Matjaž Trošt
Ta nesrečna Komisija
Kolumna Matjaža Trošta, 22. julij 2017 ob 08:57 Moč Evropske komisije je težko določljiva, njen politični položaj ali njena moč v EU-ju ni popolnoma jasna. Pogosto se dogaja, da je Bruselj sočasno zaveznik in sovražnik.
19
25 sekund
17
15. julij 2017 ob 07:25 Vsaj toliko časa je trajal zadnji, poslovilni stisk rok med predsednikoma ZDA in Francije po včerajšnji vojaški paradi na Elizejskih poljanah.
Dan potem
42
30. junij 2017 ob 06:30 Včerajšnji izrek sodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško bi lahko bil nov fantastičen dan.
Po Kohlu
5
17. junij 2017 ob 06:39 Vedno ko se poslovi nekdo, ki je v svojem življenju storil nekaj pomembnega, velikega, daljnosežnega, dobrega, se vprašamo, kdo je danes tisti, čigar modrost bodo/bomo čez desetletja cenili.
Mir na svetu
81
3. junij 2017 ob 07:59 Verjetno je ena najbolj čislanih človeških lastnosti dvom. Se pravi, da ne verjamemo vsemu, kar slišimo, preberemo, temveč za to želimo dodatne podatke, dodatna mnenja. Do tod je dvom smiseln.
Čezstrankarska simfonija Emmanuela Macrona
26
20. maj 2017 ob 07:07 Povolilna in obenem še predvolilna Francija za navajene urejenih političnih delitev predstavlja kaos.
Odštevanje
32
6. maj 2017 ob 06:55 V zadnjih dneh so francoski politiki javnost zasuli s svarili pred Marine Le Pen in pozivi volivcem, naj volijo in pri tem, če se da, izberejo Emmanuela Macrona. Ta ima za sabo tako rekoč ves svet.
Terorizem naš vsakdanji Morda se bo prebralo preveč banalno, a kolone, ki jih v zadnjih dneh s prezirom opazujete na mejnih prehodih med Slovenijo in Hrvaško, so dejanska posledica terorizma zadnjih dveh let v Evropski ...
90
Dobro in zlo Na Nizozemskem se ni zgodilo nič posebnega, kar je verjetno zelo dober znak, ker se na Nizozemskem le redko zgodi kaj takega, kar bi nas sicer presunilo in o čemer bi svetovna javnost znala kaj ...
23
Pet scenarijev Pred nami je očitno obdobje razmisleka o tem, v kakšni Evropi želimo živeti. Pet mogočih scenarijev, ki jih je med tednom predstavil prvi mož Evropske komisije Juncker, je izhodišče, ne cilj.
35
Dva odstotka V Bruslju so predstavniki evropskih članic Severnoatlantskega zavezništva kar tekmovale v izrazih razumevanja za ameriška stališča, da je treba za skupno varnost storiti več. Koliko in kaj več?
53
Evropa brez hitrosti Razprava o Evropski uniji več hitrosti se znova vrača v ospredje.
31
Kaj pa, če jim uspe? Laži in sprenevedanja, ki so jih kot legitimno javno razpravo v zadnjih mesecih in letih naplavila referendum o brexitu ter zadnje ameriške volitve, ne morejo spremeniti vtisa, da je ključna skrb ...
31
Čas streznitve Leto v znamenju spremembe v Beli hiši se obeta. Donald Trump je vozovnica v neznano. Ali bo to neznano dobro ali slabo, bomo verjetno kmalu izvedeli. Veselimo se torej teh nekaj dni, ki ostajajo?
78
Leto in pol Če smo pri ravnanju dvojca Merkozy pred leti govorili o na novo odkriti moči vodilnih držav v evropskem projektu, je leto, ki se izteka, moč preneslo stran od vodilnih političnih osebnosti ter ...
10
Dan človekovih pravic Globalizacija, ki je marsikoga med nami v preteklih letih privedla do protiglobalizacijskih stališč, se je skozi zadnja vrata znova vrnila v politično razpravo.
9
Mnenja in glasovi Britansko glasovanje za brexit in zmaga Donalda Trumpa v ZDA sta v medijsko in javno razpravo vnesla bistveno več previdnosti.
35
Tornado To so izjemni časi. Tako ogromnih premikov, kot jih doživljamo v zadnjih mesecih in letih, ni bilo v Evropi in na Zahodu vse od propada komunizma, premikov in vojn, ki so sledili.
50
Ceta danes, jutri, nikoli? Ceta prinaša vprašanje, ali je v postopku potrjevanja preveč ali premalo demokracije. In zakaj je odgovor na oba dela vprašanja: »Drži«. Cete morda ne bo, a ostal bo grenak priokus.
49
Sol in kis Zanimivo je, da smo skoraj štiri mesece po britanski odločitvi za izstop iz EU-ja še vedno le pri razpravi, kaj brexit sploh pomeni. Zapleten postopek in predvsem nejasen izkupiček.
11
Kazalo