Matjaž Trošt
Mlačna vojna
Kolumna Matjaža Trošta, 17. marec 2018 ob 08:02 V bistvu nič novega: Rusija se je znova vrnila v osrčje evropskih razprav o varnosti, načinu življenja, ranljivosti trenutne ureditve sveta.
87
Trgovinske vojne
46
3. marec 2018 ob 06:29 "Ne bomo uporabili tviterja," je dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije in dodal, da niso ključne besede, ki jih bodo uporabili, temveč dejanja.
Ljubezen v srcu Evrope
51
17. februar 2018 ob 06:11 Veliko razprav v zadnjem obdobju sproža vprašanje, kaj storiti z izpraznjenimi sedeži v Evropskem parlamentu, potem ko se bodo od EU-ja poslovili britanski poslanci.
Azil in tegobe solidarnosti
46
27. januar 2018 ob 06:38 V minulem tednu so se znova izrisale razlike med članicami EU-ja glede migracij.
Evropeizacija Balkana kot nuja
35
13. januar 2018 ob 06:13 V teh prvih šestih mesecih leta se obeta izrazito veliko poudarjanje pomena širitve Evropske unije, maja je predvideno še posebno zasedanje voditeljev Unije in držav Zahodnega Balkana.
Brexit za vsako ceno
46
9. december 2017 ob 06:20 Včerajšnji dogovor glede brexita še zdaleč ne pomeni rešitve.
Varnost in mi
54
18. november 2017 ob 07:34 Varnostne razmere v Evropski uniji so zaostrene. Sekundarne migracije problematične. Francija celo omenja stalno navzočo teroristično grožnjo.
O nadzoru in elektriki Pred Salzburgom v smeri proti Münchnu se navadno ustavim na katerem od postajališč in si ogledam časovnico poti prek avstrijsko-nemške meje.
2
Forma je, vsebine ni Za nami je teden poln idej in vizij. Prednjačil je predvsem francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je svoji viziji prihodnje Evrope namenil dvourno goreče nastopanje na Sorboni.
37
Junckerjev svet Težko na kratko orišem Jean-Clauda Junckerja. Ne zato, ker bi bil tako zelo kompleksna ali večplastna osebnost.
44
Čakanje na Merklovo V Evropski uniji ta čas vlada zatišje Že v zadnjih mesecih pred poletnimi počitnicami se je zdelo, da se države ne prepirajo med sabo na glas o tem, katera ima bolj prav pri ravnanju z begunci ali ...
34
Ta nesrečna Komisija Moč Evropske komisije je težko določljiva, njen politični položaj ali njena moč v EU-ju ni popolnoma jasna. Pogosto se dogaja, da je Bruselj sočasno zaveznik in sovražnik.
19
25 sekund Vsaj toliko časa je trajal zadnji, poslovilni stisk rok med predsednikoma ZDA in Francije po včerajšnji vojaški paradi na Elizejskih poljanah.
17
Dan potem Včerajšnji izrek sodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško bi lahko bil nov fantastičen dan.
42
Po Kohlu Vedno ko se poslovi nekdo, ki je v svojem življenju storil nekaj pomembnega, velikega, daljnosežnega, dobrega, se vprašamo, kdo je danes tisti, čigar modrost bodo/bomo čez desetletja cenili.
5
Mir na svetu Verjetno je ena najbolj čislanih človeških lastnosti dvom. Se pravi, da ne verjamemo vsemu, kar slišimo, preberemo, temveč za to želimo dodatne podatke, dodatna mnenja. Do tod je dvom smiseln.
81
Čezstrankarska simfonija Emmanuela Macrona Povolilna in obenem še predvolilna Francija za navajene urejenih političnih delitev predstavlja kaos.
26
Odštevanje V zadnjih dneh so francoski politiki javnost zasuli s svarili pred Marine Le Pen in pozivi volivcem, naj volijo in pri tem, če se da, izberejo Emmanuela Macrona. Ta ima za sabo tako rekoč ves svet.
32
Terorizem naš vsakdanji Morda se bo prebralo preveč banalno, a kolone, ki jih v zadnjih dneh s prezirom opazujete na mejnih prehodih med Slovenijo in Hrvaško, so dejanska posledica terorizma zadnjih dveh let v Evropski ...
90
Dobro in zlo Na Nizozemskem se ni zgodilo nič posebnega, kar je verjetno zelo dober znak, ker se na Nizozemskem le redko zgodi kaj takega, kar bi nas sicer presunilo in o čemer bi svetovna javnost znala kaj ...
23
Kazalo