Papež Frančišek. Foto: Reuters
Papež Frančišek. Foto: Reuters
Sestra Romana Kocjančič, voditeljica oddaje Obzorja duha
Romana Kocjančič. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

V ponedeljek pa je dejal veleposlanikom, akreditiranim pri Svetem sedežu, naj Evropa ne izgubi, kljub strahu pred terorizmom, vrednot in človečnosti. "Za vsakim migrantom ali beguncem stoji ime, obraz, zgodovina in dostojanstvo Božjega otroka," je rekel zbranim predstavnikom Jezuitske službe za begunce, navzoče v 45 državah sveta.

Ob letošnjem svetovnem dnevu migrantov in beguncev, 18. januarja, pa je naslovil poslanico "Migranti in begunci nas sprašujejo. Odgovor je evangelij usmiljenja." Ta odgovor velja za Cerkev po zgledu in besedah Kristusa. "Cerkev pa se pridružuje tudi vsem," pravi, "ki si prizadevajo zaščititi pravice posameznika, da bi lahko ostal doma in prispeval k razvoju lastne države." Papeževa poslanica je namenjena vsem ljudem dobre volje. Zato poglejmo, kaj pravi.

V prvem delu poslanice izpostavi svetovno begunsko krizo. "Žrtve nasilja in revščine se pogosto srečujejo s pomanjkanjem jasnih in izvedljivih zakonodajnih določil, ki bi urejala sprejem in vključevala možnost kratkoročne in dolgoročne integracije. Večjo pozornost pa posvečala dolžnostim in pravicam vseh … Evangelij pa nam daje tudi odgovore."

Vest nam izprašuje papež Frančišek, ki pravi, da si želi tudi vsak izmed nas izboljšati svoje življenjske pogoje. Zato je to nekaj človeškega. Toda kako bomo dosegli integracijo migrantov in beguncev, da bo to hkrati obogatitev za vse? Papež zato jasno poziva mednarodno skupnost: "Na dramatične zgodbe milijonov ljudi mora zaradi nesprejemljivih humanitarnih kriz takoj odgovoriti. Ko kot gledalci ravnodušno in molče opazujemo prizore smrti zaradi zadušitve, pomanjkanja, nasilja in brodolomov, postajamo storilci … Izguba enega samega človeka je vedno tragična."

Rešitev vidi papež v pomoči državam, iz katerih prihajajo. Zavzeti se moramo tudi za pravilno obveščanje javnosti in preprečiti nove oblike suženjstva kriminalnih združenj. "Sprejeti bližnjega pomeni sprejeti Boga samega!" "Ne pustite," pravi migrantom in beguncem ob koncu poslanice, "da bi vam ukradli veselje do življenja."

In naša Evropa? Bo znala odgovoriti na izzive beguncev z upoštevanjem narodnostnih posebnosti posameznih članic? Vsekakor nima treh milijard evrov v proračunu, kolikor jih obljublja Turčiji. Prav s Turčijo, ki se srečuje s terorističnimi napadi, pa bi morala najprej reševati težave beguncev in migrantov. Toda kako, saj si ji Kurdov in njihove samostojnosti ne upa nihče omeniti. V Evropo, kljub opozorilu, prihaja dnevno po tisoč in več beguncev, celo s trajekti v Grčijo. Evropi je do zdaj uspelo razporediti 300 beguncev. A s pomladjo se ji že napoveduje nov, še večji val beguncev. In temu lahko dodamo še konflikte v Severni Afriki, ki ne zaostajajo za tistimi na Bližnjem vzhodu. Upajmo, da migracijski valovi ne bodo do temeljev izkopali humanističnega duha, ki ga Evropa od vedno ljubi in brani, pa naj bo moja zaključna misel.