Matjaž Trošt
Brexit za vsako ceno
Kolumna bruseljskega dopisnika, 9. december 2017 ob 06:20 Včerajšnji dogovor glede brexita še zdaleč ne pomeni rešitve.
46
Varnost in mi
54
18. november 2017 ob 07:34 Varnostne razmere v Evropski uniji so zaostrene. Sekundarne migracije problematične. Francija celo omenja stalno navzočo teroristično grožnjo.
O nadzoru in elektriki
2
14. oktober 2017 ob 07:46 Pred Salzburgom v smeri proti Münchnu se navadno ustavim na katerem od postajališč in si ogledam časovnico poti prek avstrijsko-nemške meje.
Forma je, vsebine ni
37
30. september 2017 ob 06:59 Za nami je teden poln idej in vizij. Prednjačil je predvsem francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je svoji viziji prihodnje Evrope namenil dvourno goreče nastopanje na Sorboni.
Junckerjev svet
44
16. september 2017 ob 06:45 Težko na kratko orišem Jean-Clauda Junckerja. Ne zato, ker bi bil tako zelo kompleksna ali večplastna osebnost.
Čakanje na Merklovo
34
2. september 2017 ob 06:44 V Evropski uniji ta čas vlada zatišje Že v zadnjih mesecih pred poletnimi počitnicami se je zdelo, da se države ne prepirajo med sabo na glas o tem, katera ima bolj prav pri ravnanju z begunci ali ...
Ta nesrečna Komisija
19
22. julij 2017 ob 08:57 Moč Evropske komisije je težko določljiva, njen politični položaj ali njena moč v EU-ju ni popolnoma jasna. Pogosto se dogaja, da je Bruselj sočasno zaveznik in sovražnik.
25 sekund Vsaj toliko časa je trajal zadnji, poslovilni stisk rok med predsednikoma ZDA in Francije po včerajšnji vojaški paradi na Elizejskih poljanah.
17
Dan potem Včerajšnji izrek sodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško bi lahko bil nov fantastičen dan.
42
Po Kohlu Vedno ko se poslovi nekdo, ki je v svojem življenju storil nekaj pomembnega, velikega, daljnosežnega, dobrega, se vprašamo, kdo je danes tisti, čigar modrost bodo/bomo čez desetletja cenili.
5
Mir na svetu Verjetno je ena najbolj čislanih človeških lastnosti dvom. Se pravi, da ne verjamemo vsemu, kar slišimo, preberemo, temveč za to želimo dodatne podatke, dodatna mnenja. Do tod je dvom smiseln.
81
Čezstrankarska simfonija Emmanuela Macrona Povolilna in obenem še predvolilna Francija za navajene urejenih političnih delitev predstavlja kaos.
26
Odštevanje V zadnjih dneh so francoski politiki javnost zasuli s svarili pred Marine Le Pen in pozivi volivcem, naj volijo in pri tem, če se da, izberejo Emmanuela Macrona. Ta ima za sabo tako rekoč ves svet.
32
Terorizem naš vsakdanji Morda se bo prebralo preveč banalno, a kolone, ki jih v zadnjih dneh s prezirom opazujete na mejnih prehodih med Slovenijo in Hrvaško, so dejanska posledica terorizma zadnjih dveh let v Evropski ...
90
Dobro in zlo Na Nizozemskem se ni zgodilo nič posebnega, kar je verjetno zelo dober znak, ker se na Nizozemskem le redko zgodi kaj takega, kar bi nas sicer presunilo in o čemer bi svetovna javnost znala kaj ...
23
Pet scenarijev Pred nami je očitno obdobje razmisleka o tem, v kakšni Evropi želimo živeti. Pet mogočih scenarijev, ki jih je med tednom predstavil prvi mož Evropske komisije Juncker, je izhodišče, ne cilj.
35
Dva odstotka V Bruslju so predstavniki evropskih članic Severnoatlantskega zavezništva kar tekmovale v izrazih razumevanja za ameriška stališča, da je treba za skupno varnost storiti več. Koliko in kaj več?
53
Evropa brez hitrosti Razprava o Evropski uniji več hitrosti se znova vrača v ospredje.
31
Kaj pa, če jim uspe? Laži in sprenevedanja, ki so jih kot legitimno javno razpravo v zadnjih mesecih in letih naplavila referendum o brexitu ter zadnje ameriške volitve, ne morejo spremeniti vtisa, da je ključna skrb ...
31
Čas streznitve Leto v znamenju spremembe v Beli hiši se obeta. Donald Trump je vozovnica v neznano. Ali bo to neznano dobro ali slabo, bomo verjetno kmalu izvedeli. Veselimo se torej teh nekaj dni, ki ostajajo?
78
Kazalo