Kolumne
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 16 glasov Ocenite to novico!
Boštjan Nachbar, Seku M. Conde, Nejc Oblak
Unicefovi ambasadorji Boštjan Nachbar, Seku M. Conde in Nejc Oblak so se srečali na letališču v Casablanci in od tam skupaj odpotovali proti Conakryju. Foto: Unicef

Dodaj v

Potovanje v epicenter ebole: Uvodni pozdrav

Kolumna Sekuja M. Condeja iz Gvineje
30. maj 2016 ob 09:45
Conakry - MMC RTV SLO

Po štirih letih sem spet v Gvineji. Mnogo se je spremenilo v tej zahodnoafriški državi, a še mnogo več je ostalo nespremenjenega. Vsaj toliko sem lahko opazil v nočni vožnji od letališča do hotela. Priznam, morda sklepam prehitro in bom ob koncu tega potovanja še razočaran.

A pogled na letališče, ki je še pred leti veljalo za eno najbolj kaotičnih letališč na svetu, je bil vsekakor pomirjujoč. Urejen terminal, nobenih zapletov pri prevzemu prtljage, utečen in dobro organiziran pregled potnih listov. Popolnoma drugače kot ob mojem prihodu leta 2009, ko je na tem istem terminalu vladal pravi kaos.

A v Gvinejo nisem prišel, da bi ocenjeval njen infrastrukturni napredek, čeprav se ocenjevanju tega ne bom mogel povsem izogniti. Tu sem na povabilo Unicefa Slovenije, ki se je pridružil kampanji globalnega Unicefa Emergency Lessons, s katero želi opozoriti na izjemen pomen, ki ga ima izobraževanje v izrednih razmerah. Naravne nesreče, epidemije, vojne ... Vse to lahko prekine izobraževanje otrok, ki se nato nikoli več ne vrnejo v šolske klopi.

Na tokratnem potovanju po Gvineji me bo predvsem zanimalo, kako so šolarji, učitelji in šole doživeli epidemijo ebole, ki je v Gvineji pustila več kot 2.500 mrtvih. Vseh ugotovljenih primerov je bilo več kot 3800. Smrtnost je bila torej skoraj 67-odstotna. Z mano na poti so še Tomaž Bergoč, Irena Stamenkovič, oba iz vodstva Unicefa Slovenije, Boštjan Nachbar, nacionalni ambasador Unicefa, Nejc Oblak, ambasador mladih in še filmsko-novinarska ekipa z režiserjem Igorjem Zupetom in snemalcem Samom Podobnikom.

Cilj našega potovanja je mesto Forecariah, sedež istoimenske prefekture, kjer so zabeležili kar tri četrtine vseh primerov ebole v zadnjem izbruhu te bolezni. Mesto z okrog 20 tisoč prebivalci leži slabih 60 km zračne razdalje jugovzhodno od gvinejskega glavnega mesta Conakryja. Epidemijo hemoragične mrzlice so v Gvineji, Sierri Leone in Liberiji sicer ustavili, še vedno pa na tem območju odkrivajo posamezne primere zgodnjih znakov okužbe, s katerimi pa so se že naučili spoprijeti. Spoprijemanje z ebolo je bilo zaradi nerazumevanja lokalnega prebivalstva za svetovne zdravstvene delavce še posebej zahtevno.

V nemalo krajih po, dovolil si bom reči, okuženem območju je prebivalstvo predstavnike Svetovne zdravstvene organizacije pričakalo z nezaupanjem in sovražnostjo. Prepričani so bili namreč, da je epidemija povzročena namerno in da jo zdravstveni delavci načrtno širijo po tem območju. Velikokrat je prišlo tudi do resnih sporov med prebivalstvom in reševalnimi ekipami. Veliko truda, prepričevanja, predvsem pa časa, dragocenega časa je bilo potrebnega, da so vzpostavili normalne razmere za spopadanje s to tropsko boleznijo. V Forecariahu ni bilo nič drugače. Tudi o tem, kako je potekalo spopadanje z ebolo, bi se rad pogovarjal s tukajšnjimi ljudmi.

Zgodb, ki jih je vredno spoznati in ki premalokrat prispejo do nas, je vsekakor veliko. Del njih bom poskušal zajeti v tem pisanju. In vam jih čim prej posredovati, če bo najmogočnejše božanstvo sodobnosti – internetna povezava – pri volji.

Seveda pa ob svojem potovanju po Gvineji ne morem tajiti, da se na neki način vračam v svoj drugi, gvinejski dom. Tokrat ga bom prvič spoznaval brez spremstva očeta ali sorodnikov, s katerimi se bom srečal šele ob koncu potovanja. To bo priložnost, da Gvinejo vidim z novimi očmi in o njenih zgodbah razmišljam na nov način.

Toliko za uvod. Zgodbo našega potovanja lahko spremljate tudi na družbenih omrežjih, kjer jo najdete pod ključno besedo EmergencyLessons.

Iz Gvineje,

Seku M. Conde
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
cairns
# 30.05.2016 ob 11:36
A pogled na letališče, ki je še pred leti veljalo za eno najbolj kaotičnih letališč na svetu, je bil vsekakor pomirjujoč.

Zaradi ebole je prišel beli bvana in malo poštimal kaos ki je prej vladal.
theone
# 30.05.2016 ob 10:19
naravna selekcija, afriško črnsko prebivalstvo se je v zadnjih 50 letih odkar so samostojni potrojilo!!, v naslednjih 30 letih pa naj bi afrika dosegla 2,5 milijarde ljudi
aristotel
# 30.05.2016 ob 22:11
Sam da ne prnsejo sem ebole, zike in aidsa. Morda bi zato bilo bolje, da ostanejo tam.
luksie
# 30.05.2016 ob 10:35
Komaj čakam!
Montijev Piton
# 30.05.2016 ob 10:34
Seku, da ne bo kakšen nepridiprav bral tvojih zapisov iz Gvineje in "obiskal" tvoj osamljeni dom...?
Bivši uporabnik
# 30.05.2016 ob 12:40
Ebola razsaja v litosferskem plašču, da pišete o epicentru?
Bivši uporabnik
# 30.05.2016 ob 12:03
Čas je da Zahod plača odškodnino Afriki za stoletja izkoriščanja, rasizma, suženjsta in podtaknjenih vojn. Vse se vrača, vse se plača.
Seku M. Conde
link
Potovanje v epicenter ebole: Kalejdoskop o dobrem in slabem
1
3. junij 2016 ob 11:50 Vse se je začelo z otrokom. Z otrokom in netopirjem. Če pripoved drži, so v neki odročni vasi s požiganjem čistili prostor novemu polju.
Več novic ...
Kazalo