93-letna Cristina Calderon je umrla za covidom-19. Foto: Reuters
93-letna Cristina Calderon je umrla za covidom-19. Foto: Reuters
Pripadnica skupnosti s fotografijo
Pripadnica skupnosti s fotografijo "babice Cristine". Foto: Reuters

Prejšnji teden je v Čilu preminila Cristina Calderon, ki je obvladala jezik yamana; včasih ga je govorila skupnost Yagan na jugu države. Po smrti sestre leta 2003 je bila Cristina zadnja oseba na svetu, ki je znala ta jezik govoriti. Svoje znanje je za prihodnje generacije skušala ohraniti tako, da je ustvarjala slovar s staroselskimi izrazi in njihovimi španskimi sopomenkami.

"Z njo je ugasnil velik del kulturnega spomina našega ljudstva," je ob mamini smrti tvitnila Lidia Gonzalez, pokojničina hčerka. Lidia Gonzalez je sicer poslanka, ki trenutno sodeluje pri sestavljanju nove čilske ustave.

Slovar Cristine Calderon sicer pomeni, da obstaja upanje, da bodo jezik v neki obliki vendarle lahko ohranili. "Čeprav se je z njenim slovesom izgubila zakladnica dragocenega empiričnega znanja, kar se tiče lingvistike, pa ostaja možnost reševanja in sistematizacije mrtvega jezika," poudarja poslanka.

V Čilu sicer še živi nekaj deset pripadnikov ljudstva Yagan, skozi generacije pa se je postopoma izgubilo znanje jezika – veljal je namreč za "izoliranega", ker koreni besed niso bili blizu španščini.

Cristina Calderon – bližnji so jo klicali "Kuluana Cristina", babica Cristina – je živela v preprosti hišici, preživljala pa se je s pletenjem nogavic za čilsko mestece Villa Ukika; mesto so na obrobju Puerto Williamsa ustanovili pripadniki skupnosti Yagan. Skupnost je včasih poseljevala arhipelage skrajnega juga celine, ozemlja današnjih Čila in Argentine, ki so v neposredni bližini Antarktike.