Antropoidni pokrov krste si je lahko privoščil samo bogat človek. Foto: EPA
Antropoidni pokrov krste si je lahko privoščil samo bogat človek. Foto: EPA
Zlat skarabej z imenom faraona Setija I, ki je bil zakopan ob truplu. Foto: EPA
Izraelci bodo skušali dobiti pokojnikov DNK in tako določiti, ali je bil njihov rojak. Foto: EPA

Glinena krsta cilindrične oblike, ki datira v pozno bronasto dobo, ima pokrov, v katerega je izklesano obličje pokojnika pod njim (stroka mu pravi antropoiden pokrov, in takega v Izraelu niso našli že vsaj 50 let.) V krsti je bilo truplo odraslega moškega, poleg nje pa so odkopali še še zlat pečatni prstan. Pečat je zlat skarabej, v katerega je vrezano ime vladarja Setija I. (Seti je bil oče Ramzesa II., tistega faraona, ki ga nekateri zgodovinarji postavljajo na čelo Egipta v času izgona Izraelcev.)

Okrog krste, ki datira v 13. stoletje pr. n. št. in so jo izkopali v bližini Tel Šaduda, so bili raztroseni različni predmeti, najverjetneje verske daritve: posode hrane, sklede, kultni kipci, živalske kosti in bronasto bodalo. "Kot je narekoval običaj, so pogreb spremljale daritve bogovom, ki naj bi obenem tudi hranile pokojnika v onstranstvu," so v skupni izjavi za javnost zapisali vodje izkopavanj, Edwin van den Brink, Dan Kirzner in Ron Be'eri, ki je na čelu Izraelskega urada za antikvitete.

Krsta bogataša
Strokovnjaki sklepajo, da je bil pokojnik najverjetneje uradnik kanaanskega rodu, ki je služil egipčanski vladi, ali pa nemara bogataš, ki je sklenil imitirati egipčanske pogrebne običaje. "Povprečen človek si ne bi mogel privoščiti take krste," so zatrdili arheologi. "Očitno je, da je šlo za pripadnika tukajšnje elite."

Odkritje krste pri Tel Šadudu priča o tem, da je bila dolina Jezreel v pozni bronasti dobi resnično pod egipčansko oblastjo. Kultura kolonizatorjev je močno vplivala na Kanaance višjih družbenih slojev.

Vprašanju hočejo priti do dna
Urad za antikvitete zdaj tehta, ali bi bilo mogoče iz notranjosti krste dobiti vzorec DNK-ja; ta bi dokončno pokazal, ali je bil pokojnik Egipčan, pokopan v Kanaanu, ali domačin.

V bližini krste so izgrebli še grobove dveh moških in dveh žensk, ki so bili nemara člani njegove družine.