Niki Zupanc se zdi stol kot oblikovalski predmet zanimiv, ker
Niki Zupanc se zdi stol kot oblikovalski predmet zanimiv, ker "je tako vsakdanji, a tako omejen v smislu izdelave, funkcije, materiala, finančnega okvira, podjetja, s katerim sodeluješ. Veliko stvari moraš upoštevati, če si lahko kreativen znotraj teh omejitev, je lahko oblikovalski kos res presežek." Foto: Center za kreativnost

Obsežen oblikovalski opus Nike Zupanc zajema skorajda vse vrste predmetov za dom in bivanje, od pohištva, delovnih miz in zof do lestencev ter celo desk za deskanje. V zagrebški City Plazi se do sredine aprila predstavlja z izborom stolov, od najnovejših kosov, ki jih je oblikovala za Natuzzi, do zgodnejših kosov za Moroso. Med drugim je oblikovala stole tudi za Dior, pa tudi za številne druge prestižne blagovne znamke, so poudarili organizatorji zagrebške razstave.

Sorodna novica Nika Zupanc: "V oblikovalski stroki res ne moreš nič narediti na lepe oči"

Iskanje eklektičnosti, ki si je prislužila oznako "pankovske elegance"
Kot so dodali, oblikovalka skozi ikonično oblikovane predmete interpretira sodobno kulturo in preizkuša meje tehnologij ter materialov. Njeni kosi nosijo izrazito osebno in pripovedno noto, ki so jo v ameriški izdaji revije Elle označili za "pankovsko eleganco", so še navedli v napovedi razstave.

Zupanc se je v ponedeljek udeležila odprtja razstave. Vodila je oblikovalsko delavnico za otroke in se predstavila hrvaškim medijem. "Z vsakim svojim projektom se trudim izzivati racionalno in trezno, tako da dam glas intuitivnemu, eklektičnemu in intimnemu. Ne maram uniformiranosti," je povedala v pogovoru za današnji Večernji list, v katerem je dodala, da si je morda ravno zaradi tega priborila svoje mesto na sceni.

Pri svojem delu je kot pomembno poudarila oblikovanje predmetov, ki niso potrošniško blago. "Vedno dajem prednost kakovosti, natančneje materialom, ki bodo prestali test časa, in predmetom, ki bodo že s tem, da so oblikovalsko brezčasni in kakovostno dolgotrajni, tudi trajnostni," je dejala. Med drugim je povedala, da je pred kratkim oblikovala tudi notranjost nekega stanovanja v Zagrebu in da se je preizkusila tudi pri oblikovanju očal.

Sorodna novica Nika Zupanc se predstavlja s stoli, ki jih je oblikovala za svetovno znane znamke

Nika Zupanc, ki od leta 2008, ko je ustanovila svoj studio, deluje kot samostojna oblikovalka, danes razvija projekte za svetovno uveljavljena podjetja. Za prestižne naročnike oblikuje zaključene kolekcije, interierje ali prostorske instalacije, kot je bila denimo Room of one's own za Dior. Izdelke v omejenih serijah razvija tudi v sklopu svoje lastne blagovne znamke – Nika Zupanc.

Med oblikovalske zvezde jo je izstrelila luč
Mednarodno prepoznavnost je oblikovalka dosegla s svetilko Lolita, ki je postala del kolekcije podjetja Moooi. To jo je k sodelovanju povabilo takoj po njeni samostojni predstavitvi na milanskem tednu oblikovanja leta 2009.