Direktor ljubenske občinske uprave Radenko Tešanović je za STA povedal, da so v skladu z načrti lani izvedli razpis za izvedbo prve faze obnove, ki je zajela gradbeno-obrtniška dela ter izvedbo elektro- in strojnih inštalacij. "Gre za popolno prenovo kulturnega doma, s kompletno novo opremo, ki pa bo stvar druge faze. Če bomo uspešni na javnem pozivu ministrstva za kulturo, bomo tudi drugo fazo izvedli takoj, če ne, pa bomo to izvajali v skladu z našimi finančnimi zmožnostmi," je dejal.

Pogled na prenovljeno dvorano ljubenskega kulturnega doma. Foto: TIC Ljubno ob Savinji
Pogled na prenovljeno dvorano ljubenskega kulturnega doma. Foto: TIC Ljubno ob Savinji

Kulturni dom tudi v vlogi kongresnega centra
Za obnovo kulturnega doma je donacijska sredstva v višini 350.000 evrov prispevalo podjetje KLS Ljubno, ki bo poslopje uporabljalo kot kongresni center. Če ne bodo uspešni na poziv ministrstva za kulturo, se bodo s KLS-jem Ljubno in nekaterimi drugimi donatorji pogovarjali o dodatnih sredstvih, je še dodal Tešanović.

Interaktivna razstava, posvečena tradiciji prevažanja lesa po reki
Na slavnostnem odprtju doma bodo predstavili tudi novo Flosarsko zbirko. Starodavna tradicija prevažanja lesa po reki Savinji v obliki splavov, torej flosov, ki je bila do zdaj predstavljena v Flosarski zbirki na Ljubnem ob Savinji, je po novem tehnološko posodobljena in vsebinsko prirejena za interaktivno uporabo.

Središče postavitve je reka Savinja, po kateri se bodo sprehajali obiskovalci in doživljali interaktivne animirane zgodbe, ki prikazujejo življenje ob in na reki Savinji. Spoznali bodo floro in favno ter kulturno-zgodovinske značilnosti življenja ob reki. V celotno izkušnjo je prepleteno življenje in navade flosarjev, kulturne znamenitosti, kultura in razvoj kraja.

V interaktivni zbirki je postavljen flos, projekcije na stenah okoli flosa pa pripomorejo k realnosti same izkušnje. Izbrani izvajalci in ustvarjalci interaktivne izkušnje so predstavniki Vzorčnega mesta iz Velenja pod okriljem Andragoškega zavoda Ljudske univerze. Večji del vsebine v obliki besedil in slik je digitalizirana ter tako poveže celoten prostor.

Foto: TIC Ljubno ob Savinji
Foto: TIC Ljubno ob Savinji

Obnova objekta iz predvojnega časa
Ljubenska občina se je za prenovo doma odločila zaradi dotrajanosti same dvorane in opreme v njej, saj dvorana ne ponuja več varnosti in ugodja bivanja. Stavba kulturnega doma je bila zgrajena pred drugo svetovno vojno, najverjetneje leta 1938, vendar je bila v vojni požgana in je sledila obnova, ki je bila končana leta 1948. Leta 2011 je bila prenovljena streha objekta, tri leta pozneje pa je sledila obnova nekaterih notranjih prostorov, med drugim male dvorane in kuhinje.

Slavnostno odprtje prenovljenega kulturnega doma s predstavitvijo nove flosarske zbirke, ki se ga bo udeležil tudi državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Anton Harej, je napovedano v sredo, 29. septembra, ob 16. uri.