Sončno vreme je v Victoria Park privabilo 35.000 obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO
Sončno vreme je v Victoria Park privabilo 35.000 obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO
Mediji so festival označili za pravo modno parado. Foto: MMC RTV SLO
To je bila sedma in daleč najuspešnejša izdaja festivala. Foto: MMC RTV SLO

Na šestih odrih je nastopilo približno 50 izvajalcev, pri čemer večina teh spada v skupino tistih uspešnih solistov ali skupin, ki jim največ pozornosti namenja občinstvo med 25. in 45. letom starosti.

Field Day je potekal tokrat že 7. zapored, in to je bila njegova daleč najuspešnejša izdaja.

Festival je imel letos še posebej obetaven ali privlačen program, tako je po zgodnjepopoldanskih nastopih uveljavljenih britanski indiebendov - med temi Splashh, Chvrches, Savages ali pa Tima Burgessa, nekdanjega vodje zasedbe Supergrass - morala celo največja ameriška zvezda prireditve na veliki oder priti že ob petih. Solange, še vedno kar rosno mlada hipsterska-soulsuperdiva, je s svojim 6-članskim spremljevalnim bendom izvedla dober, prepričljiv, ne pa ravno nepozaben nastop. Solange, čeravno prepogosto v senci svoje starejše sestre Beyonce, za jesen napoveduje izid drugega albuma, ki bo zagotovo velika uspešnica na obeh straneh Atlantika, kar pravzaprav za njen singelski hit Losing You velja že nekaj mesecev.

Mimogrede, v soboto je bilo v Londonu čudovito sončno vreme, kar je precej pripomoglo, da se je v Victoria Parku zbralo 35.000 obiskovalcev, hkrati pa je večina tja prišla urejena po zadnji modi. In tudi to še kako šteje. Angleški časopisi so v zadnjih dneh Field Day navdušeno primerjali z nekakšno pravo ali resnično modno parado. Še posebej zato, ker je festival Field Day enodneven, je ta tudi po tej plati lahko najbolj trendovski med vsemi.

Zasedba Everything Everything je izvedla odličen nastop, prav enako velja za londonski duet, razširjen v odrski udaren kvartet Daugther.

Zelo zanimiva in vihrava na odru je bila tudi tokrat Londončanka, malenkost alterpopzvezdnica v vzponu, Bat For Lashes.

Izkazali so se tudi Egyptian Hip Hop, prav tako zasedba Do Make Say Think.

Kot vselej se na podobnih prireditvah vsakomur, ki je vsaj za malenkost preveč radoveden in upa, da bo doživel kar največ različnih glasbenih izkušenj, rado pripeti, da je lahko naslednja ugotovitev kar malce kisla: Field Day je glasbeno in tudi z drugimi vrstami veseljačenj tako zelo nasičen, da v ušesa in oči ujeti vsega preprosto ni mogoče!

Je pa bil še kako zaznaven eksodus razposajenega festivalskega občinstva proti velikanskemu šotoru, in to pred sončnim zahodom, ko sta didžejevski oder zasedla najstnika Disclosure, bratski dvojec iz južnega Londona, ki že sezono in pol povsem obnoreva navdušence nad plesno glasbo.

Brezbrižno divje poplesavanje je takoj za Disclosure v najvišjem tempu zlahka uspelo zadržati tudi še en trenutno izjemno uspešnemu didžeju in producentu Julio Bashmore.

V izteku megažurke so na različnih odrih nastopili še: bend Django Django, pa tudi slavni neofolk prvaki oziroma novodobni super hipiji Animal Collective. Zelo primerna »poplesna« ohladitev je bil tudi nastop legendarnega etiopskega vibrafonista in perkusionista Mulatuja Astatkeja in njegovega 7-članskega spremljevalnega ansambla, ki vključuje tudi izvrstnega solista s čelom.

Festival Field Day bo svojega festivalskega bratranca Unknown predstavil v petih dneh sredi septembra, in to v Rovinju v Istri.