Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 48 glasov Ocenite to novico!
Magna Steyr
Da bi multinacionalka lahko zgradila industrijski obrat na plodni kmečki zemlji, je aktualna oblast spremenila zakone, ki so dotlej to preprečevali. Foto: Reuters
Bernard Nežmah
Bernard Nežmah. Foto: BoBo

Dodaj v

Razlastninjenje slovenskih Indijancev

Kolumna Studia City
16. januar 2017 ob 21:41
Ljubljana - MMC RTV SLO

V Hočah naj bi Magna postavila lakirnico avtomobilov, v kateri naj bi zaposlili 400 delavcev. Vsekakor spodbudno. Toda kaj je cena industrijskega napredka? Na mestu prihodnje tovarne se razprostirajo polja, na katerih kmetje pridelujejo poljščine in se preživljajo s kmetijstvom.

Ker poljedelci niso bili navdušeni nad tem, da jim vzamejo zemljo kot vir preživetja, se je angažiral minister za gospodarstvo, da jih primora v prodajo. A ker nekateri kmetje svoje zemlje še vedno niso hoteli prodati, je vlada dosegla, da je parlament sprejel poseben zakon, ki omogoča razlastitev. Temni dnevi za demokracijo.

Da bi multinacionalka lahko zgradila industrijski obrat na plodni kmečki zemlji, je aktualna oblast spremenila zakone, ki so dotlej to preprečevali. Skratka, nad državnimi zakoni bodo začele vladati zahteve mednarodnih korporacij.

A obenem je to napad na človekove pravice tamkajšnjih kmetov. Ki so izničeni ne le kot kmetovalci in lastniki svoje zemlje, temveč tudi kot javni akterji. Malodane vsi medijski prispevki o projektu Magne so izpostavljali le načrt postavitve tovarne, zakonske meandre, nihče pa ni pred kamero povabil prizadetih. Celo v vseh sodnih procesih dajejo novinarji priložnost tudi obtoženim, da se izrečejo. Ko so v igri načrti multinacionalke, pa je druga stran izbrisana. Z zakonom ji parlament vzame pravico, da bi na obstoječih poljih še naprej kmetovali, mediji pa jo ignorirajo, kot da ne obstaja.

Televizije rade točijo solze nad razlastninjenjem Indijancev v Amazoniji zaradi poslov države in velikih korporacij. Ko pa se dogaja brutalno razlastninjenje hoških kmetov, o kršenju pravic modernih slovenskih Indijancev ne poročajo.

Bernard Nežmah, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Sussudio
# 16.01.2017 ob 22:24
Pozabil napisat da problem je v uničevanju kmetijskih zemljišč. Sploh ko država razpolaga z zemljišči kjer na njih stojijo zapuščeni tovarniški objekti. Tiste uporabit ne pa dodatna kmetijska zemljišča uničevat.
Anar Hija
# 17.01.2017 ob 13:56
Šokiran in hkratni navdušen nad mnenjem Nežmaha.

Obravnavano je še en dokaz več, da živimo v fašizmu. Dokaz - ne mnenje, dokaz. Diktatura kapitala v korist multinacionalk in hkrati v neposredno škodo malemu človeku je definicija tiranije fašizma nad prebivalstvom.

Bolj pomembno je dejstvo, da/ali se zoper fašizem sme/mora boriti z vsemi razpoložljivimi sredstvi? Demokratična pravila očitno ne veljajo več.

Je torej dovoljeno tudi streljati?

SF/SN!
brehme
# 16.01.2017 ob 23:30
Odlično razmišljanje. In pa seveda vsi nasplošno proti multinacionalkam, v tem primeru pa začuda ne.
zokizaver666
# 17.01.2017 ob 00:34
Bernard Nežmah: Televizije rade točijo solze nad razlastninjenjem Indijancev v Amazoniji zaradi poslov države in velikih korporacij. Ko pa se dogaja brutalno razlastninjenje hoških kmetov, o kršenju pravic modernih slovenskih Indijancev ne poročajo.
ODLIČNO POVEDANO!!

Parlamentarcem pa upam, da se ta slaba odločitev nekoč povrne. Njim osebno. Ker so pač kratke pameti. Kmetijska zemlja se ne dobi ... v trgovini.
Vi boste še vedno volili Cerarja oz. izotope njegove stranke?
skriti
# 18.01.2017 ob 06:51
Kmetija, ki za svojo proizvodnjo potrebuje zemljo, mora zemljo prepustiti multinacionalki, ki za svojo proizvodnjo potrebuje barvo... Butale.
Naša vladajoča garnitura se vrača v represijo in socializem.
Dobili bomo 400 minimalno plačanih "kvalitetnih" delavnih mest v lakirnici. Čez nekaj let pa še onesnaženo okolico tovarne in bolane delavce.
Zemlja se samo enkrat proda/izgubi, denar se zapravi.
Minister židane volje bi pa moral odstopiti!
kislec
# 17.01.2017 ob 11:09
sierra, a so tiste lastnike tudi razlastili - prisilili v prodajo?
kazam
# 17.01.2017 ob 13:03
Saj lepo, da se gradi še kaj drugega kot tgovske centre,...ampak imamo tolk enih degradiranih območji, ki imajo stik z avtocestno infrastrukturo pa nič. Tega ne razumem!! tolk kolikor so tu "preplačali" zemljo bi jih drugje stalo, da uredijo npr, odvodnavanje, planiranje itd. zemljiš, ki niso v funkciji pridelave hrane. Saj tisti, ki je prodal zemljo je dobil zanjo več kot bi mu ta zemlja ob trdem delu lahko kadarkoli dala..ampak treba vseeno gledat mal širše in ne samo od danes na , kjer še trava jutri!!!
Plus da ne govorimo o dvojnih merilih, ko hočeš postavit kočur na travniku, kjer še trava slabo raste je to biser kmetijskih zemljič in gre čez par opn-jev in nič od nič...tu pa piči miško pa najboljši zemlji če treba spremenimo še zakon, da se lažje prisili tmaste lastnike v to plemenito dejanje.

lp

lp
skriti
# 18.01.2017 ob 23:10
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba, boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!
(Cree Indians)
mend055
# 18.01.2017 ob 07:39
Dobro je zapisal. Smrt korporacijam, svoboda obdelovalni zemlji!
Dumber
# 17.01.2017 ob 09:08
Ogromno je kmetov, ki so zemljo imeli v najem. Tisti so pravi reveži sedaj.
kotzi
# 28.01.2017 ob 10:19
lakirnica...najbolj ekolosko sporni objekt....zato pa ga ne postavljajo v Avstriji temvec tukaj..zanimivo da se za zemljo ni nic oglasil Židan..sam za ta teran...
Guliarth
# 18.01.2017 ob 13:18
Razlastninili so kmete, delničarje, vsilili tujce brez zdravniških pregledov...a vse kar slišimo in vidimo je 400 delovnih mest. Lendava osnaževanje, Hoče osnaževanje, Ameriško podjetje na dolenjskem osnaževanje...vse za to, da bo Mgna lahko plačevala za isto delo cca 500€ manj upoštevajoč, da ne bo potrebnih potnih stroškov.
adrenalincek
# 17.01.2017 ob 14:42
Fašizem, diktatura kapitala za pest riža,
ki se ga ne bo dalo več pridelati, ker bo tam nekoč zdrava kmetijska zemlja onesnažena.
Frankie2010
# 17.01.2017 ob 10:28
Wounded Knee factory, Hoče, Slovenia.
hizli tren
# 20.01.2017 ob 23:08
plešemo kot nam naročijo. sramota smo sami sebi
hepimen
# 19.01.2017 ob 10:02
Glede na to da se je namembnost zemljišča spremenila iz kmetijske na industrijsko je lastnik tudi dobro profitiral.

Po tvoje je država spremenila namembnost zemljišča, preden ga je multinacionalka želela odkupit?
Frankie2010
# 17.01.2017 ob 14:47
Anar Hija # 17.01.2017 ob 13:56 Je torej dovoljeno tudi streljati? SF/SN!

Potem bi lahko počasi začeli ustanavljati trojke, kot med WWII, pa da vidimo, če bojo tile fašisti tudi talce streljali? vse sile za obnovo. Na položaju 17.01.2017
sierra5
# 17.01.2017 ob 11:05
Ko so pa gradili trgovske centre 5km bližje MB na poljih pa g. Bernard niste nič bentili?
elGoyc
# 22.01.2017 ob 09:54
Nakateri, ki ne veste kaj je kmetistvo, izpostavljate odkupne cene, ki so za kmeta drugotnega pomena, če s tem denarjem ne more kupiti druge primerne zemlje. Posestvo ni izdelek, ki ga lahko prenašaš sem in tja in za kmeta predstavlja zemlja, ki je recimo 10km oddaljenoa od kmetije dodaten strošek in izgubo časa. To je seveda cena, ki je v tem primeru plača posameznik.

Vseeno mislim, da je ta cena vredna postavitve tega industijskega objekta, čeprav se stinjam z Nežmahom, da so mediji izjemno enostransko poročali, pač v smislu ali bo vladi uspelo opraviti kmeti, pač ne dobesedno v tem smislu, ampak nihče ni predstavil njihove problematike.
aless70
# 20.01.2017 ob 13:58
dr. Nežmah, dobro napisano. Se strinjam z Vami, samo...
.
...kje ste pa bili, ko so župani/županje maltene vseh 212 slovenskih občin, s trenutkom, ko so se dokopali do prave "štampiljke" s katero se zemljišče spremeni iz kmetijskega v stanovanjskega - in mu "slučajno" vrednost naraste za 50x - le te "štampiljke" začeli bogato uporabljati v svojo korist. Skoraj kot, da bi "tiskali" denar s štampiljko.
.
Še v najlepšem mestu na svetu se najboljši župan menda, po izjavah zlobnih jezikov, obilno gre ta posel.
dr. Nežmah pa nič.
.
Zdaj, ko izkoriščevalski neoliberalci (pa še - napačni - tujci!!) kmetijsko zemljo hočejo za lakirnico in 400 delovnih mest je pa vse narobe.
Ja, seveda "je težava" vsaka nasilna razlastitev, saj imamo pravico do lastnine v ustavi in je osnovna človekova pravica (OK, razen v S. Koreji, Venezueli in podobnih čudovitih državah - po mnenju ene naših parlamentarnih strank). Ampak kaj moremo, če smo v 25 letih tako zavozili drćžavo, da dobesedno krvavo potrebujemo vsako delovno mesto (v realnem sektorju!!), ki lahko pride - hraniti naš javni sektor, kamor pa spadate tudi Vi.
.
Pa lep konec tedna.
Frankie2010
# 17.01.2017 ob 17:40
Anar Hija # 17.01.2017 ob 14:59 Povsod so organizirane enote, ki bodo predstavljale vaške straže. To ni domišljija, to je realnost v Sloveniji 17.1.2017. Malo povprašaj pri svojih desnih znancih.

Na streliščih nisem videl še nikoli gneče, ki bi kazala na to, da je vežbanje v teku. razen, če se pripravljajo s paintbal-om. ali pa z igricami. Samo da si umazan ali ti zasveti game over ne nadomesti prijetnega vonja po smodniku in poka, ki se kljub glušnikom kar dobro sliši. Pa ko te kopito malo dregne v ramo, ali pištola porine roko nazaj, prav orgazmično. pa noben desni prijatelj ni še nikoli nič omenil, čeprav pozna moja razmišljanja. Le kje se to dogaja?
Anar Hija
# 17.01.2017 ob 14:59
@Frankie2010;
Včasih so bili v SS-ovskih uniformah in z revolverji, z dodatnimi vojaki s puškami in so streljali.
Danes te odrežejo od vseh virov preživetja in možnosti in te pustijo, da crkneš ali greš pa v tlako in prosiš za milost. Princip je isti, vse ostalo so nianse.

Kar je bil za časa WWII škod Šuštar, je danes Miro Cerar, Milan Brglez, Borut Pahor.
Čez 70, 80 let se bodo otroci spraševali, zakaj jih nismo pihnili in se rešili. Danes je to bogokletno razmišljanje, nekateri hočejo celo prikazati kot, da gre za spodbujanje sovraštva. V resnici gre za razmišljanje o svobodi, uporu, o želji po življenju v miru, brez tiranije aktualne fašistične oblasti v Sloveniji in v EU, ZDA.

Neglede, kar tukaj pišemo, se bo zaradi razmer tako in tako v kratkem začelo radikalizirati. Ko enkrat kmetu vzameš zemljo, je konec, zmeraj je bilo tako. Poleg tega pa tisti, ki so bolj pri koritu vedo, da se v okviru Janševe VSO tudi organizirano pripravljajo, trenirajo mlade fante, jih skrivaj oborožujejo, urijo. Država to ve ampak o tem seveda molči, preprečiti ne more več, se je razpaslo po vsej Sloveniji. Povsod so organizirane enote, ki bodo predstavljale vaške straže. To ni domišljija, to je realnost v Sloveniji 17.1.2017. Malo povprašaj pri svojih desnih znancih.
Tomaz Gorec
# 21.01.2017 ob 15:26
Vsi kmetje, ki jih poznam, ves čas govorijo, da se kmetijstvo ne izplača in da delajo z izgubo,... Tako, da dobro da se je našel nekdo, ki jim je kupil 'nerentabilen posel'.
designprologo
# 18.01.2017 ob 13:19
Malo povprašajte druge kmete v Podravju, ki prodajajo svojo zemljo za 5-6x manj kot tile v prispevku, kaj si mislijo o odkupu!!!
Toliko denarja za kmetijska zemljišča ne bodo dobili nikjer...in vsak si s tem denarjem lahko kupi novo zemljo (saj ni bilo več na posameznika kot nekaj ha zemlje) in še zagotovi dolgoročno eksistenco.
COP
# 18.01.2017 ob 09:42
No. če bi Indijanci ob razlastitvi dobili takšno denarno nadomestilo kot se obeta slovenskim kmetom, bi si prste oblizali.
Banban
# 22.01.2017 ob 14:43
Slovenska samoosk4ba je tako borna, da jadikovanja o unicevanju plodne zemlje, tu in zdaj, ne moremo jemati resno. Sem zelo proti politicnim razlastitvam in podobnim nasilnim vedenjem drzave nad posameznikom. Pa enako proti vogalvarstvenikom ki s svojimi 200 kvadrati na pravi lokaciji, drzavo vzamejo za talca in hromijo razvoj z neracionalnimi zahtevami.
Tu blizu mene je sreckovic za nekaj tisoc evrov kupil podrtijo, in ko so sirili regionalno cesto, je za svojo zaplato hotel 500 000€. Za obravnavo takih tudi drzava rabi pravno orodje, naj me koklja ce ne.

Ce je Magna res izrecno zahtevala tisto fliko zemlje, bi ji ustregla vsaka vlada. In ce bi bila zdaj na oblasti opozicija, g. Nezmah ne bi nosil bojnih barv.
Zoro27
# 17.01.2017 ob 19:00
Enostavno, naj obdelujejo zemljo še naprej. Ker jim je to vir preživetja, jih odpustiti iz njihovih služb, pa naj živijo od svojih pridelkov, brez državnih subvencij in pomoči za vsako "naravno" katastrofo.
anjago2
# 17.01.2017 ob 15:34
kislec
nihče ne bo razlaščen, ponujeno pa imajo pol miljona evrov za 5 hektarje.... če bi vedel kaj o kmetijstvu bi ti bilo jasno da na 5 hektarjih pol miljona evrov zaslužiš v 200 lepih letinah pšenice recimo
Zogi
# 17.01.2017 ob 06:57
Samo 2 miljona nas je na ogromnem in čudovitem področju. Več jih živi npr. na Dunaju Zemlje imamo na pretek. Še boljše, pa je zapuščena. V Avstriji je vsa obdelana tudi na gričih in jasah v gozdu.
Izgovori, ki z globjo vsebino nimajo mnogo veze. Je mogoče kdo tu favš? Kako bo delovala naša država, če ne bo ustvarjene dodane vrednosti? S krediti?
Magna je na Madžarskem dobila zemljo praktično zastonj pa vseeno pride k nam. Zaradi tovrstnih problemov so baje začasno ustavili pogajanja. Zdaj naj bi bilo to mimo. Avstrija bo tudi pomagala graditi (kot pred 170 leti) tudi drugi tir MB Gradec.
Hvala bogu, da se industrijski razcvet vrača v Maribor. MB je po razpadu AO bil ob Trstu najbolj razvit (tam so delovali gen. Tegethoff, Nikola Tesla, Potočnik Nordung, družina Morpurgo, Janez Puch.......) in je praktično prenesel razvoj v vso SLO , če ne bi bili danes verjetno na nivoju južno balkanskih držav. Poklon Rudolfu Maistru!
Bivši uporabnik
# 19.01.2017 ob 09:01
Pa dajte že nehat jamrat no, kot da se bo kaj poznalo teh nekaj njiv. Na tistih njivah, ki so bile obdelane je itak rastla samo koruza. V Sloveniji je še veliko čudovitih obdelovalnih površin, ki so zaraščene in neizkoriščene. To pa nikogar ne moti. Nežmah je pa tako ali tako produkt FDV.
DLeagueStar
# 18.01.2017 ob 06:55
Kaj je Slovencki, a zdaj pa spet v luft? Tak zakon imata vam ljuba Nemcija in Avstrija ze vrsto let in ga pridno uveljavljata.

Samo tisto vidite kar vam je vsec, ostalo se kar prezre.

Dovolj je raznih kmetov in ostalih lastnikov zemlje, ki nocejo prodati po 10+ let in zavlacujejo razvoj. Imas super ponudbo in adijo. 400 delovnih mest ali enkrat na leto koruza, ki bo itak uporabljena za krmo ali steljo?

A je to sploh vprasanje? Kdo bo cakal te male lopove, ki bi prodali ze za pol cene ampak vedo, da lahko iztrzijo se mnogo vec.
Sussudio
# 16.01.2017 ob 22:22
Ni problem v kmetih ki trenutno obdelujejo tisto zemljo. V kolikor so bili lastniki zemlje so za zemljo dobili denar. Glede na to da se je namembnost zemljišča spremenila iz kmetijske na industrijsko je lastnik tudi dobro profitiral.

Razen če je bila razlastitev tako speljana kot politične kraje po drugi svetovni vojni. Ampak nekako upam v zdravo pamet da so kmetje dobili plačilo za industrijsko parcelo in ne več kmetijsko... če jih je že morala država prisiliti v prodajo.
Nedvomno so pa prisilne prodaje več kot očitno velik profit za politike ki to izglasujejo.
Bernard Nežmah
link
Sekanje drevoredov
12
2. oktober 2017 ob 23:36 V Sloveniji manično prenavljajo osrednje trge in ulice, pri tem pa dajejo župani brezobzirno posekati stare drevesne očake in cele drevorede.
Več novic ...
Kazalo