Kolumne
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 16 glasov Ocenite to novico!
Kaj čaka Cerarja in kam se bo odvrtel Pahor? Foto: BoBo
Matija Stepišnik. Foto: BoBo

Dodaj v

Vsebinske mine koalicije, predsednik države pa odklopljen

Kolumna Studia City
25. maj 2015 ob 21:03,
zadnji poseg: 25. maj 2015 ob 22:35
Ljubljana - MMC RTV SLO

Skoraj dva tedna je že, odkar sta prisegli novi ministrici za obrambo in šolstvo. In glej - še sta na položajih. Glede na dosedanje kadrovske afere ni pretiran cinizem, če premierju in ekipi čestitamo za stabilnost. A koalicijo vsebinske mine šele čakajo.

Prva je privatizacija. Že prodaja Žita je v javnosti sprožila močnejši nemir, odločitev okoli Telekoma pa bo za pri tem neenotno koalicijo v vsakem primeru eksplozivna, sploh če bodo ostale nerazčiščene zadeve okoli podmiznih dogovarjanj Cinvena in Deutsche Telekoma.

Na standardne okope se je medtem že postavil Karl Erjavec, in to tudi pri tej vladi postavlja isto vprašanje kot pri vseh, v katerih je kraljeval upokojenski prvak: kdo je tu v resnici šef? Jeseni bosta na mizi proračuna za leto 2016 in 2017, s tem pa tudi vprašanja o tem, kje in koliko še varčevati. Kar prinaša tudi konflikte s socialnimi partnerji. In seveda s premierjem v senci Erjavcem.

Cerarjev položaj nekoliko krepi dejstvo, da se mora opozicijski vodja Janša po zanj ugodni ustavni patrijski odločitvi ukvarjati z naslednjimi preiskavami. Z njim povezane napetosti na desnici nevtralizirajo možnosti za širšo alternativo. Sreča (v nesreči) Mira Cerarja je še, da ima v koaliciji še stranke, ki zunaj vlade ne morejo preživeti.

Aktualno fronto z zdravniki pred stavko pa politiki na prvo žogo mehča primer Radan, ki usmerja pozornost na še eno pandorino skrinjico erozije podsistemov v državi. Tokrat zdravstvenega, v katerem je ljubljanski UKC realna in simbolna glava, država v malem in zato njena povedna ilustracija. Ministrica zahteva glave. Tudi zato, ker je to lažje, kot pa ugotoviti, da je Radan le simptom širše bolezni sistema in nato sprožiti proces sprememb. Nobena politika do zdaj z napakami, netransparentno igro velikih interesov, korupcijo in nedotakljivimi kastami v zdravstvu ni upala v vojno, kaj šele, da bi tam pognala čistilni servis.

A če se narodu spet zdi, da res nič ne funkcionira, na sceno stopi naš vrhovni poveljnik. Ko se Borut Pahor ob maturantski četvorki pred mladino v mikrofon reži z besedami "Ajde, miška mala, greva, to mi deli'", postane jasno, da stvari v našem malem cirkusu niso tako hude - da ne bi mogle biti še hujše. In da živi predsednik čisto mirno - odklopljen od realnosti.

Matija Stepišnik, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
mihael1
# 25.05.2015 ob 23:21
Predsednik malo teče , pije z maturanti Red Bull in pleše četvorko , je hud na proslavah, pa spet kaj popravi , pobarva, udari po bobnih...- ne ga motit, ker ma pač veliko opravkov :-)
gusztav
# 25.05.2015 ob 22:12
Me je zagrabilo, da nadaljujem tole odlično kolumno...:-))

Kar pa je trenutno edina možnost za predsednika Slovenije. Podobno se je zgodilo Drnovšku, prvega predsednika je odneslo v formiranje klana, tretjega pa v stalno sanjarjenje o položaju generalnega sekretarja OZN. Saj veste, vse drugo je bilo drugorazredno, še zdravit se je šel v tujino.
Zato je mogoče na mestu vprašanje, ki si ga nismo nikoli zastavili: nas morda lahko zdaj reši predsedniški sistem? Po osamosvojitvi smo to možnost takoj zavrgli, sploh ker smo imeli pri nekdanjih bratih dobra primera ekscesnosti takega sistema. Druga možnost, v razdeljenem narodu enako nerealna, pa je zmaga ene same stranke z ustavno večino in ustoličenje vlade, ki bi za uspeh svojega programa jamčila ne le s položaji, ampak tudi premoženjem.
Meli
# 28.05.2015 ob 01:51
Človek, ki ima po ustavi bolj ali manj protokolarno funkcijo, j enenadoma kriv za vse. Ker je to všečno, ker ponudi dober naslov in iztočnico za posmehovanje. Kot ocvirek, za priboljšek. Bi se prosim nehali ukvarjati s funcijo, ki ni operativna! Saj vem, poceni onaniranje zna biti sladko!

Dajmo kaj bolj pametnega ugotoviti, ne tako na prvo žogo in lahkotno! Kdo ima vajeti v rokah v tej državi? Ali bolje, kdo bi jih moral imeti, a jih nima?
Kako to, da smo izvolili zasanjanega moralista brez programa, nekoga, ki ne zna biti operativen, saj se tega ni imel kje naučiti? Bluzimo, ker nam edino to še preostane. Alternativa je peščica militantnih domobrancev, ki živijo v preteklosti. Ne, hvala! To je še huje, kot sedanji bluz!

Vseeno bi bilo bolje, da bi bil Pahor predsednik vlade in Cerar predsednik države. Slednji bi moraliziral, kar pri sedanjem predsedniku Pahorju pogrešamo, Pahor pa bi kot predsednik vlade energično "iztrčao", kot samo on zna. Vsaj floskul: "je treba razmisliti, proučiti," se ne bi naposlušali! Imeli bi občutek, da se nekaj dogaja, da vlak pelje. Zdaj sedimo na postaji in čakamo ... in gledamo razkroj sistema.

Kakšen je plan B? Ali ga ni?
Anar Hija
# 25.05.2015 ob 23:27
https://www.youtube.com/watch?v=1lfolLU_
P5w
mehko koleno
# 15.07.2015 ob 22:36
Se malo,pa bodo opice zacele zavracati BANANE...
Matija Stepišnik
link
Potencial novih obrazov se ni izpel
3
5. marec 2018 ob 21:28 Končno, Slovenija je po tistem, ko so pred leti k nam že pošiljali trojko, spet zvezda Evrope. Slovenski BDP je lani zrasel za pet odstotkov, gospodarska rast je bila 3,1-odstotna.
Več novic ...
Kazalo