Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 23 glasov Ocenite to novico!
Bernard Nežmah
Bernard Nežmah. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Pogreb državljanov kot delničarjev

Kolumna Studia City
10. april 2017 ob 22:15
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ena najbolj razširjenih floskul je veselje nad tujimi investicijami. Vsakič, ko kakšna multinacionalka napove, da bo postavila tovarno in zaposlila sto in nekaj delavcev, je deležna salv političnih in medijskih navdušenj.

Rezultati so seveda mračnejši: ena bi postavila lakirnico za avtomobile na kmetijskih poljih, druga bi v proizvodnjo uvedla rakotvorni krom 6, tretja odpira tretjo izmeno, kjer bodo delavci delali le ponoči.

Ob teh anomalijah bode v oči manko - kaj pa investicije državljanov? Po nastanku države se je prek certifikatskih papirjev velik del državljanov spremenil v male delničarje. Ljudje so tudi zasebno kupovali delnice. Toda po četrt stoletja je delničarstvo praktično zamrlo, vmes so propadli še pidovski baroni in množica prebivalstva je bila ob vse svoje papirje. Skratka, pogreb poslovne iniciative državljanov.

Kaj ne bi, ko pa se kot dominantne vesti pojavljajo sporočila: podjetje A, B, C in tja do Ž je iztisnilo male delničarje. Sporočilo je enostavno – interes velikih lastnikov je, da se znebijo mnoštva malih.

Če je v politiki na delu parlamentarna demokracija, ki zagotavlja obstoj tudi malih strank, je v delničarstvu zgolj diktatura velikih. Celo takrat, ko se posamezniki organizirajo v asociacije malih delničarjev, je njihov vpliv enak ničli, saj kar po vrsti izgubljajo svoje bitke tako na skupščinah kot sodiščih. In tako ni čudno, da že dolgo ni pomniti, da bi kakšno podjetje za svoj nadaljnji razvoj razpisalo izdajo novih delnic. Država je torej z regulativami ustrojena tako, da so lastniki podjetij bodisi eksjugoslovanski tajkuni, multinacionalke, velika paradržavna podjetja in večji ter manjši slovenski podjetniki, le državljani kot delničarji ne.

Gradnja drugega tira bi bila priložnost, da vlada prek izdaje obveznic in delnic v projekt privabi tudi državljane. A seveda nič ne kaže na to.

Bernard Nežmah, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
AlFe
# 15.04.2017 ob 07:22
gremyus # 11.04.2017 ob 13:57 Državo so pričeli krasti od osamosvojitve dalje

Pezdir ponovno razkriva gospodarski kriminal Udbe in komunistične partije

Slovenski ekonomist Rado Pezdir je za hrvaško nacionalno televizijo HRT razkril arhivske dokumente o poslovanju nekdanje partije z davčnimi oazami, preko katerih so v tranziciji olastninili večino hrvaškega in slovenskega gospodarstva. Zaradi svojih odkrivanj ima zaprto pot do večino slovenskih medijev.

http://nova24tv.si/slovenija/gospodarstvo/pezdir-ponovno-razkriva-gospodarski-kriminal-udbe-in-komunisticne-partije/
tuintam
# 13.04.2017 ob 00:43
Nežmah razmišlja podobno kot Žilnik v filmu Stara škola kapitalizma in kot smo razmišljali v socializmu. Ko je bila družba akter v upravljanju. Ne. V kapitalizmu se da družbo opredeliti kot pravno osebo, seveda kar se vzajemnega kapitala tiče, in kot lastnico vzajemnega kapitala, tudi kot lastnico Države upraviteljice, pri tem ko si NOBEN upravitelj ne more prilastiti kapitala te celote. Ta celota s tem pravno identiteto ima in ji je VSE zavezano.

V sklopu te se pa potem lahko brani tudi ev. investitorje v obveznice. Sedaj smejo to početi VSI subjekti. Tudi pred subjektom upraviteljem Državo. V tem je bistvena razlika. Od vsega seveda najbolj pomembna... Saj pravim. Ko človek o tem začne razmišljati, šele vidi, na kaj vse to vpliva. Na kvaliteto življenja povsod, na bistveno boljše izkoristke potencialov itd. Šele potem je sploh kaj dobro. Trdim, da bi bili v dvajsetih letih ena najbolj privlačnih držav sveta...

Seveda da naši nimajo prav. Niso strokovni, pa pika... Niso sposobni razumeti kaj ločitev vzajemnega kapitala od države v ustavi pomeni, opredelitev in zaščita vseh in celote (tudi ne več obstoječih in sploh še ne obstoječih subjektov, ki bodo seveda plačevali kredite in ki jih sedaj sploh ne ščitimo), ko se tej celoti potem tudi kaj vrača v olajšave in ko se je ne ropa, kakor sedaj... Ko se nima kam predati ne kupnin ne novih javnih investicij npr.

Upam, da ni brez veze, kar pišem...
tuintam
# 13.04.2017 ob 00:34
Nežmah ali ne razume ali pa noče razumeti, da državljane pred Državo ščiti spet kar Država (nihče v bistvu). Ker je obenem upravitelj in obenem mi, ker nam kot celoti ukrade pravno identiteto (s kapitalom vred, ki s tem ni v javni, pač pa v državni lasti, v lasti upravitelja že od prej. Po ustavi, ki ima v tem smislu napako) ipd.

Če se enači dva tako pomembna subjekta, ko potem dobiš enega, monopolnega - in proti njej posameznička, će ju enačiš v smislu država=nacija, Država=država, upravitelj=neupraviteljska celota, oblast=ljudstvo, dolžnik=upnik ... ja potem seveda na koncu upnika več ni... Le tujec je sploh ščiten (od svojih).

Nežmah je s temu vprašanji majčekno naiven ali zadaj.

Že zdavnaj bi morali biti javni interesi pri nas ščiteni v navzkrižni javni kontroli in z med seboj enakovrednimi in direktno plačanimi sektorji in subjekti, kjer bi imele svojo vlogo tudi neodvisne stroke, ko bi morali in smeli prav vsi braniti najprej interese celote. V sklopu tega pa potem posameznikove. A celote tokrat kot neupraviteljice. Vsi subjekti najprej celoto )pravno gledano). Po pogodbeni dolžnosti. Ker bi obenem s tem vsi upravitelji ohranjali najprej celoto kot upnika, ki so mu zavezani, ko morajo skladno z obligacijami potem braniti tudi vsakega posameznika. Tudi državljane pred Državo… Zdi se malo komplicirano, a da nakažem pač. Za to gre, da si noben upravitelj ne lasti kapitala tistih, s katerih kapitalom on upravlja. Da se ohranja pravno identiteto upnikov.

Nežmah razmišlja o državi kot celoti (družbi) ali o državljanih kot o enem od akterjev oblasti, ki ga zastopa njihova lastna uprava. To je sicer možno - a ni realno, ker bi ta uprava prej ali slej ukradla identiteto tistih, ki jih zastopa, obenem ko bi bil ta subjekt prešibek proti združenim ostalim. Proti enemu sektorju bi bila pa skupaj z ostalimi zadosti močna....

Skratka, že zdavnaj bi morali naši ekonomisti, politiki, pravniki, tako spodnji in zgornji dom (pa ne da se spodnjega kar poskuša ukiniti, kot da imamo sistem že kar perfekten in da le še oblast zamenjamo), banke ipd. alarmirati ostale - in popraviti ustavo v smislu, kot ima to urejeno ZRN. Oni imajo vzajemni kapital ločen od Države. Od upravitelja. ZRN: »Javni kapital je zasebni kapital davkoplačevalcev (a kot pravne osebe, kot davkoplačevalske celote).«
Ko imajo celoto opredeljeno ločeno od sektorjev, ki sestavljajo Državo... Oni dajo družbo (davkoplačevalsko celoto) na sam vrh in ji zavežejo vse subjektze, predvsem pa upravitelje - tudi Državo kot subjekt, ki upravlja, državi kot celoti (tisti davkoplačevalski celoti, davkoplačevalcem).
Tako da imajo davkoplačevalci ločeno identiteto in je potem vzajemni kapital lastniško javni (lastniško ni državni, ni upraviteljev, ni več nikogaršnji, pač pa od nekoga, od 'javnosti', od te celote, ki se jo opredeli), ne pa še upraviteljev (ne še državni). Nihče si potem ne more kar prilaščati kapitala vseh itd. Soloh pa ne v ustavi. To je daljša zgodba. Naj se malo zamislijo, kaj nam počnejo. Zlobe!
tuintam
# 12.04.2017 ob 22:55
Ej, smeško, saj bomo 'delničarji'... Za dokapitalizacijo jim bomo dobri.
Yanez
# 11.04.2017 ob 19:47
Eden redkih, ki še balansira...
mmeeddoo
# 11.04.2017 ob 07:44
Nažalost slovenski državni ustroj, politika, inšpekcije, sodišča, zakonodajalci, zakonoizvajalci, ... nima družbene naloge, ampak paziti, da "tisti, ki so folš" slučajno ne škodujejo "uspešnim".
Nažalost pa se je že tolikokrat izkazalo, da so "tisti ta folš", dejansko zgolj kazali na nepravilnosti, ki jih izkoriščajo izkoriščevalci, ki pa to izkoriščanje zapakirajo v uspeh.
Pussy_Slayer_XxX
# 11.04.2017 ob 05:46
Pocasi bo treba nehat s kazanjem prsta na mamo drzavo. Taksen ekonomski sistem imamo - denar se vali navzgor, sranje navzdol. Kapitalizem po definiciji stremi k monopolu.

Verjemite, nasi politiki so veliko manj vplivni kot financniki ali politiki velesil. Lahko bi bilo boljse, dalo bi se izboljsati kvaliteto prebivalstva. Samo ni politicne volje, konsenza ali znanja.

DIletantsvo in pohlep sta naredila svoje. Pa srecno!
orgle
# 12.04.2017 ob 18:59
Brzinska prizadevanja za gradnjo 2. tira kažejo na to, da bo arbitraža propadla (konkretno to naši politiki že vedo) in da Slovenija ne bo imela dostopa do mednarodnih voda. Luka Koper bo bolj ali manj propadla, z gradnjo 2. tira pa bodo grebatorji dobili vsaj nekaj denarja. Naslednja vlada bo namreč to gradnjo ustavila.
aktivist
# 11.04.2017 ob 18:09
Bravo. Odličen prispevek!
hehet
# 11.04.2017 ob 14:08
Večja podjetja, katerih delnice si lastijo zaposleni načeloma zelo dobro poslujejo, sploh napram mnogim podjetjem kjer je pol deleža v lasti SDH, potem pa 1% malih delničarjev in 49% bogve katerih japoncev ali hrvatov itd.

Majhna podjetja pa so nasploh temelj vsakega zdravega gospodarstva, oz. so bila pred nastopom ogromnih konglomeratov in korporacij, a v Sloveniji za majhna podjetja ki prispevajo lokalni skupnosti, ni iniciative.

Tudi ko je nek trg zdrav, država poseže vmes in se trdno postavi za eno podjetje, ki dobi davčne olajšave zato da pokupi ostale ter umetno ustvari ogromno podjetje, nastavi svojega moža, potem ga odstavi ter ga imenuje za župana prestolnice, ogromnega umetnega spačka pa proda Hrvatom ki se nato zapufajo.
gremyus
# 11.04.2017 ob 13:57
Državo so pričeli krasti od osamosvojitve dalje. Pionirčki so npr. Janša, Bavčar in podobne pijavke, ki bi jih danes dal ojaz osebno direkt pred vojno sodišče. Evropa nas bo zmolzla, tako kot je Romunijo in Madžarsko. In to na vseh področjih. Industriji (kolker jo je še ostalo), kmetijstvu, izobraževanju, zdravstvu ... Sodišča so pa itaq sama sebi namen. Dejstvo je, da se še vedno pojavlja vzorec deli in vladaj. Evropa vlada in nas deli. Skupaj s svetom. Mi smo male ribe, ki so nam pihal na dušo, češ, zdaj ko smo samostojni (pa daleč od tega da smo), nam bo šlo pa "bolje" (karkoli že bolje pomeni) in ne vem kakšna jajca še. Tolk plozajo čez prejšnji sistem, danes je vse skup za faktor 100 krat slabše. Samo malo je v celofan zavito, da lepše zgleda. Vsaka država, ko ima 5 min cajta, nas pelje na stran. Začenši s Hrvaško. Za joke se nam smejejo direkt v ksihte. Vedno bomo ene navadne nesposobne riti. Naša usoda pač.
mipolenc
# 11.04.2017 ob 17:00
Ponavadi se strinjam z vašimi komentarji, a z današnjim ste pa udarili v prazno. Če o vrednostnih papirjih nimate pojma, o njih raje ne pišite. Vaša današnja kolumna je neresna.
mb128
# 10.04.2017 ob 22:31
Eh g. dr. pa so danes filozofsko razpoloženi?! Ne vem zakaj je tukaj sploh potrebno odkrivati toplo vodo?! Za vse ostalo oz. za kaj drugega pa bi bilo potrebno nastaviti rit, hrbet, glavo! In kdo bo vse to nastavil? Nihče! In to ni samo glavni, to je edini problem.
Demokracija?! No, cesarica je naga še enkrat več! A nam je všeč?!
Bernard Nežmah
link
Sekanje drevoredov
12
2. oktober 2017 ob 23:36 V Sloveniji manično prenavljajo osrednje trge in ulice, pri tem pa dajejo župani brezobzirno posekati stare drevesne očake in cele drevorede.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
62
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo