Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 22 glasov Ocenite to novico!
Andrej Gnezda
Andrej Gnezda. Foto: BoBo

Dodaj v

Znebimo se fosilov

Dnevnik nevladnika (13)
5. oktober 2017 ob 15:28
Ljubljana - MMC RTV SLO

Verjetno ste že pozabili na nastop premierja Cerarja pred novinarji, v katerem je uporabil rekvizit z napisom "Slovenec sem, ne jamram, iščem rešitve". Nanj sem se znova spomnil, ko sem poslušal sporočila gospodarske zbornice in ministrstev o okoljskih dajatvah v Sloveniji.

Ta lahko strnemo v dve poglavitni kratki sporočili, in sicer da so okoljske dajatve v Sloveniji visoke (celo med najvišjimi v EU-ju) in bremenijo slovensko gospodarstvo ter da so obnovljivi viri energije zaradi subvencij pregrešno dragi. Kreativno interpretirati podatke ali poudarjati le eno plat zgodbe, da bi dosegli zasebno korist, ni le vprašljivo z vidika lastne kredibilnosti, temveč tudi etično nesprejemljivo. Dejstvo je namreč, da stopnje okoljskih dajatev niso bistveno višje od povprečja v EU-ju, kljub temu pa se v državno blagajno od tega nakaplja sorazmerno veliko sredstev. A kaj, ko to ni rezultat visokih okoljskih davkov, temveč visoke porabe energije v Sloveniji, predvsem v prometu in nekaterih sektorjih industrije.

Smo med rekorderji, ko gre za porabo goriv v prometu, zelo visoko pa v EU-ju kotiramo tudi na neslavni lestvici po deležu energetsko in emisijsko intenzivne industrije. Slovenska industrija v povprečju močno zaostaja za povprečjem EU-ja, ko gre za učinkovito rabo energije. Prostora za prihranke je še veliko. Tega v retoriki Gospodarske zbornice Slovenije, reprezentativnega predstavnika slovenskega gospodarstva, ne boste slišali. Bodo pa znali zelo hitro omeniti, da visoke okoljske dajatve bremenijo konkurenčnost našega gospodarstva, čeprav dejanski podatki kažejo, da levji delež okoljskih dajatev v Sloveniji plačajo gospodinjstva, medtem ko del gospodarstva uživa kopico odpustkov v obliki oprostitve plačil, znižanih davčnih stopenj ali vračila trošarin.

V nekaterih primerih, kot je na primer dodatek za učinkovito rabo energije, ki ga je vlada leta 2015 energetsko intenzivnemu delu gospodarstva znižala za 50 odstotkov in sočasno dvignila drugim odjemalcem energije, te odpustke neposredno plačujemo vsi drugi uporabniki. Taki odpustki za največje porabnike energije in onesnaževalce so nepravični, saj jih neposredno krijemo mi, prebivalci, z višjimi davki, lastnim zdravjem in uničenim okoljem.

Hkrati takšna (davčna) politika ne prispeva k zmanjšanju porabe energije, kar mora biti prvi in osrednji cilj energetske politike. Šele potem lahko razpravljamo o obnovljivih virih energije, kjer je prav tako razprava pogosto enoznačna in zavajajoča. V Sloveniji letno za subvencije obnovljivim virom energije namenimo okoli 100 milijonov evrov. Vendar (in gre za zelo velik vendar!) pa za subvencije za fosilna goriva namenimo še več. V letu 2014 smo na primer za obnovljive vire namenili 103 milijone evrov, za fosilna goriva pa kar 146 milijonov evrov subvencij. Vztrajno opozarjanje na subvencije za obnovljive vire je učinkovita taktika, da prikriješ lastno snovno in energetsko potratnost in večmilijonske olajšave, ki ti jih država podeljuje za spodbujanje rabe fosilnih goriv. Takšna zavajajoča razprava ne bo pripomogla k temu, da bi prešli v zeleno gospodarstvo in se znebili fosilnih goriv, predvsem pa ne bo rešila strukturnih težav slovenskega gospodarstva, kot sta snovna in energetska potratnost, ki v resnici znižujeta konkurenčnost gospodarstva.

Če za konec skladno s premierjevim duhom prenehamo "jamrati" in predlagamo rešitev, je ta na dlani. Prehod v zaželeno trajnostno družbo, ki bo varovala naše zdravje in okolje, se ne bo zgodil brez aktivne ekonomske in finančne politike države. Zelena proračunska reforma je najcenejša in najučinkovitejša rešitev za podjetja in državo v prehodu na ekonomsko učinkovito in inovativno gospodarstvo ter družbo blagostanja. To dokazujejo države, ki so takšno reformo že izvedle. Slovenija se v razvojnih strategijah opredeljuje za trajnostni razvoj in prehod v zeleno gospodarstvo in se v tujini trži kot zelena destinacija, vprašanje pa je, kdaj bo slovenska politika prešla od besed k dejanjem.

Rubrika nastaja v sodelovanju s CNVOS-jem – Centrom za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij.

Andrej Gnezda, vodja projektov Umanotera
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
apollo11
# 05.10.2017 ob 16:41
Dajte se prosim vi v Umanoteri prvo odrezati od javnega denarja, s tem boste največ naredili za naš proračun in naše davkoplačevalce.

Pišite, razmišljajte, raziskujete....delajte karkoli, samo ne iz javnega denarja. Saj ste vendar civilna družba ali kako? Najdite si vire financiranja izven državnih sredstev.
LosAlamos
# 05.10.2017 ob 22:39
Kr neki. Fajn bi bilo še podkrepiti s kakšno študijo ne samo igrati na čustva. ;)

Je pa res, da si take stvari folk zlahka zapomni. Skor tk ko Pahorjevo jamranje pa Janševo žuganje. Skratka politično jamranje.
mmeeddoo
# 06.10.2017 ob 10:14
"Slovenska industrija v povprečju močno zaostaja za povprečjem EU-ja, ko gre za učinkovito rabo energije."

Seveda, ko pa "slovenski uspešnež" kupuje 20 let stare stroje iz EU, jih prebarva in za njih koristi še EU sredstva.
Delavci pa moramo po kvaliteti konkurirat EU, po plači pa "konkurenčnejši" delovni sili.
figlio
# 07.10.2017 ob 21:13
Z subvencijami le podpiramo nemško industrijo in tiste posameznike v Sloveniji, ki itak imajo denar npr. za sončno elektrarno.

Bla, bla, bla.
LosAlamos
# 06.10.2017 ob 20:33
elGoyc
"Zanima me kako država subvencionira fosilna goriva? (če kdo ve)"

Saj se hecaš. Še CRM mehanizma niso podprli, ker folk ni zastopu zakaj sploh gre. Fosilnih goriv ne subvencionira nihče.

Bo pa za subvencije za solarne elektrarne porabljenih preko dve milijardi sredstev.
kotzi
# 09.10.2017 ob 12:03
dobivajo denar od vlade..pa se majo za nevladne..kr nekkki....larifari....pa se kako ste odvisnoi od denarja vlade..in boste pac plesali tako kot pravi vlada
elGoyc
# 06.10.2017 ob 15:12
Članek je zame v določenih točkah povsem nerazumljiv.
Kar se tiče varčevanja z energijo se sicer povsem strinjam, da bi se industrijo lahko bolj spodbujalo v tovrstne naložbe, a obstatajo določene panoge, kjer je varčevanje izjemno težko. Lahko se izbolša učinkovitost določenega stroja recimo pri prehodu s električno gnane hidravlike na pogon direktno z elektromotorji, a pri recimo gretju zakoni termodinamike ne omogočajo bistvene spremembe.

Zanima me kako država subvencionira fosilna goriva? (če kdo ve)
Katere države so že izvedle to "zeleno" reformo? (Vem da se Avstrija precej trudi in da imata Norveška in Švedska dobre hidrološke pogoje in nizko gostoto prebivalstva, ostali so na premogu in uranu)
kotzi
# 09.10.2017 ob 12:02
a to ste vi k ste dal soglasje za magno..kuk denarja ste kaj dobil
nikagaja
# 05.10.2017 ob 22:57
bravo andrej. dobro povedano.
tesnilo
# 05.10.2017 ob 17:11
daj ne joci, apollo. si sploh prebral clanek?
Dnevnik nevladnika
link
Kako pa kaj vaš sluh?
8. september 2017 ob 06:40 "Kar tjale k steni stopite." Šepet. "Slišite?" "Slišim," odvrnem zdravniku. "Tudi z vašim sluhom je vse v redu," je zadovoljen zdravnik na rednem službenem pregledu.
Več novic ...
Kazalo