Foto: Mizarski muzej
Foto: Mizarski muzej

Rezbarsko, intarzijsko in restavratorsko društvo Solkan je v sodelovanju z Goriškim muzejem dopolnilo svojo dosedanjo zbirko. Razstavo so odprli v petek.

Poseben prostor na razstavi je namenjen tapecirani pisarniški opremi, ki so jo v petdesetih letih 20. stoletja po naročilu takratne vlade izdelali za Josipa Broza Tita.

Foto: Mizarski muzej
Foto: Mizarski muzej

"Leta 1954 so solkanski mizarji, v povezavi s Tovarno pohištva Nova Gorica, kasnejšim Meblom, začeli izdelovati pohištvo za takratnega predsednika Josipa Broza Tita. Ko so ga sestavili in je šlo v Beograd, so ostali različni kosi, iz katerih so sestavili to pohištvo, ki ni replika, ampak bolj nek približek," je na novinarski konferenci pred odprtjem povedal etnolog Goriškega muzeja Rok Bavčar.

Multimedijske vsebine za mlajše obiskovalce
Z interaktivnimi oziroma multimedijskimi vsebinami pa bodo lahko predvsem mlajši obiskovalci muzeja na sodoben način spoznali tematiko mizarstva oziroma solkanskih mizarjev.

Foto: Mizarski muzej
Foto: Mizarski muzej

"Zadnjih 200 let je Solkan živel predvsem od mizarstva. Današnji časi so popolnoma drugačni, razmišljanje, standard, življenje so drugačni. Premalo je poudarka na tem, da bi mladina izvedela, kakšno je bilo življenje včasih v Solkanu. Naše društvo je v času obstoja zato pripravilo več stvari, ki spominjajo na tiste čase," je povedal predsednik društva Jožef Markič.

Nekdanji mizarji so muzej odprli skupaj s krajevno skupnostjo Solkan
Nekdanji mizarji in njihovi potomci so skupaj s krajevno skupnostjo Solkan že leta 2014 odprli muzej, ki prikazuje mizarsko delavnico po starem. Ob deseti obletnici Rezbarsko, intarzijsko in restavratorsko društva so izdali bilten o razvoju mizarstva, izdali so tudi knjigo Živel je tod mizarjev rod, ki predstavlja življenje mizarjev v Solkanu.

Obiskovalci si bodo muzej lahko ogledali ob sobotah in nedeljah od 10. do 12. ure, med tednom pa bo na ogled tudi ob predhodni najavi.