Že ob začetku del se je pokazalo, da bodo na ostrešju nujna še dodatna dela.

Projektantska ocena vrednosti je znašala okoli 875.000 evrov, potrebna dodatna dela pa bodo investicijo podražila. Foto: Drago Goričan, Občina Tržič
Projektantska ocena vrednosti je znašala okoli 875.000 evrov, potrebna dodatna dela pa bodo investicijo podražila. Foto: Drago Goričan, Občina Tržič

Obnovili bodo strojne in električne inštalacije, zamenjali okna in senčila ter obnovili in izolirali pročelje. Predvideni sta bili tudi izolacija strehe in menjava kritine, vendar se je pri ostrešju pokazalo, da bodo potrebna obsežnejša dela. "Tisti del, ki je viden, je v odlični kondiciji, pomemben del ostrešja pa je skrit v za zidovi in, kot smo zdaj ugotovili, je ta del tako rekoč uničen," razlaga tržiški župan Borut Sajovic.

Foto: Drago Goričan, Občina Tržič
Foto: Drago Goričan, Občina Tržič

"To nam zdaj povzroča skrbi in težave, pa tudi nekaj izgube časa. Ampak hiša je imenitna in uredili jo bomo tako, kot je treba," je zagotovil župan in dodal, da gre šele za prvi del sanacije.

V dvorcu deluje nekaj kulturnih in športnih društev
Projektantska ocena vrednosti je znašala okoli 875.000 evrov, potrebna dodatna dela pa bodo investicijo podražila. Sajovic računa, da bodo dela končana na začetku prihodnjega leta.

V dvorcu deluje nekaj kulturnih in športnih društev, v prihodnje pa bo v njem dodatne prostore dobil tudi Tržiški muzej, ki že zdaj deluje na osmih lokacijah. Skušali bodo dobiti tudi sredstva za sanacijo grajskega stopnišča, znova bi lahko ob gradu uredili tudi botanični vrt, medtem ko na območju, kjer je bil nekoč sadni vrt, zdaj stojita telovadnica in šola.

"Grad Neuhaus je pomemben del tržiške zgodovine, zanimiva je predvsem njegova povezava z znanim avstrijskim vojskovodjo Radetzkyem. Maršal se je leta 1797 poročil z grofico iz Tržiča in leta 1807 mu je tašča prodala posestvo in grad Neuhaus v Tržiču, kjer je v presledkih živel do leta 1819, ko je posestvo prodal baronu Dietrichu," pojasnjujejo v Tržiškem muzeju.

Tržičanom pomagal s številnimi investicijami v gospodarstvo in izobraževanje
Ob velikem požaru leta 1811 je Radetzky njemu namenjeno denarno pomoč takratne francoske uprave podaril tržiškim obubožanim pogorelcem. Sam pa je dal na svoje stroške, nižje od starega gradu, postaviti nov grad oziroma graščino. V času bivanja je Tržičanom pomagal tudi s številnimi investicijami v gospodarstvo in izobraževanje, in ko je leta 1852 takrat 86-letni Radetzky zadnjič obiskal Tržič, so mu Tržičani pripravili veličasten sprejem.

Energetska sanacija gradu Neuhaus poteka s pomočjo nepovratnih sredstev, ki jih je na podlagi evropske kohezijske politike razpisalo ministrstvo za infrastrukturo. Foto: Drago Goričan, Občina Tržič
Energetska sanacija gradu Neuhaus poteka s pomočjo nepovratnih sredstev, ki jih je na podlagi evropske kohezijske politike razpisalo ministrstvo za infrastrukturo. Foto: Drago Goričan, Občina Tržič

Energetska sanacija gradu Neuhaus poteka s pomočjo nepovratnih sredstev, ki jih je na podlagi evropske kohezijske politike razpisalo ministrstvo za infrastrukturo. Občina Tržič je zanje kandidirala v skupnem projektu z občinama Preddvor in Kamnik, ki so za skoraj 2,4 milijona evrov vreden projekt za energetsko sanacijo nekaterih stavb v lasti občin prejele nekaj več kot 800.000 evrov nepovratnih sredstev.

Izvedli bodo nekaj del na Pollakovi kajži
V preddvorski občini bodo obnovili občinsko stavbo in prazno stavbo na Goričici, v katero želijo preseliti Zavod za turizem Preddvor, v kamniški občini pa za prenovo doma kulture in policijske postaje. V Tržiču je projekt skupaj vreden nekaj več kot 1,2 milijona evrov. Poleg grada Neuhaus bodo izvedli tudi nekaj del na Pollakovi kajži, ki je osrednja stavba Tržiškega muzeja.

Na Pollakovi kajži bodo prenovili elektroinštalacije, izolirali podstrešje in zamenjali okna ter obnovili originalna polkna.

Nekatera izmed njih so še iz časa po požaru leta 1811, v katerem je v Tržiču umrlo 75 ljudi. Zaradi te nesreče so izdali poseben predpis, ki je določal obvezno namestitev kovinskih vrat in polken, ki so postala evropska posebnost. Sanirali bodo tudi industrijski umetni kanal oziroma rake, ki tečejo tik ob Pollakovi kajži in z zamakanjem povzročajo težave.