Obnovljena notranjost kapele dvorca Dornava. Foto: Dvorec Dornava/Facebook
Obnovljena notranjost kapele dvorca Dornava. Foto: Dvorec Dornava/Facebook

Obnova kapele v vogalnem severozahodnem delu dvorca je prva faza obnovitvenih del tega baročnega objekta, ki ga je vlada razglasila za kulturni spomenik državnega pomena. Dela so se začela avgusta lani in so bila končana v štirih mesecih. Sledili bosta še obnova in rekonstrukcija oranžerije v parku dvorca, za kar je ministrstvo za kulturo že rezerviralo 830 tisoč evrov.

Okoli 120 tisočakov vredna restavratorsko-konservatorska dela
Restavratorsko-konservatorska dela v kapeli je za okoli 120 tisoč evrov opravil na razpisu izbrani edini ponudnik – za obnovo kulturne dediščine specializirano podjetje GNOM iz Šentvida pri Stični. Poleg že omenjenih del so uredili dostop h kapeli z dvorišča, na sredino parka pa so vrnili kopijo kipa sv. Janeza Nepomuka, kjer je kup nekdaj že stal.

Na ministrstvu za kulturo so medtem že izbrali izvajalca gradbeno-obrtniških in inštalacijskih ter konservatorsko-restavratorskih del za celovito obnovo oranžerije. Vlada je namreč že lansko jesen omenjeni projekt uvrstila v veljavni načrt razvojnih programov v letošnjem in naslednjem letu. Obnovo bo letos izvedlo ljubljansko podjetje Gradnje Moste, ki je bilo izbrano na razpisu. Z omenjenim projektom bodo obnovili nekdanji objekt za shranjevanje oranževcev in dva manjša baročna paviljona z vhodom v parku dvorca. Država načrtuje tudi celovito obnovo dvorca in parka, kompleks pa naj bi bil namenjen turizmu ter kulturno-umetniški dejavnosti.

Baročni dvorec Dornava. Foto: Dvorec Dornava
Baročni dvorec Dornava. Foto: Dvorec Dornava

Dvorec trenutno zaprt za javnost
Pri pripravi programskih vsebin je sodelovala tudi občina, celovito obnovo dvorca in parka pa nameravajo opraviti z državnim denarjem ter sredstvi iz evropskega načrta za okrevanje in odpornost. Dvorec je trenutno zaprt za javnost, dornavski župan Janko Merc pa je vesel odločitve države, da se vendarle loti dolgo pričakovane obnove.

"Obnova bo prispevala k večji prepoznavnosti našega kraja in dodatnim možnostim za razvoj trajnostnega turizma, z lepim parkom ter možnostjo sprehoda po gosposkem gaju," je novembra lani za STA povedal župan. Občina je v nasprotju z zdaj v preteklosti upravljala objekte in takrat so v njem potekale različne prireditve – od koncertov in porok do recitalov in proslav. A želijo v prihodnje te dejavnosti znova obuditi, je še povedal dornavski župan Merc.