Kolumne
Marjan Šarec
Marjan Šarec. Foto: BoBo
Matija Stepišnik
Matija Stepišnik. Foto: Borut Krajnc

Dodaj v

Populist Šarec

Kolumna Studia City
13. november 2017 ob 21:16
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po Pahorju Pahor. Aktualni šef države je drugi mandat dobil v tesnejšem duelu z Marjanom Šarcem, kot bi nekaj tednov nazaj pričakovali.

Ob odločni podpori dveh vladnih strank, pet pred 12 še opozicijskega NSi-ja in v zadnjih dneh kampanje še močnem angažiranju pomembnega dela gospodarstva in estrade, je Borut Pahor le uspel obraniti nalet kamniškega župana.

Za Šarca ni stopila nobena večja politična sila, sta se pa Janez Janša in Milan Kučan v nepričakovani koaliciji angažirala v kritiki Pahorja. Ta je glasove iz prvega kroga le rahlo povečal, medtem ko je Šarec osvojil skoraj 80 odstotkov več glasov kot na prvo volilno nedeljo.

Predsednik, ki je pet let poudarjal, da združuje, je volilno telo pri liderskem slogu očitno polariziral. V nezanemarljivem delu so bili glasovi za Šarca tudi kritika pahorjanske instagram politike. V drugi petletki Pahor ne bo več pod pritiskom permanentne kampanje, saj tekme za tretji mandat ne bo, prav tako bi lahko odpadla hipoteka, ki jo je imel pri Janši zaradi njegove podpore na volitvah proti Danilu Türku.

Fenomen Šarec, še včeraj zgolj lokalni politik in komedijant, je z vzponom v predsedniški tekmi pokazal, da se upor proti političnemu establišmentu, kot ga pooseblja tudi Pahor, nadaljuje. A Šarec je Pahorja načel tudi s populizmom, popreproščenjem politike, ki se v svojih razlagah kompleksnih pojavov sklicuje na ljudskost in zavezanost terenu. Oblikoval je politično figuro, s katero se vzpostavlja kot kandidat podeželja in province, vse to pa le krepi špekulacije o novi stranki, ki zna biti zaradi Šarčevega osebnega profila še večja zagonetka za desnico.

V širšem kontekstu ni nepomembna izjava Karla Erjavca, ki je razplet volilne nedelje prevedel v ugotovitev, da Slovenija novih obrazov ne potrebuje. Ja, etablirana politika v Pahorjevem obstanku vidi etapno zmago v bitki za lastno preživetje.

A dobrih novic za klasični politični vrh in prostor v branju volilnih izidov ni veliko: potencial novih obrazov se očitno ni izpel, enako velja za zahteve po menjavi generacij in spremembah. Pod črto so predsedniške volitve tudi z visoko volilno abstinenco potrdile nezadovoljstvo s politiko, in to čeprav ima Slovenija eno višjih gospodarskih rasti v Evropi.

Matija Stepišnik, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
luckyss
# 14.11.2017 ob 07:43
Imenovati Šarca populista in "pozabiti" na Pahorja je več kot sarkazem...
In napletati, da je politika "nekaj višjega", kar običajnemu človeku ni intelektualno dosegljivo...je nedostojno za javno objavo..
vnk
# 13.11.2017 ob 21:38
Novinarji vedno pišete vzvišeno o politiki, po drugi strani pa tudi v novinarstvu veliko enih in istih obrazov... bi rekel, da je incesta dovolj v obeh branžah.
TineB
# 14.11.2017 ob 10:51
"Populist Šarec"

No $hit, Sherlock!

Zdaj to počasi dojemajo tudi ljubitelji Levice v medijih in počasi bodo to dojeli tudi levi intelektualci in analitiki. Da je Marjan Šarec dejansko bolj nekakšna verzija Marjana Podobnika 2.0 kot pa npr Zorana Jankovića ali Mira Cerarja.

Šarec je fakultetno izobražen dokaj mlad politik, župan manjšega kraja z velikim podeželskim zaledjem, ki nagovarja predvsem to populacijo: zmerno konzervativno podeželsko populacijo, ki si želi enostavne in poštene države in veliko državne sociale (npr Podobnikovi kmetje so padli na njegove obljube držanvne podpore podeželju preko subvencij). Skratka, gre za tiste klene krščanske socialiste, ki jih je včasih zelo uspešno SLS nagovarjala in so se potem razkropili k SDS, NSi, SMC itd ali ostajali veččinoma doma.
Mirko Tipka
# 14.11.2017 ob 09:59
Predsednik republike je v Sloveniji samo lutka.. nima nobene besede.. je pa res, da ima plačana potovanja in slika se veliko.. tako kot manekenke in lepotice, ki ponavljajo, da želijo mir na svetu
cene vols
# 14.11.2017 ob 20:12
"Pod črto so predsedniške volitve tudi z visoko volilno abstinenco potrdile nezadovoljstvo s politiko, in to čeprav ima Slovenija eno višjih gospodarskih rasti v Evropi."
Pametnjakovič! Le kaj ima narod od gospodarske rasti? Višje plače morda?
BACK
# 16.11.2017 ob 10:53
Kaj ti Matija veš o šarcu ..kaj ti Matija SPLOH veš SAM...ne da te pumpajo drugi ;)
nuLanuLa
# 13.11.2017 ob 23:42
Po moje sploh ne rabimo predsednika.
anny22
# 01.02.2018 ob 14:11
stranke razpustit

Pozabil si dopisati: "..in uvesti enopartijsko diktaturo." :)
Boš pa naslednjič.
mihajloo
# 17.11.2017 ob 15:02
Šarec populist? Hahaha
Kaj oz. kdo je potem Andrej Šiško?
Če je stanje v vojski slabo, je slabo. Če je politika 25let ista, je ista. Če obstoječi politiki nimajo stika z realnostjo, z "malim" človekom, ga nimajo, itd.
Razčisti si pojme kaj je populizem.
In ja, volil sem za Šarca.
Peace
masterjoze
# 30.01.2018 ob 21:01
Šarec je sindrom istih elit, kot Macron. Prave opozicije pri nas trenutno ni
velenjcan
# 18.11.2017 ob 18:21
V širšem kontekstu ni nepomembna izjava Karla Erjavca, ki je razplet volilne nedelje prevedel v ugotovitev, da Slovenija novih obrazov ne potrebuje.V širšem kontekstu ni nepomembna izjava Karla Erjavca, ki je razplet volilne nedelje prevedel v ugotovitev, da Slovenija novih obrazov ne potrebuje.

Erjavcu je ušlo, da tudi starih ne.
TineB
# 17.11.2017 ob 18:37
Seveda ... "vedno" so "rešitev" za vse težave in probleme v družbi neki samooklicani mesije, ki bodo "vse spremenili". Se ve: "na bolje". Skratka: POPULISTI.

Kdor obljublja, da bo vse rešil ... in da je vse isto in zanič, le zato, ker one ne vodi države ... je populist. Pa naj gre za Janšo, Cerarja, Jankovića, Šarca itd. Eni sami nakladači, populisti.

Obljubljati je lahko, a do sedaj so VSI popušili, ko je bilo treba kaj pokazati. In tudi Šarec bo.

Folk pa še kar naivno upa, da bo končno enkrap pa vendarle izvolil "pravega mesijo" ,ki bo končno "vse rešil". Res ... še osel gre le 2x na led. Cca 30% slovenskih volivcev, ki se volitev udeležijo, pa na vsakih volitvah. Lobotomija much?
Coli
# 16.11.2017 ob 08:10
Establišment ječi, establišment kriči, establišment umira. Prestolonasledniki državnih gazd in podmladki posvečencev so zmedeni, saj očijevi nauki o jezikanju za discipliniranje in gradnji kulta osebnosti za poslušnost ovac ne zaležejo več - storilne opravilnosti pa v diamantnih graščinah niso nikoli jemali. Njihovi lakaji trumoma pišejo, tipkajo, se derejo - nič. Ovca ne sliši več, ker ni več ovca. Darvinizem v družbenih organizmih poteka hitreje kot v razvoju vrst. In kaste bodo tudi tokrat izumrle v hipu - zgodovina ve!
Celine
# 13.11.2017 ob 22:21
Šarec je predvsem dokazal da je človek. Ni lajal. Lajali so vsi ostali kužki, predvsem tisti s Trstenjakove 8.
foxhunt
# 18.11.2017 ob 10:26
Sarac je nakladac in teh je ze dovolj, gre za trojanskega konja, ki je bil razkrit, pravocasno.
Ce ze, potem raje vidim Dobovska na vladi.
Radoveden
# 17.11.2017 ob 16:13
Šarec je muha enodnevnica. Če mu kaj uspe na parlamentarnih boste v praksi videli kako to izgleda.
sammys
# 16.11.2017 ob 08:01
Hihi, boj Šarca proti esteblišmentu. A ni že 10 let v politiki kot župan ter bil član in kandidat stranke PS Zorana Jankovića ... On je esteblišment.
enbody
# 16.11.2017 ob 08:20
Pomembno je, da Šarčeva stranka po parlamentarnih volitvah, na katerih po verjetno veliko nakasirala, ne bo nategnila Slovenije, kot je to strorila SMC, ki se povezuje izključno z levaki.
SamoRes
# 14.11.2017 ob 09:46
stranke razpustit
Bivši uporabnik
# 14.11.2017 ob 11:44
od šolane igralca in komika je težko pričakovati resno govorjenje... karkoli lahko obrne na šalo ?
Matija Stepišnik
link
Potencial novih obrazov se ni izpel
3
5. marec 2018 ob 21:28 Končno, Slovenija je po tistem, ko so pred leti k nam že pošiljali trojko, spet zvezda Evrope. Slovenski BDP je lani zrasel za pet odstotkov, gospodarska rast je bila 3,1-odstotna.
Več novic ...
Kazalo