Kolumne
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.3 od 15 glasov Ocenite to novico!
Matija Stepišnik
Matija Stepišnik. Foto: Borut Krajnc

Dodaj v

Potencial novih obrazov se ni izpel

Kolumna Studia City
5. marec 2018 ob 21:28
Ljubljana - MMC RTV SLO

Končno, Slovenija je po tistem, ko so pred leti k nam že pošiljali trojko, spet zvezda Evrope. Slovenski BDP je lani zrasel za pet odstotkov, gospodarska rast je bila 3,1-odstotna.

Človek bi pričakoval, da šef vlade Cerar in koalicijska posadka precej mirno čakajo polaganje računov pred volivci. A daleč od tega: primat na javnomnenjskih lestvicah zadnje tedne drži Marjan Šarec, "newcomer" v nacionalni politiki, ki unovčuje kapital iz predsedniške kampanje. Potencial novih obrazov, v katere slovenski elektorat projicira željo po spremembah, se ni izpel. Nedavna 10. obletnica smrti Janeza Drnovška, ki je konec osemdesetih s položaja političnega anonimneža premagal etabliranega partijskega kandidata, nas spomni, da je ta težnja že več desetletij vgrajena v genski kod našega političnega prostora.

Četudi bo Cerar prvi premier, ki mu bo po Janševi prvi vladi uspelo končati 4-letni mandat, to ne pomeni, da je politične nestabilnosti konec. Novinci v nacionalnih igrah brez meja, kot je bil Janković 2011., Cerar 2014., zdaj pa je Šarec, ki povsem premešajo karte, so posledica tega, da politika ni zmogla denimo resnejše reforme zdravstvenega sistema in da gospodarske rasti številni ljudje še ne čutijo v svojih denarnicah in življenjih. Število tistih, ki so na pragu revščine ali pod njim, ostaja visoko. Slovenski BDP na prebivalca, izražen v kupni moči, je leta 2016 dosegal 83 odstotkov povprečja EU-ja. A pozor, zahodna Slovenija je dosegla 99 odstotkov povprečja, vzhodna Slovenija pa zgolj 68 odstotkov. Poročilo Eurostata podčrtuje, da neenakomerni regionalni razvoj ni svetobolni občutek vzhodnega dela Slovenije, ampak kruta realnost.

Marjan Šarec rešitev za te dileme do zdaj ni ponudil, a je dovolj, da se je pojavil. Njegove možnosti so še večje, ker pri nas obstaja pomemben bazen ljudi, ki glasujejo taktično, torej za tiste, ki imajo možnost zmage, ali pa proti Janševemu SDS-u, stranki z najvišjo stopnjo zavračanja med volivci zunaj njihovega bazena. Res je, da lahko kampanja in soočenja še veliko spremenijo, a res je tudi, da se politika pospešeno seli na nefiltrirane družbene medije. Kar pomeni še nekaj: več hrupa, več vulgarnosti in sovražnosti, več lunatikov, ki menijo, da so sposobni in primerni za politiko. In, se bojim, še manj soočenj razvojnih konceptov in idej, kam bi se ta država morala razvijati.

Matija Stepišnik, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
windmaster
# 06.03.2018 ob 05:22
Tisoči dnevnih delovnih migtantov v Avstijo, upokojenci z 380 evri penzije, propadli zdravstveni sistem, povečana neučinkovita javna uprava, nesposobnost reševanja odprtih vprašanj z Hrvaško, politično kadrovanje.... in nekaj odstotkov gospodarske rasti ki je zajela celo EU. To je to od Cerarja.
Jankovič je zvit kot presta, pa mu ni uspelo sestaviti vlade. Je povedal da ni pričakoval take politike.
Bo to uspelo komiku izpod Kamniških planin ki ga mainstram mediji ponujate kot odrešenika sveta?
Prav gotovo ne!
Orionstar
# 06.03.2018 ob 11:52
Na neznani internetni strani sem končno našel profilno sliko neznanega zmagovalca.
Upam da mi jo uspe prilepiti, zgoraj ni uspelo, tako je skrivnosten.

Orionstar
# 06.03.2018 ob 11:35
Še večji fenomen od (medijev vsiljevanega) Šarca, bi naredil neznani kandidat, brez stranke in programa, s skrivnostnim imenom Mr.Inkognito.
Za gotovo zmago bomo čredno tajno volili neznanca, na neznanem kraju ob neznanem času!

Matija Stepišnik
link
Jezik nestrpnosti je postal politična metoda
47
29. januar 2018 ob 21:58 Več dogodkov, na videz med seboj nepovezanih, se je konec tedna sestavilo v ogledalo, v kakšno zatohlo močvirje se pogrezamo kot družba.
Več novic ...
Kazalo