Razstava bo v Slovenj Gradcu na ogled do konca aprila. Foto: Koroški pokrajinski muzej, Slovenj Gradec
Razstava bo v Slovenj Gradcu na ogled do konca aprila. Foto: Koroški pokrajinski muzej, Slovenj Gradec

Dvojezična gostujoča razstava Kärnten/Koroška (ne)deljena dežela – 100 let po plebiscitu bo v Slovenj Gradcu na ogled do konca aprila. Razstava predstavlja zgodovinsko ozadje, obravnava pa tudi položaj slovenske narodne skupnosti na Koroškem in ključne dogodke v desetletjih po plebiscitu, ki so privedli do dramatičnega zmanjšanja števila slovensko govorečega prebivalstva na avstrijskem Koroškem.

Sorodna novica Sto let koroškega plebiscita: zeleno veselje in bela žalost

Historični del razstave osvetljuje izobraževalni film v izvedbi Koroškega pokrajinskega muzeja, sodobni del pa predstavlja 11 razstavnih panojev v izvedbi civilne iniciative SKUP – Slovenski konsenz za ustavne pravice, Kluba slovenskih študentk in študentov na Koroškem ter likovnega umetnika Karla Vouka, kjer je v besedi in sliki prikazano trenutno stanje slovenske narodne skupnosti na Koroškem.

Avtorja razstave sta Sonja Kert-Wakounig in Rudi Volk iz Civilne iniciative Slovenski konsenz za ustavne pravice. Na razstavi lahko obiskovalci vidijo tudi dokumentarno-izobraževalni film Na prevratu; jugovzhodna Koroška 1918–1920, ki je posvečen 100. obletnici koroškega plebiscita. Avtor oz. scenarist filma je Marjan Linasi.

Razstava je bila prvič na ogled oktobra 2020 v preddverju DZ-ja in od takrat dalje gostuje po različnih krajih.

S koroškim plebiscitom, ki je potekal 10. oktobra 1920, je meja razdelila Koroško na takratni jugoslovanski, danes slovenski del, in avstrijski del. Na območju Koroške, ki je pripadlo Avstriji, so postali Slovenci manjšina. Upanje na obljubljeni razcvet in mirno sožitje dveh narodov v mladi avstrijski republiki se je kmalu razblinilo, beremo ob razstavi.