Kolumne
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 15 glasov Ocenite to novico!
Sestra Romana Kocjančič
Romana Kocjančič Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Slovenec sem

Kolumna Romane Kocjančič
25. junij 2017 ob 08:54
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Slovenec sem, tako je mati djala! / To v srcu blagi čut mi pravi!" To pesem dobro poznate. Nekdaj je bila slovenska himna, ki se je prepevala po naših mestih in vaseh. A takrat nas še ni bilo. V četrt ure jo je uglasbil šentjurški župan dr. Gustav Ipavec. Ni pa imel sreče, da bi bila tudi danes naša himna. Kljub temu nam njeni verzi ob dnevu državnosti ogromno odkrivajo. Sem Slovenec? Mi je tako mati djala? Smem s ponosom reči: "Slovenec sem?"

Poet, ki je verze napisal, je bil Jakob Gomilšak. Rodil se je v Trnovski vasi leta 1843. Ob stricu, izrednem rodoljubu, ki je prijateljeval z dr. Janezom Bleiweisom, se je navduševal za slovenstvo. Tudi šolal se je z njegovo pomočjo v Gradcu.

Pesmi je začel pisati že zgodaj. Prvič so mu jo objavili leta 1862 v dijaškem listu Torbica jugoslavjanske mladosti v Mariboru, kjer je obiskoval ljudsko šolo. Pregovore in reke iz Štajerske pa so mu objavili v celovškem Slovenskem glasniku. Njegov članek o Turkih v Radgoni so lahko brali v Ljubljanskih novicah.

Gomilščak je na mamino željo po opravljeni maturi nadaljeval študij teologije v Gradcu. Vseskozi pa pisal in objavljal tako pesmi kot leposlovne zgodovinske spise v Slovenski vili in v Slovenskem glasniku. V Mohorjevem koledarju so mu objavili pripovedko o Devici Oglejski. Leta 1866 pa je v zadnjem letniku bogoslovja napisal znamenito pesem z naslovom Slovenec sem. Krasila je naslovnico celovškega Slovenskega glasnika.

Prvo kaplansko službeno mesto je Gomilšak opravljal v Radgoni. Vseskozi je pisal in objavljal v Zori in Mohorjevem koledarju. Leta 1876 je bil premeščen v Trst, kjer je ostal do smrti leta 1906. Bil je zelo priljubljen nemški pridigar, a še bolj tesno povezan s tržaškimi Slovenci, ki so ga po smrti zelo pogrešali.

Besedilo njegove pesmi Slovenec sem je prevzelo učitelja iz Šentjurja Vučnika. 16 let po objavi jo je uglasbil dr. Gustav Ipavec. Ljudem se je hitro priljubila in prevzela tudi hrvaške pevce. Nikola Faller je pesem vključil v pesmarico z naslovom Kolo, ki je izšla leta 1894, in dejal: "Hrvaško-slovenska pesmarica – to je tista krasna nebeška mavrica, ki se razpenja od Velebita do Triglava." Leto zatem pa jo je tudi dovški župnik Jakob Aljaž vključil v Slovensko pesmarico, ki je izšla pri prvi slovenski založbi, Mohorjevi družbi.

Slovenec sem v naši prelepi domovini, obdani s prečudovito naravo. Kako se počutim danes v tej domovini? Res ni vse odvisno od nas! Ne moremo spremeniti vodstvenega utripa, lahko pa spreminjamo ozračje, kjer delamo in živimo, da nam bo prijetno! S pogumom, brez strahu, nasproti individualizmu in v zavzemanju za človeka med nami! Slovenec sem, naj to mi blagi čut v srcu pravi!

Romana Kocjančič, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Snežinkica
# 25.06.2017 ob 10:17
Slovenka sem. Čestitke vsem ob prazniku.
grapar
# 27.06.2017 ob 05:56
Tudi na praznik cerkev ne more iz lastne kože in polemizira o tem kaj in kdo je bolj slovenski od slovenskega.
povzetek
# 26.06.2017 ob 19:13
johnny007, ti pa naše himne ne poznaš prav dobro.
pietetnik
# 25.06.2017 ob 21:04
Tudi sestri Romani čestitke ob prazniku.
Prav vsi lepo praznujmo. Upam, da ste obesili Slovensko zastavo...
johnny007
# 25.06.2017 ob 14:05
Tako je, raje himna, ki opeva vse druge narode namesto lastnega.

A Anthony Randolph si bo tudi tako zapel?
Ajaa
# 25.06.2017 ob 11:54
Tudi jaz sem Slovenka, tako da me ta pesem ne nagovarja, me pa spominja na dobre stare patriarhalne čase, ko so se zgolj moški menili o pomembnih stvareh, takorekoč ustvarjali svet, ženske pa so bile nadve uporabne po domovih, za vzgojo dece, čiščenje in kuhanje, tako da bi bila močno užaljena, če bi imeli za himno pesem, ki izključuje polovico prebivalstva.
Romana Kocjančič
link
Pogumnih 40
7
11. marec 2018 ob 08:40 V ponedeljek je gregorjevo, ko se ptički ženijo. Sveti Gregor je prinašalec luči, po julijanskem koledarju se na ta dan začne pomlad.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo