Kolumne
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 15 glasov Ocenite to novico!
36. Stična mladih, Stična mladih 2017
36. Stična mladih Foto: BoBo

Dodaj v

V Stični školjka z biserom

Kolumna Romane Kocjančič
17. september 2017 ob 08:39
Stična - MMC RTV SLO

V Sloveniji ni dogodka, ki bi pritegnil toliko mladih, kot je vsakoletni festival Stična. Letos jih ni ustavila niti slaba napoved, kako bi jih, če se je slišalo, da je nad Stiškim samostanom odprt dežnik zaradi molitve, ki se že od ranih ur dviga v nebo.

Že od jutranjih ur je bilo ob cistercijanskem samostanu opaziti živahnost, predvsem pa veselje nad snidenji. 250 prostovoljcev je bilo že prejšnji dan na nogah, da je bilo v tem novem jutru, ko so se začele zgrinjati množice mladih proti Stični, vse pripravljeno za sprejem.

6000 dijakov in študentov se je letos zbralo v Stični. Z vodilom "Velike reči mi je storil Mogočni!" so spremljali 22 delavnic, pogovorov, pričevanj, pesmi in petje in sodelovalo v športnih dejavnostih. Močno ji je nagovorila Poljakinja Ania Goledzinowska z zgodbo o iskanju svoje sreče v svetu mode, razkošnega življenja, a jo je našla le v odkritju vere in Božjega usmiljenja.

Zato je posebno pozornost pritegnila velika školjka iz stiropora, ki so jo prostovoljci prinesli na prizorišče. Vanj so čez dan metali lističe s svojimi stiskami, ranami, zablodami. Navdih za idejo o školjki so dobili pri papežu Frančišku. Na to jih je spomnil v nagovoru tudi murskosoboški škof Peter Štumpf. V poslanici ob svetovnem dnevu mladih je namreč papež zapisal: "Na kakšen način shranite v svojem spominu dogodke in izkušnje svojega življenja? Kako ravnate z dejstvi in podobami, ki so vtisnjene v vaše spomine? Nekateri med vami, posebej tisti, ki so vas ranile določene življenjske okoliščine, morda želite, da bi resetirali ali izbrisali lastno preteklost. Toda biser se rodi zaradi rane v školjki bisernici! Jezus s svojo ljubeznijo zmore ozdraviti naša srca in spremeniti naše rane v resnične bisere!" "Biser v školjki se rodi iz bolečine, rane. Toda ta biser, ki je tako čudovit, nam bogati življenje!" je poudaril pri maši škof Štumpf. "Ta biser je svetost!"

V himni Stične 2017 je zapisala Martina Ješovnik: "Naj pride čas zdaj za nas, ko vsi ljudje spoznamo, da ljubljeni od nekdaj smo in ljubimo lahko." To pa je odmev 36. Stične, ki se je zapisal v nekaj tisoč src mladih, ki so ob poznih popoldanskih urah zapuščali prizorišče, da se tudi v njihovem življenju dogajajo velike "reči".

Stična 2017 je bila le korak k pripravi sinode o mladih, ki bo oktobra prihodnje leto v Rimu.

Romana Kocjančič
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
MitjaM
# 17.09.2017 ob 09:22
Mislim, da le ne pritegne največ mladih, ampak da je največ mladih tja moralo iti po volji svojih ''prizadevnih'' staršev.
runcajz
# 18.09.2017 ob 17:00
"Toda biser se rodi zaradi rane v školjki bisernici! Jezus s svojo ljubeznijo zmore ozdraviti naša srca in spremeniti naše rane v resnične bisere!" "Biser v školjki se rodi iz bolečine, rane. Toda ta biser, ki je tako čudovit, nam bogati življenje!" je poudaril pri maši škof Štumpf. "Ta biser je svetost!"

Gospod škof, napačno. Biser v školjki nastane zaradi tujka v školjki , drobcenega peščenega zrnca.
Nakladanje o bolečini školjke in biseru, ki vam bogati življenje, pa spada med vaše pravljice, ki jih "prodajate " svojim poslušalcem pravljic - vernikom. Teh nekaj tisoč otrok ali mladih, kot pravite vi, spada med nje.
v Sloveniji je mladih, starih med 15 in 24 let približno 230 in v Stično jih je prišlo 6.000 ali slabe 3 % !! Še na košarkarski tekmi v Istanbulu je bilo več košarkarskih "vernikov" , kot pa pri vas vaših. Število dijakov in študentov pa je v Sloveniji bilo leta 2016 skupaj približno 150.000.
Torej jih je tudi od teh ( manjšega števila ) prišlo le 4% ! In vi govorite o tem, da v Sloveniji ni dogodka, ki bi pritegnilo toliko mladih, kot je vsakoletni festival v Stični ?!

Še ena pravljica za lahko noč !

.
hexen
# 18.09.2017 ob 09:38
no72
# 17.09.2017 ob 10:03
Menim, da močno podcenjuješ svetovni nazor in čisto preprosto inteligenco
mladih Slovencev.


V Biliji je jasno napisano, da se kristjani ne bi smeli pečati z zaslužkarstvom in bi morali prakticirati uboštvo.
A nadškof je že našel milijone, ki so mu pritekli na račun?
Kdo sploh od njih je prebral Biblijo?
Kdo od njih se drži zapovedi?
Saj predvsem kler ne verjame v njih. Oni so tam zato, da služijo in izkoriščajo naivne ljudi.
To je politična organizacija, komercialna združba, verska fasada izpraznjena vse duhovnosti.
Ti otroci niso imeli izbire, njihovi starši so jih včlanili v to delikventno organizacijo.
no72
# 17.09.2017 ob 10:03
MitjaM

..." tja moralo iti po volji staršev"....res?

Menim, da močno podcenjuješ svetovni nazor in čisto preprosto inteligenco
mladih Slovencev.
Romana Kocjančič
link
Pogumnih 40
7
11. marec 2018 ob 08:40 V ponedeljek je gregorjevo, ko se ptički ženijo. Sveti Gregor je prinašalec luči, po julijanskem koledarju se na ta dan začne pomlad.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo