Kolumne
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 16 glasov Ocenite to novico!
false
Tanja Starič Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Zaradi interesov države

Kolumna Tanje Starič
19. januar 2016 ob 14:12,
zadnji poseg: 19. januar 2016 ob 15:37
Ljubljana - MMC RTV SLO

Cerar je ministra Mramorja zaščitil, kot je dejal, zaradi interesov države. A s tem dejanjem je šokiral - in verjetno dokončno izgubil podporo - tistega dela javnosti, ki je njegovo stranko postavil na vrh oblasti zaradi obljub o novih, višjih etičnih standardih v politiki.

V prvem letu je iz vlade odšlo pet ministrov, nekateri tudi zaradi manjših prekrškov. V primeru Dušana Mramorja pa je pretehtala učinkovitost nad moralo, celo nad zakonom. Očitno brez zdajšnjega finančnega ministra ne bi prav dolgo preživela niti vlada.

Med ključnimi razlogi, zakaj želi predsednik za vsako ceno obdržati v ekipi Dušana Mramorja, je še vedno tudi strah pred odzivi Bruslja in finančnih trgov. Cerar je večkrat poudaril, da je finančni minister spoštovan v tujini. Če je imel premier na politični tehtnici odziv domače javnosti, v kateri so se v zadnjih mesecih kopičili pozivi k odstopu Mramorja in na drugi strani priznanja iz Bruslja in Berlina, je zdaj jasno, kateri strani je dal večjo težo. Vendar ga zato tudi ne bi smelo presenetiti, če bo razumevanja za poteze vlade doma še manj kot doslej.

Minister je kljub seriji napak politično preživel, a sence spornih odločitev se ne bo znebil tako zlahka. Kaže, da so namigi o rekonstrukciji vlade zdaj dokončno pokopani, da pa se stopnjujejo spori v koaliciji, zlasti med največjo in najmanjšo stranko. Premier, ki po novem sporoča, da »ne jamra, ampak išče rešitve« in ki zagotavlja, da vlada ne bo padla, je očitno tudi v zadnji aferi našel prstne odtise političnih zaveznikov.

Kar pa vendarle ni opravičilo za to, da so se znova zabrisale meje med prav in narobe. Minister bo vrnil tisoče evrov nezasluženega dodatka, toda politična cena, ki jo bo zato na koncu plačal predsednik vlade s svojo stranko, utegne biti mnogo, mnogo višja.

Tanja Starič, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
kroksi
# 19.01.2016 ob 16:58
V Sloveniji je vse mogoče. Naš narod je poznan po vzdržljivem trpljenju
abria
# 20.01.2016 ob 07:56
Najvišji interes slovenske pravne države je enakopravnost in delovanje pravne države, ki pa jo je Cerar postavil v drugi ali nevemkateri plan, za razliko od predvolilnih obljub.
Prevara volilcev.
zofija1
# 20.01.2016 ob 20:17
Kako naj človek dela všečno vsem ljudem, če ga neprestano privijajo na natezalnici, enkrat levi, drugič desni. Za piko na i pa je še izpostavljen javnosti, predstavljen kot najslabši človek. Ali ni podobno stanju nekega gospodinjstvu, kjer se vsa žlahta meša v osebne reči gospodinje.?
A*
# 20.01.2016 ob 19:33
Ta afera je prenapihnjena. Na primer vem, da na večini fakultet na seznamih tistih, ki so dobivali dodatke, sploh ni bilo profesorjev oziroma učnega kadra. Tam so bili vzdrževalci, tehniki. In vem, da so bili mediji o tem obveščeni. In vem, da mediji o tem sploh potem niso poročali. Jih ne zanima. Poroča se samo o tistem, kar dviguje naklado.
škoda
# 10.04.2016 ob 15:42
Leva partijska mafija ščiti sama sebe pred desnico, da njim ne zaprejo finančne pipice in ne odkrijejo njihove davčne oaze in ukraden davkoplačevalski denar,ki bi ga desničarji vrnili v državni proračun, zato je CERAR ZAŠČITIL FINANČNEGA MINISTRA.
miro789
# 21.01.2016 ob 14:57
zofija, saj maš prav. Samo moraš upoštevati, da delajo z našim denarjem, ne svojim.
rolj
# 19.01.2016 ob 21:01
"odziv domače javnosti, v kateri so se v zadnjih mesecih kopičili pozivi k odstopu Mramorja

Ne glede na to, kaj si sam mislim o Mramorju, ne razumem zakaj nekateri mislijo, da lahko kar sami izbirajo ministre. Imamo predstavniško demokracijo, kjer na volitvah vsake 4 leta (zadnja leta pogosteje) izberemo voditelje, ki se nato ukvarjajo z vprašanji za katere sami nimamo časa in ne vem zakaj si nato toliko "javnosti" jemlje še pravico menjati ministre, ki mu niso všeč. Tako ne gre.
zofija1
# 20.01.2016 ob 03:43
Ne morem se znebiti občutka, da novinarji v svoji vnemi po obveščenosti prevečkrat izpostavijo svoje lastno mnenje. Ustvarjanje afer, ob vseh težavah, ki nas pestijo, je očitno najlažje delo. Ljudje smo postali "poligon", "hvaležen" za vsako slabo novico. Kaj pa dobre novice, rezultati?
Tanja Starič
link
Komentar: Obrambni ukrep v predvolilni ofenzivi
123
15. marec 2018 ob 07:14 Če oluščimo presenetljivo ostre besede, s katerimi je odhajajoči predsednik slovenske vlade Miro Cerar sinoči dramatično pojasnil svoj odstop, je sporočilo jasno.
Več novic ...
Kazalo