Na oblast je prikorakala koalicija
Na oblast je prikorakala koalicija "požrtih besed o predčasnih volitvah in visoki etiki, ki velja za premiera Janšo drugače kot za župana Jankovića". Ki doslej več kot enotnosti v antiJanša fronti ni pokazala. Pri kateri le redki posvečeni uspejo razvozlati njen razvojni koncept za zagon gospodarstva, je razmišljal Matija Stepišnik. Foto:

Seveda, Španci so do skrajnosti napihnili nepremičninski balon, Grki so v opoju poceni denarja trošili prek vseh meja, na Cipru so imeli svojo "pralnico" ruski in marsičigavi tajkuni. Vse je res. Grešili so. A EU je še malo nazaj to mirno gledal in v tem hazardu celo sodeloval. Ni ga zanimalo, kako so sploh v Grčiji in na Cipru lokalni magnati s podizvajalci v politiki ustvarili piramidalni sistem moči, ekscesov in zlorab.

Dokler so pač od Cipra, Grčije in drugih kaj imele tudi zahodne elite in banke. Države, ki so živele njih fantastične dni prerazkošno, potrebujejo reforme, a postaja tudi nepreklicno res, da Bruselj in Berlin z vztrajanjem pri receptih drakonskega varčevanja, ki udari predvsem po navadnih ljudeh, reže socialo in ne prinaša rasti in služb, odpirata vrata pekla – populizma in nacionalizma.

Ne delajmo si utvar: Ciper ne bo "sui generis" epizoda krize, temveč bi s svojim "hair-cut modelom" morda lahko postal recept za vse naslednje evropske sanacije bančnih sistemov. In tukaj vse bolj štrlimo z naslovnic mi. Smo naslednji v vrsti za trojko? Novi vladajoči pravijo, da nikakor.

A na oblast je prikorakala koalicija "požrtih besed o predčasnih volitvah in visoki etiki, ki velja za premierja Janšo drugače kot za župana Jankovića". Ki doslej več kot enotnosti v antiJanša fronti ni pokazala. Pri kateri le redki posvečeni uspejo razvozlati njen razvojni koncept za zagon gospodarstva. Po nekaj dneh so izgubili še svojega prvega Maherja - Maherja za črnogradnje namreč. Zdaj ko je odstopil, si je Alenka Bratušek prihranila vsaj nekaj Pahorjevih muk, ki je vse afere svojih ministrov posvojil. Dokler mu niso eksplodirale v obraz.

In za konec še dobra vest: v času visoke negotovosti bo imel mir vsaj Janez Janša. Čeprav se je še nedolgo nazaj pridušal, kako visoke kredite ima in KPK-ju ni znal pojasniti izvora premoženja, se je odrekel možnim rednim zaposlitvam. Ne bo poslanec niti poklicni šef SDS-a. Pisal bo knjige, svetoval in predaval. Hozana, naj živi sproščena Slovenija.