Matjaž Trošt
Dobro in zlo
Kolumna Matjaža Trošta, 18. marec 2017 ob 06:25 Na Nizozemskem se ni zgodilo nič posebnega, kar je verjetno zelo dober znak, ker se na Nizozemskem le redko zgodi kaj takega, kar bi nas sicer presunilo in o čemer bi svetovna javnost znala kaj ...
23
Pet scenarijev
35
4. marec 2017 ob 06:38 Pred nami je očitno obdobje razmisleka o tem, v kakšni Evropi želimo živeti. Pet mogočih scenarijev, ki jih je med tednom predstavil prvi mož Evropske komisije Juncker, je izhodišče, ne cilj.
Dva odstotka
53
18. februar 2017 ob 06:37 V Bruslju so predstavniki evropskih članic Severnoatlantskega zavezništva kar tekmovale v izrazih razumevanja za ameriška stališča, da je treba za skupno varnost storiti več. Koliko in kaj več?
Evropa brez hitrosti
31
11. februar 2017 ob 06:16 Razprava o Evropski uniji več hitrosti se znova vrača v ospredje.
Kaj pa, če jim uspe?
31
28. januar 2017 ob 06:34 Laži in sprenevedanja, ki so jih kot legitimno javno razpravo v zadnjih mesecih in letih naplavila referendum o brexitu ter zadnje ameriške volitve, ne morejo spremeniti vtisa, da je ključna skrb ...
Čas streznitve
78
14. januar 2017 ob 06:24 Leto v znamenju spremembe v Beli hiši se obeta. Donald Trump je vozovnica v neznano. Ali bo to neznano dobro ali slabo, bomo verjetno kmalu izvedeli. Veselimo se torej teh nekaj dni, ki ostajajo?
Leto in pol
10
24. december 2016 ob 06:54 Če smo pri ravnanju dvojca Merkozy pred leti govorili o na novo odkriti moči vodilnih držav v evropskem projektu, je leto, ki se izteka, moč preneslo stran od vodilnih političnih osebnosti ter ...
Dan človekovih pravic Globalizacija, ki je marsikoga med nami v preteklih letih privedla do protiglobalizacijskih stališč, se je skozi zadnja vrata znova vrnila v politično razpravo.
9
Mnenja in glasovi Britansko glasovanje za brexit in zmaga Donalda Trumpa v ZDA sta v medijsko in javno razpravo vnesla bistveno več previdnosti.
35
Tornado To so izjemni časi. Tako ogromnih premikov, kot jih doživljamo v zadnjih mesecih in letih, ni bilo v Evropi in na Zahodu vse od propada komunizma, premikov in vojn, ki so sledili.
50
Ceta danes, jutri, nikoli? Ceta prinaša vprašanje, ali je v postopku potrjevanja preveč ali premalo demokracije. In zakaj je odgovor na oba dela vprašanja: »Drži«. Cete morda ne bo, a ostal bo grenak priokus.
49
Sol in kis Zanimivo je, da smo skoraj štiri mesece po britanski odločitvi za izstop iz EU-ja še vedno le pri razpravi, kaj brexit sploh pomeni. Zapleten postopek in predvsem nejasen izkupiček.
11
Pogled z gradu Voditelji evropske sedemindvajseterice so se v petek zaprli na grad in razmišljali o tem, kako Evropsko unijo in njene politične elite približati volivcem, državljanom, vam.
17
Za denarnice gre V Evropski uniji se vrstijo sestanki voditeljev, ki se po večini odvijajo za zaprtimi vrati brez nastopov pred mediji.
3
Sarko 2.0 Napoved nekdanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja, da se znova poteguje za vstop v Elizejsko palačo, prinaša novo dinamiko v predsedniško tekmo.
4
Plažna reportaža* Enajst občin od 16 na Azurni obali (departma Alpes-Maritime) je do včeraj sprejelo odlok o prepovedi nošnje burkinija na tamkajšnjih plažah.
92
Evropska pot nikamor Trenutno močno zaostrena retorika med Evropsko unijo, prednjačita predvsem Avstrija in Nemčija, in Turčijo je bržčas posledica nakopičenih frustracij ob reševanju migrantske krize.
46
Nekaj povsem drugega Brexit je zmaga populizma in praznih puhlic, kakršna se verjetno obeta še kje po pretreseni Evropski uniji. Nigel Farage je bil včasih le človek z idejo.
88
Izstop skozi zadnja vrata? Bliže je odločitev britanskih volivcev glede prihodnjega članstva v Evropski uniji, manj jasno je, kaj prinaša tak izstop.
26
Poplave, stavke in nogomet V zadnjih dneh sem prebral kar nekaj besedil, ki so risala popolnoma nasprotne slike trenutnih razmer v Franciji.
9
Kazalo