Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 28 glasov Ocenite to novico!
Peter Mlakar
Peter Mlakar. Foto: BoBo

Dodaj v

Vrednote, ki ničijo sovraštvo

Kolumna Studia City
15. maj 2017 ob 21:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

V tem času je to pomembna tema, tema za našo prihodnost, za čas, ko išče Evropa svojo odrešilno resnico. Nacionalizem, rasizem, tudi zanikanje najhujših zločinov (čemur smo bili v zadnjem času priča tudi pri nas), in seveda gledanje samo nase, na svoje sebične interese ali zapiranje pred drugimi, to vodi v vojno.

Kdor je zavestno za to ali stoji za tem, dela na vojni vseh vojn. In bo odgovarjal pred zgodovino ali Bogom. Nasprotje tega je povezovanje, je skupna identiteta, ki onemogoča razdiralnost, je vse, kar dela proti razpadu družbe na egoistične posamičnosti. Rešuje to, kar je nadrejeno človekovemu partikularnemu, neposredno gonskemu ali hordnemu položaju, ker je to sila, ki se ji morajo vsi, če hočejo sebi dobro, podrediti.

Ta sila so etična načela. In sila nad vsemi silami, ta vse podrejajoča univerzalnost ali povezovalnost je duh, ker je temeljni element življenja, je večna bit sama, zato je delati proti njemu smrt. Obstajajo torej vrednote, ki so skupne vsem ljudem in koristijo vsem ljudem, ter je treba o njih govoriti do onemoglosti, ker ničijo sovraštva. In človek sam, da bi zadovoljeval svoje potrebe, je sebi premalo. Potrebuje drugega človeka, potrebuje družbo, nacija potrebuje svet.

Reševanje problemov je mogoče ob skupni ideji, ne z delitvami. Ekonomija cveti, če ljudje kooperirajo, kolektivna identiteta presega meje, zato se narodi ne gledajo prek puške. To govorim, ker ima lahko Auschwitz kmalu mlade, in bo namesto seksualnega ljubljenja drug drugega prevladalo pobijanje drug drugega.

Peter Mlakar, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Ples
# 16.05.2017 ob 03:14
Obstajajo torej vrednote, ki so skupne vsem ljudem in koristijo vsem ljudem, ter je treba o njih govoriti do onemoglosti, ker ničijo sovraštva.

Tako je, bravo.
In vsak, ki je tiho o tem, je malo kriv.
Matjaz82
# 16.05.2017 ob 12:02
@skriti
ne bluzi, sedaj naj bo naloga kolumnista komentirati tvoje namišljene vrednote demokracije. Eh ste eni polni ega....

"Kdor je zavestno za to ali stoji za tem, dela na vojni vseh vojn."

Stavek vreden Mlakarja. Čestitke!
Matjaz82
# 16.05.2017 ob 12:06
Sicer pa je od včeraj RTV del teh, ki delajo v prid relativizaciji zgodovine. V popolnoma nekritičnem in servilnem intervjuju s paraglasbenikom politikom Thompsonom predstavljenem v Tedniku.
Pred časom so pa tudi kar nekaj minut pustili nekega mlečnozobca iz SDS, da je kričal, kako je nob skorajdane kriminalna organizacija itd...

Vem, da so še dobri novinarji in upanje umre zadnje.
vnk
# 16.05.2017 ob 21:37
A lahko večino teh kolumn ukinemo, ker ne povejo nič pametnega?

To govorim, ker ima lahko Auschwitz kmalu mlade, in bo namesto seksualnega ljubljenja drug drugega prevladalo pobijanje drug drugega.

A dej no dej, folk se kolje, pa še vedno seksajo k zajci, malce poglej rast populacije na tem svetu.
Bivši uporabnik
# 17.05.2017 ob 12:07
Meni je Mlakar vseeno faca.
Bivši uporabnik
# 17.05.2017 ob 11:58
Ne vem, če Mlakar ni član NSK. Mandić je na svoji razstavi odlično dejal nekaj takega: 'Hudič je, ko odrasteš, ko se iz nasprotnika oblasti preleviš v oblast, iz človeka v boga ... mi smo vi ...' Po drugi strani pa akvatična teorija razvoja človeka rezultira v temle: zavest nastane kot samokontrola nad strahom, ker informacija, ki jo telo daje, ne ustreza dejanskemu (ženska se čuti zaradi seksa od spredaj ogrožena, ko sploh ni). Zato smo sposobni več, kakor smo... Premagovati svoje strahove. Če. Otrok je moral pa preživeti. Iznašel je ljubezen med tastarima dvema, da se to lažje zgodi... Če bi bilo to enostavno, bi prefrigani in vase zaverovani človek, ker ga je strah zase, že zdavnaj ukinil in se sploh ne plodil več, samo še za rezervne dele zase (kar se dogaja: v revnih deželah se plodijo, da bi imeli več podložnikov zase) ...
Bivši uporabnik
# 17.05.2017 ob 11:17
vnk
A dej no dej, folk se kolje, pa še vedno seksajo k zajci, malce poglej rast populacije na tem svetu.

Bolj seksajo, bolj se koljejo, to je pa jasno. Čeprav ne takoj. 'Najprej baza, potem nadgradnja,' pravijo; najprej je treba preživeti, potem kaj drugega in kaj več ... Tega več nikoli več ne dosežemo.

Pri Studiu City je narobe, ko kaj je, samo to, da so samotzaverovani in mislijo, da je tiso vse enostavno povedati. Lahko le poskušajo. Podobno, kakor ostali. Eni ljudje pridejo bliže Bogu, drugi so dlje... vseeno se pa vsi kot bogovi obnašajo. V agoniji.
Bivši uporabnik
# 17.05.2017 ob 11:09
Kdor je zavestno za to ali stoji za tem, dela na vojni vseh vojn. In bo odgovarjal pred zgodovino ali Bogom. Nasprotje tega je povezovanje, je skupna identiteta, ki onemogoča razdiralnost, je vse, kar dela proti razpadu družbe na egoistične posamičnosti.

Ja. A mora biti identiteta celote take vrste, da je noben posameznik (ali pravni subjekt) ne more prevzeti. Ker sicer zavlada nad vsemi.

Pri nas prihaja do tega, da enčimo nacijo (širši pojem) z Državo (pišem z veliko, ker to je institucije), državo kot celoto z Državo, ljudstvo z oblastjom in Državo ipd.

Država je pravna oseba, ki upravlja. Država kot celota je nekaj drugega. Vseenopa mi to pomešamo. Ker dejansko težimo po en strani k temu, da bi celoto opredlli, po drugi strani pa kakš subjekt ves čas kdo poskuša prevzeti pravno identiteto celote. V našem primeru Država identiteto države kot celote, davkoplačevalske celote ali družbe. Tudi pravno seveda. Zato, da dobi določen subjekt jurisdikcijo nad kapitalom celote.

Seveda se pa točno s tem prevzemomo identitete npr. zgodi, da subjekt upravitelj Država, ki prevzame identiteto države kot celote, tej celooti ni več zavezan. Eksterno, s pogodbo ne - ker nima s kom zavezan sploh biti več.

Obenem si pa prilasti kapital tiste celote, nove javne invsticije v celoti, jih nima komu predati, kupnine od prodanega kapitala celote v celoti ... Igra dvojno vlogo. Zavezanega in z tistega, ki naj bi mu bil zavezan, tako da lahko celoto zakrediitira, koristi vzame k sebi, dolgove pa prepusti celoti ...

Itd. Da bi malo premišljeval o pomenu poivedanega v članku ...
godzila
# 17.05.2017 ob 20:19
Edina kolumna, ki jo preberem na MMC, kratko jedrnato in jasno, razumljivo tudi najbolj zarukanim bralcem.

Sprašujem pa se nekaj drugega, če vojne ne bo, mar to pomeni, da je mutiral človeški duh? Tudi vojna ima namreč svoj socialni smisel in namen, ni biološka reakcija ampak celo najbolj kompleksna in izpopolnjena družbena dejavnost, kar jih sploh poznamo, ki vključuje praktično vse človeške, humanistične in ideološke vire, ki jih neka skupnost premore. Človek je v svojem pojavnem smislu skrajno nasilna žival, prav zato ne zmore visoko organiziranih skupnih dejavnosti sam po sebi, razen če je v vojno prepričan ali ujet, zaradi lastnih slabosti.
Alternativa državljanski vojni je torej neskončna agonija, saj zato ni nobenih pravih kritik in akcij proti razraščanju sodobnega fašizma, ker si nobena frakcija več ne želi zmage, če pa to ni taka vojna, kjer bi bil narod razklan zaradi neke neposredno prisotne nevarnosti. Kaj bi sledilo pa po morebitni vojni, verjetno neko obdobje miru, solidarnosti in blaginje, nato pa spet vse znova.
Odkar je zahod sprejel sintezo arabskega boga v človeški podobi, ideološko nismo več tako razdeljeni, skupaj z nadnaravnim, smo s kristusom sprejeli tudi njegove človeške slabosti. Pravi pomen sodobnega krščanstva razumejo edino judi, ki jim je Jezus prinesel tri svete darove, združil je krščanske afričane in arabce, premagal smrtne sovražnike in kar je najbolj pomembno, pobotal jih je z arabskim bogom vesolja in sploh vsega.

Rad bi slišal dobro filozofsko razpravo o Jezusu, o navadnem človeku brez nekih super moči. Bi bil tak Jezus sploh kaj posebnega, kaj bi pravzaprav sploh lahko spremenil, s kakšno željo in vizijo? Ampak taka oseba je resnično obstajala, navdih za pravljico o Jezusu je bila očitno tragična usoda velikega Platonovega vzornika Sokrata, ki ga je obsodil na smrtno kazen do konca skorumpiran grški senat. Nimam časa povzemati celotne zgodbe, zato samo dve pomembni historološki dejstvi, tudi Sokrat ni sam ničesar napisal ampak so njegove dialoge in monologe zapisovali drugi, tudi on bi se lahko rešil smrtne kazni za moralnevgrehe, ki jih ni zakrivil, za tehnični samomor pa se je odločil zato, da bi dokazal svojim učencem in zanamcem kako iskreno verjame v to kar je pridigal. Zakon je zakon, čeprav skrajno krivičen, ampak točno to je tudi dokaz o zablodi teh velukuh mislecev, ki so s svojo brezkompromisno odločnostjo pomagali predvsem največjim diktatorjem in državnim teroristom, Platon je namreč iz njegovih misli razvil proto fašizem, rimski cesar Konstantin pa je zlorabil njegovo usodo za nastanek nove zaveze in ustvaril sodobnejšo podobo velikega misleca, iz česar je nastal sodobni katolicizem oziroma Vatikan. Jezus je v resnici Sokrat, njegovi sledilci so sužnji, raj pa bo zgleda organiziran podobno kot je bil Auswitz, kjer so morali preživele ujetnike najprejbprepričati, da je Armagedona že konec in se lahko vrnejo domov.
Bivši uporabnik
# 17.05.2017 ob 12:29
Še dobro, da mi pod Mlakarjevimi izjavami noben ne more očitati, da pišem in govorim nekaj, kar ni predmet članka (kar mi pa drugje bolj ozki zlahka, češ da naj se bolj držim plota). V bistvu noben ne ve točno, kaj naj bi ta predmet bil.
Bivši uporabnik
# 17.05.2017 ob 12:18
Ravno enačenje oblasti (del) in ljudstva (celote), nas zafrkne tudi kar se tiče našega odnosa do EU. Obenem naj bi bili suvereni in del celote. Naj ne bi bili del celote in spet ja. Problem je, da vsaj mi po demokratsko nedemokratično (po Pahorjevo...) celote in dela ne razlikujemo in seveda niti nočemo razlikovati. Gadafija in njegovega ljudstva npr. Sicer pa tudi on tega ni ločil. Pleme od plemenske skupnosti itn. Hierarhija nas baše in nas vedno bo. Ker ne vidimo vzporednosti in pa tega, da se kot celota vedno vrine kaj, kar to ni. Da je Združeno delo kot subjekt upravitelj v bistvu ukradklo identiteto družbi, da jo upraciteljica Država ukrade državi ipd. Da se pa to preprečiti. Sem povedal kje in kako. Je pa zadeva težka, ne pa enostavna. Tudi je pa to res tako, da kot že o tem govori, je vsega premalo in preveč obenem, ker se tako hitro zmotimo. Za nekatere je zadeva pretežka. Pa so točno, ker to niti nin zanje, zato spet tam in mastno za to tudi plačani, ...
Bivši uporabnik
# 17.05.2017 ob 11:50
Ko Mlakar kaj reče, si najprej zaželimo, da bi povedal več. Nakar, ko ne pove kaj dosti, si zaželimo, da utihne. Tako nekako deluje tudi to, kar govorim jaz. Le da jaz točno pobem, kaj je narobe in kaj ter kje je treba to popraviti. Ni pa to enostavno seveda. Zadeva zahteva premislek in je dvomljive narave. Vedno to bo. Tudi sem omenil, da o tem se da govoriti vedno, pa največkrat nikamor ne pridemo. Na koncu bi vsi najraje, da utihnemo. Bum, tresk...
Hubert
# 24.05.2017 ob 23:57
Vrednote revoluciji ne povezujejo, se ve, a revolucija je še vedno pri vodilni politiki svetinja.
Vrednote revolucije ne dopuščajo razviti demokracije in državo prava.
Matjaz82
# 18.05.2017 ob 10:32
"Vidim da komentarje zopet brišete. Oh, kakšni grozni intelektualci. Od vas bi bilo več koristi ako bi pometali ljubljanske ceste. Jasno nimate sposobnosti jasnega izražanja, jasno so vaše ideje jalove in jasno se strašno bojite nasprotujočih pogledov.

No, glavno da so ostali komentarji ki se z vami strinjajo in vas hvalijo. Kakšne mevže, kar takoj rep med noge. :)

Pa še to, pišete že sedaj večinoma sami zase, ostali pridemo sem predvsem, da se na vaš račun malo nasmejemo."

Jah, eni se delamo, da smo, eni so, eni ste mogoče, pa se samo delate blesave, mogoče pa tudi ste, sej ne veš, tako pač je. Žal ni poročil iz Modrijanov ali kake nove vojne ta hip, da bi zadovoljili tvoje okuse.
Bivši uporabnik
# 17.05.2017 ob 14:58
zvepleni
Analiza nima globine.
Je v stilu stare mame - ne se gregat imejte se radi.

Ta je bil pa res zveplen.
zvepleni
# 17.05.2017 ob 12:57
Ej Peter. Zdravilu se reče Kultura.
Analiza nima globine.
Je v stilu stare mame - ne se gregat imejte se radi.
Bivši uporabnik
# 17.05.2017 ob 11:45
Ko tule pod članki vsakič znova povem, kako v ZRN po 2. sv. vojni (po vojni, holokavstu in nacizmu) državo kot celoto (ne institucijo Državo, celoti potem drugače rečejo, da se obojie pravno loči), t.j. davkoplačevalsko celoto ali družbo (bolj po naše, le da ne enako, kot mi, ko tudi družbo enačimo z upravitelji) ... oz. kakorkoli že celoti rečemo, ustavnopravno definirajo, fašem odgovor, če sem mogoče zmešan, ko bi male bogove s tem ustavnopravno ukinil ... Večinom se mi odgovori, da oblast=ljudstvo=oni ...

ZRN: "Javni kapital je zasebni kapital davkoplačevalske celote."

Vzajemnega kapitala ne tretirajo knjigovorsko kot državnega (pri čemer je tudi Država v javni lasti, pa še vedno si ga ne sme prilastiti). In celoto zato pravno optredelijo z ločeno identiteto, razlikovano od upraviteljev. OniDržavo razlikujejo od države kot celote. Prva je upracitelj, celota pa ni. Vseeno si pa prvi ne sme idenitete drugega kar prilastiti (in kapitala celote).

Da si pač noben subjekt, niti Država ne, ne lasti pravne identitete davkoplačevalske oz. drugače imenovane celote. Tudi ta celota se deli v teritorialne kose, kapital te celotev pa tud, seveda. A si nikoli noben upravitelj ne sme lastiti njene identitete. Ne kosa celote in ne celote. Vedno obstaja nek višji nivo, ki ga morajo ščititi vsi, na vseh nivojih.

Vedno in na vsakem nivoj je več subjektov, ki je so dolžni v navzkrižni kontroli med seboj na tak način bolj pravno izenačenih subjektov (noben ni celota). Nekako se s tem zagotovi, da so šibkui tudi zaščitenii. To je komplicirano ... a opredeljeno v ZRN sistemu deluje (opredeljeno pa s formulacijo zgoraj, ki jo je pa treba pravno previdneje interpretirati, kot pa jo).
Bivši uporabnik
# 17.05.2017 ob 11:28
'Mi smo vi,' reče oblast. Potem se pa tako zoženi na velikost oreščka počijo in pa počimo ...
Bivši uporabnik
# 17.05.2017 ob 11:27
Mi smo vi. reče oblast. Potem se pa tako zočeni na velikost oreščka počijo in pa počimo ...
VxMxPx
# 16.05.2017 ob 20:26
Vidim da komentarje zopet brišete. Oh, kakšni grozni intelektualci. Od vas bi bilo več koristi ako bi pometali ljubljanske ceste. Jasno nimate sposobnosti jasnega izražanja, jasno so vaše ideje jalove in jasno se strašno bojite nasprotujočih pogledov.

No, glavno da so ostali komentarji ki se z vami strinjajo in vas hvalijo. Kakšne mevže, kar takoj rep med noge. :)

Pa še to, pišete že sedaj večinoma sami zase, ostali pridemo sem predvsem, da se na vaš račun malo nasmejemo.
skriti
# 17.05.2017 ob 07:14
@Matjaz82
Če je kaj egocentričnega je to Studio City!
Glede na stavek, ki si ga izpostavil bi rekel, da padaš na všečne besedne skupke, ne zanima pa te vsebina...
skriti
# 16.05.2017 ob 10:43
Mislim, da ima pričujoča kolumna predvsem dar govora ne pa vsebine. Govori o vrednotah, ne pove pa katere so te vrednote, ki "koristijo vsem ljudem". Ne pove niti kako do njih priti razen, da je "treba o njih govoriti do onemoglosti"? Če bomo samo govorili in to do onemoglosti potem bomo pač onemogli in nič naredili...

Demokracija v EU (je) temelji(la) predvsem na krščanskih vrednotah. Osnova krščanskim vrednotam je deset božjih zapovedi (podobno imajo tudi druge vere, omenjam pač krščanstvo ker je v tem prostoru najbolj razširjeno):
1. Veruj v enega Boga!
2. Ne skruni božjega imena!
3. Posvečuj Gospodov dan!
4. Spoštuj očeta in mater, da boš dolgo živel in ti bo dobro na zemlji!
5. Ne ubijaj!
6. Ne nečistuj!
7. Ne kradi!
8. Ne pričaj po krivem!
9. Ne želi svojega bližnjega žene!
10. Ne želi svojega bližnjega blaga!
Če dobro pogledamo teh 10 (samo 10!) "priporočil" lahko hitro vidimo, da NITI ENA sama zapoved ne drži več!? Mislim, da bi morali iti v smeri in začeti najprej z eno, predlagam z 7 - ne kradi. Prepričan sem, da bi bil svet veliko lepši, če bi že ta ena sama zapoved veljala...
Peter Mlakar
link
Mi najprej - čez vse mi
5
12. marec 2018 ob 21:20 Na določenih delih planeta smo priče vzniku političnih ideologemov, s katerimi se istoveti precejšen del ljudstva in katerih značilnost je strnjena v formuli MI NAJPREJ.
Več novic ...
Kazalo