Beremo
slice
Ivo Svetina: Strašni delavci
S knjižnega trga, 27. januar 2015 ob 10:35 Naslov pesniške zbirke Strašni delavci , v kateri so pesmi iz obdobja zadnjih petih let, si je Ivo Svetina izposodil pri Arthurju Rimbaudu, ki je leta 1781 pisal pismo Paulu Demenyju, znano kot ...
3
José Saramago: Kameni splav
21. januar 2015 ob 16:28 V popularni kulturi nemara najbolj znani primer kontinentalne odcepitve najdemo v Kusturičevem Podzemlju (1995), v katerem se v zgodbi o postopnem razpadu Jugoslavije v zadnjem prizoru od celine ...
Marij Čuk: Zibelka neba in dna
20. januar 2015 ob 11:00 Osma pesniška zbirka Tržačana Marija Čuka ima naslov Zibelka neba in dna. Predgovor vanjo je napisal Boris Paternu in ga začel z ugotovitvijo: „Naslov je ironičen.
Miljana Cunta: Pesmi dneva
6. januar 2015 ob 09:29 Čeprav so eksistencialistično-duhovne pesmi Miljane Cunta v knjigi Pesmi dneva brez verzov in so postavljene kot pripovedni fragmenti, je govorica opisa situacije in izrekanja stanj navidezno ...
Jonathan Franzen: Kako biti sam
1
23. december 2014 ob 10:08 Zbirka esejev Jonathana Franzna z naslovom Kako biti sam potrjuje avtorjeve nazore, ki so jih zadnje čase promovirali tako množični kot družabni mediji.
Veronika Simoniti: Kameno seme Romaneskni prvenec Veronike Simoniti Kameno seme se začne z odprto rano, ki ostro zareže v že tako problematične odnose med liki in jih končno prisili v konfrontacijo.
1
Gledališča brez gledalca ni ... pa tudi gledalca brez gledališča ni V Knjižnici Mestnega gledališča ljubljanskega je izšlo delo nemškega teatrologa Jensa Ro k med igralci in gledalci.
1
Meta Kušar: Vrt Na platnicah pesniške zbirke Mete Kušar Vrt barvna fotografija zeleno-belo-modrega, pomladno brstečega cvetja napoveduje vsebino: šopke besed. Razprostrtih povsod, prepuščenih tudi drugim.
Don DeLillo: Kozmopolis Don DeLillo je še eden izmed povojnih, zdaj tako rekoč kanoniziranih ameriških romanopiscev in esejistov, ki je bil v Sloveniji do zdaj nerazumljeno ignoriran.
Zoran Knežević: Dvoživke umirajo dvakrat Nobeno presenečenje ni, če prvenci vzbudijo pozornost in ponudijo tako kakovostno bralno izkušnjo kot dela že izkušenih avtorjev.
2
Janez J. Švajncer: General Rudolf Maister – zamolčano Slovenski brigadir, zgodovinar, pisatelj, novinar, muzealec, pravnik, urednik, veteran vojne za Slovenijo – vse to so javne oznake Janeza J. Švajncerja, avtorja knjige General Rudolf Maister – ...
3
Lado Kralj: Če delaš omleto Roman Lada Kralja Če delaš omleto v naslovu priklicuje ruski pregovor, da je v tem primeru pač treba razbiti kakšno jajce.
Tomo Podstenšek: Sredi pajkove mreže Devetsto dvanajst evrov in štirideset centov ostane v denarnici mladega moškega, ko stopi z vlaka, kupi časopis in plača kavo v bifeju blizu železniške postaje industrijskega mesta.
Miljenko Jergović: Oče Miljenko Jergović, eden najbolj znanih in najbolj čislanih piscev z območja nekdanje Jugoslavije, se nam na pičlih 150 straneh žepnega formata razkrije kot nikoli doslej.
3
Andrej E. Skubic: Samo pridi domov Andrej E. Skubic se v svojih romanih in kratkih zgodbah ukvarja z razcepom v realnosti oziroma v literarnih osebah, pa naj gre za v času in prostoru izgubljene in norosti izpostavljene prevajalce ...
1

Citat
link
Chris Dercon
29. januar 2015 ob 21:57 "In morda je prav zato Nemčija, ki je v preteklosti prestala vsa ta turbulentna obdobja in ki se je morala vedno znova izumiti kot demokratična država, vzgojila vse te izvrstne umetnike. Morda je ...
Več novic ...
Izbor
Kazalo