katero je razveljavilo obsodilno sodbo koprskega župana Borisa Popoviča zaradi davčne utaje in jo vrnilo prvostopenjskemu sodišču. Ustavno sodišče je namreč razsodilo, da je bila Popoviču med procesom kršena pravica do aktivne obrambe, ker okrožno sodišče ni poslušalo "ekspertize" ekonomista, ki ga je predlagala obramba.

Napovedi, da zna odločitev ustavnikov odtisniti pomemben pečat nadaljnjemu pravosodnemu življenju, so se že izkazale za utemeljene. Črnilo na Popovičevem "kejsu" se še ni dobro posušilo, ko je iz odvetniških ust v sodni dvorani že mogoče slišati opozarjanje, "kaj se lahko zgodi, spoštovana sodnica, če ne boste prisluhnili ...". A če smo res na pragu nove orientacije in se v zadnjih nekaj mesecih v javnosti ustvarja vtis, kot da ustavno sodišče skozi stranska vrata vpeljuje nekakšen nov sistem, se v povezavi s tem odpirajo tudi nekatera vprašanja.

Recimo, s kakšnim vatlom naj se meri zloženka "aktivna obramba". Če tako, da sodnik poleg mnenju sodnega izvedenca prisluhne še strokovnjaku oz. "strokovnjaku" obrambe, naj se v izogib padanju sodb to tudi nekam zapiše. Dokler pa je razlaga pojma aktivna obramba prepuščena subjektivni presoji sodišča, so očitki ustavnih kolegov in posledično razveljavitve sodb najmanj krivični.

In kje so številčne meje teh "strokovnjakov"? Koliko naj ji dovoli in posluša sodišče? Saj je vsem jasno, kajne, da bi jih obdolženec z globoko denarnico in vplivnimi odvetniki zmogel pripeljati in plačati tudi pet ali več, pač dokler se obrambi ne bi zdelo, da se je dokazna tehtnica prevesila v korist obdolženega. Ali bo z neposlušanjem, kaj ima povedati šesti obrambni "ekspert", primer spet padel pred ustavniki, ker pritožniku ni bila dovoljena učinkovita obramba? In kaj za vraga je naenkrat narobe s sodnimi izvedenci? So strokovno in moralno zapriseženi strokovnjaki čez noč postali nezaupanja vredne osebe? Je kar v hipu popustila njihova strokovnost? Zakaj sploh institut sodnega izvedenca? Ali jih ni bolje torej kar odpraviti, pred sodnika pa naj tožilstvo in obramba pripeljeta vsak svoje strokovnjake. Bodo redni sodniki v strahu pred kolapsom lastnih sodb na višjih instancah zdaj v sodni dvorani dopuščali vse in še več? Saj ni treba posebej poudarjati, kako bi se procese pod težo gore "izvedenskih" mnenj poskušalo raztegovati do nezavesti, manipulatorsko morda tudi vse do zastaranja.

Skratka, če je to, kar imamo zdaj narobe, prav, vendar naj se potem postavijo novi in predvsem poenoteni kriteriji. Sodna stroka naj se usede in jih doreče. Ker zdaj, če parafraziramo napev znanega primorskega "benda", je bit zmedena, ko vsakodnevno išče plavi nasvet in modra navodila. Res "modra navodila" se zdi, da potrebuje slovensko pravosodje. Ker to, kar gledamo zdaj se zdi kot razglašen sodni orkester, razgradnje dolgoletnega dela rednega sodstva in rušenje njegove avtoritete.

Minister Klemenčič se je lotil spreminjanja. Res je, treba je nekje začeti. Toda ali se ne bi najprej ali vsaj hkrati spoprijel z medsebojno neusklajenostjo sodnih instanc in pravosodni biti razdelil prav(n)i nasvet in modra navodila.

Eugenija Carl
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
zemljemerec
# 18.12.2014 ob 07:44
Slovenija ima vse preveč sodnikov, sodišč, pravnikov, pravnih svetovalcev in akademikov prava, ter ustanov ki ogromno stanejo in zelo malo prispevajo k urejeni in lepo vzgojeni družbi.
Dežela birokratske anarhije brez dodane vrednosti.
izo
# 17.12.2014 ob 23:39
no, vidte sodnija, kaj ste začeli z jajčkotom. sej bi spet ponavaljal: rekel sem.., ampak je že meni tečno.
treba bo skalibrirat kompas te naše barčice, ker mi imamo očitno smer na dno morja.
miro789
# 19.12.2014 ob 10:18
Rumena Eugenija Carl
"ekspertize" ekonomista zakaj nerekovaji????
Ste naekrat postala še strokovnjakinja za ustavno pravo?
sam12
# 18.12.2014 ob 08:25
To US živi v vzporednem svetu, nula stika z realnostjo. S sklicevanjem na človekove pravice za enega, krši pravice vsem ostalim. Kaj pa tisti, ki gnijejo v zaporih in so tudi vložili zahteve za varstvo zakonitosti.....zakaj JJ prednostno??? Videz nepristranskosti. Ja, malo morgen. Dva ustavna sodnika sta žugala vrhovnim, naj pazijo kaj delajo, naj bo odločitev vodotesna....
Samo še imuniteto naj mu DZ podeli in bo varen pred svetom. Banana country
studio.si
# 18.12.2014 ob 17:43
Zadnje odločitve Ustavnega sodišča so pa dvignile pritisk tudi
tistim državljanom, ki sicer ne spremljajo barabij, in seveda tistih, ki
so dolgoletni davkoplačevalci in plačujejo, plačujemo tudi te sodnike.
vladimirrtvslo
# 18.12.2014 ob 11:00
"galoper" galopira mimo novih smerokazov brez orientacije!
vladimirrtvslo
# 18.12.2014 ob 10:00
Sedanje Ustavno sodišče RS se "poigrava" s presojami o človekovih pravicah posameznika v škodo avtoritete sodnikov na nižjih stopnjah odločanja. A bo potrebno uvesti še nov pritožbeni organ, ki bo neodvisno (od politike) presojal sporne odločitve ustavnih sodnikov?
Novinarki Evgeniji Carl pa vsa čast, ki je redka sposobna in zmožna napisati zahtevno kritično mnenje o "delikatni temi", ki je sicer blizu večini državljanov!
Amistad
# 19.12.2014 ob 06:37
Želeta in leta ponavljam. Reši nas lahko samo sistem diktature! Drugega si ne zaslužimo!
galoper
# 18.12.2014 ob 10:34
Nova orientacija je bila izoblikovana z ustavo, v kakšni glavi so ostali zastareli smerokazi.
Eugenija Carl
link
Zimmermannova obrambna taktika: kaže vloge, ne dovoljenj. Ker jih nima.
5
23. junij 2016 ob 22:00 Razvpiti zdravnik Janez Zimmermann je na svojem blogu, ki ga je nekritično povzel tudi eden izmed medijev, objavil zapis, s katerim poskuša izpodbijati naše poročanje, da za izvajanje operativnih ...
Več novic ...
Kazalo