Peter Mlakar Foto: BoBo
Peter Mlakar Foto: BoBo

Vendar tam, kjer se odloča, povezano z velikimi posledicami, ni dobro. Slábo, ki zadobiva ogromne razsežnosti, je delo posameznikov ali skupin, katerih učinek na politično-ekonomsko stanje planeta je bistven. K tem skupinam in posameznikom bi štel tudi brezimne subjekte, ki uživajo v nasilju, ksenofobiji, sovraštvu, egoizmu ali totalni brezobzirnosti do svojega bližnjega in daljnega ter volijo ljudi s slabim psihološkim profilom.

Zato, če ljudje na pozicijah moči – in ti so lahko tudi vodeni od zadaj – ne bodo začeli resno jemati zlatega pravila, ki pravi, ne stori drugemu tega, kar ne želiš, da on stori tebi, potem lahko dogajanje, ki prevladuje na vitalnih delih sveta, preraste v orgiastično klanje brez primere. In bom pred smrtjo apropriiral Hegla, rekoč, ja, ni hudič, res, absolutni duh se mora v svojem potovanju k samemu sebi, da doseže dovršenost, najprej v poravnanju sveta z zemljo manifestirati kot človeku škodljiva ideja, kot zli duh, da se kot svoja končnost – kajti vsako zlo je končno – kot svoja ukinitev vzpostavi kot nesmrtna vladavina dobrega.

Ali pa da smo tik pred fazo, ko pred drugim, triumfalnim prihodom Jagnjeta zavlada svetu Zver, kot govori Razodetje. In bo treba umreti, če ne bodo ljudje, ki privoščijo še drugim lepo življenje, zmagali.