"Si je Stallone na starost zaželel, da ga začnemo zares jemati resno? Pa saj sta Rocky ali Copland čisto spodobna filma." Foto: Reuters
Lady Gaga
"Hej Gaga, če hočeš, da te bodo resno jemali, lahko ostaneš kar na glasbenem področju. Najdi si kakšnega resnega skladatelja, ki te bo vpeljal v skrivnosti kompleksnih zvokov." Foto: Reuters


- Miuccia Prada v knjigi Velike in male skrivnosti sveta umetnosti
Rambo je zadnji od velikih zvezdnikov, ki skače na voz 'umetnosti'. V Sankt Peterburgu v Ruskem muzeju razstavlja svoje umetnine. Je treba posebej napisati ali razložiti, da so njegove slike povsem zanič? Če se prav spomnim, je nekaj let nazaj razstavljal svoje zmazke v Monacu. Si je na starost zaželel, da ga začnemo zares jemati resno? Pa saj sta Rocky ali Copland čisto spodobna filma.

Stallone ni nič boljši ali slabši slikar od Damiena Hirsta, Saif al-Islam Gaddafija, Boba Dylana ali Adolfa Hitlerja. Edini razlog, da ga razstavljajo, je pač ta, da je slaven. Na posnetkih je videti množico Peterburške smetane, ki se je prišla slikat.
Medtem je tudi Lady Gaga najavila odhod v umetniške kroge. V Guardianu beremo, da bo prestopila v svet umetnosti zato, da bi jo resno jemali. Omenja Andyja Warhola in tako naprej. Hej, Gaga, če hočeš, da te bodo resno jemali, lahko ostaneš kar na glasbenem področju. Najdi si kakšnega resnega skladatelja, ki te bo vpeljal v skrivnosti kompleksnih zvokov. Finci imajo dobre šole, so kar nekakšna glasbena velesila. Pomislite: narod, ki šteje pet milijonov, je dal svetu Sibeliusa, Rautavaaro, Lindberga, Salonena itd.
Nasploh so Rocky, Gaga, Prada in številni drugi žrtve tiste vrste zmedenosti in šašavosti, ki jo razlagam na teh straneh. Kot v glasbi tudi v 'umetnosti' obstajajo trivialni žanri. Tega ti ljudje pač ne razumejo. Hirst, Koons in nasploh vsa svetovna sodobna umetniška elita so vzporedni Gagi, Madonni, Rihanni itd. Prestopiti torej v 'umetnost' z željo, da bi te resno jemali, je nesmisel, če si pri tem za vzornike vzameš Warhola ali Hirsta. Zaključek je torej preprost: prestop, ki ga najavlja Lady Gaga, v resnici ne bo prestop. Gledali bomo pač samo še več trivialne krame samo v drugačnih medijih.

Obstajajo pa seveda tudi drugačne kariere te vrste. David Lynch, ki ga v glavnem poznamo kot režiserja, je po osnovni izobrazbi slikar. Pred leti sem videl razstavo njegove vizualne umetnosti v Köbenhavnu. Prikazoval je slike, asemblaže, videe, zapiske in risbe s snemalnih setov. Zelo zanimive reči! Lynch vizualni umetnik nič kaj ne zaostaja za Lynchem filmarjem. Ozračje na razstavi je bila sorodna ozračju v njegovih filmih. Neke vrste all American nightmare bi lahko rekli.
Napovedujem trend prihodnosti: razstave slikarskih izdelkov zvezdniških hišnih ljubljenčkov! Kaj pravite, to bo šele nekaj, a?