Kolumne
Tanja Starič, novinarka Radia Slovenija. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Prave težave se bodo začele šele po volilni nedelji

Kolumna Tanje Starič
28. maj 2018 ob 07:36
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Prihodnji dnevi bodo torej odločilni, kandidati pa bodo skušali prepričati zlasti še neodločeno četrtino volivcev, naj jim v nedeljo namenijo svoj glas.

Zdaj gre zares. Vse ankete še vedno kažejo na prepričljivo zmago SDS-a, na drugem mestu ostaja Lista Marjana Šarca, ki jo zasledujeta SD in SMC. A napovedi lahko potrdi ali postavi na glavo udeležba. Če bo ta nizka in bodo glasovali predvsem privrženci strank, bo tako, kot kažejo ankete. Če pa bodo na volišča prišli tudi tako imenovani taktični volivci, se lahko vrstni red še spremeni, na vrhu in na parlamentarnem pragu.

Sklepni soočenji na Radiu Slovenija:
- v sredo o zdravstvu in socialni politiki
- v petek predsedniki vseh strank.


Zato so ta hip aktualni tudi vsi scenariji prihodnje vladne koalicije. Od mešanih desno-levih, z Janšo ali Šarcem na čelu, do levosredinske koalicije. Najmanj verjetna je različica, ki jo promovira NSi in po kateri bi mesto premierja lahko zasedel direktor Krke Jože Colarič. Kandidatov za mandatarja je med političnimi prvaki preprosto preveč - nekdanji premierji so, denimo, kar trije: Janša, Cerar in Bratuškova.

Zelo mogoče je torej, da se bodo prave težave začele šele po volilni nedelji. A nova vlada bo morala še letos dokončati pogajanja s sindikati javnega sektorja in z Evropsko komisijo o prodaji NLB-ja. Čakajo jo pravni postopki zaradi hrvaških kršitev sodbe arbitražnega sodišča. Poleg tega bo država še celo leto v predvolilnem času, saj bodo novembra lokalne in prihodnjega maja še evropske volitve.

Toda najpomembnejša bo preizkušnja prihodnjo nedeljo. Tudi za volivce, ki se bomo morali odločiti, kdo bo upravljal državo prihodnja štiri leta. In ali bomo dovolili, da namesto nas odločijo drugi.

Tanja Starič, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
AlBundy
# 28.05.2018 ob 11:25
Vsem umskim maloposestnikom bi bilo lahko že enkrat jasno, da od osamosvojitve dalje še nikoli nismo imeli leve vlade, kajti SD, Desus, SMC, LDS, Zares ipd. nikakor niso stranke leve opcije, pa čeprav se morda za takšne deklarirajo. Njih poganjajo kapital, pohlep, korupcija, klientelizem in osebna korist ter jim za navadnega človeka ni kaj prida mar ...
Mali Marinko
# 28.05.2018 ob 09:02
No, zdi se mi, da bo Janša končno imel čisto zmago in da bo sestavil močno koalicijo. Rabi le to, da v medijih ki jo gleda povprečen folk mal stopijo na gas z novo begunsko balkansko potjo in jih cirka tisoč pride v enem dnevu čez mejo, pa ni treba da prav čez našo. Dovolj da pridejo v Bosno in zmaga je Janševa. Potem naj rešuje zadeve s sindikati, naredi red v bolnišnicah, proda banke, znova vrne ZUJF, zgradi drugi tir hitro in za mal denarja, vzame Hrvatom cel zaliv in vsi ga bojo imeli radi ;)
srebrnibreg
# 28.05.2018 ob 09:51
Iz visokih političnih krogov je bilo redakciji Bujice potrjeno, da gre za tajni dogovor Plenkovićeve in Cerarjeve administracije, ki po navodilu iz Bruslja migrante usmerjajo proti Deželi.

Cerarjeva tehnična vlada naj bi pristala na sprejem migrantov, v zameno pa naj bi od Bruslja dobila zagotovila, da jim ne bo treba privatizirati Ljubljanske banke.
Celine
# 28.05.2018 ob 08:04
Kdor čaka, dočaka. Upam, da bodo volivci zmogli toliko pameti in volili za državo ki bo varna, brez nacionalizma, ki bo imela zdravstvo in šolstvo po meri človeka, kjer bo sodstvo končno postalo sodstvo in predvsem svobodno in odprtoglavo državo.
fago
# 28.05.2018 ob 13:44
Pri nas je res narobe svet. Kapitalisti se bojijo desničarjev in navijajo za levico.
Es
# 28.05.2018 ob 13:53
Že spet to naduto vsiljevanje, da so neopredeljeni že po definiciji levičarji. Ker SDS so (izključno) zvesti fanatiki, levičarji pa preučujejo do zadnjega dne. Če bi vsaj dobili porcijo 3. junija. Kakšen užitek bi bil spremljati njihov jok in stok. Potem pa takoj aktivacija sindikatov in nevladnikov, ki bi ohromili državo. Ampak ne, skrajneži in nestrpni so grozni desničarji.
mikimiška1
# 28.05.2018 ob 10:38
Če bi Vsi vi novinarji v vseh dnevno informacijskih oddajah realno poročali o dogajanji v Sloveniji in blizu nje, bi se ljudje lažje odločili v nedeljo. Zakaj ne poveste, kakšen val migracij nam sledi v kratkem? Koliko migrantov čaka in koraka proti Sloveniji? Zakaj ne poveste za dogovor Cerar - Plenković? Zakaj ne poročate o tem, kar vaši hrvaški kolegi javno govorijo, da se na Hrvaškem obračajo stran in mirno dovolijo tranzit migrantom do Slovenije???

Zato ker vam je v interesu, da se volitev udeleži le tisti, ki vedno in redno hodijo na volitve.
Zato, ker če bi se udeležba na volitvah povečala, bi padel odstotek levim strankam.

Ali bomo dopustili to zavajanje? Dvignimo riti in opravimo svojo demokratično dolžnost!.
Volim pametno, volim desno
Tisl
# 28.05.2018 ob 14:40
Se bodo, če bo DeSUS prišel v parlament ja. Ven to spometati iz parlamenta.
AlFe
# 31.05.2018 ob 09:14
Prave težave se bodo začele šele po volilni nedelji

??? Bo zmagal JJ in Tanja Starič leti v privat sektor, kjer šteje samo narejeno delo?
endvatrilovi
# 30.05.2018 ob 10:10
Tri točke za prve tri mesece nove vlade:
- Znižati davke na plače in DDV (višji dohodek za ljudi)
- Zaustaviti migrantski val (fizična zaustavitev, selekcija prosilcev, uvedba pogojev kot je znanje slo jezika ipd, znižanje bonitet)
- Prodati NLB in večinske deleže Telekoma, Petrola, Triglava (denar od prodaje neposredno na osebne račune državljanov Slovenije; s prodajo je konec "bankomatov" za mafijo)
A6
# 28.05.2018 ob 11:45
Kakšno odkrito navijanje za levo opcijo, češ, če bo udeležba majhna, bo rezultat kot kažejo trenutne ankete, če pa velika, pa se lahko spremeni, zato pojdite na volitve.

Seveda je treba iti na volitve, ampak zato, da v čim večjem številu izvolimo najboljšo možno vlado!
Emsho
# 31.05.2018 ob 19:31
Z istimi idejami rešujemo stvari že 25 let in na nekaterih področjih so te pogorele (npr. zdravstvo)... treba je zamenjati ideje in poskusiti kaj novega. Ne morete pričakovat, da bo kaj drugače, če ponavljate eno in isto...
sagoza
# 31.05.2018 ob 14:52
"Prave težave se bodo začele šele po volilni nedelji"

ma kaj ne poveš, SDjevo trobilo
alcatraz
# 29.05.2018 ob 14:34
gospa starič, če ste vi strokovnjak kao za napovedovanje volilnih izidov, se jaz rikverc pišem.
vedno isto: ne ve se še, prezgodaj je še, bo jasno v ponedeljek.
Oprostite, to vem tudi sam.
carlos_carlos
# 28.05.2018 ob 14:12
nasploh pa v Sloveniji nimamo levih strank. Do neke mere je to SDS in mogoče nove leve stranke.

Ostalo vse so stranke kapitala.
INAZ
# 28.05.2018 ob 10:00
Sem pristaš tega, da se oblast zamenja vsake štiri leta, ker bodo tako eni nadzorovali druge in bodo vsi skupaj bolj
pazili kaj počnejo.
Tokrat je potrebno voliti desnico, saj so levi bili predolgo na oblasti in se je klientela preveč razpasla.
Vsi na volitve za spremembo oblasti.
skera
# 28.05.2018 ob 08:26
Upajmo, da desnica zmaga. Edini garant za varno, stabilno in pravično Slovenijo.
Levica pa ima priložnost, da se znebi komunistično-kapitalistične tvorbe strank ter se usmeri v nek normalen boj za pravice delavcev, kjer ji je mesto.
gripen
# 01.06.2018 ob 17:41
Že zaradi higiene v tej družbi se mora komplet vladna garnitura zamenjat. Levičarji z motom proti nestrpnosti pa s sindikati v pripravljenosti že brusijo kose za rušenje morebitne neprave vlade. Desus z Kahlom - anomalija demokracije pa na smetišče.
veza
# 28.05.2018 ob 15:06
Torej, če mene vprašate, bi vsi vozili -..., pardon, bi vsi volili stranko "ne vem".
Za mandatarja pa se tudi jaz nagibam k enemu sposobnemu menedžerju iz gospodarstva, lahko je tudi menedžerka, o imenih ne bi sedaj špekuliral, nekaj jh le imamo, ki so sposobni, pošteni in nimajo masla na glavi in roke v marmeladi.
minnaema
# 28.05.2018 ob 13:20
Tanja, Tanja- spoštovana akuratna novinarka.......
menda nobenih težav NE bo, če bodo Slovenčki SI NE DOVOLILI, DA GREDO 2x na led -
& če pomislimo "saj obljubljati je najlažje a zelo " iracionalno pa- je to, da
kar obljubiš & NE realiziraša in je tvoj govor podoben insinuacijam-NI NIČ - kaznivo dejanje
......... ali kako te štorije z zaporednostjo gredo ?!
Dare45
# 28.05.2018 ob 10:19
Vsekakor ni normalno, da je leva opcija tako dolgo na oblasti. Nic ne ponujajo, samo strah pred Janso. Roko na srce, SDS ima najkompleksnejsi program, ko gledas njihovo konvencijo, plapolajo slovenske zastave, prepeva se lepa pesem Prebudi se Slovenija..... In to nas povezuje, to daje neko upanje. Kdor si ne zeli varne drzave, blagostanja, reda v sodstvu, vojski, zdravstvu, ni normalen...... Upam, da ljudje ne bodo vnovic nasedli zablodam oziroma intrigam lecirarjev......
mostnica
# 30.05.2018 ob 07:37
Ali bodo namesto Slovencev odločali Mađari, ki po Prekmurju že gadijo mađarsko infrastukturo. Bravo, Janša. Saj kaj drugega od takega človeka ni pričakovati.
Robiland
# 29.05.2018 ob 22:27
Volil bom tiste, ki delajo za Slovenijo. Torej bom moral oddati neveljavno glasovnico.
božo1
# 29.05.2018 ob 06:42
Najmanj verjetna je različica, ki jo promovira NSi in po kateri bi mesto premierja lahko zasedel direktor Krke Jože Colarič.
Nsi je po Tonuinu res padel v velike težave. Pa vsaj to bi lahko vedel, da še delujemo v pogojih parlamentarne demokracije in ne po principih vlade narodne enotnosti ali tehnične vlade.
carlos_carlos
# 28.05.2018 ob 13:43
Dare45

mogoče zato ker nakladajo? Sicer, za razliko od ostalih, s stilom. Še vedno je pa vse skupaj nakladanje. Identično obljubljajo tako rekoč vse stranke. Naredili pa bodo tisto, kar jim bodo naročili gospodarji od zunaj. Plus pokradli kar se bo dalo. Oz. natančneje povedano omogočili "našim/njihovim", da bodo lahko pokradli.
AlFe
# 31.05.2018 ob 09:16
Robiland # 29.05.2018 ob 22:27 Volil bom tiste, ki delajo za Slovenijo. Torej bom moral oddati neveljavno glasovnico.

Dobra in lepo izražena misel.
taprav gorenc
# 28.05.2018 ob 13:03
Levo je javna uprava in državna nesposobna podjetja,desno pa privat gospodarstvo.Najprej rabimo zdravo gospodarstvo potem minimalno javno upravo.
Slovenija gra pa po drugi poti.
Poberi kar lahko in pomagaj kolegu,ker bo tudi on tebi dal.
Obrtnik je pa sovražnik in konkurent državi!

Kdor tega še ni dojel naj ne gre na volitve.Ker lahko voli stranko,ko bo šla država po poti venezuele.

Simpl ko pasulj!
mica maca
# 28.05.2018 ob 10:51
Spet gre za zavajanje levo usmerjenih novinarjev in poizkus njihovega vpliva na volitve. Upam, da so ljudje dojeli, da tako ne gre več naprej in bojo volili pametno v korist njim ,nam, vsem.
Mali Marinko
# 28.05.2018 ob 10:44
Volim pošteno, ne volim desno
Mali Marinko
# 28.05.2018 ob 10:42
Levica bo dobila 8% glasov vegeterjiancev, veganov in oboževalcev Žižka in Lacana, NSi bo pa dobila 5% katoličanov. Skupaj.
Grešni katoličani bojo volili Janšo, ker verjamejo da grehe odpusti bog in ne sodišča in zapor ;)
capyes
# 30.05.2018 ob 00:58
SDS ... (skrajna desna stranka) ima svoje korenine v zvezi komunistov , potem se je "zdemokratizirala" in se končno prefarbala v klerikalno desnico in zdaj postala skrajno desničarsko usmerjena in orbaniziran satelit s tendenco odtujitvie Prekmurja, torej "vrnitev k 'matični' državi" ...do leta 2030 ...ne s silo , z denarjem pa ...
gospod iskreni
# 28.05.2018 ob 14:47
Hehe se že pripravlja teren za nepravega zmagovalca. Žalostno, zelo žalostno
Torek
# 28.05.2018 ob 10:23
Ne vem, ne vem, če se državljani, bolj kot prebeglih črnih mož in črnega moža skupaj, bojijo spremembe.
Kolikor poznam njih naravo, se bodo, v zadnjem hipu, odločili za vaškega pametnjakoviča, ki bo skočil z 10% na 25% in prepričljivo zmagal.
Potem bo v vlado povabil zvitorepce, v preteklost ujete , ki še vedno osvobajajo Ljubljano, in trenerja večnih, od oblasti lepo porejenih, Zidana, v kolikor prestopi volilni prag.
Ljudje bodo zadovoljni odšli na počitnice, razen revežev, ki pa itak, že dolgo, ne volijo, in iz vodstva desne stranke bodo nekajkrat čivknili, da se sodni dan neizogibno bliža.
Edino presenečenje volitev bo nekaj malih, 1% strank, katerih voditelji si bodo lahko demokratično napolnili hladilnike, kar jim od srca privoščim.
Aha, še to, Levica bo dobila 8%, ravno toliko, kot je vegetarijancev, veganov ter oboževalcev Žižka, skupaj.
SamoRes
# 28.05.2018 ob 08:04
Desne stranke imajo priložnost, da se znebijo Janše in gre desnica v pravo smer. Čudi me, da po anketah vodi stranka, ki gre po vzoru HDZ in Orbana. Populizem, zavajanja, sumljivo financiranje. Končajmo s tem.
Kazalo