Kolumne
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 15 glasov Ocenite to novico!
Igor Vidmar
Igor Vidmar Foto: BoBo

Dodaj v

Upanje je ... na reanimaciji

Kolumna Studia City
5. december 2016 ob 21:43
Ljubljana - MMC RTV SLO

Oprostite, če bom zmotil ugodje ob novi beli pravljici, pa vseeno ... Ali vemo, kaj sporočajo s komandnega mostu nam v tretjem razredu evroTitanika?

Še vedno isto, tudi po debaklu italijanskega varčevalnega premiera. Napačno se odloča ljudstvo, ne oni, krivi so populisti, ne pa zablode evra in globalizacije za izbrance. Pa ne le za famozni en odstotek lastnikov skoraj vsega iz vstajniške floskule, ki jih pri nas zastopajo odvetniške pisarne, borzne hiše, bankirji Slovenije, lobisti, mladi ekonomisti, ministri, medij in še kdo.

Vsi ti kandidati za provizije, bonuse, evroslužbe ali le trepljanje (med njimi so tudi mnogi eks-levi liberalci) po življenjskem slogu niso nujno blizu tujim elitam, a tudi ne domači večini v primežu negotovega dela za preživetje, nizkih pokojnin, prekariata, a tudi poptelevizijskih četrt informaciji in FB, sedaj pa še parlameter.

Koga zares zastopajo vladalci, pa pove to, da dvigu desnih populistov dejansko pomagajo sami moderni sredinci, pa ne le z žico. Zdravniški stavki, ki je javnost odločno ni podprla, je botrovala sama ministrica zdravja. Njeni nameni so nedvomno dobri, a počasno uresničevanje je tlakovalo pot v naročje gospoda Kuštrina, pa izgube desetin milijonov profitov zasebnih zavarovalnic! Premier pa jo podpira.

V redu, smo za javno zdravstvo itd., ampak ali bosta reformo res izpeljala? Kmalu in temeljito? Upanje, vsaj moje, je trenutno na reanimaciji.

Pa še to: če bi imeli več dobrega levega populizma, ki bi razumljivo predstavil alternative, bi bil lahko celo čas za volitve. Tako pa ...

Igor Vidmar, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
zapravico
# 02.09.2017 ob 07:43
Dokler bo naš narod samo mislil da je pameten,toliko časa se ne bo zgodilo nič
Anar Hija
# 06.12.2016 ob 21:50
Igor, vsa čast. Žal si spet točno in smiselno povzel akutne neumnosti aktualne politike.
dr.bobrock
# 05.12.2016 ob 22:09
Kaj spet nabijate s tem starčkom, komu mar za njega in njegove nebuloze.
designprologo
# 06.12.2016 ob 10:42
...če bi imeli več dobrega levega populizma

A je to na tem RTVSLO portalu še sploh mogoče??
- članki o vsiljenih migracijah
- poročanje o USA volitvah
- demoniziranje Rusije
- "zmerni uporniki" v Siriji
- prispevki o novih definicijah spolov, družin...
- slavospevi permisivni vzgoji
- klanjanje EU etablirani politiki
- tedenski prispevki sodelavcev Mladine pardon Studia City
itd...
Bivši uporabnik
# 07.12.2016 ob 10:55
Zamegljevalci ?

V odsdaji Ancient Aliens je sicer padla podmena, da so kugo mogoče sejali nezemljani. Brez kuge verjetno res ne bi bilo renesanse ... Vseeno pa včasih zato ker se nekaj seje, kako da nekaj je, tako potem niti biti ne more. Fino bi bilo, če bi kdaj kakšen sejalec dojel, da seje neumnosti. Če se že globalno dela napako, ko se govori, da je socialistično levo enako kot kapitalistično levo, vsaj mi, ki naj bi vedeli, kaj socializem je, te napake ne bi smeli početi. Če bi kdo kdaj poslušal 'političu nastavu' (pa magari, da bi tam zvedel, kaj je kapitalizem), bi vedel, sda je bila socialistična strategija postaviti se na levo tudi v kapitalizmu, tja, kjer je v kapitalizmu šibkejša, manj upravioteljem in oblasti naklonjena opcija. Sadizem pač - postavi se na levo, izrini z debelo ritjo najšibkejše v kapitaliznu (celoti nakklonjeno) in uniči kapitačizem tam, kjer ga že takoalitako uničuje oblastna desna opcija, upraviteljsko ošabna.. .Socialitzem ali tale exs leva politika je enako desna in radikalna (bližje upraviteljem, oblasti, Državi kot upraviteljici, ko to sploh ni celotna država ...) kot preostala desna in radikalna politika (oblasti, upraviteljem naklonjena)... Ne mi reči, da Združeno delo je bilo družba, pa da družba in upravitelj sta ebno te isto (po demokratsko, češ da družba da upravlja, ko upravlja nek upraviteklj, sedaj nikomur z ustavo zavezan oz. ko temu nekomu kot upravitelj ukrade pravno identiteto, pač Država državi, ja). Laž je, če človek namenoma neko napako ponavlja. Meni se sicer zdi, da je ne namenoma ali pa so sejalci pač spretni. Osebno se ne bi preveč zaje*aval ...
Bivši uporabnik
# 07.12.2016 ob 10:15
Nekaj je, da nečesa ni...
Bivši uporabnik
# 07.12.2016 ob 09:38
In ja, ni čudno, da vse crkne, če ti pa do penzije ves čas nabijajo, kako nekaj je, ko ni ...
Bivši uporabnik
# 07.12.2016 ob 09:34
debakel, varčevalni premier, eks-levi liberalci, prekariat, parlameter, vladalci, desni populisti, moderni sredinci...

V redu, smo za javno zdravstvo itd., ampak ali bosta reformo res izpeljala? Kmalu in temeljito?

Med vsemi močnimi dokaj sočnimi izrazi bi si tudi slednji zaslužil, da se ga piše v narekovajih: 'javno' zdravstvo... ker naše javno javno ni. Lastniško ne. In v tem je bistvo...

Pri nas je javno javno samo po namenu; najprej je pa z ustavo po tisti znani demokratski formuli vse lastniško državno (upraviteljevo). V ZDA velja, da demokrati obljubijo, vzamejo denar, potem pa obljube ne držijo...

V ZRN je javni kaopital lastniško javni ZRN: "(Javni kapital je zasebni kapital Davkoplačevalcev"). Oni upnika na tem nivoju opredeljenega imajo, nakar je državni kapital in pa Država del tega lastniško javbnega kapitala (in denarja).

Mi imamo v ustavi pa opredeljenega dolžnika, njegovega upnika pa ne (ki bi ne uzpravljal sm, ampak bi mu bil upravitelj pač zavezan). Nove javne nvseticije, če so, predajo sebi (običaj je, da jih izvajalec pač preda), kupnine enalo ipd.

Javno pri nas ni lastniško javno, pač pa državno in javno samo po namenu (kar pa ni isto). Lahko bi bilo javno, če v ustavi ne bi pravno ignorirali celiote (vseh) - ki jo ustavnopravno ignoriramo baje zato, da bi jo čim prej priznali. Ko naj bi upravitelji s preveč in z lastninskimi pooblastili olastninili vse - kar pa ne bodo, ker se ne da, saj javni kapital, ki pri nas pač ni javni, z davki sproti in ves čas nastaja...
Igor Vidmar
link
Banalno perfidna predvolilna finta
15
19. marec 2018 ob 20:15 Spoštovani! Odstop tik pred volitvami? Predajam vam oblast? Banalno perfidna predvolilna finta, pa ne zaradi drugega tira, saj ga podpiramo vsi, četudi smo proti kravji kupčiji z Madžari.
Več novic ...
Kazalo