Kolumne
Mojca Širok
Mojca Širok je dopisnica RTV Slovenija iz Rima. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Politika umazanih rok

Politična korupcija v Italiji po podatkih italijanskega računskega sodišča državo na leto stane 60 milijard evrov
24. januar 2013 ob 06:17
Rim - MMC RTV SLO

Dober mesec pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo 24. in 25. februarja, italijanska politika tone v korupcijskih škandalih, a je politična korupcija v predvolilni kampanji, ki jo s svojimi televizijskimi nastopi popolnoma obvladuje Silvio Berlusconi, zgolj obrobna tema.

V Italiji, naj se to sliši še tako žaljivo, imajo mnogi korupcijo za sestavni del politične kulture. Kot bi bila všteta v stroške politike, kot bi bila eden od legitimnih načinov ukvarjanja s politiko, kot bi bilo samoumevno, da si ob tem, ko si v politiki, priskrbiš še nekaj denarcev, pa čeprav nezakonito. Ker to počnejo vsi, te tako ali tako ne bo nihče preganjal, če pa te dobijo, ne boš nikoli obsojen, saj sodni pregon skorumpiranih politikov v Italiji še nikoli ni bil tako zapleten kot danes.

V zadnjem sklicu parlamenta je bila več kot desetina vseh poslancev in senatorjev vpletenih v sodne postopke zaradi različnih kaznivih dejanj, finančnih poneverb, davčne utaje in zlorabe položaja, a ni med njimi nihče odstopil. Po novem ukrepu o prepovedi kandidiranja za osumljence, obtožence in obsojence, ki ga je, tik preden je morala oditi, skozi parlament spravila tehnična vlada premiera Montija, bi tako ali tako v parlamentu ostali skoraj vsi, saj so omejitve smešne.

Prepoved velja za kandidate, ki so bili pravnomočno obsojeni na več kot dve leti zaporne kazni, za finančna in korupcijska kazniva dejanja pa v Italiji po raznih reformah in zakonih Berlusconijeve vlade kazen, višja od dveh let, niti ni predvidena.

Razsežnosti korupcije v italijanskem političnem in upravnem sistemu, ki so jih po letu 1992 razkrile preiskave milanske tožilske skupine Čiste roke, so bile izjemne. Na podkupninah je temeljilo dodeljevanje naročil za izvedbo javnih del, podkupnine so usmerjale tok javnega denarja, podkupovanje se je zajedlo v sodstvo in finančno policijo.

Korupcija v Italiji ni zajemala le posamičnih primerov, bila je sistem; ta se je po mnenju poznavalcev podrl tudi zato, ker preprosto ni več vzdržal; predvsem manjši podjetniki zahtevanih vsot niso več zmogli plačevati.

Številni obtoženci so se na procesih zagovarjali, da je bil denar od podkupnin namenjen stranki in da se osebno z njim niso nikoli okoristili.

In če so bile v preteklosti podkupnine večinoma res del sistema financiranja političnih strank, so tožilske preiskave pokazale, da danes politiki javni denar jemljejo zase. Aprila je korupcijski škandal pretresel Severno ligo, dolgoletno zaveznico Silvia Berlusconija in stranko, ki se je ponašala z nepodkupljivostjo svojih politikov in preglednostjo svojega delovanja. Z denarjem davkoplačevalcev naj bi plačevali tudi zasebne račune žene in sinov voditelja stranke Umberta Bossija, celo obnovo Bossijeve hiše.

Septembra je podoben škandal izbruhnil v rimski deželi Lacij. Deželni parlamentarci so si v dveh letih razdelili 30 milijonov evrov, uradno za delovanje svojih poslanskih skupin in vračilo volilnih stroškov; a so številni člani vladajočega Ljudstva svobode z njim plačevali zasebne račune za avtomobile, drage večerje, počitnice v razkošnih hotelih in celo obiske pri frizerju in kozmetičarki.

Velik del krivde za luknje v protikorupcijski zakonodaji po mnenju opazovalcev nosi Silvio Berlusconi, ki je leta 1994 zasedel politično praznino, nastalo po razpadu povojnega, s korupcijo prežetega političnega sistema in ki je bil odtlej vpleten v več kot 20 sodnih postopkov zaradi različnih kaznivih dejanj, med njimi tudi suma podkupovanja.

Berlusconi, ki ni bil nikoli pravnomočno obsojen, trdi, da je nedolžen, preiskave proti njemu politično motivirane, milansko tožilstvo pa v službi nekdanjih komunistov. Taktika, od katere ne odstopa skoraj dvajset let, in ki mu še vedno prinaša volilne glasove.

Mojca Širok, RTV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
AntiFA
# 24.01.2013 ob 08:34
Obstaja sloj v družbi, ki družbo iz lastnega koristoljubja zavira.

To so bankurji in politiki, podmazani z lobisti. A v končni fazi šteje in bo večno štel le Razum.

Odvrzi ego
Breathe
# 24.01.2013 ob 08:31
Očitno je res nekaj hudo narobe s civilizacijo, ki ne pride dlje od "demokracije", ki je na žalost v praksi ni.
Pohlep je na žalost premagal vse dobre človeške vrednote.
Pohlep po denarju in oblasti.
mirora
# 24.01.2013 ob 07:26
žal naša soseda je zadnja leta precej potonila, tisti ki gre čez mejo v Novi Gorici, vidi kako je Stara Gorica zanemarjena in kaj je ostalo od nje,nekdanjega ponosa Julijske pokrajine
rabbit
# 24.01.2013 ob 06:40
Kje ze lahko zasledimo nekaj zelo podobnega? A ja, v Sloveniji!
kumimonster
# 24.01.2013 ob 06:25
Imam občutek da gre naša civilizacija po zlu.
generusus
# 24.01.2013 ob 09:19
Ne pozabimo, da je Berlusconi prišel na oblast pred približno 20 leti, po tem, ko je ustanovil stranko le par mesecev pred volitvami. Uporabljal je (smiselno) zelo podobne populizme, kot so jih oziroma jih nekateri naši strankarski veljaki. Italijan je na svojo stran pridobil medije oziroma postal njihov lastnik, zato mu ni bilo težko prepričati velik del politično nepismenih volivcev, da so ga volili. To pa že na moč spominja na našo politično stvarnost in pristranskost večinskih medijev.
assange
# 24.01.2013 ob 07:24
volivci so enostavno tako zabiti, da vedno znova nasedaju glamurju, in izgovorom berlusconija v predvolinih kampanjah.

Jaz si ne morem zamisliti, da bi volil za kurbirja, podkupljevalca, podkupnino jemalca, barbo v vseh pogledih v glavnem.

Ampak očitno italijanom tak skorumpiran sistem paše, drugače ga ne bi volili, ali pa so tako butasti, da ne vidijo, da jih je politika, ki so jo volili, pripeljala na rob propada cele države.

sicer pa na naši strane Soče ni nič bolje, kar se tiče volivcev in njihovega nasedanja lažem in zgodbam o komunajzerjih.
Jaz se recimo s svojo taščo in tastom sploh ne pogovarjam o politiki, saj hitro prehitro postanem čisto navaden Komunajzar.
PatrickBateman
# 24.01.2013 ob 09:11
lojal
pri nas je Jankovc na vrhu. Te metode, oziroma veliko boljse pa so bile del samega sistem pri nas vse do leta 1991
Galaxy
# 24.01.2013 ob 08:49
V Italiji, naj se to sliši še tako žaljivo, imajo mnogi korupcijo za sestavni del politične kulture. Kot bi bila všteta v stroške politike, kot bi bila eden od legitimnih načinov ukvarjanja s politiko, kot bi bilo samoumevno, da si ob tem, ko si v politiki, priskrbiš še nekaj denarcev, pa čeprav nezakonito. Ker to počnejo vsi, te tako ali tako ne bo nihče preganjal, če pa te dobijo, ne boš nikoli obsojen, saj sodni pregon skorumpiranih politikov v Italiji še nikoli ni bil tako zapleten kot danes.

Vsaka podobnost s slovenskimi politiki in sodstvom je povsem naključna ....
matijatt
# 24.01.2013 ob 08:25
ne, Stein, ne pretirava.

Tisti, ki dela v Italiji ali posluje z večjimi it. podjetji, to dobro ve. Italija je pač taka - politična zgodovina. Italija je tudi, v nekaterih delih, še vedno fašistična. Italijanske šole so še vedno ideološko podkovane. Italijani ne znajo govoriti ang (redki znajo ali razumejo). Italijanske šole so povsem drugačne kot naše in takšno je tudi njihovo znanje. Pri njih delajo v podjetjih še pri 70 letih.

V politiki bo kar držalo to, kar je pisala. Tisti, ki trdi, da ni res, ima očitno premajhno osnovno znanje, tisti, ki živijo ob meji (starejši), pa tečno vedo, o čem piše.
nik210
# 24.01.2013 ob 08:15
krivi so pa tudi italijanski mediji, ki so preveč rumeni, poleg berlusconijevega mediaseta tudi rai na žalost
alcatraz
# 24.01.2013 ob 08:14
Ni jim lahko.
iko2
# 24.01.2013 ob 08:07
Berlusconi je od sodišč že večkrat bil priznan za krivega hudih dejanj (korupcija, ipd), a ni nikoli mogel biti res pravnomočno obsojen samo zato, ker so medtem njegovi grehi zastarali.
Za znižanje dobe zastaranja pa je poskrbel on sam z "last-minute" izvolitvami zanj posebnih zakonov tudi čisto neposredno pred zaključkom njegovih procesov (takorekoč par dni prej).
ponudnik
# 24.01.2013 ob 07:05
Berlusconi, ki ni bil nikoli pravnomočno obsojen, trdi, da je nedolžen, preiskave proti njemu politično motivirane, milansko tožilstvo pa v službi nekdanjih komunistov. Taktika, od katere ne odstopa skoraj dvajset let, in ki mu še vedno prinaša volilne glasove.

deja vu
Jethros
# 24.01.2013 ob 11:37
Vsaka podobnost s Slovenijo je zgolj naključna...
mike wazowski
# 24.01.2013 ob 07:55
.. dobro se učimo...
lojal
# 24.01.2013 ob 07:21
Majerjev prijatelj Berlusconi uporablja preverjene nasilne in koruptivne metode metode. Pravzaprav nič novega.
DejanD
# 24.01.2013 ob 13:34
Berlusconi se ma za "šefa" države, vse hoče, da je po njegovem, čisti mafijozo način, in to v modernem svetu. Da sploh ne govorim, da je obsojen kriminalec, lopov, baraba ter se nič ne ozira na obtožbo ter naprej kandidira.

Ena velika reforma bo potrebna, revolucija, da se te barabe spravi dol z položajev.
stein
# 24.01.2013 ob 11:59
matijatt@, tudi sam živim ob meji in čez...Precej let pa sem preživel čez mejo. Napisal sem samo in to bom tudi ponovil, da nam ne gre nič bolje, da naši politiki niso nič manj skorumpirani od tistih pri sosedih in da so naši tožilci in sodišča precej manj sposobni od Italijanskih. To ti iz osebnih izkušenj upam ponoviti še ničkolikokrat. In nenazadnje si upam tudi napisat, da je Slovenija navkljub vsemu manj razvita država od Italije in v Sloveniji ima raja v povprečju nižje plače. O naših ljudeh ki delajo v Italiji pa tako, delajo za tisti denar, za katerega so pripravljeni delat, v povprečju je to precej manj od Italijanskih kolegov. Lahko pa to primerjaš z 'južnjaki' ki recimo delajo v Sloveniji, nemalo je takih ki dobijo 2 evra na uro. Kdo pa je potem sploh fašist in izkoriščevalec???
cairns
# 24.01.2013 ob 10:59
V Italiji, naj se to sliši še tako žaljivo, imajo mnogi korupcijo za sestavni del politične kulture.

Zakaj potem generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland Slovenijo prikazuje kot primer korupcije.
Ja seveda. Italija je stara demokracija in je to pri njih že utečena praksa. Pri nas pa Janša orje ledino. Hvala Janša.
matijatt
# 24.01.2013 ob 08:27
;) Sej tudi Trst ni lep. Od nekdanjega blišča dobiš ulice, ki so povsem zanemarjene, ljudje ne pustij odelat slovence tam itn. Slovenci obiskujemo standardne lokacije v It, zato ne vemo, kaj je v ozadju.
portom
# 26.01.2013 ob 04:02
Korupcijske primerjave med Italijo in Slovenijo so ravno tako nesmiselne, kot je bedasta primerjava med Janšo in Jankovićem, kakršno si je v maniri značilne rdeče šlamastike in politikantskega terorja omislila udbovska izpostava KPK.

Tako kot je v Italiji korupcija vraščena v samo pojavnost povojne demokratične republike, je v Sloveniji inherentna diskriminacijski naravi (post)komunistične družbe.

Italija je demokratična tudi v korupciji, pa kakorkoli neumno se že to sliši, Slovenija pa diskriminatorna tudi (in še posebej) v njej. Diskriminacija na prvo in drugorazredne je pri tem tako osupljiva, kot je enormno razmerje med premoženjem, ki ga je Janković nakradel s pomočjo komunistične mafije (kar je bilo zelo enostavno), ter premoženjem, ki ga je Janša regularno zaslužil (kar najbrž ni bilo ravno lahko).

Posebej ironično je, ker gre v enem primeru za ustanovitelja države, ki simbolizira upor proti skorumpiranemu roparskemu (post)komunizmu, v drugem pa za navadnega balkanskega lopova in cigana.

In če je očitno, da je glede prvega "poročilo" KPK povsem irelevantno, saj je Janković za vse te stvari že tako ovaden in v kazenskih postopkih, kljub vsem enormnim političnim pritiskom in izsiljevanjem (pravzaprav ima poročilo v tem primeru vlogo nekakšnega blažilca), je v drugem primeru izmišljen konstrukt za brutalno likvidacijo v tipični komunistični maniri.

Le kaj bi bilo lahko še bolj bedasto od vsega tega? Zgornji komentarji!

Še en primer, ki kaže, koliko boljša je demokracija od komunizma, pa če tudi je korupcijsko nažrta, kot v Italiji.
cairns
# 24.01.2013 ob 10:50
V Italiji, naj se to sliši še tako žaljivo, imajo mnogi korupcijo za sestavni del politične kulture.

Pri SDS tudi. Janša pa itak ne zna drugače razmišljati.
vidim_vas
# 24.01.2013 ob 07:43

lojal
# 24.01.2013 ob 07:21
Prijavi neprimerno vsebino
Majerjev prijatelj Berlusconi uporablja preverjene nasilne in koruptivne metode metode. Pravzaprav nič novega.


Kje imaš dokaze? Ali nekam zelo podoben PS-u?
PatrickBateman
# 25.01.2013 ob 13:00
In seveda Mojca Sirok ne poroca nic o skandalu Monte dei Paschi di Siena, za katerega Grillo trdi da je veliko hujsi kot Tangentopoli, socialist Craxi in Parmalat skupaj.
Ah ja... zato, ker je tu tarca kritike Bersanijev PD in ne Berlusconijev PDL... Mojca pa itak vse kar poroca je to kar porocata casnika L'Unità in La Repubblica.
Kot bi v Italiji porocali o stanju v Sloveniji izkljucno glede na to kaj pise Mladina, ali obratno Reporter.
stein
# 24.01.2013 ob 06:56
Hmmm, Mojca Širok, malce vseeno pretiravaš. Berlusconi se je obdržal dvajset let na sceni predvsem zaradi napak opozicije. Ta je namesto ponujanja politične alternative vedno znova padla v zanko diskusije o sodnih procesih, tožilci so prestopali v njene vrste(?!) ipd... Mimogrede, tako kot sem prepričan da je Berlusconi v politiki ravno zato ker znotraj sistema lažje rešuje svojo rit, tudi redno prestapljanje taistih tožilcev v politiko ne more biti ravno slučaj in še manj dobra praksa. Sicer je pa bolje da počistimo pred svojim pragom. Imamo politike ki niso nič manj skorumpirani od Berlusconija, ki so mimogrede tudi slabi podjetniki na robu propada(nategnili so že vse kar se nategniti da) in imamo precej bolj nesposobne tožilce kot jih imajo naši sosedje. torej g. Mojca širok, tudi o naši deželici bi se dalo precej več napisat, pa je ponavadi tako, da ste tudi mediji v tej deželici povečini oprode svoji politični opciji(delodajalcu) in delujete kot vsklajeno pihanje trobil.
Mojca Širok
link
Leve in desne ideologije v Italiji ni več
60
6. marec 2018 ob 13:23 Italija je doživela politični potres: zmagovalca sta dva, Gibanje petih zvezd in Liga, poražencev pa cela vrsta: na prvem mestu Matteo Renzi, še pred štirimi leti čudežni deček italijanske politike, ...
Več novic ...
Kazalo