Projekt bo skupno stal nekaj manj kot dva milijona evrov, kar vključuje sofinanciranje tega projekta do leta 2025. Razliko v znesku nekaj manj kot 700.000 evrov bodo pokrili z denarjem občinskega proračuna, so sporočili s črnomaljske občine.

Foto: Uroš Raztresen
Foto: Uroš Raztresen

Naložba obsega še ureditev javnih sanitarij, prenovo pročelij grajskega stolpa, izvedbo drenaže, nabavo prireditvene tehnične opreme, ureditev razdelilne kuhinje in nabavo digitalne multimedijske opreme.

V okviru projekta oživitve starega črnomaljskega mestnega jedra želijo sicer celostno prenoviti in oživiti grajske pritlične prostore ter razviti tri privlačne turistične izdelke oziroma s pomočjo sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije oblikovati okolje za izvedbo prenovljene kulturno-turistične ponudbe.

Obogatenje območne turistične ponudbe
Izboljšali bodo javno dostopnost tega kulturnega spomenika in tamkajšnjega prireditvenega prostora oziroma enega od najpomembnejših arhitekturnih ostankov belokranjske kulturne dediščine, so dodali. S prenovo črnomaljskega gradu želijo obogatiti območno turistično ponudbo, so še zapisali na črnomaljski občini.

Črnomaljska občina je v gradu Črnomelj že marca odprla delno prenovljeni atrij, med drugim prizorišče številnih kulturnih prireditev. Prenovitvena dela so stala nekaj manj kot 270.000 evrov. Ministrstvo za kulturo je prek razpisa zanjo prispevalo 38.000 evrov, glavnino naložbe je poravnavala občina.

Foto: občina Črnomelj
Foto: občina Črnomelj

Za prenovo grajskega pritličja so izdelali konservatorski načrt. Ker so grad Črnomelj leta 2003 razglasili za spomenik lokalnega pomena, pa so pri tej upoštevali izhodišča Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki je prenovitvena dela tudi spremljal.

Nastanek gradu postavljajo v zreli srednji vek
Grad, ki oblikuje severno stranico črnomaljskega glavnega trga, stoji na obrambno najugodnejši legi rečnega okljuka, na katerem je pozidano historično mestno jedro. Dvonadstropno grajsko poslopje ima kastelsko zasnovo, v kateri je gradbeno poudarjeno zlasti severno krilo. Letnica 1694, izpisana pod napuščem ob prvotnem okencu na severnem pročelju izstopajočega krila, priča o eni od številnih predelav, ki jih je bilo poslopje deležno v svoji večstoletni zgodovini, in so temeljito zabrisale njegovo slogovno in časovno oprijemljivo podobo.

Zaradi prvinske strukture in redkih, a pričevalnih gotskih sestavin, nastanek gradu postavljajo v zreli srednji vek in ga povezujejo s prvotnimi lastniki oziroma z gospodi Črnomaljskimi. Pred drugo svetovno vojno so v gradu delovali hotel in razni uradi, med drugo svetovno vojno pa različni organi narodnoosvobodilnega gibanja. Po vojni so ga nacionalizirali.

V gradu imata sedež uprava Občine Črnomelj in občinsko turistično-informativno središče. V delu gradu je tudi mestna muzejska zbirka.