Pogreba Margaret Thatcher se je udeležilo okoli 2.300 ljudi. Foto: Reuters
Pogreba Margaret Thatcher se je udeležilo okoli 2.300 ljudi. Foto: Reuters
Nina Kojima
Nina Kojima poroča iz Londona. Foto: MMC RTV SLO

Rezultate odgovorov so primerjali z anketo, ki so jo opravili novembra leta 1990. Tedaj je bilo 52 odstotkov vprašanih mnenja, da je bilo njeno 11-letno vladanje dobro, 40 odstotkov pa, da je bilo slabo. Danes 47 odstotkov vprašanih meni, da je bilo njeno vladanje dobro, 42 odstotkov pa, da je bilo slabo. Uravnoteženo so vprašani odgovarjali še na vprašanje, ali je bilo 10-letno vladanje Tonyja Blaira dobro ali slabo. Maja leta 2007 jih je 46 odstotkov odgovorilo, da je bilo dobro, 43 odstotkov pa, da je bilo slabo. Danes jih 45 odstotkov ocenjuje, da je bila 10-letna vladavina Blaira dobra, in prav toliko jih meni, da je bila slaba.

Velika Britanija se danes srečuje s podobnimi težavami, kot so bile leta 1979, ko je Thatcherjeva prevzela oblast. Gospodarstvo je brez stimulacije in propada, državni banki Lloyds in RBS se še naprej utapljata v dolgovih, reforme finančnega sektorja so nujno potrebne. V okviru iste ankete so vprašani odgovarjali še, kateri premier bi po njihovem mnenju lahko rešil zdajšnjo krizo. Nedvomna zmagovalka je Margaret Thatcher, o tem je danes prepričanih 31 odstotkov vprašanih, sledi Tony Blair, zanj se je odločilo 21 odstotkov, nato Gordon Brown s 13 odstotki, David Cameron z 12 odstotki in na koncu John Major - sedem odstotkov. Devet odstotkov vprašanih še meni, da nobeden izmed kandidatov ni primeren. Margaret Thatcher je vlado zapustila pred 23 leti, a vseeno bi ji, kot kaže, večina zaupala tudi danes.

Poslednje slovo od železne lady je bilo spodobno in moralno. Kljub napovedim protestov vsaj na videz ni bilo izgredov, policisti protestnikov niso izolirali, ti so bili opazni na kamerah, mediji so dali priložnost izražanja tudi njim. Nekako pa je bilo opaziti, da so protestniki prihajali iz istega kulturnega šoka. Oblačila so bila v nekem na pol smetarskem stilu, na lasiščih polno narastka in povsem neprimerni barvni toni, z njihovih obrazov je bilo začutiti grenkobo, morda surovost. Le kaj je Thatcherjeva storila dekletu, staremu 20 let, ki se še rodilo ni, ko je premierka zapustila svoj položaj? Vprašanje, ki se mi poraja, je tudi, ali ni spodobneje prirediti zabavo in se veseliti ter proslavljati njeno smrt v tistem nekdaj rudarskem mestu, kot pa stati in kričati za tistimi, ki jo imajo v lepem spominu.

K sreči jih je bilo premalo, da bi jih lahko dobro slišali. Policisti so aretirali zgolj tri, seveda bodo s pravimi oziroma natančnimi podatki postregli šele, ko bo primerno. Prav tedaj pa bomo tudi izvedeli, koliko je pogreb stal davkoplačevalce. Pri časopisu Times so predvčerajšnjim poročali, da se stroški gibljejo okoli 11,6 milijona evrov, podobno vsoto navajajo v dan starejši izdaji časopisa Evening Standard. Bojim pa se, da bo dokončna objava vsote lahko spet razlog za kakšen nemir ali celo pustošenje. Množice so spet naveličane in nezadovoljne, prav na dan pogreba so z nacionalnega statističnega urada sporočili, da se je število brezposelnih povečalo in da je v Veliki Britaniji kar 700.000 takšnih, ki so že leto ali več brez zaposlitve.

Pogreba železne lady se je udeležilo okoli 2.300 ljudi, med njimi je bilo 11 premierjev in 17 zunanjih ministrov. Lady Thatcher je pogreb z visokimi vojaškimi častmi tako rekoč zrežirala sama. Večkilometrski žalni sprevod, besedila in glasba so bila v večini delo britanskih avtorjev. Čeprav pogreb ni bil na državni ravni, pa vseeno dejstvo, da se ga je udeležila monarhinja, priča o tem, kako pomembna je bila Lady Thatcher, "uzgodovinjena" na dobrih ali slabih straneh preteklosti.