Kolumne
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 17 glasov Ocenite to novico!
Bernard Nežmah. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Še dobro, da ima Slovenija Maribor

Kolumna Studia City
13. oktober 2014 ob 21:24,
zadnji poseg: 13. oktober 2014 ob 21:49
Ljubljana - MMC RTV SLO

Prvi krog lokalnih volitev sta zaznamovala dva podatka: rekordno nizka udeležba s komaj nekaj več kot 30 odstotki volivcev in uspehi županov navzlic temu, da so bili na sodiščih obsojeni, ob tem pa zmage županov, kot so Janković, Popović in Šrot, že v prvem krogu.

Od tod lahko izpeljemo dva sklepa. Zaupanje javnosti v delo kriminalistov, tožilcev in sodnikov je škandalozno nizko. Volilna izbira je bila katastrofalna, če je bil odziv volivcev tako ignorantski, da med kandidati niso našli svojega predstavnika. Pri čemer se je vrh cinizma dogodil v Mariboru, kjer sta se v drugi krog uvrstila na vstajah odstopljeni Franc Kangler in Andrej Fištravec, vstajniški heroj, ki pa že po enem letu mandata spominja na Kanglerja v najslabši izvedbi.

Toda ali ni še bolj v oči bijoče verovanje, da v številnih velikih mestih ni bilo drugega kroga županskih volitev, ker da so kandidati preslabi? Na ravni države je denimo zmagala stranka Mira Cerarja z neznanimi kandidati, torej s kandidati, ki sami po sebi niso pomenili malodane nič. Kako da je njej uspelo, protikandidatom Šrota, Jankovića in Popovića pa ne? Odgovor je preprost, spomniti se velja samo na obdobje Titovega režima, ko si večina sploh ni znala predstavljati, da bi državo razen njega lahko vodil še kdo drug. To stanje duha so ustvarili mediji z maničnim poveličevanjem Titovega dela.

In na las podobno je danes, ko mediji dnevno slavijo obnovljene ulice, mostove in drevorede, ki jih preračunano postavljajo lokalni veljaki. Skratka, pozor, v hipu, ko na volitvah ne verjameš, da je razen vladajočega župana še kdo sposoben uspešno voditi mesto, si že ujet v medijsko propagando, ki v svoji biti onemogoča demokratične volitve.

Zato so še najspodbudnejše volitve v Mariboru, kjer se je na hitro dogodil preobrat: ljudski župan Fištravec je postal mandarinsko aroganten, nekoč avtoritarni Kangler pa govori v nenavadno tolerantnem jeziku. Zgolj predvolilna maškarada? Nikakor, to je najdragocenejša lekcija volitev, kjer nekdanji poraženci v želji po ponovni zmagi spremenijo svojo politiko.

Še dobro, da ima Slovenija Maribor, v Ljubljani so se volivci že četrtič zapored odpovedali drugemu krogu volitev in s tem pravici do volilne izbire.

Bernard Nežmah, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
marialorca
# 13.10.2014 ob 23:11
obstajata samo Ljubljana pa Maribor. Kjer ne bi živel niti če mi kdo plača

Tudi v Lesničnem ali v Solčavi ne bi živel, če veš, kje je to (brez strička Googla). Za plačo v Ljubljani pa takoj pozabiš svoje prepričanje.
PRPA
# 13.10.2014 ob 23:28
Namerna slepota,. Renata Salecl, filozofinja, Delo - Sobotna priloga, 11.10.2014.

Podobne oblike fascinacije z razvojem mesta smo videli že v preteklosti. Leta 1938 so bili prebivalci Linza zelo optimistični. Hitler je namreč to mesto dojemal kot svoj domači kraj. V njem je načrtoval nov most, novo mestno hišo, nove stavbe za svojo stranko in tudi nov muzej ter dva velika spomenika – enega v čast skladatelja Antona Brucknerja in drugega v čast anschlussu. Zelo optimistični so bili tudi prebivalci bližnjega Mauthausna, kajti tudi ta kraj se je začel zelo hitro razvijati. Gradnja koncentracijskega taborišča je namreč prinesla veliko novih delovnih mest in veliko posla za lokalne obrtnike. Ko so avgusta 1938 začeli prihajati prvi zaporniki, je večina prebivalcev preprosto pogledala stran. Nekateri pa so se celo pritoževali nad tem, da so iz svojih bivališč morali opazovati počasi umirajoče zapornike. Neka kmetica je tako pisala pismo mestnim oblastem, da jo moti, ko ustreljeni zaporniki, ki še kažejo znake življenja, včasih po več ur ležijo skupaj z mrtveci. Od oblasti je zahtevala, naj končajo to nehumano početje ali pa naj ga počnejo tam, kjer prebivalci tega ne vidijo.

Študije namerne slepote ...

Ali pa članek Borisa Ježa v isti sobotni prilogi: 0,000 alkohola v krvi. Ta sicer govori o Nobelovi nagradi in svetovnih politikih:

In politiki se še naprej sončijo v nekakšni "slavi", malodane hodijo naokoli z lovorovimi venci na glavah. .. in v kakšnih mineštrah se kuha in smodi ta kasta, ki ne potrebuje nobene profesionalne utemeljenosti, kvečjemu gimnazijsko znanje angleščine. In ne neguje pravzaprav nikakršne otipljive odgovornosti... Seveda ne bomo moralizirali ali se celo zgražali, vendar se je treba znova zamisliti nad politično elito, ki nam svet šofira.... politika sodi v sfero kinologije — mora vsaj bevskati.
Kakšne bistvene razlike med svetovnimi in lokalnimi šerifi tako ali tako ni.
Nikec3
# 13.10.2014 ob 22:56
Odgovor je preprost, spomniti se velja samo na obdobje Titovega režima, ko si večina sploh ni znala predstavljati, da bi državo razen njega lahko vodil še kdo drug. To stanje duha so ustvarili mediji z maničnim poveličevanjem Titovega dela.

Dobra izjava.
Jarik
# 14.10.2014 ob 09:00
" in Andrej Fištravec, vstajniški heroj, ki pa že po enem letu mandata spominja na Kanglerja v najslabši izvedbi."
G. Nežmah, to se pa hudo motite, oz ne poznate dovolj mariborske politike. Fištravec je neroden, pozitiven, skromen, išče denar s katerim bi popravil velike luknje prejšnjega župana Kanglerja. Ni se okoristil z ničemer, razen z 200 ali 300 eurov vredne obleke, za katero verjamem, da ni vedel, da ne sme plačevat iz proračuna. Možakar je res neroden ampak čisto zares iz ljudstva in vsaj z željo da bi pomagal, ob tem pa je tudi izobražen za razliko od "Franceja" zaradi katerega smo vsi zardevali v Mariboru...
Viktor-Zmago
# 13.10.2014 ob 22:01
Anar Hija - danes je bil še en hujši gost - ustavni pravnik. Ko nas je v bistvu prepričeval, da je pravo zapis božje pravne volje, mi je postalo slabo.

Takoj sem tudi videl rešitev -lobotomija. Le ena dilema je bila ali z 2 mm ali 1 mm svedrom. Sam se nagibam bolj k 2 mm!
čik
# 14.10.2014 ob 13:08
nizka udeležba s komaj nekaj več kot 30 odstotki volivcev

pri nas je bila 60%
razmetan
# 13.10.2014 ob 22:15
ah, Nežmah...tako načitan pa tako (argumentativno) omejen
VITO
# 14.10.2014 ob 07:24
Nikec3
# 13.10.2014 ob 22:56
Odgovor je preprost, spomniti se velja samo na obdobje Titovega režima, ko si večina sploh ni znala predstavljati, da bi državo razen njega lahko vodil še kdo drug. To stanje duha so ustvarili mediji z maničnim poveličevanjem Titovega dela.
Dobra izjava.
------------------------------------------

Ja, ja! Nekaj zahojencev z Nežmahom na čelu si ne predstavlja, da bi razen Janše lahko državo vodil kdo drug. Saj s Titom sta si podobna, s to razliko, da je Tito odsedel svoje in nato postal vodja, Janez pa še ni odsedel. Torej...
Dancoman
# 13.10.2014 ob 22:48
Se dobr da v Sloveniji obstajata samo Ljubljana pa Maribor. Kjer ne bi živel niti če mi kdo plača... Mas Novo mesto, Kranj.... kjer je življenje neprimerno boljše kot v prej omenjenih mestih....
Bernard Nežmah
link
Sekanje drevoredov
12
2. oktober 2017 ob 23:36 V Sloveniji manično prenavljajo osrednje trge in ulice, pri tem pa dajejo župani brezobzirno posekati stare drevesne očake in cele drevorede.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
11
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo