Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 23 glasov Ocenite to novico!
Peter Mlakar
Peter Mlakar Foto: BoBo

Dodaj v

Srečni v Sloveniji

Kolumna Studia City
27. marec 2017 ob 21:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenija na lestvici srečnosti zaseda 62. mesto. Pred nami je celo Moldavija, ki je najrevnejša država v Evropi. Samo nekaj kilometrov stran od Ljubljane pa so Avstrijci 13.

To veliko pove o nas. Tudi veliko o naši politiki, ker so njeni učinki na kvaliteto življenja med bistvenimi. Politika ustvarja stanje v družbi, zaradi katerega so ljudje nezadovoljni, ker na lastni koži čutijo, kako se deli denar, kako je s to ekonomsko neenakostjo. Kategorija pravičnosti pa je ena od postavk na tej lestvici. Imamo posameznike ali skupine, ki s posrednim ali neposrednim ravnanjem oblasti prihajajo do lepih denarcev, in imamo tisoče Slovencev pod pragom revščine.

Ne moreš biti srečen, če nimaš kaj za v lonec ali plačilo položnic, lahko pa si nihilistično razpoložen, če ne moreš živeti od kriminalno nizke plače ob polni zaposlitvi. Pomanjkanje etičnega čuta političnih subjektov, da bi se zmanjšale krivične razlike, pomanjkanje politične volje, da bi lahko vsi pod Triglavom normalno živeli - tudi zato nismo po srečnosti med prvimi desetimi.

Kaj ti pomaga graditi dostojanstvo na zavesti, da si Slovenec v suvereni Sloveniji, če crkuješ zaradi drugih Slovencev, ki so zakrivili tvojo bedo. In kakšna bi bila morda tolažba za tiste, ki obupujejo? Življenje je trpljenje, pravi Gavtama Buda. To trpljenje se lahko lajša, če verjameš v neki Onkraj, pa karkoli to že je. Da vidiš neki smisel onkraj svetne ničevosti, smisel, ki te vleče naprej. Sreča ni samo v razkošju tega sveta, ki postane prah, marveč v nečem, kar ta svet presega, če končam že v duhu velike noči.

Peter Mlakar, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
hehet
# 29.03.2017 ob 16:22
Slovenija je v EU po ekonomski neenakosti na zadnjem mestu.

Ne sicer zato, ker bi vsi noro dobro živeli, temveč zato ker smo vsi v nižjem srednjem razredu, z izjemo elite in migrantov.
grapar
# 28.03.2017 ob 08:30
Kolumnist si je v gornjem članku v nasprotju sam s seboj, vendar bolj zaradi tega ker ne ve kaj hoče kot z namenom manipulacije. Je pač eden od tistih, ki ne ve od kod mu poln lonec.

Strinjam se s komentatorjem, ki omenja stanje duha naše družbe. Osebno imam občutek, da v naši družbi bolj kot želja po enakosti in pravičnosti prevladuje želja po spremembi statusa iz revnega v bogatega. Nekako v stilu črnega humorja, ko Bosanec po preplavani Kolpi ignorira utapljajoče rojake.
dr.bobrock
# 27.03.2017 ob 21:43
Studi City je tipični primer manipuliranja množic s tem ko njegovi govorci grmijo na prestrašene gledalce in poslušalce iz tedna v teden kako da so nesrečni, lačni, ubogi vsi jih izkoriščajo, naj ne hodijo v službe, saj da so premalo plačani,..... Oni, vsepomembni ustvarjalci, nadpomembnega studija pa lepo živijo in se rogajo raji iz tedna v teden, leto v leto, desetletja. Ja res je oni vedo edino resnico.
mmeeddoo
# 28.03.2017 ob 13:44
Kar dobro povedano oz. bi se kar v celoti strinjal.

Tistim, ki pa ne razumejo ali pa se zgolj sprenevedajo, da ne razumejo, pa: Sit ni še nikoli razumel lačnega.

Nekdo je sarkastično pripomnil, da se želi vse reveže spremeniti v bogataše - ne sklepaj po sebi, nismo vsi brez meje požrtni po denarju in imeti še več. Kar pa še ne pomeni, da uživamo biti izkoriščani do obisti, da moraš po 9 urnem šihtu v dveh izmenah in pri dveh plačah v družini, še nekako nafušati 300€/mesec, da ne ostaneš nag na cesti. Pa se sprijazniti, da kljub temu, da si bil priden ti in tvoji otroci, tudi letos ne bo nič Božička, Dedka mraza, spričevalo ali rojstni dan.
Za kolektivne počitnice upaš na kakšen večji fuš, ker bo izpad plače in prispevkov za malico in prevoz. Tako da, med tem, ko se nekateri obdarujejo ali čofotajo, nekateri ne moremo spat, ker smo tako negotovi, ali bo ta mesec dovolj, ali pa se bo začelo z neizbežnim koncem.
Verjemi, da sanjamo o marsičem drugem, kot bogastvu.

No, sedaj pa še pomislite, da je 80 % zaposlenih v Sloveniji na minimalcu. kar pomeni, da vseh teh 80% nikoli ni ali bo imelo možnost k samostojno osamosvojiti - Si kupiti stanovanja in preživeti brez pomoči staršev ali dediščine.

Mislim, da imamo v Sloveniji najprej problem ljudem zagotoviti dostojno življenje, zdravstvo in penzijo. Šele potem bo na mestu bogataški sarkazem.
dopisnik
# 28.03.2017 ob 00:24
Mlakar, pri nas je še malo prezgodaj za srečo. Vlada pravi, da bomo zagotovo srečni leta 2050.
Dajo
# 28.03.2017 ob 14:16
V Sloveniji je večina ljudi nesrečnih zato ker stalno zaostajamo za Avstrijo.
f50.
# 28.03.2017 ob 00:11
Kdor govori tako povprek, ni bil še nikoli v tujini in zato ne zna primerjati in ceniti pozitivnih plati Slovenije. Če je politika glavni razlog za splošno nesrečo, potem pa je že samo to dejstvo zelo žalostno.
Indeks sreče je sestavljen iz 7 kriterijev in pri 6ih se je Slovenija odrezala relativno dobro, z izjemo 7. kriterija - distopije - kjer smo med najslabšimi na svetu. dejstvo je, da ravno takšni članki ustvarjajo negativizem in splošno nezadovoljstvo med ljudmi. Sploh pa je smešno, da so pri tem 7. kriteriju najboljši v Somaliji, Kostariki in Guatemali, Mehiki in Moldaviji.
Za lastno srečo in splošno počutje ste najbolj odgovorni sami, ne pa politika in država.
lp
tuintam
# 04.04.2017 ob 12:14
Aja, naj reče tistemu razgledani referenci površnosti Štefančiču, da v ZRN si vzajemnega kapitala celote, s katerim naj bi upravitelj zgolj upravljal, ne pa si ga prilaščal, ne lasti upraviteljica subjekt Država.

V ZRN je v lasti države kot celote - in Država je državi (kot celoti, neki drugi pravni osebi) zavezana. Ne kot naša, ki je v koliziji interesov, ko enkrat pravno predstavlja upravitelja, drugič pa celoto, ki naj bi ji bila zavezana.

Na svoje lastno sodišče naj gre že končno tale Država in sama sebe naj toži. Mislim...

ZRN ima vzajemni kapital (predmet upravljanja, kar ne pomeni, da zasebnega ne bi imela, seveda) na ustavnopravnem nivoju ločen od subjekta Države. Ni državni, ni upravitekljev, pač pa lastniško javni: "Javni kapital je zasebni kapital davkoplačevalske celote (davkoplačevalcev)". Oni v bistvu šele družbo priznajo tako, da se jo razlikuje od upraviteljev in pred njimi ščiti. In to enako, kot ostali zasebni kapital tudi tega.

Pa še to naj mu reče, da bo to sploh razumel, da v ZRN družbe ne enačijo po demokratsko nedemokratično, kakor 'naši', z upraviteljem, ko je s tem v bistvu pravno sploh ni in ji upravitelj mazne pravno identiteto, s tem pa seveda ev. konto in ev. kapital na njem.

Pri nas si za vzor že Država privošči z ustavo mazniti pravno identzoiteto in kapital države kot celote. Včasih smo imeli Pavliho, sedaj pa samo še resne medije, ki neresne zadeve pošejo. Pač, naj to posreduje resni polovici samega sebe (čeprav videz vatra) ...
tuintam
# 04.04.2017 ob 12:34
Saj ne vem, če bo toliko retrogardista, da bi povedano tudi razumel? :)
tuintam
# 04.04.2017 ob 12:27
Mislim, bere, kar govori (ker s tem nekaj pove). Ne mislim, da bere, kar pišem jaz... Saj ni neumen, da bi.
tuintam
# 04.04.2017 ob 12:23
Mlakarju bi povedal še tole, da mu bo bolj prezentno. V socializmu so isto govorili, da naj se na levem bregu reke zida za potrebe življenja in gospodarstva, na desnem pa ne, da tam je vse zaščiteo. Nekje stihija, drugje pa nič od niča. Nekje osnovne potrebe, drugje nadgradnja... Ne gre za vse ali nič in za skrajnosti.
tuintam
# 04.04.2017 ob 12:02
Sreča je relativna zadeva in odvisna od vrste ciljev ter nihove uresničitve.

Mislim, da tudi Mlakar s tem sili v težave, ker pozablja na 'Dulce et utile', ko vzklika 'najprej to', 'nujno to' ... Namreč, ravno zaradi prioritet nekaterih smo v težavah in nekateri potem nimajo ničesar. Vzporednost? mogoče, a je to treba pravilno razumeti. Ne kot eni težko in nič, drugi enostavno in vse, pač pa kot eni manj in lažje, drugi več in težje...

Mislim, da je njegovo področje oblikovaje želja. To pa je. Kennedy je dejal malo bolje, 'Da na Luno ne gremo zato, ker bi bilo to lahko...' Pa tudi to je treba še premisliti in razlagati.

Če Mlakar dobro premisli, potem celo prav on zagovarja bedo in srečo v zadovoljevanju (zgolj?) osnovnih potreb. Problem je drugje. Da so eni v tem nenasitni. Vsekakor se ob njegovi resni faci vsakič zasmejem. To pa ja...
čvrsti mislec
# 28.03.2017 ob 11:30
V jamranju smo sigurno med vodilnimi, gospod Mlakar. Še naslednjih 10 let lahko jamramo, pa ne bo zato nič bolje.
Zdi se mi, da so pogosto "barabe politiki" samo naš izgovor za naše osebne težave, saj je veliko lažje prenašati bedo, če sami sebe prepričujemo, da za lastno nesrečo nismo krivi mi, ampak barabe v parlamentu.
LosAlamos
# 28.03.2017 ob 08:35
Prepričan sem, da vas(nas) želi pripraviti, da začnemo razmišljati širše in ne samo malo čez sosedovo ograjo.
designprologo
# 27.03.2017 ob 21:58
Za katero srečo gre g. Iztok?

* Ali je mišljena sreča, kot navezava na gmotno stanje, odnose, dogodke oz. KATEROKOLI ŽELJO?

* Ali gre za stanje duha, ki ga vzdržujemo BREZ ZUNANJEGA KONCEPTA?

Kaj je potem narobe z državo Butan?
https://amp.theguardian.com/world/2012/dec/01/bhutan-wealth-happiness-counts

esspero
# 28.03.2017 ob 00:05
Peter Mlakar- ja no , kar dobro je tole povedal , sicer pa je dolgočasen.
Peter Mlakar
link
Mi najprej - čez vse mi
5
12. marec 2018 ob 21:20 Na določenih delih planeta smo priče vzniku političnih ideologemov, s katerimi se istoveti precejšen del ljudstva in katerih značilnost je strnjena v formuli MI NAJPREJ.
Več novic ...
Kazalo