Beremo
slice
Petra Kolmančič: P(l)ast za p(l)astjo
Delo aktualne Veronikine nagrajenke je izšlo pri Založbi Pivec, 27. avgust 2014 ob 13:42 Pesnica Petra Kolmančič je po izobrazbi filozofinja in sociologinja kulture. Nič čudnega torej, da se je filozofija naselila v njene pesmi, toda pri tem se ni zgodilo, da bi jim zagospodovala.
Kurt Vonnegut ml.: Klavirski avtomat
2
26. avgust 2014 ob 17:40 Vonnegut, ameriški satirik, humanist in kritik družbenih anomalij, je leta 1952 objavil romaneskni prvenec Klavirski avtomat (Player Piano), s katerim je takoj zacementiral prepoznavni slog.
Cvetka Bevc: Libar
25. avgust 2014 ob 16:12 "Nepopisani listi so kot gajbica za backa iz Malega princa," pravi Adam Jereb, junak Libarja, s katerim se začne istoimenska zbirka zgodb Cvetke Bevc.
Ilan Pappe: Ideja Izraela
62
15. avgust 2014 ob 16:36 Medtem ko je Izrael, oziroma ideja Izraela, za nekatere zgodba o odrešitvi, junaštvu in zgodovinski pravici, je za vedno več ljudi simbol zatiranja, kolonizacije in etničnega čiščenja.
Barbara Jurič: Iskanje hrane
14. avgust 2014 ob 12:06 Prvenec Barbare Jurič Iskanje hrane že z naslovom sugerira, da gre za poezijo, ki stavi vsaj na konotativno raven, če že ne na metafore in druge figure.
Jure Jakob: Delci dela Nova pesniška zbirka Jureta Jakoba Delci dela je dobila naslov po osrednjem ciklu petnajstih pesmi, sestavljenih iz nizov trivrstičnih verzov.
David Graeber: Fragmenti anarhistične antropologije Kratko uvodno besedilo pojasni, da Fragmenti anarhistične antropologije , ki so zbir misli, osnutkov potencialnih teorij in manifestov, prinašajo " bežen pogled na očrt korpusa radikalne teorije, ki ...
3
Manfred Koch: Lenoba "Demoniziranje lenobe je očitno hrbtna plat malikovanja dela. Zato je priporočljivo, da si na hitro prikličemo v spomin zgodovino zelo različnih odnosov do dela. Potem se bo pokazalo, da lenoba, ...
Milan Jesih: Lahkoda Čeprav je Milan Jesih prvo knjigo leta 1972 naslovil zelo modernistično Uran v urinu, gospodar!, podobno, vendar malo manj bizarno, tudi še dve – Kobalt in Volfram –, je leta 1989 s knjigo, ki ji je ...
Blaž Lukan: Pričakujem pozornost Blaž Lukan se v zbirki Pričakujem pozornost posveča predvsem vprašanju zasebnega in javnega ob jeziku kritike in satire.
Ne morejo nas predstavljati (ponovno izumljanje demokracije od Grčije do Occupya) V času liberalne, predstavniške demokracije kot samoumevne družbene ureditve pride prav pregled izkušenj z resničnejšo demokracijo od Evrope in ZDA do Latinske Amerike.
10
Erika Vouk: Lasa pur dir Pesnica, prevajalka, bibliotekarka Erika Vouk živi in dela v Mariboru, ustvarja pa tudi na slovenski Obali.
Maja Gal Štromar: Potaknjenci Slovenskega romana se trdno držijo stigme neberljivosti, počasnega teka, pretirane psihologizacije, odsotnosti dogajanja, pasivnega junaka itd. To vemo vsi – bralci, kritiki, avtorji.
Ciril Zlobec: Biti človek Pesniška zbirka Cirila Zlobca Biti človek je sestavljena iz osmih ciklov, o katerih bi lahko rekli, da s svojim poimenovanjem sami zvenijo kot verzi, saj se glasijo: Sem, ki nisem; Samo en sam ...
2
Katja Perat: Davek na dodano vrednost Pozorno branje pesniške zbirke Katje Perat Davek na dodano vrednost nam postopoma odstira resničnost sveta, kot ga vidi, sliši, razume, misli poezija.
10

Citat
link
Ivo Andrić
29. avgust 2014 ob 21:12 "Življenje nam vrača samo tisto, kar dajemo drugim."
Več novic ...
Izbor
Kazalo