Kolumne
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 19 glasov Ocenite to novico!
Igor Vidmar
Igor Vidmar. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Slovenci, vsi lahko postanete navadni Smrtniki

Kolumna Igorja Vidmarja
20. junij 2016 ob 22:35
Ljubljana - MMC RTV SLO

Spoštovani, za uvod v 25-letnico državnosti je premier dejal: »Slovenija je na poti v prihodnost.« V kakšno? Digitalno, virtualno? Kdo ve, stal je ob dobrem starem vlaku, 50 let po njegovi prvi elektrifikaciji, peljal se je z omejeno hitrostjo.

Tujina, Berlin, pa dobro ve, kam gremo, tudi brez nemškega nadzornika Luke Koper. Res ni teorije zarote, g. Jazbec, je pa narodna izdaja, kot je delal delavec Luke. In bodo še. Se bo ta vlada zoperstavila TTIP-u, ko pa ga že upošteva, pa še sprejet ni? Dve ministrstvi sta že kapitulirali pod pritiskom tobačnih multinacionalk. Voda naša dragocena na veliko teče v tujino ...

Zato nam je pravosodno ministrstvo v odzivu na uničenje malega podjetnika g. Smrtnika sporočilo: "Izboljšanje plačilne discipline je primarno naloga pogodbenih strank in problem kulture." Pravna država s tem torej primarno nima nič?!? Če to ni potuha divjemu prostemu trgu, kjer večji, močnejši prosto kršijo zakone, ne plačujejo podizvajalcev, delavcev, prispevkov?! Za bankirje, ki so odobrili pajdaški kredit gospe Dimičevi, pa niti pogojne kazni! Kakšna Švica, to še Črna gora ni.

Sporočilo pa je: Slovenci, vsi lahko postanete navadni Smrtniki, lepo darilo za 25-letnico. Česa že? Demokracije, pravičnosti in enakopravnosti? Pa ja. No, svoboda, te je pa kar dosti, kajne? Da, a ne svobode vseh od strahu pred revščino, krivicami, boleznijo. Dosti je svobode za izbrance, za korupcijo, pohlep in oblastniške arogance. Francozi se upirajo, Britanci bodo morda primazali klofuto svoji vladi in Bruslju. Kaj smo pa mi, državljani ali podložniki?

Lahko noč in srečno.

Igor Vidmar, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Anar Hija
# 21.06.2016 ob 06:11
Največja napaka zgodbe o g. Smrtniku je, da ne dobi epiloga. Da ni zaključka v smislu, "tehnične ovire ob Kolpi moramo postaviti in od tega ne moremo odstopati, ker se bojimo beguncev.".
Zakaj smo tam, v tisti zgodbi s tako lahkoto povzeli neki zaključek in sprejeli odločitev navkljub dejstvu, da so za in/ali proti obstajali različni argumenti in mnenja?
Jap. Zato, ker imamo na oblasti človeka, ki daje prednost moči pred argumenti.
Smrtnikov argument je šibkejši od moči sistema. Čeprav legitimen, očitno premalo legalen, da bi šel skozi.

Recimo bobu Bob. Ravno sedanja oblast nas, bolj kot katerakoli doslej v povojni zgodovini (resnične vojne 1941-45, ne te, namišljene in zrežirane 1991) uči, da lahko uspemo le, če stvari vzamemo v svoje roke.
Točneje, Miro Cerar in vodilni v stranki SD nas tako učijo. Židan, Han, AKM, Cerar, Brglez, Kustec Lipcer.
Ti ljudje dajo vedeti, da je prav, da je "moč" pred "prav".

Zato je ulica in njeni zakoni postala dolžnost. Dolžnost preživetja. Ali vsaj izbira. Ćuti i trpi. Ali se upri.

Odločitve vlade Republike Slovenije legitimno pozivajo državljane Republike Slovenije k uporu na ulici. K vsem, tudi nelegalnim, a legitimnim oblikam upora. Odstranitve s strani bolj močnih, kot so oni. Moč je postala legitimna, legalno je šele na drugem mestu.

Gremo! "Legitimno razbiti ta sicer legalni mir", bi se po novem imenoval stih Lovšinovega Perota.

#UPOR2016
Ulica kliče!
MADERA
# 25.06.2016 ob 14:34
Navaden smrtnik doživi kvečjemu usmiljenje, svoje pravice pa nikoli, in s tem ponižanjem mora živeti !

Se bo ta vlada zoperstavila TTIP-u, ko pa ga že upošteva, pa še sprejet ni?

To je pravo vprašanje, ampak tistim, ki odločajo je preugodno, da bi se zbudili !
BepaJoseph
# 21.06.2016 ob 07:24
Igor je tole v svojem slogu odropotal... kaj pomeni stavek voda teče v tujino? Je mislil na Savo? Izpostavljati tistih nekaj plastenk,ki jih uspejo izvoziti je bedarija...Ali Vidmarja motijo tuji lastniki Costele , Laškega in Radenske? Pa kaj potem,če so tuji, podjetja vsaj končno zaposlujejo in poslujejo in plačujejo davke, do sedaj je itak vse umiralo...
Simona Dimic- ok- ženska je dobila ugodnejši kredit , kot ostali smrtniki, ki pa ga vseeno plačuje, zgubila je službo in postala sinonim vsega slabega... kje pa so še vsi ostali,ki so dobili prav enako ugodne kredite in med katerimi jih mnogo ni bilo vrnjenih? Tu pa so se s informacijami vsi ustavili... najlažje je demagoško nekaj nekaj navreči v članku in delovati,kot pravičnik...
Igor Vidmar
link
Banalno perfidna predvolilna finta
15
19. marec 2018 ob 20:15 Spoštovani! Odstop tik pred volitvami? Predajam vam oblast? Banalno perfidna predvolilna finta, pa ne zaradi drugega tira, saj ga podpiramo vsi, četudi smo proti kravji kupčiji z Madžari.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
2
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo