Beremo
slice
Aleš Šteger: Odpusti
Knjižna recenzija, 16. september 2014 ob 19:03 Na začetku Štegrovega romana Odpusti se srečamo z dramatis personae, v prvem odstavku pa lahko med drugim preberemo: "Niso edino, kar šteje, gosto tkanje brokatnega odrskega zastora, teža megle, ki ...
1
George Orwell: Živalska farma in Pot v Wigan
16
10. september 2014 ob 17:49 O Georgeu Orwellu alias Ericu Arthurju Blairu običajno govorimo predvsem v povezavi z romanoma 1984 (1949) in Živalska farma (1945), ki ostajata njegovi najbolj znani deli, tako rekoč popkulturna ...
Igor Pison: Zasilni izhodi
9. september 2014 ob 16:44 Leta 1982 rojeni Igor Pison s knjigo Zasilni izhodi na nov način posega v koordinatni sistem slovenske družbe v Trstu.
Gabriela Babnik: Nočne pokrajine
2. september 2014 ob 17:14 Po treh romanih so Nočne pokrajine prva knjiga kratke proze Gabriele Babnik; osem po dolžini precej raznolikih zgodb se stilno bistveno ne razlikuje od njenih romanov.
Petra Kolmančič: P(l)ast za p(l)astjo
27. avgust 2014 ob 13:42 Pesnica Petra Kolmančič je po izobrazbi filozofinja in sociologinja kulture. Nič čudnega torej, da se je filozofija naselila v njene pesmi, toda pri tem se ni zgodilo, da bi jim zagospodovala.
Kurt Vonnegut ml.: Klavirski avtomat Vonnegut, ameriški satirik, humanist in kritik družbenih anomalij, je leta 1952 objavil romaneskni prvenec Klavirski avtomat (Player Piano), s katerim je takoj zacementiral prepoznavni slog.
2
Cvetka Bevc: Libar "Nepopisani listi so kot gajbica za backa iz Malega princa," pravi Adam Jereb, junak Libarja, s katerim se začne istoimenska zbirka zgodb Cvetke Bevc.
Ilan Pappe: Ideja Izraela Medtem ko je Izrael, oziroma ideja Izraela, za nekatere zgodba o odrešitvi, junaštvu in zgodovinski pravici, je za vedno več ljudi simbol zatiranja, kolonizacije in etničnega čiščenja.
63
Barbara Jurič: Iskanje hrane Prvenec Barbare Jurič Iskanje hrane že z naslovom sugerira, da gre za poezijo, ki stavi vsaj na konotativno raven, če že ne na metafore in druge figure.
Jure Jakob: Delci dela Nova pesniška zbirka Jureta Jakoba Delci dela je dobila naslov po osrednjem ciklu petnajstih pesmi, sestavljenih iz nizov trivrstičnih verzov.
David Graeber: Fragmenti anarhistične antropologije Kratko uvodno besedilo pojasni, da Fragmenti anarhistične antropologije , ki so zbir misli, osnutkov potencialnih teorij in manifestov, prinašajo " bežen pogled na očrt korpusa radikalne teorije, ki ...
3
Manfred Koch: Lenoba "Demoniziranje lenobe je očitno hrbtna plat malikovanja dela. Zato je priporočljivo, da si na hitro prikličemo v spomin zgodovino zelo različnih odnosov do dela. Potem se bo pokazalo, da lenoba, ...
Milan Jesih: Lahkoda Čeprav je Milan Jesih prvo knjigo leta 1972 naslovil zelo modernistično Uran v urinu, gospodar!, podobno, vendar malo manj bizarno, tudi še dve – Kobalt in Volfram –, je leta 1989 s knjigo, ki ji je ...
Blaž Lukan: Pričakujem pozornost Blaž Lukan se v zbirki Pričakujem pozornost posveča predvsem vprašanju zasebnega in javnega ob jeziku kritike in satire.
Ne morejo nas predstavljati (ponovno izumljanje demokracije od Grčije do Occupya) V času liberalne, predstavniške demokracije kot samoumevne družbene ureditve pride prav pregled izkušenj z resničnejšo demokracijo od Evrope in ZDA do Latinske Amerike.
10

Citat
link
Marcel Štefančič jr.
4
19. september 2014 ob 21:09 "Z esejem se ti ni treba strinjati, saj ni filozofski spis - 'za vernike'. Esej je za tiste, ki se ne strinjajo."
Več novic ...
Videonovice
Izbor
Kazalo