Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 31 glasov Ocenite to novico!
"Posebno doživetje so PR-službe. Tam vse vedo že po službeni dolžnosti," piše Carlova.

Dodaj v

Vsi smo mi novinar

Kolumna Eugenije Carl
8. marec 2013 ob 12:26
Ljubljana - MMC RTV SLO

Bi radi od zdaj naprej soustvarjali moje televizijske prispevke ali pomagali izbirati "prave" besede v člankih, ki jih pišem za ta spletni portal? Ni problema! Mojega elektronskega naslova ni težko najti, telefonsko vam z veseljem pošljem, lahko pa tudi pridete mimo. Saj danes že vsakdo ve, kako bi morali ali še bolje, kako ne bi smeli pisati novinarji, kajne?!

Med take eksperte zagotovo sodi koprski župan Boris Popovič. Ne samo, da zdaj že vsakič, ko pred sodiščem naletiva drug na drugega, sika name in širši javnosti v kamero, da o sebi prav nič ne bo komentiral; češ naj kar mene vprašajo, saj jaz tako ali tako o njem vem vse. Ampak vse narobe povem, kakopak. Tako zelo mi je zameril poročanje o protestih v Kopru, da sem dobila prostor celo na straneh občinskega glasila. Saj niste mislili, da na tistih pozitivnih, kajne?!

Vse ve tudi Robert Časar. Le kaj za vraga me briga njegova črna gradnja v Portorožu?! Kateri del stavka, da ni več javna oseba, mi ni jasen, zaboga! In ali me on vpraša, kje živim jaz? Ne, ergo, bodi tiho in adijo! V četici, ki vse ve in me ob tem še nasmeje, je tudi lokalni podjetnik Viljem Orel. Zadnjič je bil priča na sojenju, kjer županu očitajo zlorabo položaja. Poznate tisti občutek, ko vam ne pustijo do besede? Kdo si ti, da me boš zasliševala?! In kaj potem, če si novinarka, tega me nimaš kaj spraševati! Ti bom jaz povedal, o čem je treba pisati danes, je grmel tako, da se je slabo pisalo membrani na mikrofonu.

Posebno doživetje so PR-službe. Tam vse vedo že po službeni dolžnosti. Tiskovna predstavnica koprske študentske organizacije denimo ve, katera vprašanja imaš v mislih in ji - še preden odpreš usta - niso všeč, ker pač niso prava. In potem, ko umesti v navednice vse zakone in kodekse, te pozove še k pazljivosti pri pripravi prispevka. Neprecenljiva pomoč! Njen šef, lokalni, z vsemi žavbami namazani večni študentski funkcionar Sebastjan Kokl, ta pa je sploh vsevednež. Do najmanjše potankosti je razdelal odnos z novinarji. Tistim, ki mu pustijo jokati, odpre srce, tistim, ki mu dihamo za ovratnik, zabrusi, da smo drhal in se skrije na WC. Ker pač nimamo kaj spraševati, zakaj državi ne vrne denarja, ki ga ni porabil, za kar bi ga moral.

Presojanje novinarskih vsebin s strani vsakega, ki ima pet minut časa, in manipulativno blatenje še tako profesionalno opravljenega dela novinarja je očitno postalo nekaj tako samo po sebi umevnega kot jutranje umivanje zob.

Veliki kronisti našega časa, kot je bil denimo ameriški novelist, novinar in družbeni kritik Upton Sinclair, so novinarstvo pojmovali kot sto odstotkov dejstev, plus beseda, dve lastnih misli. Čeprav je poročal o vseh velikih konfliktih ameriške družbe, so mu pustili delati. Današnja realnost, v kateri skokovito naraščata ignoranca in nestrpnost do medijev, poskuša razmerje obrniti na glavo: dejstvo ali dve, najbolje pa nič in sto odstotkov naših, po možnosti političnih misli. Tako novinarstvo bi radi videli. Ker oni vejo. Ker oni to zahtevajo in to tudi sporočajo. Po vseh novodobnih poteh. To, kar mi Popovič zabrusi v obraz, je mogoče prebrati tudi elektronsko. Malo čivkneš ali se skriješ pod "nickname", pa je. Zlivanje gnojnice po novinarjih, cinizem in aroganca do medijev, ki nam niso všeč, so se zažrli v vse pore, postali so prepoznaven slog celo najvišjih. Neverjetno, osupljivo, a resnično in dokazljivo. Kako hudo bolna je že družba, če z ministrstva na resna novinarska vprašanja dobiš tak besedni izbruh?

"V vsakem primeru pa naj vas že na začetku potolažimo in razbremenimo vašo skrb, ki jo v zadnjih mesecih delite z nami pri neuspešnem iskanju primernega kandidata za direktorja uprave za pomorstvo. Pomembnost, ki jo izražate ob vprašanjih, povezanih z vodenjem pristaniške kapitanije, namreč presega celo pomembnost strateških vprašanj te države, zato smo tudi v odgovorih temu vprašanju posvetili posebno skrb in vam nanje zelo podrobno odgovarjamo.


Ker pa se zavedamo, da podrobnosti ne bodo našle mesta v vašem javnem poročanju in bo vaše poročanje primerno vsem dosedanjim, vam sporočamo tudi, da bo novega direktorja URSP izbiral novi minister in potrjevala nova vlada. Verjamemo, da smo vam s to novico polepšali dan. Za prihodnost URSP si tako pod novim "nepolitičnim, strokovnim, nestrankarskim ,……." direktorjem (kar smo imeli v preteklosti že večkrat priložnost doživeti, mar ne ?!), ni potrebno delati skrbi."

Kaj pa vemo mi, novinarji? Da smo od vedno zavezani istemu poslanstvu: pisati resnico, argumentirano, jasno in glasno. Posebno takrat, ko jo pred nami z vrhunsko spretnostjo skrivajo. Dokler se na tiste, ki se z nami strinjajo, in tiste, ki se ne, ločujejo zgolj za anonimnostjo skriti spletni komentatorji, je še nekako znosno, ko pa argumenti postanejo trn v peti ministrski PR-službi, je za rdeči alarm skoraj že prepozno.

Eugenija Carl, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
pečavs
# 08.03.2013 ob 16:04
Razdelane agumente na mizo, pljuvači. Ona se podpiše z imenom in
priimkom, vljudno vabljeni, da se tudi vi razkrijete. Si upate ?
Najlažje se je skrivat in pametovat. Me zanima, kdo od vas bi si upal
poklicat novinarko in ji povedat, zakaj se ne strinja z njo, pa kaj
si je izmislila...Ni jajc, a?!
provni
# 13.03.2013 ob 13:59
Evgenija je super novinarka. Še naprej lovite barabe. čestitam.
wisan
# 08.03.2013 ob 22:36
pečavs - hvala bogu, da obstaja ta možnost, ker sicer ljudje svojega mnenja sploh več ne bi mogli izražati, v javnost bi prišlo le še to kar bi želeli tisti, ki vladajo, njihove sluge, njihovi mediji in PR. To bi šele bila katastrofa, ti ni jasno ? Mogoče pa je med "pljuvači" veliko honorarcev brez honorarjev ali takih, ki bi to želeli postati, pa niso zaželjeni. Ni poanta v teh podpisih, ki jih lahko tudi drugače podpisuješ, z nekim "alias", poanta je v tem, da vsi povemo kaj mislimo. Mogoče pa NN-i dajemo profi novinarjem ideje in jim pomagamo pri ustvarjanu prave slike o svetu.
Master s puppet
# 15.11.2013 ob 07:33
Eugenija kar korajžno naprej.
izo
# 10.03.2013 ob 10:18
kakšne berem tukaj. eden redkih novinarjev, ki si upa vprašati in ki jo očitno ni vseeno, kar se dogaja po njenih krajih. vedno bomo v politiki in biznisu imeli neotesane kretene ipd (taki pač po že osnovni definiciji dobro uspevajo tam, kjer je denar), vendar o to more avtomatsko pomeniti, da moramo bi ttiho in to trpeti ali pa vsaj nič vedeti? to je osnovno načelo (dobrega) novinarstva, da narod ve. ampak ve prave in kredibilne informacije.
Lupo
# 09.03.2013 ob 18:29
Evgeniji bi morali dodeliti nadimek Tycoonbuster.
pečavs
# 09.03.2013 ob 12:27
wisan- ni problem v izražanju mnenja, to dela družbo pluralno, problem je v izražanju mnenja in napadanju brez argumentov. Problem je tudi v izražanju mnenj, ki nimajo veliko opraviti z realnostjo. Samo tehten argument je lahko pogajalsko izhodišče in adut za razpravo. Blekniti in ostati živ, je prikladno in možno samo za anonimnostjo, ampak to ni dobra šola za realno življenje...Tudi forumaško stresanje jeze na druge zaradi lastnih " težav" ni prav uspešen recept. Ne za osebo, ki to počne, ne za splošno stanje duha družbe.
margu50
# 25.03.2013 ob 12:22
Pa ste to res ??? Zavezani poslanstvu pisati resnico, argumentirano, nepristransko, ker tega manjka, vam novinarjem....nepristranskosti, mnenja si že mi sami izoblikujemo po svojih kriterijih, brez vaših napotkov, kaj je prav in kaj ni.
izo
# 10.03.2013 ob 10:19
biznisu v navednicah seveda..
emsodine
# 08.03.2013 ob 12:42
Oprosti, ampak vsaj v enem primeru, si si ti Eugenija, da bi bila domnevna afera bolj pikantna, določene stvari v prispevku preprosto izmislila!
zvonko-susic
# 17.01.2014 ob 05:24
Čestitam ob zasluženem prejemu nagrade Slovenka leta 2013! Kar tako naprej!
matori
# 29.03.2013 ob 22:10
Pri nas je novinarstvo omejeno na sprasevanje in odgovore ki jih dobijo -raziskovalno novinarstvo je Znanstvena fantastika za vecino nasih novinarjev
daysleeper2
# 08.03.2013 ob 12:48
Da, vsi smo mi novinar, a le redki Novinar.
Spoštovana Eugenija Carl, zgledujte se po tej Novinarki:

dvx
# 08.03.2013 ob 12:44
Brez modrovanja prosim. "Novinarji" se ne lotevate vseh po vrsti. Predvsem "levih barab", ki jih je Primorska polna ne. Popovič vam je zgolj prikladna persona, da ga sesuvate. Čeprav vsi vemo, da je barabin. Vendar je za Koper postoril marsikaj kar predhodnikom ni uspelo. Seveda vsi Koprčani nikoli ne bodo zadovoljni. Tako pač je. Ko se boste lotili vseh, brez izjem, vam bomo verjeli. Do takrat ne modrujte in ne cvilite, če vas kak Popo imenuje z neprimerno besedo. Glede na dosedanje delo in učinke vam kar pristaja.
jezus
# 12.03.2013 ob 20:47
Hja, novinarji... zakaj ste tako prozahodno usmerjeni, nič kaj objektivni, le posnemate svoje ideološke šefe iz ZDA in VB. Mislim, da ima večina novinarjev pri nas oprane možgane. Tudi v ravnanjih Izraela naši novinarji vidijo le vojno proti terorizmu.
1591
# 08.03.2013 ob 13:01
Eugenija Carl ne sodi na RTV Slovenija, temveč na Svet na Kanalu A. Njene populistične, tendenciozne, zmanipulirane in velikokrat žaljive navedbe ne sodijo na nacionalno televizijo, temveč v rumene medije, ki jim je za argumente in resnico figo mar in zanimajo jih samo škandali
Eugenija Carl
link
Zimmermannova obrambna taktika: kaže vloge, ne dovoljenj. Ker jih nima.
5
23. junij 2016 ob 22:00 Razvpiti zdravnik Janez Zimmermann je na svojem blogu, ki ga je nekritično povzel tudi eden izmed medijev, objavil zapis, s katerim poskuša izpodbijati naše poročanje, da za izvajanje operativnih ...
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo