Za papeža sta skrb za ekosistem in človeka eno! Amazonija so z 1,4 milijarde hektarjev tropskega deževnega gozda, ki posrka polovico ogljikovega dioksida, pljuča našega planeta. Poleg izničenja rastlinskih in živalskih vrst se spopada z degradacijo zemlje, erozijo tal, onesnaženjem vode, po novem pa so odkrili še nafto!
Po poročanju svetovne meteorološke organizacije je bilo lansko drugo najtoplejše leto. Učinke globalnega segrevanja občutimo vsi: višje temperature, zime ni, divjanje ciklonov, suša, potresi, virusi, kot je covid-19. 50 milijonov beguncev je zaradi uničenja življenjskega okolja na poti. Številni pa kljub vsem nadlogam ne verjamete, da nas varovanje okolja še kako zadeva. Prištejte normalni telesni temperaturi dve stopinji, ali nimate že vročine? Odvzemite pet stopinj, da, ste že pod zemljo! Podobno delujejo podnebne spremembe na zemeljski sistem in izginjanje zaščitenega plašča. "Kakšen svet zapuščamo tistim, ki bodo prišli za nami, otrokom, ki rastejo," v spodbudi sprašuje papež in nas v teh dneh ob pandemiji spodbuja k sočutju.

"Kakšen svet zapuščamo tistim, ki bodo prišli za nami, otrokom, ki rastejo," v spodbudi sprašuje papež in nas v teh dneh ob pandemiji spodbuja k sočutju. Foto: Pixabay
Romana Kocjančič. Foto: MMC RTV SLO
Romana Kocjančič. Foto: MMC RTV SLO

Čez nekaj dni se bomo še kako zavedali koronavirusne bolezni. Pretreslo bo tudi tiste, ki kljub odločbam vztrajno kot zemeljski bogovi hodite na prepovedane površine, na podeželje in v gore, priznam, da se temu ni lahko odpovedati, a tudi vašim pljučem bo po napovedih kisik vzet. Da, kruto, a svoboda je naša! Toda s preziranjem dobronamernih ukrepov, pa čeprav nekaterim celo to stan prepoveduje, vam bo uspelo sprožiti "policijske ukrepe", ki bodo najbolj prizadeli že zdaj pomoči potrebne in omejili gibanje tistim, ki jim to nudimo. Verjetno ne boste postali prostovoljni varuhi ukrepov in vas bomo celo na južni meji težko videli.

Mnogo srčnih ljudi vas je v teh trenutkih, ki nudite v občini, pri civilni zaščiti in dobrodelnih organizacijah pomoč nemočnim ali ponujate doma izdelane zaščitne maske. Tudi med zdravstvenim osebjem ste zdaj vidni vsi, ki služite po Hipokratovi prisegi Človeku. Številni tudi na deželi že orjete in prekopavate, da bo gruda tudi za mestne sosede rodila. Srečni ste!

Verniki pa se v okrepljeni molitvi zatekate, tudi k sveti Koroni, mučenki iz pozne antike, priprošnjici v epidemiji, da bi človek z Bogom naredil vse, da omejimo covid-19. Postni čas, pomladno čiščenje telesa, duha in duše, je letos za vse!
Pater Pavle Jakob pravi v pesmi z naslovom Vse si nas spravil na kolena pravi: Si morda samo nastavil ogledalo naši slepi in ošabni sebičnosti A verjamem, da so ti dnevi šteti, ker nisi božanstvo, jaz pa poznam resničnost Boga Kmalu se bomo zopet objemali, poljubljali, rokovali in družili A mi bomo morda drugačni kakor prej … Morda bomo vedeli, da nismo gospodarji sveta in morda nam bo narava zopet božji vrt."