Lutka Janeza Vajkarda Valvasorja v okviru nove stalne razstave Valvasoriana na gradu Bogenšperk. Foto: Grad Bogenšperk
Lutka Janeza Vajkarda Valvasorja v okviru nove stalne razstave Valvasoriana na gradu Bogenšperk. Foto: Grad Bogenšperk

Peter Avbelj, direktor Javnega zavoda Bogenšperk, je ob odprtju Valvasoriane dejal, da nova stalna razstava jasno potrjuje vizijo tega zavoda kot samostojne muzejske ustanove. "Cilj, ki smo si ga zadali z novim strateškim načrtom, da muzej na gradu Bogenšperk ostane vodilna institucija v Sloveniji pri promociji dediščine Janeza Vajkarda Valvasorja, dobiva svojo potrditev," je povedal Avbelj.

Foto: Grad Bogenšperk
Foto: Grad Bogenšperk

Visoka jubileja v tem in prihodnjem letu
Konec letošnjega maja je minilo 380 let od Valvasorjevega rojstva, konec septembra prihodnje leto pa bo 350-letnica prihoda tega polihistorja na grad Bogenšperk, kjer je nato bival naslednji dve desetletji. V Javnem zavodu Bogenšperk so se zato odločili, da z odprtjem nove stalne razstave počastijo ta visoka jubileja.

Vse od obnove gradu in ureditve muzeja v 80. letih minulega stoletja je imel osrednjo vlogo v razstavni postavitvi, a je ta po več kot treh desetletjih postala potrebna temeljite prenove, saj so v zadnjih letih raziskave Borisa Golca občutno dopolnile vedenje o njem, piše v sporočilu za javnost.

Upoštevanje najnovejših spoznanj
Avtor razstave Jernej Kotar je poudaril, da je nova stalna razstava nedvomno največji in najzahtevnejši razstavni projekt v zgodovini muzeja na gradu Bogenšperk. Vsebinsko zajema vsa področja življenja in dela Valvasorja ter temelji na najnovejših spoznanjih, do katerih so v zadnjih letih prišli slovenski zgodovinarji.

Plemič polihistor, zgodovinar, topograf, etnograf in risar

Janez Vajkard Valvasor se je rodil leta 1641 v Ljubljani kot eden od 17 sorojencev. Gimnazijo je obiskoval pri jezuitih v Ljubljani in dopolnjeval svoje znanje s potovanji po Nemčiji, Franciji, Švici. V vojaških službah se je udeležil vojne proti Turkom. Leta 1672 se je poročil z Ano Maksimilino, s katero sta povila 11 otrok.

Večino življenja je posvetil znanosti, zbirateljstvu in preučevanju osrednjega dela današnje Slovenije. Leta 1678 je na Bogenšperku ustanovil grafično podjetje z bakroreznico in tiskarno. Obsežno topografsko-zgodovinsko delo Slava vojvodine Kranjske v 15 knjigah predstavlja vrh njegovih znanstvenih prizadevanj. Delo obsega 15 poglavij in ima več kot 3000 strani, prikazuje življenje v Sloveniji konec 17. stoletja, opisuje pa več kot 300 mest, gradov in samostanov. Bil je eden prvih sistematičnih kartografov pri nas. Zbiral je takratna pomembna znanstvena dela, glasbila, star denar. Ker so stroški njegovega zbirateljstva in tiskarstva presegli njegove denarne sposobnosti, je leta 1692 prodal skoraj vse svoje premoženje. Umrl je leta 1693 v Krškem.

Do poznavanja Valvasorja skozi tri razstavne sklope
Postavitev Valvasoriana je prilagojena vsem skupinam obiskovalcev, še zlasti pa osnovnošolcem in srednješolcem. Sestavljena je iz treh sklopov. V prvem je prikazano življenje na Kranjskem, kot ga je poznal in izčrpno opisal Valvasor, v drugem sta predstavljeni njegovo zasebno in družinsko življenje, v tretjem pa je strnjen in pregleden prikaz njegovega izjemnega znanstvenega opusa, od načrta za predor na Ljubelju, do slavne raziskave Cerkniškega jezera.

Foto: Grad Bogenšperk
Foto: Grad Bogenšperk