Kolumne
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 10 glasov Ocenite to novico!
Peter Mlakar
Peter Mlakar Foto: BoBo

Dodaj v

Tam, kjer se odloča, ni dobro

Kolumna Studia City
18. april 2016 ob 22:28
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ni vse slabo. Tudi v politiki se kje začuti upanje. Res, koliko navdušencev nad idejami senatorja Sandersa o pravičnejši Ameriki, da ne omenjam Frančiška in njegovih somišljenikov. Pa še kaj bi se našlo.

Vendar tam, kjer se odloča, povezano z velikimi posledicami, ni dobro. Slábo, ki zadobiva ogromne razsežnosti, je delo posameznikov ali skupin, katerih učinek na politično-ekonomsko stanje planeta je bistven. K tem skupinam in posameznikom bi štel tudi brezimne subjekte, ki uživajo v nasilju, ksenofobiji, sovraštvu, egoizmu ali totalni brezobzirnosti do svojega bližnjega in daljnega ter volijo ljudi s slabim psihološkim profilom.

Zato, če ljudje na pozicijah moči – in ti so lahko tudi vodeni od zadaj – ne bodo začeli resno jemati zlatega pravila, ki pravi, ne stori drugemu tega, kar ne želiš, da on stori tebi, potem lahko dogajanje, ki prevladuje na vitalnih delih sveta, preraste v orgiastično klanje brez primere. In bom pred smrtjo apropriiral Hegla, rekoč, ja, ni hudič, res, absolutni duh se mora v svojem potovanju k samemu sebi, da doseže dovršenost, najprej v poravnanju sveta z zemljo manifestirati kot človeku škodljiva ideja, kot zli duh, da se kot svoja končnost – kajti vsako zlo je končno – kot svoja ukinitev vzpostavi kot nesmrtna vladavina dobrega.

Ali pa da smo tik pred fazo, ko pred drugim, triumfalnim prihodom Jagnjeta zavlada svetu Zver, kot govori Razodetje. In bo treba umreti, če ne bodo ljudje, ki privoščijo še drugim lepo življenje, zmagali.

Peter Mlakar, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
ZeK
# 18.04.2016 ob 23:44
povsem korektna kolumna.
je v rangu 10% boljšega gradiva, ki je bilo objavljeno na tem portalu v zadnjih dneh.
Anar Hija
# 19.04.2016 ob 08:02
Všeč mi je, kako se nekateri, ki so sicer naklonjeni janšizmu, v tej kratki a sila poučni kolumni prepoznajo kot grajani in pisanje njegove svetosti zaradi tega ozmerjajo - pomeni, je zadel žebljico na glavico. Res, smo blizu odločitve, ko bo temeljno vprašanje, ali zmaga zlo ali dobro. Ali bo zlo nov začetek dobrega za zmagovalce in v škodo preminulih in tako naprej.
Oranžni
# 19.04.2016 ob 09:46
Mlakar je car. Dobra kolumna.
vnk
# 19.04.2016 ob 09:56
Všeč mi je, kako se nekateri, ki so sicer naklonjeni janšizmu, v tej kratki a sila poučni kolumni prepoznajo kot grajani in pisanje njegove svetosti zaradi tega ozmerjajo - pomeni, je zadel žebljico na glavico.

Do sedaj sem vedno volil levo, žal večinoma bolj zaradi tega, ker ne maram SDS in njihovega načina, ne ker bi bili na levi blazno bolj sposobni. Glede nato, da sem v javnosti napizdil dva gospoda, ki sta zbirala podpise za nek njihov odpuljen referendum, ki se ukvarja bolj s preteklostjo kot prihodnostjo, nekako dvomim, da pašem v kategorijo zvestega pripadnika SDSovcev.

Res, smo blizu odločitve, ko bo temeljno vprašanje, ali zmaga zlo ali dobro. Ali bo zlo nov začetek dobrega za zmagovalce in v škodo preminulih in tako naprej.

Za nekoga, ki benti nad janšizmu, se tole sliši preklemano cerkveno. Ampak čestitke, še naprej furajte mentaliteto, če nisi naš, si njihov, Janši je verjetno zelo po godu.
luckyss
# 19.04.2016 ob 05:07
K sreči imajo poklicni pljuvači in sramotilci zdrave kmečke pameti, sedaj možnost da javno pokažejo svoj altruizem in končno napolnijo svoje domove z ilegalnimi migranti...
No, tu se blebetanje in populizem očitno končata (mislim na ničen odziv na razpis vlade za nastanitev migrantov).
Torej takšni sestavki izzvenijo kot bluzenje nekega alter ega..
SamoRes
# 18.04.2016 ob 23:17
*anšizem
vnk
# 18.04.2016 ob 23:36
A če se kanalizacija v RTVju zabaše, a pol tule greznica ven udari? Ker kaj več kot to tem zblodnjam težko rečem. Morda bi lahko kdo gospodu pokazal, kako lahko na WordPress strani odpre svoj blog (no, lahko tud kaka druga platforma) in potem tam izliva svoj žolč, kot pa da koristi naš javni medij za blaženje svoje inkontinence.
Peter Mlakar
link
Mi najprej - čez vse mi
5
12. marec 2018 ob 21:20 Na določenih delih planeta smo priče vzniku političnih ideologemov, s katerimi se istoveti precejšen del ljudstva in katerih značilnost je strnjena v formuli MI NAJPREJ.
Več novic ...
Kazalo