Pogodba vključuje ohranjanje sestavin in dobavo ter montažo tehnološke opreme v sklopu celovite obnove tega kartuzijanskega objekta.

Cerkev sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji. Foto: Wikimedia Commons/Miran Hladnik
Cerkev sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji. Foto: Wikimedia Commons/Miran Hladnik

Na razpisu izbrani izvajalec del iz Šentvida pri Stični bo pogodbena dela opravil za slabih 450.000 evrov, ta pa sodijo v končni sklop del, za katera so pridobili gradbeno dovoljenje.

Med drugim bodo opravili restavratorsko-konservatorska dela na kamnitih elementih in mometih, izvedli tlakovanje v cerkvi, sanirali glavni vhod, uredili zvočno in svetlobno tehniko za potrebe prireditev v nekdanji cerkveni ladji, dokončali Otokarjevo kapelo, z minimalno intervencijo uredili mali križni hodnik ter opravili preostala s tem povezana dela. Dela bo izvajalec začel takoj, ko bodo vremenske razmere to dopuščale, rok za dokončanje del pa je konec junija, so sporočili z občine.

Sorodna novica Žička kartuzija: kopja se krešejo okrog pomične strehe

Ministrstvo za kulturo bo za dokončanje ureditve cerkve v Žički kartuziji iz državnega proračuna letos namenilo še največ pol milijona evrov nepovratnih sredstev, s tem pa bo končana obnova dela pomembne kulturne dediščine državnega in zgodovinsko tudi širšega, evropskega pomena.

"To je zagotovo generacijski projekt in na tem mestu izražam zahvalo vsem, ki so pri njegovi realizaciji kakor koli pomagali in sodelovali. Vendar zgodba še ni končana. Tudi v prihodnje bo treba obnovi in ohranjanju stvarne ter nestvarne kulturne dediščine v našem okolju posvečati pomembno skrb in pozornost," je ob nedavnem kulturnem prazniku v povezavi s tem projektom dejal župan Darko Ratajc.

Obnovo cerkvenega objekta v Žički kartuziji so začeli leta 2020, potem ko je država za omenjeni projekt zagotovila dva milijona evrov. Po opravljeni statični sanaciji objekta so se po idejni zasnovi arhitekta Roka Žnidaršiča lotili pokritja cerkve s premično streho, pri čemer se je pojavilo nekaj nesoglasij med umetnostnozgodovinsko stroko in arhitekti glede primernosti načrtovane obnove.