Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 42 glasov Ocenite to novico!
Kolona
Pred tednom dni, ko je na slovensko-hrvaški meji vladal kaos, so vozniki na poti s francoskega severa proti jugu okrog Lyona ali Orangea stali v več desetkilometrskih kolonah. Na bruseljski zunanji obvoznici je bila 12-kilometrska kolona zaradi manjše prometne nesreče. Foto: BoBo
Matjaž Trošt
Matjaž Trošt Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Terorizem naš vsakdanji

Kolumna Matjaža Trošta
15. april 2017 ob 09:25
Bruselj - MMC RTV SLO

Morda se bo prebralo preveč banalno, a kolone, ki jih v zadnjih dneh s prezirom opazujete na mejnih prehodih med Slovenijo in Hrvaško, so dejanska posledica terorizma zadnjih dveh let v Evropski uniji. To je, vsaj za slovensko realnost, morda najbolj jasen prikaz tega, kako se je Evropa pod grožnjo in ob izkušnjah terorizma spremenila.

Bruselj. Pred nekaj dnevi. Z izrazito rumenimi žarki zgodnjega večernega sonca obsijan vhod v eno od postaj podzemne železnice. Pred postajo skorajda nikogar, med vhodnim obokom četverica do zob oboroženih vojakov, ki na videz lenobno stopajo na še eno od kratkih voženj z metrojem. Prizor, ki prizemlji. Pred nekaj minutami smo na bližnjem manjšem mestnem trgu srkali kavo in opazovali kričeče otroke, ki so s sladoledom popackanimi obrazi preganjali kornetov ali vafljev proseče golobe.

Dve popolnoma nasprotujoči si skici evropske prestolnice v dvajsetih minutah. Dve skici v seriji razkorakov in razlik, ki jih prinaša dan v evropski prestolnici. V evropski četrti, tam, kjer so pred dobrim letom dni teroristi napadli enega od metrojev, je navzočnost vojaških vozil, vojakov in policije že nekaj povsem običajnega. A se mi vseeno zdi, da vsakič, ko se na metro vkrca skupina vojakov, vlak vozi počasneje in bolj tiho.

Teroristične napade v Bruslju in Parizu so izvedli državljani Evropske unije. V Franciji, kjer so želeli okrepiti nadzor nad potmi potencialnih evropskih teroristov, so že pred evropskim pristopom v tej smeri govorili o nadzoru, nadzoru in še enkrat nadzoru. Po novembru 2015 so se o tem, da je nekaj treba storiti, strinjali vsi.

Bila je izkušnja s Parizom, nato še Bruselj. Ves čas je bilo jasno, da evropski državljani prečkajo evropske meje tako rekoč neovirano, brez pravega nadzora, Belgija je postala država z največjim številom tujih borcev glede na število prebivalcev – torej tistih, ki so se odpravili v vrste teroristov v Sirijo ali Irak. Nekoč se utegnejo vrniti, njihovi motivi pa bodo nejasni, svarijo tisti, ki v EU skrbijo za protiteroristično koordinacijo, saj je nadzor nad potencialnimi ali morebitnim ali pa kar teroristi v državah ali na območjih, kjer divja vojna, tako rekoč nemogoč.

In ker je nekaj treba storiti, so članice EU-ja "požegnale" francoske ideje, jih prenesle v delo Evropski komisiji, ki je predlagala zloglasno uredbo in ki jo po potrditvi članice morajo izvajati. Evropska komisija pa mora početi tisto, za kar jo imamo. Skrbeti, da se pravila igre spoštujejo. Drugo je zgodovina. Z vidika EU-ja in Evropske komisije je uredba veljavna, treba jo je uresničevati in ponuja možnosti odmika od zamudnega sistematičnega nadzora. Ob pogojih seveda. V Bruslju jim je morda še najbolj mar za naše in vaše pomisleke, a v Franciji, Belgiji na sploh ter v vseh mestih, kjer so se soočili s terorizmom, je pogled morda malce drugačen. Bolj prizanesljiv. V tem primeru, brez zamere, bolj trezen.

Pred tednom dni, ko je na slovensko-hrvaški meji vladal kaos, so vozniki na poti s francoskega severa proti jugu okrog Lyona ali Orangea stali v več desetkilometrskih kolonah. Na bruseljski zunanji obvoznici je bila 12-kilometrska kolona zaradi manjše prometne nesreče. V Franciji je prometna napoved za velikonočni ponedeljek popoldne v velikem delu države rdeča. V Nemčiji napovedujejo zastoje v ponedeljek ter prihodnji konec tedna. Tisti, ki so zapustili EU in se bodo v tistih dneh vračali prek Hrvaške in Slovenije, se bodo do svojih domov zelo verjetno peljali počasi. Nadzor najprej pri vstopu na Hrvaško, nato v Slovenijo, nato pri vstopu v Avstrijo ter na koncu še v Nemčijo. Tistih zastojev, po katerih so poleg neomejenih hitrosti znane nemške avtoceste, sploh ne štejem.

Morda slovenska policija med sistematičnimi pregledi na meji nikoli ne bo odkrila nobenega terorista. Verjetno. A treba se je zavedati, da gre za bistveno globlje vprašanje. Gre za enega od nabora skupnih evropskih ukrepov, ki naj bi prinesli večjo varnost za evropske državljane. Ta ukrep ne potrebuje mojega strinjanja in vseeno je, ali me moti, ali se mi zdi smiseln. Gre morda za korak, ki lahko z avstrijsko-slovenske meje umakne začasni nadzor na notranji schengenski meji? Verjetno ne takoj, začasnost je izrazito zoprna časovna kategorija, še posebej ker so Evropska komisija in pa članice Unije brez pravih razlogov za to začasne nadzore že preprosto podaljševale. Očitno za ohranjanje političnega miru v državah, kot sta Avstrija ali Nemčija, kjer so migracije in terorizem podobno pomembni kot v Franciji in kjer prav tako še čakajo letošnje volitve.

Pred nami je ne glede na izkupiček francoskih ali nemških volitev vsekakor drugačna Evropska unija. Skupnost držav, ki trenutno deluje izrazito nesamozavestno in se po terorizmu, za Unijo zelo težavnem soočenju z migrantskim valom, po sprožitvi brexita ter v strahu pred evroskepticizmom skuša čim bolje povezati in okrepiti navznoter. Obračanje navznoter pomeni tudi poudarek na pravilih igre. Zato se bo še naprej zatikalo pri Poljski ali Madžarski in zato Turčija na poti, po kateri se utegne podati, še lep čas ne bo bliže EU-ju. Morebitno turško članstvo v EU-ju? Trenutno znanstvena fantastika.

Bistveno sporočilo je, da brez uvedbe in (doslednega) izvajanja tovrstnega nadzora (seveda tudi ob izkoriščanju izjem), lahko pozabimo na brezmejnost schengenskega območja. Varnost je vsaj toliko kot občutek politična kategorija, brez katere se lahko tudi izgublja ali dobiva volitve. Varnost je pomembna. V Franciji se redno pojavljajo stališča proti schengenskemu sistemu, redni so pozivi, naj država znova prevzame vajeti nad lastnimi mejami v svoje roke. Si predstavljate, samo z Belgijo ima Francija več kot 1000, recimo jim, mejnih prehodov.
Za schengensko območje se splača potrpeti. Glede na to, da je Slovenija zraven, kakšnih resnih možnosti za igrice nima, Hrvaška, če želi v prihodnje v schengensko območje, prav tako ne. Tako kot jih ni imela Grčija, če je želela ostati država z evrom. Če razumemo ali skušamo razumeti, zakaj nekatere stvari so take, kot so, jih je morda lažje sprejeti. Če se ukvarjamo samo z lastnimi stališči do tega, kako bi moralo biti, potem se je verjetno smiselno vrniti k osnovam. K članstvu samemu. Ni vse zlato. In ni vse tako, kot je meni prav.

Tudi za obrambo bo Slovenija morala v prihodnje nameniti več. Nato, ameriška vlada. To so tiste javne skrivnosti, ki jih dolgo nihče ni jemal preveč resno. Tako v Natu kot v EU-ju postaja zelo očitno, da si je treba jasno odgovoriti, ali si zraven ali pa nisi. In do naslednjih referendumov o članstvu v EU-ju in Natu je vsaka razprava o izbiranju ravni sodelovanja v obeh organizacijah preprosto nesmiselna.

Matjaž Trošt, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
brain2k
# 15.04.2017 ob 09:33
Primernejsi naslov bi bil " islamski terorizem, nas vsakdanji"
POIVRE
# 15.04.2017 ob 09:42
Danes se na Obrežju – Bregani čaka pol ure in hrvaški časopisi nimajo lepe besede za Slovenijo in Slovence, hkrati se v Slavonskem Brodu na bosansko – hrvaški meji čaka tri ure...tega hrvaški časopisi skoraj niti ne omenjajo.
ozi
# 15.04.2017 ob 09:40
potrebno bo potegnit glavo iz tujih riti in zacet ustvarjat lastno zunanjo politiko. do takrat bomo pa taksen ali drugacen kakonfuter.
levak
# 15.04.2017 ob 09:41
Morda se bo prebralo preveč banalno, a kolone, ki jih v zadnjih dneh s prezirom opazujete na mejnih prehodih med Slovenijo in Hrvaško, so dejanska posledica terorizma zadnjih dveh let v Evropski uniji. To je, vsaj za slovensko realnost, morda najbolj jasen prikaz tega, kako se je Evropa pod grožnjo in ob izkušnjah terorizma spremenila.

---
Žal je to posledica napačne politike uvoza beguncev.
Pohlep in vojne, namesto reševanja problemov pri izvoru.
pašeresje
# 15.04.2017 ob 09:42
hvala Merkli, Sorosu in vsem podpornikom ilegalnega priseljevanja in vsiljevanja določene totalitarne ideologije pod krinko multikulti....
Srečni Luka
# 15.04.2017 ob 09:31
Terorizem VAŠ vsakdanji
Joze Koder
# 15.04.2017 ob 09:44
Veliko napisano in malo povedano v bistvu bolj neko poročilo dogajanj.

In pričakovano politično korektno. Teroristi so državljani EU, no ampak kdo? Čehi, Italijani, Portugalci, Litvanci, Romuni, kdo?

Kakšne ideje so jih vodile, kaj so hoteli doseči?

O tem pa pričakovano politično korektna RTV ne piše.
mare323
# 15.04.2017 ob 09:44
Kolone so posledica terorizma... Seveda, kaj pa to refugees welcome???
sosman
# 15.04.2017 ob 09:45
> Teroristične napade v Bruslju in Parizu so izvedli državljani Evropske unije.

Državljani že, poreklo pa.. ? Torej želiš povedati, da se državljanstva preveč zlahka podeljujejo?
Valuk_
# 15.04.2017 ob 09:44
Ja sam to pomeni, da terorizem je zmagal. Spremenil je naš način življenja, več je strahu, več nestrpnosti (kar še lajša radikalizacijo novih teroristov), več nelagodja. Zraven pa od tega živijo in se napajajo z njem skrajni desničarji. Mediji pa tudi niso v pomoč.
JozekVeseli
# 15.04.2017 ob 09:48
Se nikoli v zgodovini sveta, meje niso ustavile teroristov. Mi lahko zgradimo 200 meterske zidove, ampak vedno se bodo nasle luknje. Bodisi v obliki notranje radikalizacije, bodisi tihotapskih poti, bodisi legalnih preckanj. Sem preprican, da lahko teroristi prihajajo v Evropo po cisto legalni poti. Pac si naredi en passport v Keniji in prileti sem cisto normalno....

Terorizem lahko ustavijo samo obvescevalci, ne politiki. Jaz se iskreno bojim, da politiki tipa Le Pen, Wilders in ostalih v bistvu samo podzigajo teroriste na eni strani in strasijo folk v Evropi. Navsezadnje imajo oni najvecj od terorja. Ce ni terorizma, oni kot politiki ne obstajajo. Kdo normalem bo pa volil Le Pen, lepo vas prosim. Njena politika je brez repa in glave, vodi v totalno sesutje, je pa res, da se lepo slisi ko govori, da bo ustavila ISIS... No, ampak tudi Trump je to govoril.

Naloga, ki jo imajo politiki je, da krepijo odnose z arabskimi voditelji, ki nasprotujejo terorizmu in na ta nacin omogocijo nasim obvescevalcem, da dobijo boljse podatke. Predvsem pa je naloga politikov, da zacnejo resno razmisljati o tem, kaj vse sta ZDA in Evropa poceli tam v zadnjih 18 letih in kako je to vplivalo na destebiliziacijo BV.

Torej, ce hocemo ustaviti terorizem, moremo najprej pomagati BV, moremo najprej stabilizirati BV. Potem se pa lahko naprej pogovarjamo. Dejstvo je: Mi smo sodelovali v Afganistanu, Iraku, Siriji, Libiji, Egiptu, Tuniziji.
Untamle
# 15.04.2017 ob 10:11
Niti z eno besedo omenjen islam oz. za koga je šlo - je da je šlo za državljane EU. Bravo trošt, za takšne stihe resnice. Še ena prodana duša
patriot1970
# 15.04.2017 ob 10:05
Bravo Trošt,......si se končno le malce razgledal po današnji Evropi in zaznal kar nekaj neprijetnih sprememb.........medtem ko si še leta 2015 pisal kako ne maraš ograj,.....sedaj imaš sredi Bruslja, Pariza,....ne samo ograje ampak tudi vojsko na ulicah,.....in izredne razmere,.......le zakaj Trošt?
....ker leta 2015 in prej ni bilo "humano" postaviti ograjo na zunanje meje EU-ja?
...ker leta 2015 ni bilo "humano" preprečiti ilegalne migracije?

http://www.rtvslo.si/kolumne/bodeca-zica-namesto-ukrepov/376521

.....ampak ne, terorizem v Evropi ni posledica ilegalnih migracij,......sprožajo ga Evropski državljani,..........o katerih poreklu se zaradi politične korektnosti ne sme pisati,......so pač polnopravni evropski državljani,........tako kot bo počasi tudi večina na novo sprejetih dveh miljonov "migrantov".....

Trošt,....razmisli malce kakšno kolumno o stanju Evrope boš napisal leta 2019,......in razmisli malce kaj bo k stanju Evrope 2019 prinesla današnja "politična korektnost",.......tako kot nam je "humanitarnost" iz leta 2015 prinesla " razdruževanje Evrope, vzpon desnice,......"
.....zastoji na mejnih prehodih so še najmanjši problem,.......kajti terorizem je že in bo še povzročal ŽRTVE nedolžnih ljudi!
Roko_europe
# 15.04.2017 ob 09:53
To, kar smo s žegnano željo velecenjene evropske vlade z frau Merkel na čelu sejali, še sploh nismo pričeli žeti... V dobro EU narodu in nam, preprostim ljudem, ki smo varnost smatrali za nekaj samoumevnega, so skušali gospoda dopovedati, da so tam doli ljudje enake mentalitete, vrednot in navad, kot smo mi v EU. "Pozabili" na nadzor mej takrat, ko je to bilo najbolj pomembno, zdaj pa rešujemo nastale probleme in se ukvarjamo z njihovo odpravo, kot da sami sebe mal zajebavamo. Že res, da večina t.im.ekonomskih migrantov nima slabih namenov in so prišli z trebuhom za kruhom, a človek, ki je od otroštva rasel ob boku z orožjem, grozotami vojne in zmešan od religije, je kot tempirana bomba v svetu liberalnosti in "mehkega" nevarovanega režima. Seveda je takoj jasno, da imajo vsi ali pa večina vseh teh zaradi trpljenja psihične motne, katere se enim pokažejo prej, drugim kasneje. Le ti pa so zaradi neasimilacije lahek plen skrajnim islamistom, kateri zavoljo neke religije pregovorijo ljudi na razlučna dejstva, ki smo jim priča zadnja leta. Zato se lahko izkaže, da je vsemu temu šele začetek! Kar je opisano v članku, se bojim, da bo kar stalnica v prihodnje, in sicer do zob oboroženi vojaki, ki bodo nam in našim otrokom poskušali zagotavljati mir, medtem ko bodo "alahuakbarovci" izpolnjali svoje samomorilske pohode. Verjetno hvala vsem podpornikom ekonomsko-migrantske politike ni treba reči, bi pa že zaradi dozdajšnjih terorističnih napadov verjetno bilo pravilno soditi nekaterim "veljakom" v EU, ki so z svojo nepreudarno politiko za vedno spremenili Evropo in poskrbeli za visoko ogroženost in vnesli strah med nas, naivne ljudi. Hvala ga.Merkel in co., tudi ti Miro si soodgovoren in na volitvah ti to tudi pokažemo!
1-2-3
# 15.04.2017 ob 09:52
Da pa dodam še nekaj, če greš pač na dopust moraš vzeti v zakup da boš čakal v najhujšem navalu, z ali brez Schengna in se na to pač pripraviš s kakšno plastenko vode in prigrizkom več. Kaj pa pričakujete drugega ljudje, pol Evrope se spravi na počitnice na Hrvaško in se nabijejo na tiste 4 večje mejne prehode, ki jih imamo, saj drugega kot gužve ne moreš pričakovati.
ŠarliBebo
# 15.04.2017 ob 11:36
Morda se bo prebralo preveč banalno, a kolone, ki jih v zadnjih dneh s prezirom opazujete na mejnih prehodih med Slovenijo in Hrvaško, so dejanska posledica terorizma zadnjih dveh let v Evropski uniji.

Kolone so posledica bolnikov iz bruslja, ki fašizirajo nekoč svobodno EU.
Untamle
# 15.04.2017 ob 10:10
Primernejsi naslov bi bil " islamski terorizem, nas vsakdanji"

Tega se pač ne sme. Ker gre za "objektivno" "novinarstvo".
Lešnik
# 15.04.2017 ob 09:58
Terorizem naš vsakdanji

Trošt, popravek naslova.
Ne gre le za terorizem, ampak Islamski džihadistični terorizem, ki ga rodila amerika in njeni nato hlapci. Islamski skrajneži v Evropi so v akciji tudi po zaslugi mainstream medijev, ker so vse vračajoče in v EU prihajajoče množice enotno označili za begunce, drugače misleče pa strogo cenzurirali. Se prepoznamo?

Ni težava sprejeti v Evropo na tisoče pomoči potrebnih ljudi, ki bežijo pred vojno. Problem je, ker večina teh revežev životari po libanonskih begunskih taboriščih, avanturisti moške populacije, z denarjem in pametnimi telefoni so prišli pa v EU.

Svetle točke propadajoče EU so država višegrajske skupine, ki teh težav nimajo in po zaslugi treznega razmišljanja jih tudi ne bodo imele.
1-2-3
# 15.04.2017 ob 09:48
Schengen nam omogoča, da se lahko znotraj EU gibljemo več ali manj neomejeno, brez hudih preverjanj in kot država z nalogo varovanja Scengenske meje moramo to spoštovati in zato je pač potrebno preverjanje, kdo dobi pravico do prostega gibanja po EU. Terorizem je na žalost resničnost tudi EU, Slovenci imamo zaenkrat še veliko srečo, da nismo bili deležni napada, ampak v primeru, da bi ga naenkrat začelo pokati na sredi Ljubljane na lep sončen dan grem stavit, da bi veliko ljudi spremenilo mnenje tako o varovanju meje kot tudi prostem pretoku beguncev, kot si nekateri želijo.
vnk
# 15.04.2017 ob 12:19
Gospod Trošt, opažam, da v vaši kolumni niti enkrat niste omenili islamske vere ali pripadnike le te, muslimanov. Človek se vpraša, zakaj?
seven7
# 15.04.2017 ob 11:37
Kako nakladanje tja v tri dni.
PONOS
# 15.04.2017 ob 10:22
Zahod po padcu SZ ni imel več sovražnika zato je ustvaril novega- terorizem ki se ga de facto ne da nikoli premagat ker jih Evropa ni imela so jih uvozili na silo.Zakaj ?Da lahko manipulirajo prebivalstvo.Odvzeti je potrebno pravice in svobodo,povečat nadzor pakete svobode je zahod nudil kot konkurenco SZ.Sedaj te pravice ljudi niso več zaželjene.Da ne govorim o ekonomskih interesih plenjenje bližnjega vzhoda,Ter ideološko konkurenco Islama na bližnjem vzhodu ki ga je treba spremeniti ....11.9 je čisti false flag kriva je bila Al Kaida ista Al kaida ki se sedaj bori za ZDA interese:)No počasi se zavezniki menjajo tako je Savdska Arabija postala obtoženka za 11.9kar je bilo prej teorija zarote.Besedo teorijo zarote so izumili američani ko so lastniki in CIA ubili JFK in RFK...to počnejo še danes vendar danes teorije zarote hitreje podkrepijo z dokazi.Wikileacks itd...
jarovit
# 15.04.2017 ob 09:57
Naš predstavnik MSM direktno iz Bruslja.
mb128
# 15.04.2017 ob 09:33
Jep, potrebno se bo pogledati v ogledalo in si priznati. To kar smo pomagali sejati to zdaj žanjemo!
misterij1234
# 15.04.2017 ob 10:46
Končno se je odkrilo tajno sodelovanje PRI TIHOTAPSTVU IN ILEGALCIH KDO JIH PODPIRA in kdo vse v nadaljevanju sodeluje,torej SOROS in njegovi plačanci razni mirovni instituti in anarhistične klike,tudi prio nas V Sloveniji.
tone7
# 15.04.2017 ob 10:34
Veliko filozofiranja in malo povedanega. Vzrok za terorizem je Amerika in njeni hlapci. Rušenje legitimnih vlad po svetu in postavljanje marionetnih politikov je glavna dejavnost NATA. Na žalost je tudi Slovenija del tega . Posledično namerno uvozijo v Evropo migrante in rezultati so to kar vidimi vsak dan. Veliki brat bo preverjal vsako naše gibanje in tej varnostnim meram bomo rekli demokratična diktatura. Vsak dan smo večje ovce v rezervatih poceni delovne sile. Hvala za tako Evropo in naj propade čim prej
jarovit
# 15.04.2017 ob 10:01
@Joze Koder
# 15.04.2017 ob 09:44
Veliko napisano in malo povedano v bistvu bolj neko poročilo dogajanj.
----------------------------
Bolj ali manj nas prepričuje, kako so ukrepi Bruslja oh in sploh, da druge poti ni pa naj bodo to ukrepi na mejah ali potreba po NATU.
skera
# 15.04.2017 ob 12:29
Uf, kako se zadnje čase izogibamo besede ISLAMSKI terorizem. S tiščanjem glave v pesek se bo zadeva verjetno rešila sama.. butale!
karambo
# 15.04.2017 ob 12:12
Morda se bo prebralo preveč banalno, a kolone, ki jih v zadnjih dneh s prezirom opazujete na mejnih prehodih med Slovenijo in Hrvaško, so dejanska posledica terorizma zadnjih dveh let v Evropski uniji. To je, vsaj za slovensko realnost, morda najbolj jasen prikaz tega, kako se je Evropa pod grožnjo in ob izkušnjah terorizma spremenila.

In komu se imamo za zahvaliti za to novo realnost, dragi avtor? Bom odgovoril, ker novinarji bodisi niste sposobni misliti s svojo glavo bodisi imate glave popolnoma oprane bodisi ne smete pisati, kaj v resnici mislite. Ampak na končni rezultat to ne vpliva torej ni bistveno, zakaj tako. Brezglava imigrantska politika mame Merkel, ki je želela znižati povprečno ce o za evropskega delava se žal ni obnesla. Ni šlo za begunce, šlo je po večini za ilegalne ekonomske migrante. Vse študije potrjujejo, da je bilo beguncev samo 10% vseh prišlekov. Ni šlo za strokovnjake, ampak večinoma za kozje pastirje, ki v svoji kulturi nimajo privzgojenega koncepta delovnika in dela. Torej lahko računamo, da bodo šele njihovi otroci (če jih bodo imeli), morda bolj evrokski. Samo trenutek. Točno, pozabil sem, da 2. in 3. generacija imigrantov izpred 50 let niso ne integrirani ne asimilirani. Ne vsi vendar nezanemarljivo število. No-go cone, radikalizacija, identifikacija s poloitično ideologijo islama in ne z evropskimi državami, kjer živijo vse življenje. To so ko konkretni rezultati.

Vse, kar avtor in avtorju podobni znajo storiti je pisati je suis XYZ, prižigati sveče in objokovati sedanje stanje... Sedaj bo že dve leti, ko je bilo jasno, kaj se bo dogajalo in vsi ki so na to opozorili so bili takšni in drugačni fobi. Danes, ko so se večinoma popolnoma logične napovedi izpolnjujejo, pa Matjaž joka, da ob kavi evropski prestolnici gleda vojake z avtomati. Če bo pri tem ostalo, bomo lahko zelo zelo zelo veseli. Kje so sedaj vilkomerske soroševe punce s transparenti? Ljudje ste lahko naplahtali enkrat. Dvakrat jih ne boste mogli...

Je suis sick of this shit!
maxbernie
# 15.04.2017 ob 11:43
Kolone so posledica terorizma... Seveda, kaj pa to refugees welcome???

Ejga, napiši tako, kot ponavadi pišete napol pismeni nestrpneži: refjuđis velkom.

Kot je že nekdo napisal pred časom dolgočasni ste kot jota brez šinka oz. pasulj brez klobase.
PONOS
# 15.04.2017 ob 11:09
Sicer ne vem o čem Trošt piše ZDA mediji želijo sodelovanje z proxi teroristi ISIS uradno legalizirati:)in podpreti kar je bilo do sedaj teorija zarote bo postalo de facto.
Minusi na prvi strani so očitno nevedni ljudje ki ne vedo kaj se dogaja...https://www.nytimes.com/2017/04/12/opini
on/why-is-trump-fighting-isis-in-syria.html?rref=collection%2Fcolumn%2Fth
omas-l-friedman&action=click&contentCol
lection=opinion&region=stream&mo
dule=stream_unit&version=latest&
contentPlacement=1&pgtype=collection
&_r=1
dveter
# 15.04.2017 ob 10:38
Diagnoza: A.B.I.S. (Anything But Islam Syndrome)
mile952
# 15.04.2017 ob 10:30
@pašeresje

# 15.04.2017 ob 09:42
hvala Merkli, Sorosu in vsem podpornikom ilegalnega priseljevanja in vsiljevanja določene totalitarne ideologije pod krinko multikulti....

Hvala ZDA, posebej Bushu mlajšemu, ki je tako nesebično lagal o orožju za množično uničevanje ter metanju iraških otrok iz inkubatorjev v Iraku in potem napadel Irak. Hvala Obami in Erdoganu ki sta destabilizirala Sirijo in Jemen, Hvala EU politiki, posebej Schröderju, Szarkozyju in Kameronu ter Berlusconiju, ameriškim pudljem. Hvala slovenskemu zetu, ki tako laže kot pes leti, posebej je simpatičen, ko govori o beatyfull babys, potem pa te lepe iraške dojenčke v "maščevanju" sam pobija. Teh pa seveda ni škoda, Hvala našim pusijem, ki "razumejo" napad a suvereno Sirijo. slovenskim pokvarjencem na kubik.
PONOS
# 15.04.2017 ob 09:55
Financiraš kaos da prideš do cilja in vpelješ protiukrepe kar je bil v bistvu cilj...
6350
# 15.04.2017 ob 09:52
Ti ukrepi so morda res posledica terorističnih dejanj, vendar ne gre za ukrepe borbe proti terorizmu, ne gre za zaščito državljanov. Terorizem je zasejal strah in paranojo, ki se širi kot oblak po Evropi in duši vsakodnevno življenje in politika surfa na tem valu in ga izkorišča. Gre za EU politična preigravanja, posamezne interese, ki so pripeljali do de facto zmage terorizme, nekaj bomb so spremenili v totalni kolaps prometnega in še kakšnega drugega sistema. Eu državljani pa se sploh ne zavedamo, da igra politika igro, ki jo želi terorizem, iz minimalnega vložka jim maksimizirajo grozo, strah in paranojo. Početi pa bi morali ravno nasprotno, čim prej in čim bolj normalizirati povprečna EU življenja posameznikov.
zenga.zenga
# 15.04.2017 ob 13:00
por
V bistvu je ustvarjanje kolon teroriziranje ljudi, torej teroristično dejanje.
--------------
če že to ne pa je to vsaj kršenje človekovih pravic na katere evropejci tako radi prisegajo - na drugi strani pa smo priča vseh vrst prepovedi in omejevanj kamor koli se obrneš ....
zenga.zenga
# 15.04.2017 ob 12:53
kukalo
Ne vem kaj vas mučijo kolone tudi pred 25 leti so bile.
-----
ne spomnim se vrst proti Hrvaški , ne spomnim se vrst v trgovinah , spomnim se pol urne vrste na Ljubelju in 1-2 urne vrste pri cestninski postaji Postojna. vendar so bile te vrste zaradi ozkih grl in v času res velikega pretoka tujcev ob času praznikov - ne pa zaradi preverjanja vsakega turista ali migranta posebej in to vsakodnevno .
torej problem sploh ni isti .....
Guzjebescu
# 15.04.2017 ob 12:44
Pa terorizma s tem gotovo ne bodo odpravili. Še zmanjšali ga ne bodo. Gre samo za potrebe politike pred volitvami. Kaj moremo....
brain2k
# 15.04.2017 ob 12:43
@kukalo
Ne vem kaj vas mučijo kolone tudi pred 25 leti so bile. Pa se takrat niste jezili, al' kaj? Tudi takrat smo čakali na cestah, mejnih prehodih in pred trajektom itd, se spomnite?


Najbrz si se tudi ti takrat vozil s ficotom in stoenko....pa bi se spet? Poleg tega pa, toliko let smo se trudili za vstop, sedaj pa so ene najvaznejsih prednosti clanstva, razvodenele.... Clovek se vprasa, kaj sploh se delamo v EU???
generacija56
# 15.04.2017 ob 12:32
Naslov ni resničen.
EU voditelji so najprej lagali, da je vilj EU države brez mej.
Da bi motivirali ovce.
Nato so načrtovano spustili v svojo stajo milijon volkov.
Sedaj lahko ponovno kontrolirajo ovce, ker same prosijo za to....
Žalostno, kako nizek je IQ.....
grafikon
# 15.04.2017 ob 12:28
To je danes posledica kao terorizma. Dejansko pa je to pravo varovanje zunanje meje EU. In take kolone bi morali biti od dneva 1. ko je Slovenija bila sprejeta v Schengen.

Dobro jutro v Bruselj, Zemlja tukaj.
PlanetOfTheApes
# 15.04.2017 ob 11:39
V čem je smisel "sistematično" nadzirati mejo s Hrvaško, ko pa ne vemo kdo prihaja v Slovenijo iz Italije, Avstrije in Madžarske ? V EU smo v migrantskem toku spustili milijon ljudi, za katere ne vemo kdo so, sedaj pa bomo na mejah izvajali nadzor nad vsemi državljani EU. Na meji se sistematično preverja vse - od dojenčkov do 100 letnih starčkov, dnevnih migrantov, lokalnih obmejnih prebivalcev, organiziranih turističnih skupin, kar je največja neumnost. Francija, Belgija, Nemčija in Velika Britanija so same krive za terorizem na svojih tleh, saj so si desetletja zakrivala oči pred tem problemom in dopuščale radikalizacijo svojih državljanov. Tukaj govorimo, kot da se je vojna v Siriji začela včeraj a traja že 6 let. Nihče prej ni nadziral ljudi, kateri so tudi z blagoslovom nekaterih obveščevalnih služb šli v Sirijo borit. Vse dokler so se borili proti Asadu, to ni bil problem. Če je to svetovni problem, zakaj pa potem še niso uničili ISIS-a?
Ramus
# 15.04.2017 ob 11:30
Morda se bo prebralo preveč banalno, a kolone, ki jih v zadnjih dneh s prezirom opazujete na mejnih prehodih med Slovenijo in Hrvaško, so dejanska posledica terorizma zadnjih dveh let v Evropski uniji.

Ni to banalno, pač pa ozkogledno in omejeno. Če že kaj, potem so te kolone rezultat hlapčevske politike Evrope, ki je ZDA pomagala destabilizirati celoten bližnji vzhod in severno Afriko. Je zelo čudno, če so po desetletjih neodarvinističnega zavojevanja muslimanskega sveta s strani ZDA in Evrope, arabci začeli vračati oko za oko in zob za zob?

Torej smo si te kolone naredili sami,...
nonparel
# 15.04.2017 ob 11:21
EU je bila še pred nedavnim pravi raj na Zemlji, šele sedaj to spoznavamo. Nekomu je takšna EU šla zelo v nos in je poskrbel za to, da to EU razmontira. Glavni protagonisti tega so tam preko oceana...
WalterBronx
# 15.04.2017 ob 10:52
Upam da se welkomerji in razni v oblakih živeči liberalci še kako načakajo v kolonah. In kolone so še najmanjša posledica tega kar ste zvlekli gor.
PONOS
# 15.04.2017 ob 10:42
mile952
Ameriški folk se prebuja zato je zmagal Trump ki se je pač obrnil za 180 flip flop obrat.
Kar je za ameriški folk zopet indikator kdo vodi državo-deep state.
Kmalu bo konec tega..ameriški folk je ugrabljen in popolnoma spran..šolstvo v podnu .vendar se prebuja.
EU folk tudi zato zmagujejo radikalci...upor.
Zavesa se počasi dviga -ljudje še ne dojamejo kakšna mašinerija nas vodi.Demokracija bo toliko časa dokler bo prinašala dobiček in bo v interesu lastnikov.
Aeda
# 15.04.2017 ob 10:04
Morda ve kdo od vas, komentatorjev: kakšne bi bile posledice za članstvo Slovenije v Šengenu, če bi nekoliko omilili kontrolo na najbolj frekventnih mejnih prehodih s Hrvaško?
Po drugi strani pa me zanima, zakaj je hrvaški ribič uredil školčišče ravno sredi Piranskega zaliva. Predpostavljam, da je to golo nagajanje. Ali pa ima Hrvaška premalo morske obale??
In tako dalje, v tem stilu.
Taktobo
# 15.04.2017 ob 10:02
Kaj pa jaz vem, ampak se mi vcasih zdi, da bi rade ZDA oslabile in razdrobile evropo.
furs
# 15.04.2017 ob 10:00
Kolone so posledica spodbujanja terorizma s strani vlad pri koritu, saj je možen samo, če ni druge možnosti.
Frankie2010
# 15.04.2017 ob 15:31
O kolonah pa se je razpisal hrvaški tisk: "Slovenija direktno ugrožava turističku sezonu i kroz 'lex Mercator' želi oduzeti hrvatsku imovinu koja se nalazi u Sloveniji. To je potpuno neprihvatljivo", ponavlja Bernardič. Gospod pa ni opazil, da je Hrvaška odvzela Sloveniji imovino, npr. ne priznava dolgov hrvaških firm do LB filijala Zagreb, še zdaj ima mejni prehod v Istri na slovenskem ozemlju. Pa še nekaj, Hrvaška NI ZAUSTAVILA migrantov brez dokumentov, ampak jih je celo čez zeleno mejo pošiljala v Slovenijo. Isto je bilo leta 1991, ko Hrvaška, kljub sporazumu NI ZAUSTAVILA vojaških kolon JNA, ki so s hrvaškega ozemlja napadale Slovenijo.
Matjaž Trošt
link
Mlačna vojna
87
17. marec 2018 ob 08:02 V bistvu nič novega: Rusija se je znova vrnila v osrčje evropskih razprav o varnosti, načinu življenja, ranljivosti trenutne ureditve sveta.
Več novic ...
Kazalo